واكنش بازار طلا، ارز و بورس به توافقات ژنو
ديروز روز واكنش دسته جمعي بازارها به توافقات ژنو بود. طلا و سكه به كاهش قيمتهاي خود در روزهاي گذشته ادامه دادند و انواع سكه نیز بيش از ۶درصد از ارزش خود را از دست دادند. هر گرم طلاي ۱۸ عيار هم به همين مقدار افت كرد و ۸۵ هزارتومان معامله شد. به اين ترتيب بعد از مدتها قيمت طلا به زير ۹۰ هزار تومان در هر گرم رسيد.
بازار ارز هم تحتتاثير اتفاقات مثبت در حوزه روابط بينالملل قرار گرفت و هر دلار آمريكا كه در روزهاي گذشته در مرز ۳هزار تومان درجا زده بود، ۹۰ تومان ارزانتر شد و ۲۹۱۰ تومان معامله شد. بازار بورس تهران هم توانست قله رواني ۸۰ هزار را فتح كند. در حالي بازار بورس در تهران آغاز به كار كرد كه خبر توافق ژنو سايهاش را بر معاملات گسترده بود و باعث تشكيل صفهاي ميليوني براي سهام صنايع مختلف از جمله پتروشيمي، خودرو و بانكيها شد؛ گروههايي كه تاثير مستقيم توافق ژنو براي آنها بود.
ديروز در بازار ارز و طلا همه فروشنده بودند. محمد كشتيآراي رئيس اتحاديه طلا و جواهر با تاكيد بر اين نكته گفت: «بعد از آغاز كاهش قيمتها در بازار، فروشنده سكه و طلا بيشتر از خريدار شده و تقريبا اكثر مراجعهكنندگان به بازار فروشنده هستند.» اتفاقي كه در بازار ارز هم رخ داد و گزارش خبرگزاريها از ميدان فردوسي و چهارراه استانبول تاكيد داشت كه فروشندهاي در بازار نيست و تعداد خريداران هم چشمگير نيست و مردم منتظرند تا چشمانداز بازار در روزهاي آينده به شكل بهتري ترسيم شود؛ در مورد بازار طلا كه چنين است.
محمد كشتي آراي به تسنيم گفت: «درباره وضعيت فعلي بازار طلا و سكه و با توجه به توافق هستهاي در مذاكرات ژنو، بايد گفت هنوز بازار خود را پيدا نكرده است و معامله چنداني در بازار انجام نميشود.» اما درخصوص بازار ارز هم گمانهزنيها زياد است و به اعتقاد برخي كارشناسان احتمال كاهش هر چه بيشتر قيمتها وجود دارد.
پدرام سلطاني از اعضاي اتاق بازرگاني معتقد است، با توجه به توافقات انجام شده در ژنو پتانسيل كاهش نرخ ارز در كشور وجود دارد، ولي اگر روند كاهشي آن در دولت مديريت نشود شرايط اقتصادي در طولانيمدت به شكل فعلي خود بازگشته و شاهد افزايش تورم خواهيم بود. نايب رئيس اتاق بازرگاني ايران در پاسخ به اين سوال كه آيا روند كاهشي تحريمها تاثيري بر كاهش نرخ ارز دارد به ايسنا گفت: «روند عرضه و تقاضاي ارز در آينده به نفع كاهش نرخ ارز حركت ميكند، زيرا در اين روند عرضه بيشتر و تقاضا نسبت به آن كمتر ميشود. آزاد كردن منابع ارزي ايران در ساير كشورها فرصتهاي بيشتري را در اختيار دولت قرار ميدهد. همين موضوع نيز عاملي براي ايجاد روند كاهشي در نرخ ارز است.»
دلار ارزانتر از ۲۵۰۰ تومان نميشود
اين در حالي است كه بسياري از كارشناسان معتقدند كه نرخ ارز به زير دو هزار تومان باز نخواهد گشت. يك كارشناس اقتصادي با تكيه بر همين مسئله و توجه به متغيرهاي اقتصاد داخلي تاكيد كرد، قيمت ارز نميتواند به كمتر از ۲۶۰۰ تا ۲۵۰۰ تومان برسد. در مورد بازار طلا هم بايد گفت، بازار داخلي طلا متاثر از كاهش نرخ اونس و ارز قرار گرفته است.
بهاالدين حسينيهاشمي در گفتوگو با فارس، با اشاره به روند بازار ارز با توجه به نتايج مذاكرات اخير در ژنو، گفت: «يك بخش از قيمت ارز بستگي به شرايط بينالمللي ارزي دارد كه اونس هم از آن تبعيت ميكند و بخش ديگر به عوامل داخلي ارتباط دارد. يكي از عوامل تعيين نرخ برابري دلار و ريال، براساس قدرت اقتصادي كشور است كه مهمترين آن در ارتباط با نقدينگي است و بخشي هم آثار رواني ناشي از مسائل سياسي است.»
بهگفته اين كارشناس اقتصادي، با واقعيتهاي اقتصادي كشور به اين نتيجه ميرسيم كه قيمت دلار حدود ۲۵۰۰ تا ۲۶۰۰ تومان كمتر نميتواند باشد و شايد پس از فروكش كردن هيجانات باز هم قيمتها به سطح ۲۷۰۰ تا ۲۸۰۰ تومان بازگردد. او با بيان محاسبه نرخ ارز براساس متغيرهاي اقتصادي و تورم داخلي و خارجي قيمت ارز بدون در نظر گرفتن ساير عوامل در اين حدود است، گفت: «حداكثر كاهشي كه در قيمت ارز بهطور واقعي صورت ميگيرد بهگونهاي است كه نرخ را به حدود ۲۵۰۰ تا ۲۶۰۰ تومان برساند. گشايش در منابع ارزي دولت به اين معنا نيست كه بانك مركزي و دولت ميتواند تمام آن منابع را به بازار تزريق كند. يكي از آثار رواني تحريمها بلوكه شدن منابع ارزي بود كه رفع آن ميتواند بر كاهش آثار رواني بر نرخ ارز تاثيرگذار باشد.»
حسينيهاشمي درخصوص بازار طلا هم عقيدهاي مانند ديگر كارشناسان از جمله كشتيآراي دارد. او درخصوص بازار سكه و طلا، معتقد است كه طلا از نرخ بينالمللي طلا و قيمت ارز داخلي تبعيت ميكند و اگر قيمت اونس را ۱۲۴۴ دلار و قيمت سكه طلا را محاسبه كنيد، به نظر ميرسد كه نرخ سكه تقريبا در سطح واقعي خود قرار دارد. نكتهاي كه در چند روز گذشته توسط كارشناسان ديگر درخصوص آن گوشزد شده است.
شاخص بورس ۸۰ هزار واحدي شد
اما ديروز تالار شيشهاي خيابان حافظ هم تحتتاثير نتايج مثبت مذاكرات اخير در ژنو قرار گرفت و شاخص بورس تهران در دقايق پاياني معاملات با افزايش ۱۱۴۲ واحدي موفق به فتح قله ۸۰ هزار واحدي شد. ديروز بهدنبال توافق انجام شده در ژنو، اكثر صنايع بورسي با برتري تقاضا كار خود را آغاز كردند. بهگزارش فارس، در معاملات ديروز شاخص كل به سبب رشد قيمتي بسياري از نمادها موفق به فتح قله ۷۹ و در ادامه آن ۸۰ هزار واحد شد و در پايان معاملات در رقم ۸۰هزار و ۲۲ واحدي قرار گرفت.همچنين ارزش بازار نيز در ركورد تازهاي از ۳۹۱ هزار ميليارد تومان فراتر رفت. به اين ترتيب نماد معاملاتي هلدينگ فارس، هلدينگ تامين، گسترش نفت و گاز پارسيان، ملي صنايع مس ايران و سرمايهگذاري قدير بيشترين تاثير مثبت را بر شاخص داشتند، اما در مقابل پالايشگاه نفت بندرعباس، پالايشگاه نفت اصفهان، فولاد مباركه اصفهان و فولاد خوزستان بيشترين تاثير منفي را بر شاخص گذاشتند.
شاخص كل بورس در حالي رشد بيش از ۱۱۴۲ واحدي را تجربه كرد كه نمادهايي همچون بانك تجارت،گروه بهمن، ايران خودرو، بانك تجارت، بانك ملت، گسترش نفت و گاز پارسيان، مخابرات ايران، بانك انصار و بانك صادرات برترين تقاضا و در مقابل سراميكهاي صنعتي اردكان، فرآوردههاي نسوز ايران، توليدي كاشي تكسرام، پالايش نفت بندرعباس و شكر شاهرود برترين عرضه بازار را به خود اختصاص دادند. بر اساس اين گزارش نماد معاملاتي شركت مهركام پارس پس از بازگشايي افزايش ۷۳ درصدي قيمت، سرمايهگذاري اعتبار ايران ۱۴ درصد و ليزينگ صنعت و معدن ۱۴ درصد بيشترين افزايش نرخ در بازار را داشتهاند كه در مقابل كشت صنعت پياذر، پارسسرام و شهد، بيشترين كاهش قيمت را داشتند.
گزارشها حاكي از اين است كه همزمان با توافق هستهاي ايران، صادرات محصولات پتروشيمي و فرآوردههاي پليمري ايران به اتحاديه اروپا آزاد شد كه پيشبيني ميشود در صورت از سرگيري صادرات سالانه ۲ تا ۲.۵ ميليارد دلار درآمد جديد حاصل شود كه تاثير بسزايي در رونق سهام پتروشيميها در بازار سرمايه دارد. هر چند در شرايط فعلي صادرات محصولات پتروشيمي ايران به اروپا صفر نشده اما به دليل محدوديتهاي بيمهاي، مشكلات نقل و انتقال ارز و تامين كشتي، صدور فرآوردههاي پتروشيمي به قاره سبز با كاهش قابل توجهاي روبهرو است.
آمارهاي گمرك هم نشان ميدهد كه در طول هفت ماهه نخست سالجاري صادرات پتروشيمي ايران كاهشي حدود ۱۳ درصدي از نظر وزني و معادل ۱.۲ ميليون تن در هفت ماهه نخست سالجاري به ۷.۸ ميليون تن رسيده است. پيشبيني ميشود با توافقات حاصل شده در مذاكرات ژنو از يكسو و عدم رونق بازارهاي رقيب از جمله مسكن، ارز و سكه روند مثبت بورس تهران بهويژه در صنايع خودرو،بانكي و پتروشيمي ادامه يابد.
در فرابورس هم ركورد زده شد و در معاملات فرابورس شاخص افزايش ۱۵ واحدي را تجربه كرد و براي اولين بار به ۸۶۲ واحد رسيد، همچنين ارزش بازار اول و دوم از ۷۲ هزار ميليارد تومان فراتر رفت. پتروشيمي مارون، پتروشيمي جم، پتروشيمي زاگرس و پتروشيمي خراسان بيشترين تاثير در افزايش و پالايش نفت تهران، پالايش نفت شيراز و تامين مواد اوليه فولاد صبانور بيشترين تاثير منفي را بر شاخص داشتند.
ارسال نظر