اقتصاد ایران دوباره اسیر رکود تورمی میشود؟
سال ۹۷ را باید سال سایهاندازی عوامل سیاسی بر اقتصاد ایران دانست. نگاهی به روند متغیرهای اقتصادی در اقتصاد ایران نشان میدهد که در ۵ سال گذشته عوامل سیاسی بیش از هر چیز بر انتظارات و در نتیجه رفتار عوامل اقتصادی در کشور تاثیر داشتهاند.
خبرآنلاین: سال ۹۷ را باید سال سایهاندازی عوامل سیاسی بر اقتصاد ایران دانست. نگاهی به روند متغیرهای اقتصادی در اقتصاد ایران نشان میدهد که در ۵ سال گذشته عوامل سیاسی بیش از هر چیز بر انتظارات و در نتیجه رفتار عوامل اقتصادی در کشور تاثیر داشتهاند.
تقریبا میتوان مطمئن بود که در ۶ ماه پیش رو نیز این فاکتورهای سیاسی خواهند بود که با جهتدهی و اثرگذاری بر کنشهای اقتصادی متغیرهای کلان اقتصادی را تحتتاثیر قرار خواهند داد.
این روزها سایه تحریمها به شدت بر سر اقتصاد کشور افتاده است؛ اقتصادی که از بحرانهای جدی رنج میبرد و قرار است در روزهای آینده با تحریمهای سنگینتری دست و پنجه نرم کند. تقابل اقتصاد ایران با تحریمهای پیش رو موضوع بسیار مهمی است که هم سیاستگذار و هم بنگاه اقتصادی باید بتوانند با تحلیل و پیشبینی آن، استراتژیهای کوتاهمدت خود را براساس آن طراحی کنند.
اقتصاد ایران اسیر رکود تورمی میشود؟
ضربالمثل معروف ایرانی میگوید سالی که نکوست، از بهارش پیداشت. این ضربالمثل البته بیشتر در موارد منفی کاربرد دارد و مواقعی گفته میشود که انتظارات از آینده روشن و امیدوارکننده نیست. بر همین اساس و برپایه مشاهدات از بازارهای مختلف کشور میتوان گفت که باد سردی بر اقتصاد ایران در بهار و تابستان وزیده و به احتمال زیاد در نیمه دوم سال، حال و روز اقتصاد کشور سختتر شده و اسیر رکود و تورم سنگینتری خواهد شد.
اگر به این نشانهها به خوبی دقت شود، این احتمال وجود دارد که آدرسهای نادرست و غلط به شهروندان و مدیران داده شود و کار به روزهای سختتر و مشکلات غیرقابل حلتر کشیده شود. آنچه این روزها در فضای عمومی کشور به وضوح دیده میشود، عدم اطمینان و احساس نگرانی مردم و فعالان اقتصادی نسبت به آینده اقتصادی کشور است. به همین دلیل عبارت «چه خواهد شد؟» این روزها از زبان مردم بسیار شنیده میشود.
وابستگی شدید به دلارهای نفتی
با اعلام خروج آمریکا از برجام، بازگشت تحریمها و در یک کلام رویکرد سیاستمداران آمریکایی مبنی بر ضربه زدن به اقتصاد ایران، آن موج خوشبینی حاصل از توافق برجام را به موج مخالفی از نااطمینانی و ناامیدی نسبت به آینده پیش رو مبدل کرد که التهابات بازارهای ارز، طلا، مسکن و خودرو طی چند ماه اخیر را باید به عنوان نتایج این موج نااطمینانی به حساب آورد.
در کل میتوان گفت که نااطمینانی موضوع ناشناختهای در اقتصاد نیست و بارها در زمانهای مختلف خود را نشان داده است. بدون شک مهمترین عامل اقتصادی مولد نااطمینانی در اقتصاد ایران، وابستگی شدید اقتصاد ایران به دلارهای نفتی و عدم قطعیت قیمتهای آن در برهههای زمانی مختلف است.
یک موضوع بسیار مهم در زمینه نااطمینانیهای سیاسی، میزان باورپذیری سیاستمداران در میان مردم است. اعتماد مردم و باورپذیریشان همانند سایر سرمایهها یک متغیر اساسی و مهم است که در صورت کاهش به سرعت جایگزین نخواهد شد. از جمله عوامل دیگر که طی چند دهه گذشته در بروز نااطمینانی در اقتصاد کشور نقش بهسزایی داشته، سیاست خارجی و روابط بینالمللیمان بوده است. با وجود اینکه مدیران و سیاستگذاران اقتصادی نقشی در این امر نداشتهاند، اما این فاکتور توانایی بسیار بالایی در تخریب و کم اثر کردن سیاستهای اقتصادی داشته است.
تورم چه خواهد شد؟
با توجه به شرایط فعلی اقتصاد ایران، بهترین نرخ رشد تولید قابل تصور صفر درصد است و به نسبت تشدید تحریمها، نرخ رشد تولید وارد محدوده منفی خواهد شد. نرخ تورم در نیمه دوم سال به طور حتم در محدوده دو رقمی خواهد بود و احتمال اینکه التهابات سیاسی بیشتر شود و نرخ تورم را به بالای ۲۰ درصد ببرد نیز زیاد خواهد بود.
اقتصاد ایران همیشه نشان داده که نسبت به افزایش نرخ تورم به شدت آسیبپذیر است و اگر جریان نقدینگی در کشور فعال شود، نرخ تورم به راحتی میتواند وارد محدوده ۲۰ و ۳۰ و حتی بالاتر شود. بنابراین چیزی که احتمال آن بسیار بالا است، این است که در ۶ ماهه دوم سال هم نرخ تورم بالا خواهد رفت و هم نرخ رشد تولید کاهش خواهد یافت که این خود به افزایش بیکاری منجر خواهد شد.
با این تفاسیر، در ماههای آینده وارد یک دوره رکود تورمی سنگین خواهیم شد که تبعات آن با توجه به تجربه تاریخی که داریم، از هماکنون مشخص است.
در شرایط موجود افزایش بیسابقه نرخ ارز هم به واسطه عملکرد متغیرهای اقتصادی همچون افزایش بیرویه نقدینگی و التهابهای سیاسی به سطح غیرقابل تحملی رسیده است. این افزایش نرخ ارز در صورت مهار نشدن میتواند صعودهای بالاتری را نیز تجربه کند.
تجربه همیشه نشان داده که نرخ دلار راهبری قیمتها را برعهده دارد؛ نه به خاطر اینکه دلار آمریکا است و دلار آمریکا تعیینکننده قیمتها در اقتصاد ایران است، بلکه به این دلیل که بازار را راهبری میکند. در هر حال تجربیات چندین ساله اقتصاد ایران به اندازه کافی حساسیت را به دلار منتقل کرده است.
اقتصاد سردرگم و پریشان ایران در این روزها نیازمند حضور مدیران اقتصادی شجاع، کاربلد و سالم است تا گوشهای از مصائب کسبوکار مردم را کم کرده و مرهمی بر زخم اقتصاد بگذارند. در این وضعیت نابهسامان، سرمایهگذاران بخش خصوصی بدترین روزهای خود را میگذرانند و با توجه به آشفتگیهای بازار نمیتوانند برنامههای میانمدت و حتی کوتاهمدت برای خود تعریف کنند.
بنگاههای اقتصادی تنها به فکر نجات و بقای خود هستند و برنامهای برای توسعه و رشد ندارند و ناامیدی به وضوح در آنها دیده میشود. در این شرایط دولتمردان برای روزهای سخت کشور نیازمند اعتماد و همراهی مردم هستند و چنانچه این مولفه از دست برود، اقتصاد کشور تاوان سنگینی خواهد داد.
نظر کاربران
با روحانی تا نابودی
اگر بزرگ سالاران اقتصاد . جلو معاملات تجاری و خرید و فروش قطعه و کلای خارجی و دارو و ارتباط با بیگانه را قطع بکنند .
و روی پای خودشان باشند . داریم بخوریم نداریم .
تحمل کنیم . تحمل نداریم . مذاکره کنیم . مذاکره نداریم .
اعلام آمادگی جنگ کنیم .
ای خدا آدم بخنده یا بگریه خوب الان که اسیر همیناست دیگه مگه الان رکود و تورم نداریم این مرکز آمار دولت هم خیلی ....
هدف دولت دق دادن مردم و اسیر شدن مردم است که نپرسن این همه سرمایه این کشور کجا رفت آقا زاده ها سوریه بحرین لبنان غزه اختلاس کنندگان ذهن مردم درگیر هر روز از خدا مرگ میخوان بعد 40 سال فقر بدبختی ماند دستاورد حاکمانی چون شما
لعنت براین برتربن ها که بااین خبراش بیشترمردم اززندگی ومملکت مایوس میکنه.من یادمه که همین برترین ها تاچندوقت پیش ازروحانی تعریف وتمجید میکرد حالا چی شده
پاسخ ها
این حرف شما ببخشیداولی خیلی محترمانه بگم ازروی کم عقلیتونه این اخبارروزکشوره که هزاران سایت اصلاح طلب واصولگرا مثل خبرگزاری فارس و غیره هم هر روز همینارو میزارن توروزنامه ها وشبکه های اجتماعی هم هست فقط مختص برترینها نیستکه انگارشما توسایتهای دیگه سرنمیزنی فقط ازبرترینها ایرادمیگیری
البته اینم بگم من اصلا طرفداری نمیکنم ازبرترینهاچون ازهر۵تانظری که میدم۳تاشو سانسورمیکنه ومنتشرنمیکنه ولی حقیقت همینه این اخبارو بغیراز برترینها توهمه خبرگزاریهاوسایتهاوشبکه های اجتماعی میتونی پیداکنی مثل همینجا
این کشور اسیر مدیران نالایق شده
همراهی مردم رو نداره دولت و وقتی همه به فکر نجات خودشونن و اهمیتی نداره دیگری و این دیگری یعنی ایرانی و ایران و مدیرانی کار بلد کجاست به من نشان بدهید همه کاخ نشین و زن و بچه اونور آب شده اند ما هرچه گفتیم هیچکس نشنید شش ماه است انگار کشور بدون صاحب است روحانی در این مرحله گم و گور است و در بی علمی کامل شاهد سقوط کابینه و دولت است .تورم الان بین دویست و سیصد در صداست چطور استنباط میکنید بیست و سی درصد!!!!مثال آن سیگار و لوازم خودرو و هزاران چیزی که مردم خرید میکننددیسک و صفحه 118000هزار تومانی پراید بر چشم بهم زدنی شد 450000یا لنت 24000تومانی شد 80000تومان ...جناب مفسر تا کی مغلطه!!!!ایران و ایرانی خیلی وقته تورم بالای 200درصد رو تجربه کرده ...حقوق بنده 1650000تومان و مستاجر هم نیستم کفاف ده روز اول ماه را میدهد آنهم بسختی ...یک شکم سیر یک شکم گرسنه دیروز ده کیلو قند و 5کیلو عدس و دو حلب روغن 4،5کیلویی روغن و چهارعدد رب گوجه 800گرمی مبلغ 170000تومان شده قصد دارم تا آخر ماه فقط عدسی بخورم به همراه خانواده چون واقعا پولی در حساب نیست که هزینه جاری روزمره کنم ...یکم مردم را دستکم نگیرید .مردم میفهمند..ما گرسنه ایم و پراید سواران سابق که به زودی باید معلوم نیست چی باید سوار شویم و چی بخوریم...
دیگه نظری ندارم فقط لعنت
تا بوده و بوده ایران فقط مدیران خیانتکار و اختلاسگر به چشم خود دیده.ناامیدیم از همه جا .فقط می خواهیم خودکشی کنیم مردم را عقده ای کردید با گرانی و تورم و دلار و حقوق بخور و نمیر