حرفهای صریح تاجزاده در انتقاد از دولت روحانی
روزنامه ایران با مصطفی تاجزاده، معاون سیاسی وزیر کشور دولت اصلاحات در باره موضوعات مختلف از جمله مشکلات فراروی دولت حسن روحانی و نیز حال و روز اصلاح طلبان گفت وگو کرده است.
روزنامه ایران با مصطفی تاجزاده، معاون سیاسی وزیر کشور دولت اصلاحات در باره موضوعات مختلف از جمله مشکلات فراروی دولت حسن روحانی و نیز حال و روز اصلاح طلبان گفت وگو کرده است.
بخشهایی از مصاحبه را می خوانید:
همانطور که طیف مخالفان دولت میگویند، آیا دلیل بیاعتمادی مردم به دولت و حاکمیت و همچنین ناامیدی آنها را باید ناشی از مشکلات معیشتی دانست یا موارد دیگری هم وجود دارد؟
از دوم خرداد ۷۶ به این طرف در هیچ نظرسنجیای ندیدهام که مطالبات مردم در درجه اول اقتصادی نبوده باشد. مشکل اول مردم همواره یا بیکاری بوده یا گرانی و تورم یا ترکیبی از هر دو. البته اگر ناامنی به وجود آید، مسأله اول مردم امنیت میشود؛ ولی وقتی امنیت برقرار باشد اولین چیزی که اکثریت مردم میخواهند، رفع مشکلات اقتصادی است.
بعد به نیازهای دیگر مثل آزادی های اجتماعی و سیاسی میرسند. بنابراین اگر سؤال این است که بیشترین نارضایتی مردم چیست، میگویم اقتصادی؛ چون نگران گذران زندگی و آینده خود هستند که تا حدودی برایشان نامعلوم و مبهم شده است.
همچنین یکی از تفاوتها با گذشته این است که هیچگاه تا این حد گرفتار فساد نبودهایم و اینقدر مردم به فساد حساس نشده بودند. باوجود این اگر از من بپرسید که ریشه مشکلات کجاست، میگویم سیاسی است. چرا؟ بهدلیل اینکه اولین مشکل امروز ایران ، مدیریتی است زیرا دایره ورود شایستگان را به حکومت روز به روز محدودتر کردهاند و نمیگذارند از نیروهای توانا چه متخصصان داخل و چه ایرانیان خارج از کشور استفاده شود.
نمونه آخر آن کاوه مدنی است. به ایران آمد و ایدههای بسیار خوبی در مورد محیط زیست داشت. دولت نیز از عملکرد او راضی بود؛ اما رسماً او را بیرون کردند.
خودتان هم اشاره کردید که مشکلات اقتصادی در دورههای مختلف هم وجود داشته است. الان آن چیزی که در فضای رسانهای ما و اظهارنظرها مشهود است، این است که همه، تقصیرها را گردن دولت میاندازند. چقدر از این مشکلات معطوف به حوزه ساختاری در کشور ماست و چه بخشی مربوط به کارگزاران و مشخصاً عملکرد دولتمردان است؟
بحران امروز ایران سه علت دارد؛ یکی از آنها که نه تنها برای ایران بلکه برای جهان هم غیرقابل پیشبینی بود، ترامپ رئیس جمهور امریکا شود. دومین عامل دولت پنهان است که تلاش زیادی کرد تا برجام شکست بخورد. من گفته بودم که به دکتر روحانی رأی دهید تا دلار به ۱۰ هزار تومان نرسد.
علتش این بود که فکر میکردیم با دکتر روحانی میتوانیم همچنان با برجام از تحریم گذر کنیم همچنان که دولت اول او عبور کرد. حتی تصور میکردیم که میتوانیم به سمت برجامهای ملی و منطقهای برویم اما تندروها در دو طرف مجدداً تحریمها را به ما تحمیل کردند.
تحریمهای امروز ترامپ قرار بود در سال ۹۲ اعمال شود و صادرات نفت ایران به ۵۰۰ هزار بشکه کاهش یابد و سپس به صفر برسد. البته ممکن بود هیچ وقت به صفر نرسد اما حتی اگر به ۵۰۰ هزار بشکه میرسید بهای دلار قطعاً تا دو سه برابر افزایش مییافت و قیمت طلا هم به تبع آن بالا میرفت. برجام ۴ سال این قیمت را تثبیت کرد، ولی یک مرتبه با تحریمهای نفتی و بانکی مواجه شدیم.
یعنی اوباما همین تحریمها را با موافقت نه فقط اروپا بلکه روسیه، چین ، هند ، ژاپن و برزیل اعمال میکرد. به هر حال دومین عامل مشکلات کشور دولت پنهان است که قدرت زیادی دارد اما پاسخگو نیست. یکی از اقدامهای آن راه انداختن تظاهرات مشهد بود که در واقع کودتا علیه دولت بود اما جوانان آن را برهم زدند و شعارهای دیگری سر دادند و به این ترتیب سررشته کار را از دستشان بیرون کشیدند.
یکی دیگر از کارهای آنها اجتماع چند هفته گذشته طلاب در مدرسه فیضیه شهر قم است. با نگاه بدبینانه میتوانیم بگوییم این تجمع مقدمه کودتا بود. مورد خطرناک تر در آستانه سفر آقای روحانی به اروپا بود که در بلژیک روی داد. تصورم این است که اگر آن را ریشهیابی کنیم، به اسرائیل میرسیم.
همان بازداشت دیپلمات ایرانی؟
بله؛ ادعا کردند که او قصد داشت عملیات تروریستی در اروپا آن هم در آستانه سفر رئیس جمهوری انجام دهد. آن هم در زمانی که اروپا در مقابل امریکا ایستاده و میگوید که نباید از برجام خارج شوی و ایران را تحریم کنی و راه را باز کنی که رابطه ما با ایران حفظ و این کشور از مواهب برجام استفاده کند تا به سمت بمب هستهای نرود.
امکان ندارد یک آدم معمولی چنین تصمیم ابلهانهای بگیرد چه برسد به اینکه حرکتی سازمانی باشد. آن هم با آن تجربیاتی که در قدیم داشتیم. زمان ریاست جمهوری آقای هاشمی که قرار بود میتران رئیس جمهوری فرانسه به ایران بیاید، شاپور بختیار در پاریس به قتل رسید.
سفر او منتفی شد و رابطه ایران و فرانسه لطمه خورد. البته گفتند اینها سرخود بودند و با مسائل بینالمللی آشنا نبودند اما امروز بعد از برجام این کار به احتمال زیاد با هدف ایجاد تنش بین ایران و اروپا و منزوی کردن کشور و ترامپ را حق به جانب نشان دادن و شاید هم فراهم کردن مقدمات جنگ انجام گرفت.
علت سوم مشکلات کشور به ضعفهای دولت برمیگردد. من دو انتقاد به دولت دارم. اول اینکه چرا آنجا که مانع در راه شما میگذارند آن را با مردم در میان نمیگذارید؟ درست است که در بخشهایی ممکن است تنش ایجاد شود اما بزرگترین پشتوانه دولت افکار عمومی است. میتوان مسائل را به نحو بهداشتی بیان کرد، زیرا دولت پنهان را فقط با افکار عمومی میتوان کنار زد، نه با لابیهای پشت پرده. آن هم در دورهای که میخواهند روحانی را بدنام و تضعیف کنند.
این تجربه را قبلاً هم داشتهایم. در دوره آقای خاتمی هم این موضوع مطرح بود و بعد منجر به این شد که آقای خاتمی اعلام کنند که هر ۹ روز یک بحران داشتهایم. دولت پنهان اینقدر قدرت دارد که بتواند این تنشها را زیاد کند؟
قطعاً بحرانها در دولت آقای روحانی بیشتر از دوره آقای خاتمی شده است. آقای روحانی بیشتر از آقای خاتمی لابی کرده است ولی آنها دست از بحرانسازی خود برنداشتهاند. در دوره اصلاحات از این جهت مشکلی نداشتیم. میدانستیم با رقیبی سر و کار داریم که نمیخواهد بازی را به مردم واگذار کند و رأی و حق آنان را بهرسمیت بشناسد.
بنابراین هر ۹ روز یک بحران درست میکردند و ما هم با افکار عمومی به مصاف آنها میرفتیم و در موارد زیادی پیروز هم بودیم. سال ۸۴ هم که شکست خوردیم بهدلیل ضعف خودمان بود. چند نامزد معرفی کردیم زیرا مغرور شده بودیم.
مشکل دوم ضعف اجرایی دولت است. وقتی مشکلات جدی و حاد میشود باید متناسب با آن مدیران را آرایش داد و به میدان آورد و سیاستهای خود را به روز کرد. دولت باید تیم اقتصادی خود را ترمیم کند. این تیم پاسخگوی شرایط فعلی نیست حتی اگر بپذیریم قبل از آمدن ترامپ جوابگو بود اما الان نمیتواند.
خب اگر ما مثلاً آقای فلان وزیر را کنار بگذاریم و فرد دیگری را روی کار بیاوریم بعید است که اتفاق خاصی رخ بدهد. خودتان هم اشاره کرده اید که منشأ مشکلات اقتصادی، سیاسی است. چه بسا تنها ۲۰ درصد از وضعیت فعلی کشور نمود عملکرد دولت باشد. مثلاً وزیر اقتصاد را تغییر دهیم در رویکرد ما نسبت به امریکای ترامپ چه اتفاقی میافتد؟
فرض کنید که این کار حداکثر بتواند ۱۰ تا ۲۰ درصد اثر بگذارد. امروز دلار ۱۰ هزار تومان است. اگر مثلاً تغییر وزیر اقتصاد بتواند ۲۰ درصد تأثیر بگذارد و دلار به قیمت هشت هزار تومان برسد، همین کاهش در جامعه ما خبر خوشی است.
یعنی شما تأثیرات روانی این کار را مدنظر قرار میدهید؟
هم روانی و هم اجرایی. خیلی فرق میکند، در این شرایط چه کسی رئیس سازمان برنامه و بودجه باشد. بله در شرایط کنونی رئیس جمهوری هر کسی را بهعنوان وزیر اقتصاد انتخاب کند دلار به ۴ هزار تومان نمی رسد، این حرف درستی است. البته با انجام اصلاحات سیاسی میتوان دلار را مهار کرد. به ۴ هزار تومان برنمیگردد اما میتوان به ۷ تا ۸ هزار تومان رساند و آن را تثبیت کرد. فراموش نکنیم که آقای روحانی در دوران انتخابات گفت مردم به من رأی دهید تا با قدرت بیشتری خواستههای شما را پیگیری کنم.
ما نقدهای شما به آقای روحانی را منتشر میکنیم ولی برخی رقیبان شما و مخالفان دولت میگویند اصلاحطلبان از روحانی عبور کردهاند؟
ما هنوز هم از آقای روحانی دفاع میکنیم. انتقادهایمان نیز برای کمک به اوست تا بهتر بتواند به حل مشکلات بپردازد. آن دسته از انتقادها که به دولت برمیگردد، خودش اصلاح کند و آن بخش بیشتری را که به دولت برنمیگردد، شفافسازی کند. بخش قابل ملاحظهای از مشکلات اقتصادی کشور بهدلیل دخالتهای دولت پنهان است. معتقدم که اشکالات اساسی به دولت پنهان برمیگردد. اشکال من به دولت این است که چرا آنها را برای جامعه تبیین نمیکند و با مردم حرف نمیزند.
من بهعنوان یک مخاطب شاید دوست داشته باشم که چنین اتفاقی بیفتد اما در شرایطی که شما ترسیم کردهاید از دولت پنهان گرفته تا بحثهای سیاست خارجی و بعضاً تنشهای داخلی و بحران اقتصادی، فکر نمیکنید که آقای روحانی هم چه بسا اگر بخواهد تندحرف بزند...
تند نه! من با حرف تند زدن موافق نیستم. آقای روحانی باید مشکلات اقتصادی را اتفاقاً با همان زبان نرم برای جامعه توضیح دهد تا راه برای اصلاحات بنیادی باز شود. اگر مسائل را توضیح ندهد بهعنوان فردی که به وعدههای خود عمل نکرد و چهرهای که نتوانست مشکلات را حل کند از او یاد خواهد شد. اما اگر بیاید و توضیح بدهد که ما برنامههای خوبی داریم اما وضعیت کشور اجازه نمیدهد که همه آنها را اجرایی کنیم و موانع را شرح دهد مردم هم قبول میکنند.
یعنی واقعیات را بگوید؟
بله ولی نه به شکلی که دل مردم خالی شود. آقای روحانی وقتی گفت ما تنگه را میبندیم- که همان روز دلار هزار تومان گران شد- شخصاً به عنون فردی که به او رأی دادم و برای او تبلیغ کردم و الان هم از این کارم دفاع میکنم، واقعاً ناراحت شدم. هر فرد دیگری میخواهد، بگوید، چرا رئیسجمهوری بگوید.
شما باید وضعیت کشور را آرام کنید. باید دنبال این باشید که اگر یک پالس مثبت از سوی امریکا دیدید یک پالس مثبت بفرستی تا اگر دروغ میگوید افشا شود و اگر راست میگوید به مذاکره منجر شود. بد است که ترامپ بگوید آماده مذاکره بدون قید و شرطم و روحانی بگوید اصلاً با تو مذاکره نمیکنیم.
بحثم این نیست که برود مجلس و مانند احمدینژاد حرف بزند. اما آیا میخواهید نظامیان از اقتصاد خارج شوند یا نه؟ زمانش الان است. جامعه در این حالت احساس میکند که قرار است مشکلات حل شود. تغییر دو وزیر و آوردن دو چهرهای که جامعه بگوید مدیران توانایی هستند، ۱۰ درصد هم که اثر مثبت بگذارد، باز هم خوب است.
نظر کاربران
ذلیخاگفتن ویوسف شنیدن
برو ... با این برجام برجام کردنت.چهقدر هم پر رو هستین.تقصیر ها رو هی گردن این و اون نندازین.
اگه قبلا تحریم بودیم با هستهای.
الان تحریمیم بدون هستهای.
این چه انتقادی بود از دولت ؟؟!! آخرش هم که از روحانی دفاع کردید!!!.... آیا در دولت احمدی نژاد هم می گفتید دولت در سایه مقصر هست ؟!! چرا مشکلات اقتصادی دولت احمدی نژاد که یک هزارم این دولت هم نبود کلهم مقصر احمدی نژاد و دولتش بود!! حالا اینجا که رسید و دولتی که با حمایت و پشتیبانی شما روی کار آمد رو مقصر نمی دونید !! و همه مشکلات ریشه در مشکلات جهانی ، ترامپ ، دولت سایه ، ... هستش.... اگر اشتباهی کردید لااقل شهامتش رو داشته باشد و بگید اشتباه کردیم ... در ضمن مردم از همه شما رویگردان هستند و دیگه بازی کردن با افکار عمومی نتیجه ای نداره ... باید منتظر سیلی محکمی از سوی ملت باشید....
این مسایلی که ایشان مطرح کردن ودرست هم هست مردم کم وبیش از وجود دولت پنهان آگاه هستند کمی دانند که عده ای معدود هم بلحاظ حفظ منافع مالی وهم حفظ قدرت مبادرت به کارشکنی وایجاد مانع می کنند فقط بنظر میرسد رهبری می تواند تاثیر گذار باشد ویکبار برای همیشه اقدام به اصلاح ساختاری کند والا اصل نظام را نشانه گرفته اند
پاسخ ها
دولت روحانی ناقص بود با آمدن مجدد سیف تکمیل شد تا پایان دوره روحانی ایران را باید در تاریخ جست و جو کرد
خب اگه واقعا دولت پنهانی هست چرا سالهاست افشا نمیکنید رئیس جمهور ملاحظاتی دارد تو که نداری بگو
چرا وقتی اقتصاد گل وبلبل است کسی از حضورنظامیان نمیگوید اما وقتی که به خاطر سوءتدبیر دولتها اقتصاد خراب میشود،همه به یاد حضور نظامی ها در اقتصاد می افتند
لطفا منصف باشید آقای تاج زاده
پاسخ ها
اقتصادماهیچوقت گل و بلبل نبودمافقط در دوره ی رباست جمهوری خانمی راحت زنگی میکردیم وکشورشادوزنده بوداونم چندسال آخرش تندروهاوهمانهایکه دنبال رای مردم هستن نذاشتن میخوان باکارشکنی و سنگ اندازی دولت راناکارآمدکنن براشون مهم نیس مردم چه مشکلاتی رابااین جناح بازی متحمل میشن
من از همان اول گفتم اینها نمی توانند کشور را اداره کنند ودر آخر می گویند دیگران نگذاشتند ما کار کنیم خوب اگر واقعا اینطور است هروقت که متوجه شدید اعلام کنید وبه مردم بگویید نمی گذارند ما کار کنیم نه اینکه همه مزایا را بگیرید ودر آخر هم طلبکار باشید وفقط بگویید نگذاشتند کار کنیم.
اقای تاجزاده خوشی زیردلت زده یادلت براهمسلولیهات تنگ شده ..اب ازسرچشمه گل الود است برودنبال زنگیت مردحسابی این حرفامشکلی حل نمیکنه
پاسخ ها
سلام درودبرشرافت لعنت خدابرروحانی وجهانگیری ونوبخت وتوچه خری چه روحانی پشتبانی می کنیدپس برودنبال کارت دزدی