قیمتها به گذشته باز میگردد؟
پرسشی که این روزها ذهن بسیاری از مردم را به خود جلب کرده است، این است که آیا قیمتها به گذشته باز میگردد؟ کارشناسان معتقدند اگر قیمت دلار به ثبات برسد، بازار معمولا به حالت عادی برمیگردد، اما وقتی روند صعودی باشد، بازار رفتار دیگری را نشان میدهد.
خبرآنلاین: پرسشی که این روزها ذهن بسیاری از مردم را به خود جلب کرده است، این است که آیا قیمتها به گذشته باز میگردد؟ کارشناسان معتقدند اگر قیمت دلار به ثبات برسد، بازار معمولا به حالت عادی برمیگردد، اما وقتی روند صعودی باشد، بازار رفتار دیگری را نشان میدهد.
چند هفتهای است که فضای بازار ارز کشور تا حدی آرام گرفته است؛ اگرچه قیمتها در این بازار روندی کاهشی به خود نگرفت و دلار در حدود ۱۰ هزار تومان در بازار قیمت دارد، اما با این وجود، بازار ارز دیگر شاهد تکانهای چند ماه قبل نیست.
این در شرایطی است که افزایش قیمت ارز در بازار باعث شده بود که قیمت کالاها و به خصوص کالاهای وارداتی یا وابسته به واردات نیز رشدی قابل توجه به خود بگیرد؛ بهطوری که در برخی کالاها در پی احتکار یا اختفا، شاهد نایاب شدنشان در بازار نیز بودیم. رییس کل بانک مرکزی معتقد است اتفاقی که در بازار ارز رخ داد، محصول ناترازی سیستم بانکی و رشد وحشتناک نقدینگی و اصرار ما به تداوم نقدینگی است.
به باور وی، تا زمانی که این وضعیت ادامه دارد، شرایط در بازار ارز و سایر داراییهای قابل وصول برای حفظ ارزش پول توسط افراد ادامه دارد.
با این حال، در این ایام، سوالی که این روزها ذهن بسیاری از مردم را به خود جلب کرده است، این است که آیا قیمتها به گذشته باز میگردد؟
تاوان وابستگی به واردات
سیامک قاسمی، کارشناس اقتصادی در تحلیلی در تلگرام خود در این باره مینویسد: بسیارى از صنایع كشور با آنكه در همه سالهاى اخیر ادعاى خودكفایی و داخلیسازى داشتهاند، اما در حقیقت به مقدار قابل توجهى ارزبرى داشته و به واردات وابستهاند؛ همانطور که وزیر راه اعلام کرده است که صنعت هوانوردی کشور نزدیک به ۶۰ درصد به ارز وابسته است و تحقیقات ما در صنعت خودرو نشان میدهد که فقط خودروسازانی که ادعای داخلیسازی دارند، بهاى تمام شده شان حداقل ٣٠ درصد وابستگى مستقیم ارزى دارد.
وی میافزاید: با این وجود و با فرض تعمیمپذیری آن به بسیارى از صنایع و پذیرفتن این گزاره نگارنده كه ما اصولا در همه دهههاى گذشته یك تولید وارداتمحور داشتهایم، باید پرسید براى كنترل قیمتها در جهش ارزی چه باید كرد؟
آیا باید هر روز یك اتحادیه و صنفی با بیان میزان وابستگىاش به ارز، شرط كنترل قیمتهاى محصولاتش را در دریافت ارز ٤٢٠٠ تومانى بداند و محصولاتش را به عنوان كالای ضروری معرفی كند یا دولت با روشهای تعزیراتى به دنبال سركوب قیمتها علیرغم افزایش هزینهها باشد، كه این كار بیتردید موج تازهای از ورشكستگى بنگاهها و ركود را در پی دارد .
به اعتقاد وی، به نظر میرسد دولت دیر یا زود با رویای دلار ٤٢٠٠ تومانى همانند دلار ١٢٢٦ تومانى در جهش قبلی قیمت ارز حتى براى كالاهاى اساسی هم خداحافظی خواهد كرد. شاید هضم این واقعیت كه قیمت ارز هرگز به سطح سابق بر نمىگردد، همچنان براى بسیارى از صنایع و سیاستگذاران سخت باشد، اما این واقعیت امروز ایران است.
قاسمی متذکر میشود: سیاستگذاران دولتى و تولیدكنندگان باید در یك روند منطقی قیمتها را با نرخهاى واقعی ارز تعدیل كنند. این امر ممكن است باعث كاهش قابل توجه تقاضا در كوتاهمدت، كوچك شدن بازارها و یا افزایش قیمتها شود، اما باید پذیرفت این روندها، نتایج تاوان وابستگى به واردات و تولید وارداتمحور است .
وی یادآور میشود: یكى از مهمترین آفتهای سركوب قیمت ارز توسط همه دولتها، همین ایجاد یك خانه امن پوشالی بر روى قیمتهای پایین ارز بوده است كه واردات را از بسیارى از فرایندهاى تولیدی به صرفهتر مىكند، اما این جهشهای ارزى است كه مشخص مىكند خانه ساخته شده بر واردات، خانهای روى آب بوده است و شاید تولید كنندگان مجبور شوند بخشی از همه سودهای سالهای قبل را به عنوان زیان بپذیرند.
بازار باید با دموکراسی کنترل شود
میثم دادخواه، کارشناس اقتصادی نیز با بیان اینکه اجناسی که با دلار وارد کشور میشوند، متاثر از افزایش قیمت دلار هستند، میگوید: اگر قیمت دلار به ثبات برسد، بازار معمولا به حالت عادی برمیگردد، اما وقتی روند صعودی باشد، شاید قسمتی از فروشندگان از اینکه کالای خود را بفروشند و دیگر نتوانند وارداتی به آن تعداد داشته باشد، نگران شوند و بنابراین از فروش کالا امتناع کنند.
به گفته وی، فروشنده میتواند کالایش را نفروشد و کسی نمیتواند او را مجبور به فروش کند. بازار باید با دموکراسی کنترل شود نه با دیکتاتوری.
دادخواه تصریح میکند: واقعیت بازار این است که نمیتوان از واردکننده و سرمایهگذاری که پولش را خوابانده و تجارت دارد، توقع داشت که وقتی دلار طی ۲۴ ساعت تقریبا ۱۰ درصد رشد میکند، جنسی که وارد کرده را بفروشد، زیرا تعهدی به کسی ندارد.
این کارشناس اقتصادی بیان میکند: زمانی که کنترل نرخ ارز غیرمنطقی و غیرمعقول است، نمیتوانیم از فروشندگان در کل بازار توقع داشته باشیم که آنها معقول کار کنند. در کل منطقی است که اگر دلار ۱۰ درصد گران شود، فروشندگان کالاها را درصد بیشتری گران کنند که اگر روز بعد دلار دوباره گران شد، بتوانند خود را دوباره به بازار واردات برساند.
هزینه های دولت با اتکا به مالیات تامین شود
همچنین سید ناصر موسویلارگانی، نماینده مجلس با اشاره به لزوم قطع وابستگی اقتصاد کشور به نفت عنوان میکند: وابستگی به نفت باعث میشود در دیگر امورات، پیشرفت لازم محقق نشود و به اعتقاد بنده رویکرد فروش نفت برای تامین هزینههای جاری و روزمره به هیچ عنوان منطقی و صحیح نیست.
وی میگوید: رونق صادرات غیر نفتی از ضروریاتی است که باید به جِد، مدنظر قرار گیرد و میطلبد هزینههای دولت نیز با اتکای به اخذ مالیات تامین شود و البته این امر به نحوی عملیاتی شود که به مالیاتدهندگان فشار مضاعف تحمیل نشود و این مالیاتستانی به تعطیلی کارخانهها و بنگاههای تولیدی منتهی نشود.
نظر کاربران
ای کاش حقوق دولتی ها و بازنشستگان هم تناسب با بالا رفتن نرخ ارز مد نظر قرار میدادند.
پاسخ ها
ما پس چکار کنیم ما کارمند نیستیم همون کم شما نداریم برسه حقوق ۳ برابری شما چقدر ما بدبختیم
به اعتقاد نگارنده هر از چند گاهی برای کنترل نقدینگی باید ارزش پول را پایین آورد. که این در حقیقت فشار مستقیم بر قشر مصرفکننده می آورد نه تولید کننده!!! و مابه التفات این تعدیل در جیب دلالان و رانت خواران خواهد رفت. هرچند که چنین امری تا کنون در کشور انجام شده و می شود ولی این کار دلیل بر درست بودن آن نبوده و کنترل نقدینگی از جیب ملت بدبخت خواهد بود که کثیفترین کار ممکن است!!!!!
انشاالله که کسانی که این وضعیتو درست کردن وظلم کردن درحق ملت وکشور ودین به زودی نابود بشن
پاسخ ها
تمام کارشناسان ایرلنی و خارجی جمع شوند محال است قیمت هاییکه بالا رفته و چسبندگی ایجاد کرده پایین بیایدمیشود یک جنگ دایمی که پایان ندارد صبر کنیم خواهیم دید حالا اگر ژاپن و المان بود متصور بود ببینید در طول ای دو ماه شرکتها مردم چه بلای بسر یکدیگر اورده اند
به حکم خدا ظالم ماندنی نیست
کی نابودشون کنه؟ زورو یا جومونگ بیاد؟؟
یعنی الان بازار ثابته؟با همین وضع باید بسازیم؟
زرشک
زماناحمدی نژادهم همچین اتفاقی افتاددیگه یادتون رفته ۸۹یا۹۰بوداگه اشتباه نگم
دولت روحانی کلی تلاش کرد عمدا قیمت دلار را بالا ببره حالا بیاد دوباره قیمتها را کاهش بده.
روحانی پارسال گفت قیمت دلار پایین میاید دلار نخرید حالا هر کسی به حرف دولت گوش داده 200% ضرر کرده و هر کسی دلار آمریکا خریده 200% سود کرده .واقعا کدامشان راستگویند؟
دلار هر روز افزايش دارد چطوري قيمت ثابت يا كاهش پيدا كنه
دلار از كانال 10 هزار به 11 هزار پريد
بله که قیمتها به گذشته برمیگرده ، بشرطی که گذشته هم به آینده برگرده !
بنزین لیتری 6 ریال ، آدامس 1 ریال ، بلیط اتوبوس 2 ریال ، بلیط سینما 15 ریال ، پیکان 18جوانان دولوکس زرد قناری هزار تومان ، نان بربری خاش خاشی 5 ریال ، خانه دوبلکس ویلایی زعفرانیه 250 هزار تومان و ...
طبق تجربه ۴۰ ساله زندگی در ایران اینه که تو این کشور چیزی که گران شد دیگه عمران قیمتش بیاد پایین حتی اگه دلار بشه هزار تومان
حضرت مهدی هم بیاد نمتواند قیمتها رابرگرداند بااین گندی که دولت زده ۵۰۰سال عقبیم
مالیات !!!!!خدا خیرتون بده .همه جو ره دارین میگیرین ک دیگه جا نمونده که ...یه عوارضی مسخره الکترونیکی رو اشتباه رد کردم مبلغ 400تومن میشه با تهدید جریمه 25000تومن یه برچسب رو که کارایی نداره خریدم ...یه تیکه کاغذ بعنوان مختلف مردم رو تیغ میزنید ...همین برچسب عوارض اگه کارایی داشت مهم نبود آدم میخرید ...به طرح آزمایشی درست کردن بدون کارایی و فقط پول بگیرن ...مردم این چیزها رو میبینن از این سیستم مالیات و دزدی عادی خسته و خسته میشن ...خدا ازتون نگذر ه که به لقمه نون رو چشم ندارید سر سفره مردم ببینید .ایشالا به زودی تاوان سختی میدید اون روز دور نیست
آره حتما ، دلار میشه هفت تومان .
کارمندا ن دولت عجب رویی دارید از افزایش حقوق صحبت میکنید پس ما بیکارها چیکار کنیم شما هم مثل همون محتکر ها هستید اگر حقوقتان زیاد بشه گرانی نهادینه میشه و تمام ..اکثر جامعه هم مثل من با ماهی ششصد تومن باید سر کنه تا ابد ..
از این بیشتر هم میشه مالیات گرفت؟همه مغازه ها دارن میبندن.درصد مالیات بر درآمد ما داره به سوئد میرسه ولی خدمات مثل بورکینافاسو
خود کرده را تدبیز نیست
کی کی کی کی ....
این دولت کم اورده بودجه کسری اورده داره باگرون کردن دلارکسریوجبران میکنه
انشاالا به امید خداورسولش ظلم هرگزپایدارنیست....کشورما دیگه بااین مدیران واختلاسگران به بن بست خورده...