۸۳۷۳۵
۳۰ نظر
۵۰۰۹
۳۰ نظر
۵۰۰۹
پ

فرزند کمتر، کلاسِ بیشتر!

هشدار نسبت به خطرات تحدید نسل و لزوم لغو سیاستهای کنترل جمعیت، بحث تازه ای نیست اما از موضوعاتی است که زمان زیادی میخواهدتا جا بیفتد و ویرانه‌های قبلی را دوباره بنا کند.

خبرآنلاین: هشدار نسبت به خطرات تحدید نسل و لزوم لغو سیاستهای کنترل جمعیت، بحث تازه ای نیست اما از موضوعاتی است که زمان زیادی میخواهدتا جا بیفتد و ویرانه‌های قبلی را دوباره بنا کند.

این هشدارها پس از ارائه آمارهای مختلف و تکان دهنده از کاهش نرخ زاد و ولد آغاز شد. آن طور که سازمان ملل اعلام کرده، ایران شدیدترین کاهش نرخ زاد و ولد رادرمیان کشورهای منطقه به خوداختصاص داده است. طبق اعلام این سازمان، انتظار میرود در سال ۲۰۳۰ نرخ زایمان به ازای هر زن ایرانی به ۱.۹ برسد که این نرخ پایینترین عدد در خاورمیانه و شمال آفریقا خواهد بود.

آغاز سیاستهای کنترل جمعیت و تنظیم خانواده در ایران به سالهای دهه ۳۰ برمی گردد. این سیاستها در دهه چهل هم پیگیری شد اما در سالهای پایانی دهه پنجاه که همزمان با پیروزی انقلاب و شروع جنگ بود، به طور کلی متوقف شده و جایش را به سیاستهای تشویقی افزایش زاد و ولد داد.

پس از افزایش زاد و ولد در دهه شصت، در سالهای آغازین دهه هفتاد مسئولین سیاستگزار بار دیگر کنترل جمعیت را سرلوحه برنامه‌های خود قرار دادند. حتماً خیلیها هنوز شعار «دوتا بچه کافی است» و «فرزند کمتر، زندگی بهتر» را به خاطر دارند. شعارهایی که با شکلهای مختلف در رادیو، تلویزیون، مطبوعات و بیلبوردها به مردم القا میشدند‌؛ از آن طرف هم قوانین خاص محرومیتی برای کسانی که تعداد بچه هایشان زیاد بود، سبب میشد شعارها هرچه سریعتر محقق شوند.

این روند ادامه پیدا کرد و کسی کاری به کارش نداشت تا اینکه آمارهای تکان دهندهای از نرخ زاد و ولد در سالهای اخیر منتشر شد و همزمان مقام معظم رهبری نسبت به این مورد و خطراتی که در پی می آورد هشدار دادند.

باید سیاستها را تغییر می دادیم‌؛ خطا کردیم

مسئله تحدید نسل، موضوعی است که در فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری مکررا به آن تأکید شده است. اینکه ایشان عدم توجه به این مسئله را با عباراتی مانند «غفلت شده» و «خطا کردیم» بیان میکنند، نشان میدهد که این موضوع علاوه بر داشتن اهمیت ویژه، در وضعی بحرانی قرار گرفته است.

ایشان در این مورد میفرمایند: «ما باید درسیاست تحدید نسل تجدیدنظر کنیم. سیاست تحدید نسل در یک برهه اززمان درست بود‌؛ یک اهدافى هم برایش معین کردند. آن‌طورى که افراد متخصص وعالم و کارشناسان علمى ِاین قسمت تحقیق وبررسىی کردند و گزارش دادند، مادرسال ۷۱ به همان مقاصدى که از تحدید نسل وجود داشت، رسیدیم. ازسال ۷۱ به این طرف، باید سیاست را تغییر می‌دادیم‌؛ خطا کردیم، تغییر ندادیم. امروز باید این خطا راجبران کنیم. کشور باید نگذارد که غلبه نسل جوان و نماى زیباى جوانى در کشورازبین برود‌؛ وازبین خواهد رفت اگر به همین ترتیب پیش برویم‌؛ آن‌طورى که کارشناس‌ها بررسى علمى و دقیق کردند.

اینها خطا بیات نیست‌؛ اینها کارهاى علمى ودقیق ِکارشناسى شده است. اگرچنانچه با همین وضع پیش برویم، تا چند سال دیگر نسل جوان ما کم خواهد شد - که امروزقاعده ى جمعیت ى ماجوان است - وبتدریج دچارپیرى خواهیم شد‌؛ بعدازگذشت چند سال، جمعیت کشورهم کاهش پیدا خواهد کرد‌؛ چون پیرى جمعیت با کاهش زاد و ولد همراه است. یک زمانى را مشخص کردند وبه من نشان دادند، که درآن زمان، ما ازجمعیت فعلى مان کمتر جمعیت خواهیم داشت.»

تأکید چندباره رهبر انقلاب که برگرفته از تحقیقات و آمارهای ارائه شده است، زنگ خطر را برای مسئولین به صدا درآورد تا فکری به حال این اوضاع بکنند.

خطر؟ کدام خطر؟!

برای کسی که تا به حال آتش را از نزدیک ندیده، شاید درک پدیدهای به نام سوختن سخت باشد. مادامیکه دستش را نزدیک آتش نبرد و گرمایش را حس نکند، احساس خطر هم نمیکند.

شاید بهترین راه تبیین خطرات تحدید نسل، نگاهی کوتاه به عاقبت جوامعی باشد که در سالهای اخیر سیاستهای کنترل جمعیت را به طور افراطی در دستور کار خود قرار داده اند.

در کشورهای توسعه یافته در دهه‌های اخیر، افزایش رفاه و سلامت باعث تغییرات گسترده اجتماعی شد که یکی از بزرگترینِ این تغییرات را میتوان کم شدن میل عمومی به فرزندآوری دانست. در اواخر دهه ۶۰ میلادی، کشورهای غربی و توسعه یافته از ادامه این اوضاع نگران شدند و به این نتیجه رسیدند که در صورت عدم تغییر در این روند، ساختار جمعیتیشان در دهه‌های آینده دچار سالخوردگی خواهد شد.

علاوه بر سالخوردگی، افزایش مهاجرت یکی دیگر از نگرانیهای کشورهایی که سیاستهای کنترلی را به طور افراطی اجرا کرده اند میتواند باشد. در بسیاری از کشورهای اروپایی، شاهد افزایش تعداد ذخیره‌های مهاجرتی هستیم که این گروه‌ها در تحولات اقتصادی و اجتماعی اروپا بسیار مؤثرند و این، در حد خودش تهدیدی برای آینده اروپا محسوب می‌شود و با ادامه داشتن این روند میتوان گفت که اروپا در آستانه نوعی سقط جمعیتی در هزاره سوم میلادی است.

سونامی سالخوردگی

در گزارش «توسعه جهانی» که بانک جهانی آن را ارائه داده، هشدار نسبت به سرعت بالای پیرشدن جمعیت ایران به خوبی به چشم میخورد. براساس پیش بینی این بانک، نمره ایران درشاخص وابستگی سالخوردگی تاسال ۲۰۵۰ پنج برابرخواهدشد. معنی این آمار این است که طی چهل سال آینده، تعداد از کار افتاده‌ها نسبت به جمعیت فعال ۵ برابر می‌شود و این یعنی فاجعه!

در گزارش موسسه یورومانیتور نیز فاجعه پیری ایران تا سال ۲۰۳۰ به خوبی مشهود است. این گزارش میگوید که در سال ۲۰۳۰ تعداد افراد بین صفر تا ۷ سال و ۱۶ تا ۳۴ سال نسبت به سال ۲۰۱۰ کاهش شدید و چشمگیری پیدا خواهد کرد. این گزارش می گوید که تمامی گروههای سنی بالاتراز ۳۴ سال دربین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ افزایش خواهندیافت که بیشترین افزایش رادرافراد ۴۰ تا ۵۰ ساله خواهیم دید.فاجعه تر اینکه افرادبالای ۶۵ سال درسال ۲۰۳۰ نسبت به سال ۲۰۱۰ به مقدار ۱۲۵ درصدافزایش خواهندداشت.

این به معنی آن است که تا چند سال آینده، باید منتظر سونامی سالخوردگی باشیم و شاید روزهایی بیایند که شغل اکثر جوانها،

مراقبت از پیرها باشد!

این افزایش سن، شاید در ظاهر خطرناک به نظر نرسد اما عواقبی دارد قابل اعتنا. علاوه بر مخاطرات سیاسی و امنیتی که در پی سالخوردگی جمعیت یک کشور پدید میاید، مشکلات اقتصادی و کم شدن نیروی کار یک معضل اساسی است.

با پایین آمدن نیروی کار، چه بسا شاهد تعطیلی بسیاری از کارخانه‌ها باشیم و یا برای جلوگیری از این تعطیلی، مجبور به وارد کردن نیروهای مهاجر کارگر شویم که مضرات اقتصادی و یا حتی فرهنگی و اجتماعی این اتفاق شاید زیاد نیاز به توضیح نداشته باشد.

با کم شدن نیروی کار، تولید داخلی رو به کاهش میگذارد و برای مایحتاج معمولی، نیازمند واردات خواهیم شد و ارز، برای چیزهایی از کشور خارج خواهد شد که الان به سادگی در کشور تولید و عرضه میشوند.

به هم خوردن توازن جمعیتی از نظر قومی نیز پدیده ایست که بررسی آن وقت زیادی می طلبد.

چرا این‌طور شد؟

نسل جوان فعلی که باید در حال حاضر کمککننده تغییر روند جمعیتی کشورشان باشند، همان‌هایی هستند که در دوران کودکی با شعارهای دوبچه کافیست و فرزند کمتر، زندگی بهتر مواجه بودند. همان نسلی که براساس سیاستهای تشویقی افزایش جمعیت در دهه شصت، امروز به سن کار و ازدواج رسیدهاند و با مشکلات اقتصادی زیادی مواجهند.

الان، پارامترهای اقتصادی و معیشتی، یکی از بهانه‌های مهم و اساسی مردم برای بیتوجه شدن به مسئله فرزند آوری است. نباید از انصاف گذشت که مسائل اقتصادی یکی از عوامل بیمیلی جوانان به تشکیل خانواده، بالارفتن سن ازدواج و بیانگیزگی برای بچه دار شدن است.

پای صحبتشان که بنشینی، میگویند دلشان نمیخواهد در شرایطی که اوضاع خودشان ناپایدار است و معلوم نیست چه آینده اقتصادی پیش‌رو دارند، بار سنگین دیگری را به خود تحمیل کنند.

بنابراین، اولین و مهمترین مسئلهای که باید برنامه ریزان و سیاستگزاران جمعیتی، برای متمایل کردن جوانها به مسئله فرزندآوری به آن توجه کنند، همین مسائل معیشتی است.

با این حال نمیتوان گفت مسائل اقتصادی دلیل صددرصدی و قطعی برای کاهش نرخ زاد و ولد است. چراکه در بسیاری از جوامع پیشرفته که توسعه بالای اقتصادی دارند و مردمشان در رفاه کامل اقتصادی به سر میبرند هم شاهد بحران جمعیتی هستیم. حتی اگر دقیقتر به کشور خودمان هم نگاه کنیم، میبینیم تک فرزندها و یا کسانی که تمایل به آوردن فرزند ندارند بیشتر از قشر مرفه جامعه هستند و اتفاقاً کسانی که وضع اقتصادیشان ممانعتی برای فرزندآوری ایجاد نمیکند، میل به بچه دار شدن ندارند. پس نتیجه میگیریم که ورای مسائل اقتصادی، مسائل فرهنگی و اجتماعی نیز در این بحران به شکل جدی دخیل است.

فرزند کمتر، کلاسِ بیشتر!

دقیق نمی‌شود گفت این تفکر از کجا نشأت گرفته اما چیزی که الان شاهدش هستیم این است که بین جوانها بچه نداشتن و یا تک فرزند بودن یک جور «کلاس» به حساب میآید. اینکه زوج جوان تا سالها بعد از ازدواج سراغ بچه نمیروند و اگر هم بروند به یکی رضایت میدهند، ریشه در همان مسائل فرهنگی که گفته شد دارد.

اگر در گذشته نهایت آرزوی یک زن جوان مادر شدن بود، امروز مادر شدن را آن پایین پایینهای لیست آرزوهایش قرار می دهد و جالب اینکه موارد بالایی، چیزهای نه چندان مهم مثل رسیدن به علایق و تفریحات و احیاناً شغلی و تحصیلی است. این فرهنگ اگر تغییر نکند، با حل شدن مشکلات اقتصادی و معیشتی نیز شاهد تغییرات زیادی در روند جمعیتی فعلی نخواهیم بود.

خداحافظی با خاله، دایی، عمه و عمو

هر چقدر هم که تغییر کرده باشیم، باز هم جان به جانمان کنند ایرانی هستیم و یک چیزهایی در وجودمان نهادینه شده. هنوز هم دلمان لک میزند برای جمعهای فامیلی و نشستن کنار پدر بزرگ و مادربزرگ و خاله و دایی و عمه و عمو. هنوز هم وقتی موقعیتی پیش میاید، دلمان دور هم بودن میخواهد و شلوغی. هنوز هم همه دلخوشیمان این است که عیدی شب یلدایی چیزی پیش بیاید که بهانه باشد برای رفتن به خانه بزرگترها و دیدن اعضای دیگر خانواده بزرگ که شاید همیشه فرصت برای دیدنشان نیست.

برای نسل ما، چیز غریبی نیست که توی یک خانه سی چهل نفر دور هم جمع شوند و همه شان با هم نسبت داشته باشند اما این صحنه، شاید برای نسلهای بعدی ما تبدیل بشود به آرزو. بچه‌هایی که خواهر و برادر ندارند و بچه هایشان بی خاله و بی عمو و... میمانند، هیچ‌وقت لذتِ بودن در جمع و لحظات شادی که می‌شود با دور هم بودن داشت را نخواهند چشید و شاید بعدها، دلشان بگیرد از تصمیمی که ما جوانها امروز گرفته ایم. تصمیمی که مثل آتش است. آتشی که روشن کرده ایم و دودش را میدمیم به سمت نسلهای بعد...
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    وقتی خانواده از پس مخارج همون یه بچه به زور برمیاد کلاس تو سرش بخوره کلاس میخواد چه کار
    فرض کن 10 تا توله هم پس انداخت دوسال بعد هم آواره کوچه و خیابون کرد و چندتا معتاد و قاتل و ... تحویل جامعه داد اینا چه سودی واسه جامعه درب و داغن ما داره.
    ظاهرا تنها چیزی واسه هیچ کس اهمیت نداره یکی تربیت و رفاه فرزندانه و دیگری جون مادر خانواده که بر میگرده به دینمون که زن رو فقط واسه زاییدن و فرسوده شدن میخواد مگه یه زن چقدر توان داره که فرت و فرت بچه بزاد؟

    پاسخ ها

    • مصطفی

      نکه حالا این هفتادو چند میلیون نفر عاقبت بخیر شدن حالا هم بریم بچه درست کنیم . به حرف مسولین نیست . نه اون روزی که بچه دار شدن بخاطر حرف اقایون بود نه حالا که نمیشن این آقایون یک روز عاشق و فرداش فارغن چار روز مسولین هستن و فرداش نیستن اینا جواب گوی کاری که میکنن نیستن حالا برا مردم تصمیم میگیرن که بچه داشن یا نه

    • نغمه

      دوستان میدونستید الان واکسن فلج اطفال که باید به نوزاد تزریق بشه تو مملکت نیست؟؟؟؟ اونوقت بچه؟؟؟ اونم چند تااااااااا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

  • بدون نام

    خانواده زیر 5 نفر خانواده نیست

  • زیگ زاگ

    خیلی ممنون بذارین از این همههههه امکاناتی که برای ما فراهم کردین استفاده کنیم بچه دار شدن پیشکشمون... همین مونده این فرشته های بی گناه رو به دنیا بیاریم و شریک مستاجری و استرس و آلودگی هوا و قسط و تحریم و .... اینای خودمون بکنیم

  • من

    دیگه اگر هم به غرب پرستی هم باشه اونا خودشون عاشق مادر شدن هستن.من نمیدونم ما دنبال چی هستیم
    نگید که مشکل اقتصادی دلیلشه
    برید آمارو نگاه کنید ببینید پولدارا بیشتر بچه دارن یا قشر متوسط جامعه

    پاسخ ها

    • بدون نام

      بله ممکنه عاشق بچه باشن ولی چند تا بچه؟ اونا با برنامه ریزی بچه دار میشن و نهایتاً 1 یا 2 تا به ندرت بیشتر از 2 بچه دارند، به قول شما پولداراشون ولی مردم ما بیشتر قشر ضعیف و متوسط اند که بچه های بیشتر دارن

  • حسین

    ما که هنوز مادر بچه رو پیدا نکردیم حالا بچه و بچه ها پیشکش .

    پاسخ ها

    • بدون نام

      عزییییییزم

    • رضا

      بابا جون 11 میلیون دختر دم بخت هست دیگه، یکیشو بردار دیگه. چه بی عرضه ای تو.

  • بدون نام

    یکی نیست بگه بجای این حرفا برید شرایط کشور رو مهیا کنید واسه این جمعیتی که داره پیر میشه! همین جمعیت بخت برگشته نسل دوم و سوم که کودکی و جوونیشون تو صد جور صف و نوبت و دویدن واسه حل هزار جور مشکل گذشته....دیگه ظلمه که واسشون تو پیری هم بخواین مثل مدرسه سه شیفته بیمارستانارو سه شیفته کنید! یا مثل چندر غاز وام ازدواج جوونیشون، وام کمک هزینه کفن و دفن تو بانکا بذارین واسه پیریشون!

  • ماریه

    گرونی یک طرف ،بیماری این طفل معصوم ها یک طرف . دختر من یک سال و نیمشه 2 ماهه که سرفه هاش قطع نمیشه .پیش 5تا دکتر فوق تخصص بردم . همه میگن مال الودگی هوا وسربیه که تو هواست. از قبیل بچه من زیادن ،مردم چطور هی بچه بیارن و زجر بکشن

  • بدون نام

    افزایش جمعیت یعنی افزایش آلودگی محیط زیست. لااقل به فکر نسل آینده تون باشین
    یک فرزند سالم داشته باشید بهتره یا چهر فرزند بیمار؟

  • صدف

    بجای این حرفا یکم تسهیلات بدن و رفاه واسه ادم فراهم کنن که ما هم رغبت کنیم بچه های بیشتری داشته باشیم .........من اکر می تونستم دلم میخاست 4یا 5تا بچه داشته باشم ولی وقتی می بینم از پس یکیش هم به زور برمیام دیوونه نیستم بچه بدنیا بیارم شریک بدبختی و مستاجری و بی پولیه خودم کنم

  • چشمه

    فعلاً‌ که دود بدجوری رفته تو چشم و ریه هامون اول یه فکری به حال آلودگی هوا بکنن بعد به فکر ازدیاد جمعیت. راستی فرار مغزها هم خیلی مهمه بیشتر آدمای باسواد و باهوش رفتن این یعنی اینکه آی کیوی بچه هایی که تو ایران به دنیا میان احتمالا پایین تر بره + پارازیت و سوء تغذیه و استرس و اینا که همه روی اون نوزاد بخت برگشته اثر می ذاره. پس داشتن یه جامعه کهنسال بهتر از داشتن یه جامعه مملو از آدمهای بیمار و معلول و خلاف و نابهنجاره.

  • مدافع حقوق مردان

    شما اول پدر بچه رو پیدا کن ، تا برسیم به خود بچه. کدوم پسری دیگه حاضر میشه ازدواج کنه؟ صاف صاف میگرده، تفریحشو میکنه. خرج یه نفر دیگه رو هم نمیده.

  • بنی

    خدارو شکر که جمعیت کشور منفی شده بدتر از این هم میشه تو کشوری که آمار طلاق هر سال داره بیشتر از آمار ازدواج رشد میکنه و تو جامعه ای که هر ساله هزار ها هزار بچه میشن بچه های طلاق و تو جامعه ای که بچه های طفل معصوم زیر دست والدین بی مسئولیت و معتاد زندگی میکنن تازه اگه این یکی رو شانس آورده باشن با فقر و بدبختی باید دست و پنجه نرم کنن ،تو جامعه ای که کودک آزاری روز به روز داره بیشتر میشه و صندوق حمایت از کودکان بد سرپرست گذاشته میشه فقط و فقط چون پدر و مادرای خوبی ندارن. مگه طفل معصومای شین آباد بچه نبودن مگه بچه های آسیب دیده ورزقان یا جاهایی یا امثالهم بچه نبودن ماها چقد مواظب اونا بودیم که بخواهیم تازه یه سری دیگه به دنیا بیاریم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ بچه میخواییم چیکار همون بهتر که فرشته های پاک و آسمونی رو گرفتار خودخواهیها و بدبختیای خودمون نکنیم.

  • نانی

    ما مسخره دست سیاستمدارا نیستیم. صلاح زندگیمونو میدونیم. وقتی کل شهرو میگردی دوتا مدرسه دولتی پیدا نمیکنی. وقتی مدارس نمونه دولتی ام شهریه میخان. 5تا بچه بیاریم 4تاش بی سواد بزرگ بشن؟
    امکانات بدین بچه بخاین! انتظار دارین بچه های بدبختو دنیا بیاریم ولشون بدیم تو کوچه خیابون؟ اینا نون نمیخوان لباس نمیخان آینده نمیخان؟؟؟
    لابدم بعدش بفرستیمشون تو مسکن مهر. با زلزله ی 1 ریشتری آوار شه رو سرشون همشون بمیرن؟

  • مهسا

    میخوان سپر انسانی بسازن

  • رسول

    من میخوام بپرسم الان هند و چین و پاکستان و حتی برزیل که جمعیت بالایی دارن تو چه وضعیتی زندگی میکنن؟ آخه رشد اقتصادی به چه قیمتی؟ به نظر من کسی دلش به حال مردم نسوخته. به فکر خودشونن

  • فرهاد

    احسنت بر تو
    واقعا تحت تاثیر قرار گرفتم تبارک الله به این نظر

  • مرضیه

    شما شهریه ی دانشکاه را تا بیش از حد کم کنید
    من هم تا میتونم براتون بچه درست میکنم

    پاسخ ها

    • محسن

      تو با این نظرت بچه درست نکنی بهتره.

  • علی

    دو سوم ایران کویر و بی آب و علف و غیر قابل سکونت هست و آب کافی برای جمعیت فعلی نیست و اونقدر سد رو رودها زدن که خشک شدن و اکوسیستم و دریاچه ها از بین رفته حالا مشکلات دیگه مثل آلودگی و غیره به کنار. من نمیدونم واقعا چه عقلی پشت این قضایا هست!

  • محسن

    البته اگه منم توی یه خونه ویلایی 2000 متری زندگی میکردم و خبری از مشکلات مردم نداشتم، به مردم میگفتم چرا بچه نمیارین؟
    اونایی که این حرفو میزنن یه سر به مترو بزنن ببینن مردم چه جوری مثل کنسرو تو هم میلولن، یا بیان ترافیک و آلودگی هوا رو ببینن یا بیان چشمای کورشونو باز کنن ببینن چجوری میشه یه نفر با حقوق 500 هزارتومن، هم کرایه خونه بده هم خرج زن و بچه. اونایی که این حرفارو میزنن یه مشت مرفه بیشعورن که امیدوارم به وضع ما گرفتار بشن.

  • مهسا

    زمانی که ما دنبال کار می گشتیم این دولت برای ما کاری نکرد. هیچ کسی نبود بگه من مسئولم برای تو فارق التحصیل. چون جمعیتمون زیاد بود نمی تونستن به همه امکانات بدن.
    حالا که رشد جمعیت منفی شده دست به دامن ملت شدن. الان که شما محتاج ما شدین ما نمیخوایم کاری بکنیم. چون وقتی ما به شما احتیاج داشتیم کاری نکردید برای ما. با این تورم ازدواج هم نمیشه کرد چه برسه به بچه اونم چند تاااااااا

  • بدون نام

    با این آلودگی شدیدهوا و پارازیتهای خطرناک و آزاد گذاشتن ازدواج موقت وسست شدن شدید بنیان خانواده و.........فرزند بیشتر اشتباه محضه!!!!!!!!

  • محسن

    بهترین روش در این شرایط، آزاد کردن ازدواج موقته.

  • بدون نام

    ديگه نميشه مردم رو فريب داد.اول يه فكري به حال بچه هاي بدبخت خانواده هاي زير خط فقر و روستاها بكنيد.يه بخاري نميديد به مدرسه هاي روستاها.هنوز سوختن بچه هاي بيچاره روستاها را فراموش نكرديم.

  • بدون نام

    واقعا برای کسانی که فکر میکنند علت اینکه خانواده بعلت کلاس تک فرزند دارند متاسفم من یک مادرهستم کارمندوداری یک فرزند فکر میکنید دوست ندارم بچه دیگری داشته باشم . منی که هرروز صبح ساعت 6:30 از خانه بیرون می آیم وساعت 5:30 به خانه برمیگردم فکر میکنید میتونم مادرخوبی برای فرزندانمان باشم . اگر این فرزند خوب تربیت کنم بااین وضعیت جامعه واقعا هنرکردم.

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج