این شایعه از کجا آمد؟ «قحطی در ۳ ماه آینده»
در روزهای اخیر، خبری به نقل از رئیس اتاق بازرگانی تهران در رسانه ها منتشر شد که فضای اقتصادی کشور و نیز جو روانی ایجادشده در میان مردم را به شدت متاثر کرد و حتی باعث شد بسیاری از مردم به نگرانی بیفتند که چگونه باید با یک وضعیت اقتصادی وحشتناک، بدتر از هر چیزی که تا کنون تجربه کرده اند، روبرو شوند.
پایگاه خبری انتخاب: در روزهای اخیر، خبری به نقل از رئیس اتاق بازرگانی تهران در رسانه ها منتشر شد که فضای اقتصادی کشور و نیز جو روانی ایجادشده در میان مردم را به شدت متاثر کرد و حتی باعث شد بسیاری از مردم به نگرانی بیفتند که چگونه باید با یک وضعیت اقتصادی وحشتناک، بدتر از هر چیزی که تا کنون تجربه کرده اند، روبرو شوند.
مسعود خوانساری گفته بود «اگر وضعیت اقتصادی کنونی ایران به شکل فعلی ادامه یابد، تا سه ماه آینده قحطی کالا و مواد اولیه در بازار خواهد بود.»
به نظر می آید اظهارات مذکور بیش از آنکه دلیل منطقی و قابل قبولی داشته باشد، صرفا با استفاده از جو روانی ایجادشده در جامعه و آمادگی ذهنی برای پذیرش شایعات اینچنینی بیان شده است.
سوالی که درباره اظهارات مذکور به ذهن می رسد این است که ادعای قحطی کالا و مواد اولیه آن هم تا سه ماه آینده بر چه پایه و اساسی عنوان شده است؟ کدام آمار و ارقام چنین موضوعی را تایید می کند؟ اینکه صرفا بگوییم مقداری کالا در گمرک مانده و اجازه ترخیص ندارند، می تواند توجیه کننده این ادعا باشد؟
مشکلات ارزی ماه های اخیر و تخلفات صورت گرفته باعث شد تا ترخیص برخی کالاها در گمرک با مشکل روبرو شوند. از طرفی، همزمان بسیاری شروع به انبار و احتکار کالا کردند.
فضای روانی ایجاد شده نیز باعث شد تا مردم به خریدهای غیرمتعارف روی بیاورند. به طور مثال، در مورد پوشک، چنین اتفاقی رخ داد و ضمن افزایش قیمت، به دلیل افزایش ناگهانی تقاضا، این محصول در بازار کمیاب شد.
اما بر هیچ یک از آگاهان اقتصادی پوشیده نیست که بخشی از این اتفاق ناشی از جوی بود که درمورد کمبود پوشک در هفته های آینده و نیز افزایش بیش از پیش قیمت ایجاد شده.
به بیان ساده تر، شایعه شد که هم پوشک دچار قحطی خواهد شد هم قیمت آن بالاتر خواهد رفت؛ در نتیجه مردم به جای مصرف عادی خود ترجیح دادند مقداری بیش از حد معمول - مثلا برای مصرف چند ماه خود - خریداری کنند که این موضوع به نوبه خود به کمبود دربازار دامن زد.
اکنون یک چهره اقتصادی چنین شایعه و جوی را در مورد همه کالاهای اساسی رواج داده و از یک قحطی در سه ماه آینده گفته. آیا چنین شایعه ای نمی تواند باعث هجوم مردم به بازار برای خرید کالاهای اساسی و انبار کردن آن در منزل از ترس نایاب شدن آن در سه ماه آینده شود؟
نکته قابل تامل تر این است که در چنین شرایطی، مردم به صورت طبیعی حتی قیمت کالا را نیز از اولویت های اساسی خود خارج می کنند و حاضرند کالاهای اساسی و مورد نیاز خود را به هر قیمتی بخرند و انبار کنند تا مبادا در سه ماه آینده به طور کامل نایاب شود.
اگر چنین اتفاقی رخ دهد، بیش از همه، کسانی سود خواهند برد که کالاهای وارداتی را در بازار انبار کرده و قصد دارند همه آنها را به قیمت گزاف و غیرواقعی به صورت دفعی و یکجا به مردم بفروشند و به سود هنگفتی دست یابند.
با این توضیحات، آیا اظهارات رییس اتاق بازرگانی تهران به نفع این دسته از افراد و فعالان اقتصادی نیست؟ و آیا به خالی شدن انبارهای آنها و فروش اجناس شان به قیمت های گزاف و غیرواقعی در فضای اقتصادی آشفته کنونی کمک نمی کند؟آیا رییس اتاق بازرگانی تهران عامدانه این سخن را به زبان آورده یا صرفا از روی نا آگاهی و یا حتی برای دیده شدن در رسانه ها؟
نکته دیگر اینکه فردی که این اظهارات را بیان کرده، نه یک مسئول دولتی اقتصادی بلکه یک مدیر اقتصادی بخش خصوصی است و چیز عجیبی نیست که در سخنان خود، منافع صنف خود را در نظر گرفته و به نفع خود و همکارانش اظهارنظر کند؛ اتفاقی که در اظهارنظر اخیر نیز به وضوح رخ داده است.
چنین اتفاقی مسبوق به سابقه نیز هست؛ در دی ماه سال ۹۰، اسدالله عسگراولادی، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین، از قحطی در ایران در ۶ ماه آینده خبر داده و گفته بود:
«به نظر میرسد با توجه به واردات کالا با دلار ۱۶۰۰ تومانی و مشکلات تولید در ۶ ماه آینده با کمبود بسیاری از کالاها و قحطی در کشور مواجه خواهیم شد که برای تهیه آنها یا باید متوسل به قاچاق شویم و یا اینکه هزینه بسیاری بابت قاچاق بپردازیم.»
این اظهارنظر و اظهاراتی از این دست باعث شد تا مردم ضمن هجوم به فروشگاههای زنجیره ای، با خریدهای کلان، باعث خالی شدن انبارها شوند. ۶ ماه پس از اظهارات عسگراولادی اما، اگرچه اوضاع ارزی کشور با بحران روبرو شده بود، اما خبری از قحطی نبود.
اکنون ۷ سال بعد، همان سناریو در حال تکرار است و مسعود خوانساری، رییس اتاق بازرگانی تهران خبر از قحطی در سه ماه آینده داده است. اگرچه اظهارات او اندکی هوشمندانهتر از اظهارات عسگراولادی است و خوانساری قید «در صورت ادامه وضعیت اقتصادی به شکل کنونی» را نیز به آن اضافه کرده تا بلکه از انتقادات احتمالی بعدی، در امان بماند.
البته رییس اتاق بازرگانی تهران از اظهارنظر خود نتیجه دیگری را نیز می تواند بگیرد. خوانساری در اظهاراتش از «۱۳۹ هزار کانتینر» شامل ۷ میلیون تن کالا و ۲/۵ میلیون تن کالای اساسی سخن به میان آورده که «در گمرک باقی مانده و اجازه ترخیص ندارد.»
حال اظهارات فعلی او در خصوص قحطی در سه ماه آینده، چه بسا بتواند به دولت برای صدور اجازه ترخیص این کالاها را نیز فشار مضاعفی وارد کند.
نظر کاربران
چون دوست دشمن است شکایت کجا بریم ؟؟؟؟ دیگه وقتی رئیس اتاق بازرگانی مون گل به خودی میزنه به این قشنگی ، چه انتظاری میشه از مردم عامی داشت ؟؟؟ البته خیلی تفاوت هست بین کسی که احمقه و کسی که خودشو به حماقت زده
پاسخ ها
افرین
شایعه چیه همین الانم قحطیه
پاسخ ها
والا ....وقتی به هر مغازه فروش وسایل بهداشتی بیشتر از یک کارتون پوشک نمیدن این ایا فراوانیه ؟؟!!!!!!
برو تو بازارمیفهمی همین حالا هم چه خبره. 3ماه دیگه هم پیش کش.
هر چی توی این مملکت شایعه میشه بعدش همون اتفاق میفته. مطمئن شدم که قحطی در راه هست...
از بی تدبیری این دولت بعیییییییییید نیست قحطی حسن آقا رو هم ببینیم
خدا رحم کند به این مردم با این صحبتهایی که داره میشه
اقای وزیر میدانید چرا مردم از این شایعه قحطی تصور وحشتناک رنج میبرند.
اولا ما مسئولانمان به فکر مردم نیستند و هر کدام از مسئولان این را فرصتی برای پرکردن جیب خود استفاده میکند
و ملت ایران مسئول متفکر و راهگشایی در مملکت نمیبینند همه استاد دزدی و اختلاس
نعلت بر شماها
برای خرید لباس فرم رفتم خرید مغازه ها خالی بودن و فروشنده هامیگفتن پارچه نیست
شواهد نشان میدهد بسیاری از اجناس از الان کمیاب شده مثل پسته.پس قطعا اگر قحطی هم نشود بسیاری از اجناس کمیاب واحتکار و گران خواهد شد
جناب مدیر یه سر برو فروشگاه محلتون...قفسه هارو نگاه کن تا بفهمی شایعه چیه
نویسنده هم به میخ زده هم به نعل ولی اون مسولین باید مورد بازخواست قرار بگیرد
راه حلش تکذیبه شما که استاد این کارید
چهارتا مثل این رییس ، خون این ملت رو می مکند
همین که الان گذاشتی . صد برابر شایعه قوی تر بود .
قرار نیست خودمون رو گول بزنیم
الان توی شغل من (موبایل فروشی) کمبود جنس کاملا مشهوده، کسی هم توی خونه انبار نمیتونه بکنه، وزیر میگه 600 هزار تا گوشی توی گمرک گیر کرده.
بجای توجیه های بی پایه ، دولت باید مسئله رو حل کنه
اینکه بخوای صورت مسئله رو پاک کنیم که راه چاره نیست
بانک ها دارن خیانت میکنن
مابه التفاوت ا قیمت ارز، طلب کردن از وارد کننده اونم در حالی که به قیمت اون روز تمام و کمال پولش رو دریافت کردن عین دبه کردنه
عین خیانته
این چیزیه که کنه کاسب شهرستانی هم میفهمم
یکی باید با بانک ها مقابله کنه
پاسخ ها
اتفاقا فهم شما از امثال رییس اتاق بازرگانی خیلی بیشتره
جو روانى حاصل بى تدبيرى بى کفايت هاى امثال شماست
مثلا این اقا مالک اپل است که خودش را بخش خصوصی معرفی کرده...این اقا از اون باند مافیایی است که سالها خون بخش خصوصی را در شیشه کرده واونا رو بدنام کردن.
حتما میشه چون هر چی شما گفین شایعه هست اتفاق افتاد
یعنی شما نمی دانی که انبار روزی خالی میشود؟
البته غیر منتظره هم نیست فقط من ماندم این دولت شماها را از کجا میاورد؟
واقعا جای بسی تعجب است.
همین الان قطعی اومد فکر سه ماه دیگر نباش
کالای ایرانی اصلا ندیدیم
همین الانش هم قحطی اومده، اقایون فقط به بازار تهران و شرایط تهران توجه دارن، اگه به شهرستانها سر بزنید میبینید که گرونی وحشتناک و کمبود کالا بیداد می کنه
اصلا" قرار نیست اتفاقی بیفته ! همه اش سیاه بازیه ! بانک مرکزی ، قحطی ۳ ماهه و ۶ ماهه ،........
واقعیت این است که اعتماد عمومی دچار مشگل اساسی شده مردم به وعده مسیولین امیدی ندارند واز سوی دیگر جهش سرسام آور وغیرقابل پیش بینی وغیرقابل کنترل قیمت ها دلیل دیگری بر ضعف دستگاه حاکمه بر روند طبیعی و جاری کشور شده بقول عوام کشور از دست دستگاه حاکمه خارج شده وغیرقابل کنترل وپیش بینی شده حال این وضع ناشی از سیاست های غلط اقتصادی وبا برای سرنگونی دولت فعلی توسط دولت در سایه یا دولت پنهان یا هر نام دیگری که بشود بر او گذاشت باعث آشفته بازار شده که اگر امروز سعی شود اندکی اعتماد به جامعه تزریق کرد قطعا"بهتر از فردا است
دلیل اینکه کالاهاتوگمرک نرخیص نمیشه چیه؟کسی میتونه جواب بده؟واقعا برام سواله
قحطی مگه شاخ ودم داره وقتی یه کارگر نتونه یه کیلوگوشت برا خونش بگیره یعنی قحطی البته برای این آقایان باحقوق های بالای ۵۰ میلیون قحطی نیست بنده خدا حواسش به حقوقش نبوده شما ایراد نگیرید
همین الان داروهای معمودی هم پیدا نمیشه!!!!!!
همینطور پوشک و نوار بهداشتی
و قطعات خودرو
چه برسه سه ماه بعد...
امیدوارم به خدا که چنان قحطی مملکت رو بگیره که نون خوردنم گیر نیات اب که از کله گذشت چه یه وجب چه دو وجب
پاسخ ها
انشالله اول خونه شما
امیدوارم به خدا که چنان قحطی مملکت رو بگیره که نون خوردنم گیر نیات اب که از کله گذشت چه یه وجب چه دو وجب
پاسخ ها
کجای کارید.
ایران خیلی وقته توی قحطیه.
ماشین استاندارد قحطیه.
خونه با قیمت معقول قحطیه.
شوهر قحطیه.
دختر پاکدامن و اهل قناعت قحطیه.
و کلی قحطیهای دیگه که مال امروز و دیروز هم نیست.
حقوق به ریال، خرج به تومن هم که دیگه هیچی.
جوک عالم بشریت شدیم.
راست میگه به جون هرچی آدمه روی کره زمین.
اصلا از این خبرا نیست.
خیالتون راحت ایران تا دلتون بخواد گندم و جو داره.
کسی از گرسنگی نمیمیره.
فقط تلفن همراه و کامپیوتر و تلویزیون و پرینتر و مایکروویو و ... رو نخواهیم داشت که اون هم با تقویت روحیه ی 'همه برای یکی، یکی برای همه' قابل حله.
برای مثال هر ۴ نفر یک لپتاپ رو به صورت دنگی بخرن و بعدش هم سهمیه بندیش کنن.
عین حقیقته مگه کیی که نتونه در سال یه کیلو گوشت برای زن وبچه اش بخره اسمش چیه مگه قحطی شاخ و دم داره بی ذینای نامسلمون
زودتر از 3 ماه اتفاق میافته
.... با این مملکت داریتون مگه پاتو بازار نگذاشتی