گرانی ویزیت پزشکان، عامل مصرف خودسرانه دارو
گزارشها نشان میدهد در چند ماه اخیر آمار فروش برخی از داروها در داروخانههای کشور افزایش یافته به گونهای که این معضل توانسته هزینههای سنگین و سرسامآوری به نظام سلامت کشور تحمیل کند.
روزنامه ایران: گزارشها نشان میدهد در چند ماه اخیر آمار فروش برخی از داروها در داروخانههای کشور افزایش یافته به گونهای که این معضل توانسته هزینههای سنگین و سرسامآوری به نظام سلامت کشور تحمیل کند.
مصرف بیرویه و البته خودسرانه دارو مشکلی است که این روزها بهدنبال افزایش خود درمانی در میان اقشار مختلف جامعه، به وفور دیده میشود.خود درمانی و افزایش تقاضا برای مصرف خودسرانه دارو بهعنوان حلقهای معیوب از زنجیره درمان چنان جدی شده که به گفته سخنگوی سازمان غذا و دارو برخی از سوپرمارکتها هم اقدام به فروش دارو میکنند.
دکتر سیدعلی فاطمی نایب رئیس انجمن داروسازان چنین میگوید: وقتی به مصرف نابجای دارو بهصورت عام اشاره میشود، معمولاً منظور خود درمانی است. آنتی بیوتیکها جزو داروهایی هستند که مصرف بیرویه آنها نه تنها میتواند برای فرد مخاطرهآمیز باشد، بلکه بواسطه افزایش ریسک بروز مقاومت میکروبی، میتواند سلامت کل جامعه را بهخطر بیندازد. دکتر فاطمی میافزاید: اما بعضی از این مصارف نا بجا، سوء مصرف است؛ یعنی فرد با وجود اینکه بیمار نیست، اما از دارو برای مقاصد دیگری مانند رفع عوارض اعتیاد، افزایش تمرکز برای امتحانات، چاقی یا لاغری استفاده میکند.
خانواده داروهای آرامبخش - خواب آور مانند: کلونازپام، داروهای محرک مانند: ریتالین، مخدر مانند: ترامادول و انواع کورتونها مانند: پردنیزولون از جمله داروهایی هستند که بیشتر از بقیه مورد سوء مصرف قرار میگیرند.
وی تأکید میکند: براساس آمار سازمان غذا و دارو، هر ایرانی به طور متوسط ۵۰۰ عدد دارو در سال مصرف میکند که حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد آن خودسرانه و نابجاست. مصرف خودسرانه داروها نه تنها میتواند درمان را به تأخیر بیندازد، بلکه بهدلیل سنجیده نشدن عوارض جانبی دارو با شرایط بیمار، باعث وخیمتر شدن بیماری هم میشود.
نایب رئیس انجمن داروسازان تأکید میکند: تخمین زده میشود که در ایران حدود ۵ درصد علت مراجعه مردم به بیمارستان و درمانگاهها بهدلیل عوارض ناخواسته داروهاست که بخش عمدهای از آن بهدلیل خود درمانی رخ میدهد.
در ادامه امین عینک چی، کارشناس حوزه دارو سه عامل را دلیل مصرف بیرویه دارو عنوان میکند: پایین بودن قیمت دارو، نبود نظام آموزشی درست و نبود نظارت مناسب ؛ تمایل مردم به مصرف بیرویه دارو را افزایش داده است.
وی میافزاید: هرچند در ماههای اخیر با افزایش قیمت دارو روبهرو شدهایم اما بازهم قیمت دارو در کشور ما نسبت به بسیاری از کشورهای جهان پایینتر است. ارزان بودن از یک سو و در دسترس بودن از سوی دیگر باعث شده است بسیاری از مردم با مشاهده نشانههای بیماری به سراغ داروخانه رفته داروی مورد نیاز خود را تهیه کنند.
چی تأکید میکند: بسیاری از افرادی که برای تهیه داروی بدون نسخه به داروخانهها مراجعه میکنند وضعیت بد اقتصادی خود را مطرح میکنند و میگویند توان پرداخت ویزیت 50 و 70 هزارتومانی ندارند. بسیاری از این بیماران گمان میکنند با هزینه بسیار کمتر میتوان برخی داروها از جمله مسکن و آنتی بیوتیک تهیه کرده و بیماری خود را درمان کنند. وی میافزاید: برخی از آنها هم با دردست داشتن نسخههای قبلی میخواهند دوباره همان دارو را تهیه کنند چرا که میگویند مطمئنم پزشک دارو را تمدید خواهد کرد و من دیگر توان پرداخت 70 هزارتومان ویزیت را ندارم.
از سوی دیگر هنگامی که مکانیزم درستی برای استفاده تعریف نشده است باید اهرم بازدارنده مناسب تعریف شود، البته زمان اینکه مأموران در کمین بنشینند تا فرد یا افراد خاطی را دستگیر کنند، گذشته است. عینک چی در ادامه به مشکل داروخانهها در دریافت طلب خود از بیمه اشاره کرده و میگوید: داروخانهای که مشکلات مالی دارد ممکن است داروی بدون نسخه هم بفروشد.
دکتر کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در خصوص نظارت بر تخلفات صورت گرفته در بازار دارو میگوید: با بازرسیهای میدانی و نظارتهای معمول و سنتی نمیتوان کاری از پیش برد و باید شیوههای نظارت ارتقا یافته بهصورت هوشمند و برپایه فناوری اطلاعات انجام گیرد.
نظر کاربران
پزشکان روز به روز ثروتمند تر و بیماران ضعیفتر و بیمارتر چون ویزیت و هزینه پزشکی بی خودی گرونه
ویزیت مکانیکی خودرو از ویزیت دکتر گرونتره والا
دراین کشورهمه چیزعوض شده بجای درمان دردمردم نسخه هی کذایی می پیچندمردم پول ویزیت دکترندارندمیگویندداروارزان است گران کنیم تامجبورشوندویزیت پرداخت کنندواگرهم که ندارندبهتراست بمیرندفقریک درداجتماعی است علاجش هم این است فقیرراحذف کنیم تامشکل حل شوداین راه حل مرفهین بی دردبرای قشرضعیف است
اينكه فروش بعضي داروها زياد شده دليلش گراني ويزيت پزشك نيست دليلش عدم كنترل صحيح بازار دارو هاست كه دارن همشو قاچاق ميكنن كشورهاي عربي افغانستان پاكستان تركيه و كشورهاي برادر
هركس يكبار هم كشورهاي اطراف رفته باشه ميدونه كه هزينه پزشك و دارو اونجا سرسام آوره
فقط درصد کمی از پزشکا ویزیت بالایی دارند.علت فقر مردمه که حتی بعضی از مناطق دور یا حاشیه شهر و روستاها پول ندارن خودشون رو به یه درمانگاه بیمارستانی با ویزیت دو سه هزار تومن متخصص برسونن.فقر....
دکترها خودشون یه دولت شدن.
اینهمه آدم به خاطر نسخه بد خط میمیرن
باید زیر میزی بدی بعد عمل کنن
بعد میگن دکترا قسم خوردن .
خدایا مگه خودت به داد این مردم برسی
پاسخ ها
ديروز يه دكتر كلاش براي يه مشكل پوستي سطحي ميخواست با يه ازمايش غير مرتبط تو مطب 600 هزار من و بتيغه كه با هوشياري دستش رو شد
آره واقعا من خودم دکترنمیرم....بجاش داروخانه آشنادارم ازش دارو میگیرم....
ديروز براي يه جوش پوستي به يك دكتر ارولوژي در خيابان دكتر قريب طبقه 4 يك ساختمان مراجعه كردم بدون معاينه گفت بايد سيستوسكپي مثانه شوي كه اصلا بي ارتباط بود و 550 هزينه رفتم داروخانه لوازمش بگيرم ديدم داروخانه از قبل داروها را در كيسه نايلوني اماده داره شك كردم و به دكتر گفتم پولم برگردان نميخوام از 600 توماني كه داده بودم 500 تومان پس داد گفت 50 براي ويزيت و 50 براي معاينه نگه ميدارم اعتراض كردم كه هر دو يكي است بالاخره 50 تومان ديگر را عودت داد
پاسخ ها
واقعا جاي تاسف داره يك دكتر متخصص اينقدر دزد تشريف داشته باشند
اكثر دكتراي كه در مطبشون آزمايشي ميگيرند غير ضروري و بخاطره پوله
وسایل مربوط به سیستوسکوپی معمولا با هم تجویز میشه پس طبیعیه که داروخانه برای صرفه جویی در وقت اونهارو از قبل کنار هم گذاشته باشه
ضمنا شما از کجا تشخیص دادین غیرمرتبط بوده؟ بارها اتفاق افتاده به خاطر عدم توجه به یه مورد نادر و عدم انجام آزمایشهای مربوطه بیمار دچار مشکل شده و بعد از پزشکش شکایت کرده
به هيچ وجه دكتر خود را از سايت هاي مثل دكتر خوب و امثال ان پيدا نكنيد و توجهي به نظرات درج شده تو اون سايت ها همگي جعلي و توسط خود منشي ها نوشته ميشود از طرفي نظرات منفي بخاطر فشار دكترها و دادن حق اشتراك پاك ميشود و درج نميشود
پاسخ ها
دقيقا همينطوره نظرات مندرج در اون سايتها قابل استناد نيست و بيشتر جعلي است
چرا نظرات را نميذاريد