هدیه دادن آب ایران به ترکمنستان!
استان خراسان رضوی و به ویژه شهرستانهای شمالی آن از دیگر مناطق جغرافیایی ایران است که به واسطه کاهش شدید نزولات جوی و نیز تبخیر شدید آبهای سطحی، با چالش جدی در حوزه منابع آب رو به رو است؛ استانی که بررسیها نشان میدهد آنچنان که باید و شاید مدیریت منابع آب در آن به خوبی اجرا نمیشود و در حوزه مدیریت آبهای مرزی نیز به شدت ضعیف عمل میکند.
تابناک: استان خراسان رضوی و به ویژه شهرستانهای شمالی آن از دیگر مناطق جغرافیایی ایران است که به واسطه کاهش شدید نزولات جوی و نیز تبخیر شدید آبهای سطحی، با چالش جدی در حوزه منابع آب رو به رو است.
استان پرجمعیتی که بررسیها نشان میدهد آنچنان که باید و شاید مدیریت منابع آب در آن به خوبی اجرا نمیشود و در حوزه مدیریت آبهای مرزی نیز به شدت ضعیف عمل میکند.
بخش عمدهای از مساحت استان خراسان رضوی با بیش از ۶ میلیون نفر جمعیت، منطبق با حوضه آبریزی است که تنها بخش کوچکی از آن در خاک ایران قرار دارد و بخش زیادی از مساحت آن در خاک کشورهای افغانستان و ترکمنستان قرار دارد؛ حوضه آبریزی که در ایران با نام قره قوم شناخته میشود و در سالهای اخیر با کاهش قابل توجه بارشهای جوی رو به رو شده است.
اگرچه حوضه آبریز قره قوم در ایران شامل آبراهههای متعددی است که به رود تجن میریزند، اما بر اساس واقعیتهای جغرافیایی بسیاری از آبراهههای این حوضه آبریز به دلیل نزدیکی با مرزهای شمال شرقی کشور از مرزها خارج میشوند و کنترل چندانی بر روی منابع آب آن وجود ندارد.
حوضه آبریز قره قوم چیزی حدود ۴۴ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و بخشهای قابل توجهی از شهرستانهای مرزی سرخس، کلات و درگز را پوشش میدهد.
بر اساس گزارشهای منتشر شده توسط وزارت نیرو، این حوضه آبریز در سال جاری شاهد تنها ۱۴۲ میلیمتر بارندگی بوده، در حالی که سال گذشته در این حوضه بیش از ۱۸۰ میلیمتر بارندگی صورت گرفت و همچنین متوسط بلند مدت بارندگی آن چیزی حدود ۲۲۰ میلیمتر است.
ناگفته پیداست که وضعیت منابع آب در این حوضه به واسطه کاهش نزولات جوی دچار بحران جدی شده است و بیش از یک سوم بارشهای خود را در عرض ۵۰ سال گذشته از دست داده است.
کاهش نزولات جوی البته همه مشکل پیش آمده برای این حوضه آبریز نیست و در پی افزایش میانگین دمای هوا که در سالهای اخیر روند شتابانی داشته است، مشکل تبخیر سریع آبهای سطحی نیز بر مشکلات آبی این منطقه از کشور افزوده شده است.
اگرچه در چنین فضایی انتظار آن است که متولیان منابع آب کشور هوشمندانه و با واکنش سریع خود از بروز هر گونه بحران جدید جلوگیری کنند و شرایط ناپایدار کنونی را به سمت پایداری بلند مدت پیش ببرند، اما بررسیها نشان میهد که در این رابطه آنچنان که باید و شاید اقدام موثری صورت نمیپذیرد.
این را میتوان از خروج حجم قابل توجهی از آبهای سطحی استان خراسان رضوی از مرزهای متصل به کشورهای افغانستان و ترکمنستان دریافت کرد که تصمیم موثری برای مدیریت آن از سوی متولیان منابع آب کشور و استان خراسان رضوی صورت نمیگیرد.
این شرایط را میتوان از گفتههای «عبدالله حاتمیان» نماینده مردم درگز در مجلس شورای اسلامی برداشت کرد که اخیراً در همین باره به رسانهها گفت:
ما در خراسان رضوی که یکی از استانهای خشک کشور است منابع آبی خیلی زیادی داریم که از دسترس ما خارج میشوند. اما چون وزارت نیرو از تجهیزات کافی برخوردار نیست آمار دقیقی از آبهای خروجی مرزی وجود ندارد.
وی ادامه داد: برای نمونه ما توجه نداریم که خروجی آبی ما به سمت ترکمنستان چه مقدار است در زمان شوروی سابق کانالی به نام قره قوم از تاجیکستان تا روسیه فعلی کشید شد که بیش از ۴ هزار کیلومتر طول دارد، این کانال همه آبهای مرزی تاجیکستان، افغانستان و ایران را جمع و به روسیه منتقل میکند.
این نماینده مجلس دهم تاکید کرد: ترکمنستان کشوری کویری است که اگر این کانال قره قوم و هرز آبهای مرزی ایران نباشد، خشک خواهد شد. بنده معتقدم که آب میتواند برای ما ابزار چانه زنی در مقابل ترکمنستان باشد. ایران باید به این کشورها بفهماند که چه مقدار آب از سمت ایران به مرزهای آنها میریزد و ما میتوانیم آنها را مهار کنیم.
وی توضیح داد: خیلی از آبهای مرزی ما پروتکل ندارند. ما به همه پروتکلهایی که در مورد رودها و منابع آبی بین المللی وجود دارد پایبند هستیم و در مقابل کشور ترکمنستان هم باید به پروتکلها پایبند باشد، اما آبهایی بسیار زیادی از مرزهای ما خارج میشود که پروتکل ندارند.
حاتمیان گفت: بحث کنترل آبهای رودخانههای مرزی از ۱۰ سال پیش مورد بحث بوده است که به همین منظور سدی در شهر درگز ساخته شد، اما این سد به گونهای طراحی شده که فقط امکان انتقال آب زلال به پشت سد وجود دارد و دریچههای صد نیز به نحوی تعبیه شده است که با کمترین آب، دهنه آن مسدود میشود.
موقعیت جغرافیایی کانال قره قوم و کشاورزی گسترده در مجاورت آن
آنچه حاتمیان به عنوان یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی به آن اشاره دارد، ناظر بر عدم توجه مدیران آبی کشور به میزان آبهای سطحی است که در طول همه این سالها از کشور خارج شده است و پس از احداث کانال آبی بزرگ قره قوم، زمینه توسعه کشاورزی را در کشور ترکمنستان فراهم کرده است.
امروزه از کانال آبی قره قوم که گفته میشود هزاران کیلومتر کیلومتر طول دارد و در زمان اتحاد جماهیر شوروی ساخته شد، به عنوان ستون فقرات اقتصاد کشاورزی ترکمنستان یاد میشود؛ کانال آبی بزرگی که بخش قابل توجهی از منابع آبی خود را از کشورهای ایران، افغانستان و تاجیکستان تأمین میکند و متولیان آب کشورمان تا کنون در رابطه با این مسئله با همتایان ترکمنستانی به توافق مشخصی دست نیافته اند.
این بی توجهی مسئولان ایرانی در حالی است که از آنسو مقامات ترکمنستانی همواره در موضوعاتی نظیر تردد کامیونهای باربری ایرانی به آسیای مرکزی، انتقال گاز به ایران و نیز رژیم حقوقی دریای خزر، مسئولان و شهروندان ایرانی را با چالشهای جدی رو کرده اند.
بر این اساس می توان گفت، در طول سال های گذشته و به ویژه سه دهه اخیر میلیون ها مترمکعب آب از سوی ایران به سمت کشور افغانستان روانه شده است که تأثیر قابل توجهی در توسعه اقتصاد کشاورزی این کشور داشته است؛ منابع آب فراوانی که اکنون هیچ ساز و کاری برای محاسبه و استفاده راهبردی از آن وجود ندارد.
به نظر میرسد با توجه به کاهش منابع آبی حوضه آبریز قره قوم، تشدید بحران آب شمال شرق کشور و نیز برخی مناسبات دوجانبه ایران و ترکمنستان، نیاز است تا مسئولان ایرانی به این مسئله ورود موثری داشته باشند و اتخاذ تدابیر هوشمندانه منافع کشور را در عالیترین سطح تأمین کنند.
نظر کاربران
چه خبره .هر روز و از هر منطقه داریم گل به خودی میزنیم و جالبه تمام گل به خودیها هیچ کس مقصر نیست و هر دم از این باغ بری میرسد .نتیجه اینکه بایستی دو دستی سر مون را بگیریم و کاری به کسی نداشته باشیم تا اینه همه گل الکی وارد دروازه مون نشه
پاسخ ها
بیعرضگی خودمونه خب میشه روش سد بزنیم. بعد که سد بسازیم دوباره یه مشت آدم هایی که مشکلات چیز دیگه است گیر میدن که چرا سد ساختین
طبق معمول نخونده کامنت پروندند!!!
عده ای فقط دنبال سلب آرامش مردم هستند دیروز گفتند خزر رو به روسها هدیه کرده اند
دیدند حرفشون مورد تمسخر قرار گرفت (روسیه همسایه آبی - ساحلی ایران نیست) حالا میگن آب ایران رو هدیه داده اند به ترکمنستان!!
البته اگر آب ایران بیاد
خودمان.درتهران.40درصدفاضلاب.مصرف.میکنیم.اب.معدنی.یک.بوکس10هزار...تومان.شما.اب.مردم.را.که.روزیشانمیباشد.میفروشید.برای.پول..معنی.اسلام.ناب.محمدی.رابه.ملت.نشان.دادید.
فقط میشه تاسف خورد ب حال ملتی ک بزرگی رو از خودش گرفت
پاسخ ها
افسانه های پهلوی های خیالباف!!!
درود بر شما . واقعا باید برای خودمون تاسف خورد
تو که واقع گرایی چه گلی به سر زدی ؟ نکنه عزتمند شدی:))
کم کمداریم به دوره جنگ برای آب نزدیک میشیم
علی برکت الله
فعلا دراین چنددهه فقط حرف زدید ! کو مردعمل ؟
افرین جناب حاتمیان صدات در امد اخر
فعلأ که مسئولین درحال بخوربخورن آبهایی که بصورت سیلاب در میاد هم افغانیا وترکمنستان میخورن مردم ایران چون مسئول نالایق دارن فقط تماشاگرهستن
پاسخ ها
خنده دار بود! شیب زمین به سمت اون ها است وگرنه به ترکمنستان دیکتاتور و افغانستان مستعمره بگین مسوولان لایق!!! واقعا خنده داره
باور کنید برای نابودی کشورها وشهرها ،داعش و طالبان لازم نیست، مسئولین مارو برای نابودی شهر یا کشور مورد نظر ببرند، ظرف چند سال ارام ارام همه جا رو نابود میکنند بطوری که هیچ اثری از قبل وحود نداشته باشه،، باعث تاسفه که ذره ای مسئولییت و دلسوزی برای کشورتون ندارید، شایدهم ایرانی نیستید
با سلام بیاید قول بدهیم یکسال بهم دروغ نکیم بعد ............
اب را چند برابر در این اقتصاد بیمار به مردم میفروشند اگر یک روز دیر شود پرداخت اب بها قطع میکنند و اب کشور را رایگان میبخشند تازه لوله کشی داخل منزل همسایگان هم رایگان انجام میدن اصلا زمانه عوض شده یارو بچه خودش را در جامعه معتاد رها کرده بچه همسایه رو میبره کلوپ
پاسخ ها
دروغ نوید آب رو گرانتر از کشور های همسایه نمیفروشند. اگه آنطور بود قاچاقچی آب میآورد ایران میفروشن. این همه دروغ میگین برای چی؟
مشکل دقیقا برعکس و ارزانی آبه. ما آب رو تقریبا رایگان دریافت میکنیم و پولی که به آب میدهیم از هزینه ی پمپاژ آن کمتر است. برای همینه که راحت هدرش میدیم و میزاریم اصراف بشه. اگه بهای جهانی رو بدیم باور کنید برای هر قطره آب ارزش قائل خواهیم شد
اتفاقا آب و برق و گاز در ایران مفته .شما خبر ندارید از قیمتهای کشورهای دیگه
خاک بر مسولین بی کفایت خودمون داریم از بی ابی میمیریم اونوقت اب کشورمون ذو میدم به این واون بابا مدرمونرو دراوردید بسه بسه بسه به ما فشار میارین میگیو در مصرف اب صرفه جویی کنیو اونوقت راحت به دیگران میدید کشتید مارو لعنتیها
اگه عرضه دازید به جای چانه زنی مهار کنید
مهم اینه که ارزش ها حفظ بشه.آب برا چیمونه
اب رو به دیگران رایگان بعد برای پر مصرفها چند برابر حساب میکنید از این بی ابی چکار میکنید. خیانت کاران وپول به فلسطین ولبنان وسوریه وبرق به عراق خائنین کثافت خودتون خائن هستید دنبال خائن اصلا نگردید.
پاسخ ها
چرا اینطوری تیتر می زنید که عوامی که عادت به خوندن متن ندارند کامنتهای احمقانه بگذارند؟
لعنت بهتون ابرانو به گند کشیدین
یه مدیریت درست مثال بزنید.... اوه یکی پیدا کردم... اختلاس و فراری دادن شرکا از کشور که آب از آب تکون نخوره
بزرگوار چه حرفها میزنی! اونی باید جون بده ملت ایران نه خارجی! !!! ملت ایران برای بقای یک عده اجنبی باید چه تاوان سنگینی بپردازد !!!! وای بر ما وای بر ملت بدبخت ایران!!!
کارشناسانی که میخواستن اب خزر رابه بیابانهای یزد بکشن حالا چرا سکوت کردید؟
اینا براشون آب و خاک اهمیت نداره
وگرنه چینی ها تو جنوب چکار میکنن چرا دارن ماهیا رو جارو میکنن
اینا ایرانو تکه تکه میکنن
ارژنگ امیرفضلی کاملا درست گفت
دیگه دارم حرف شبکه های ماهواره ای رو باور میکنم که میکن مسئولای ایران ایرانی نیستن و همه عراقین!اخه اینا از قاجار هم بدتر شدن_!
چطور افغانستان سد ساخته و دریاچه هامون رو نابود کرده اما ما با این همه ادعا نمیتونیم چن تا روخونه رو برای آبادی استان های کشور کنترل کنیم
واقعا مسئولین این مملکت ایرانیند ؟؟؟
در عوض افغانستان حقابه ایران از هیرمند رو هاپولی کرده
درود برشما نماینده محترم جنبا ب آقای حاتمیان....ای کاش دلسوزی هم باشه که گوش بده
این بود برنامه ای که ادعاداشتیم برای جهان. داریم
اخه چقدر بدبختیم ما
آب حوزه قره قوم چرا خیلی راحت به افغا نستان سرازیر شود،در حالی که افغانستان مانع واریز شدن به موقع آب رودخانه هیرمند به ایران می شود.
ایران چقدر دستو دلبازه که هدیه میده