برنامههای حفاظت از یوز آسیایی تا ۵ سال بعد
معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست جزئیات برنامه پنجساله حفاظت از یوز آسیایی را در زیستگاههای طبیعی تشریح کرد و گفت: خروج ۵۰ درصدی دام از خارتوران و میاندشت، خروج سگهای گله از زیستگاه یوز و گسترش مناطق تحت مدیریت محیط زیست، بخشی از برنامههای حفاظت از یوزپلنگ آسیایی که پنج سال آینده انجام خواهد شد.
خبرگزاری ایسنا: معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست جزئیات برنامه پنجساله حفاظت از یوز آسیایی را در زیستگاههای طبیعی تشریح کرد و گفت: خروج ۵۰ درصدی دام از خارتوران و میاندشت، خروج سگهای گله از زیستگاه یوز و گسترش مناطق تحت مدیریت محیط زیست، بخشی از برنامههای حفاظت از یوزپلنگ آسیایی که پنج سال آینده انجام خواهد شد.
در مورد برنامههای حفاظت از «یوزپلنگ آسیایی» در سازمان محیط زیست، حمید ظهرابی - معاون محیط زیست طبیعی این سازمان با تأکید بر این نکته که اهتمام اصلی سازمان محیط زیست بر حفظ یوز در زیستگاههای طبیعی است، به برنامه پنج ساله سازمان برای حفاظت گونه در معرض خطر انقراض یوز آسیایی اشاره و در گفتوگو با ایسنا، اعلام کرد:
افزایش امکانات حفاظتی در مناطق تحت مدیریت، افزایش تعداد محیطبانان، طراحی و اجرای سامانه جهت پایش سیستماتیک یوز در زیستگاهها و خروج ۵۰ درصدی دام از خارتوران و میاندشت به عنوان زیستگاههای اصلی یوز آسیایی بخشی از برنامهریزیهای حفاظت از یوز طی پنج سال آینده است.
سگهای گله از زیستگاه یوز خارج میشوند
معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست همچنین با اشاره به خروج ۷۵ درصد سگهای گله آسیبرسان به یوز از زیستگاههای یوزپلنگ آسیایی، تصریح کرد: همزمان با خروج دام از زیستگاه یوز، قطعاً تعدادی از سگهای گله نیز از منطقه خارج میشوند و پیشبینی ما این است بخشی از مخاطرات ناشی از سگهای گله را به این شکل مدیریت کنیم.
افزون بر این، قصد داریم سگهایی که به یوز آسیب نمیزنند و در عین حال وظیفه حفاظتی از دام را هم انجام میدهند؛ جایگزین سگهای گله آسیبرسان کنیم.
به گفته ظهرابی، ایمنسازی مسیرهای تردد یوز در زیستگاههای طبیعی یکی از برنامههای پیشبینی شده پنج ساله است تا بتوانیم در پنج نقطه ناایمن و پرحادثه با منابع مشترک وزارت راه و سازمان محیط زیست اقدامات لازم را برای ایمنسازی انجام دهیم.
همچنین از آنجا که بر اساس بررسیها، تنها ۴۰ درصد تردد یوزها در مناطق تحت مدیریت محیط زیست است، همه زیستگاههایی را که احتمال جابهجایی و زیست یوزپلنگ وجود دارد، شناسایی کردهایم تا طی پنج سال آینده این محدودهها را در قالب مناطق حفاظتشده، شکار ممنوع یا قرق اختصاصی، تحت مدیریت قرار دهیم.
در این صورت سطح تحت مدیریت سازمان محیط زیست که در دایره زیستگاه یوز آسیایی باشد، از شش میلیون هکتار به ۱۱ میلیون هکتار میرسد.
چهار میلیون دلار بودجه پیشبینی شده برای حفاظت از یوز
این مقام مسئول در سازمان محیط زیست در مورد بودجههای مورد نیاز برای اجرای برنامه پنج ساله حفاظت از یوز آسیایی و چگونگی تأمین آن نیز، گفت: چهار میلیون دلار برای برنامه پنج ساله حفاظت یوز پیشبینی شده است که از بودجه سازمان محیط زیست، کمکهای مالی برنامه عمران ملل متحد (UNDP)، حمایت اسپانسرهای داخلی و سایر نهادهای بینالمللی تأمین میشود. در این زمینه مذاکراتی صورت گرفته و نهادهای بینالمللی برای مشارکت در این برنامه اعلام آمادگی کردهاند.
به گزارش ایسنا، علاوه بر برنامههای پنج ساله سازمان محیط زیست برای حفاظت از یوز آسیایی در زیستگاه طبیعی، این سازمان قصد دارد با بهرهگیری از روشهای نوین و با همکاری متخصصان خارجی یوز، برنامههای تکثیر در اسارت یوزپلنگ آسیایی را هم انجام دهد.
لقاح مصنوعی بخشی از این برنامه است و شواهد نشان میدهد که در حال حاضر سازمان محیط زیست تمرکز زیادی روی آن دارد و در این زمینه برای استفاده از رحم اجارهای یوز آفریقایی به منظور تکثیر در اسارت یوز آسیایی در حال تدوین برنامه و انجام مذاکرات است.
یوزپلنگ آسیایی به عنوان یک گونه در معرض خطر انقراض است و آخرین آمار رسمی منتشر شده در مورد جمعیت یوز به سال ۲۰۱۶ بازمیگردد که در آن تعداد یوزها کمتر از ۴۰ قلاده تخمین زده شد. کارشناسان معتقدند در صورت انتشار اطلاعات جدید مشخص میشود که وضعیت یوز وخیمتر از این حرفهاست.
نظر کاربران
چرا۵سال؟!۲۰سال وقت وبودجه لازمه!
فقط هر کاری میکنید سریع. نه وقتی منقرض شد.
از همین امروز باید دست بکار شوید مگه کلا ۱۰ تا یوز بیشتر داریم که اینقدر شل عمل می کنید . کمی از کشورهای فوق صنعتی یاد بگیرید که چطور از محیط زیستشان در اوج آلودگی صنعتی حفظ می کنند