کولایی: زمان مناسبی برای مذاکره درباره خزر نبود
یک استاد مطالعات منطقهای دانشگاه گفت: کشورهای حوزه دریای خزر بیش از آنکه از قراردادهای چندجانبه تبعیت کنند، تابع شرایطی هستند که در محیط بینالمللی به وقوع میپیوندد.
خبرگزاری ایلنا: یک استاد مطالعات منطقهای دانشگاه گفت: کشورهای حوزه دریای خزر بیش از آنکه از قراردادهای چندجانبه تبعیت کنند، تابع شرایطی هستند که در محیط بینالمللی به وقوع میپیوندد.
الهه کولایی با اشاره به امضای کنوانسیون دریای خزر در قزاقستان گفت: رژیم حقوقی دریای خزر با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی وارد مرحله جدیدی شد؛ چراکه به جز شوروی و ایران که در حاشیه دریای خزر بودند، کشورهای جدیدی هم به نظام بینالمللی وارد شدند و در سالهای گذشته همواره از سوی این کشورها تحولاتی صورت گرفته که حاکی از تلاش آنها برای حفظ منافع خود بوده است.
این استاد دانشگاه افزود: آنچه دیروز در قزاقستان مطرح شد، شامل منابع زیر بستر، حدود بستر و تعیین خطوط مبدا نمیشود بلکه همکاریهایی برای استفاده از آب و اختیار بهرهبرداری هریک از کشورها و در مجموع میزان بهرهبرداری از آب را شامل میشود.
وی افزود: همچنین در خصوص تقسیمبندی دریای خزر به دو حوزه شمالی که شامل روسیه و قزاقستان و همچنین حوزه جنوبی که شامل ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان میشود، توافقی شکل نگرفته است.
کولایی در خصوص تاثیر خروج آمریکا از برجام و شروع تحریمهای جدید علیه ایران بر توافق صورت گرفته در آکتائو گفت: نکته مهم در این خصوص این است که ایران تحت فشار آمریکا و کشورهای حامی آن در منطقه قرار گرفته و چنین وضعیتی نشان میدهد زمان مناسبی برای نشستن پشت میز مذاکره رژیم حقوقی دریای خزر انتخاب نشده است.
وی افزود: متاسفانه در منطقه پیرامونی دریای خزر ما همواره شاهد این موضوع بودیم که کشورها به وظایف خود عمل نمیکنند و بیش از آنکه از قراردادهای فیمابین تبعیت کنند، تابع شرایطی هستند که در محیط بینالمللی به وقوع می پیوندد. به عنوان مثال ۱۵ سال پیش کنوانسیون حفظ محیطزیست خزر میان کشورهای حاشیه امضا شد، اما ما هرساله شاهد از بین رفتن آبزیان این منطقه هستیم. پس در این منطقه مساله فقط امضای توافقنامه مطرح نیست چراکه کشورها به تعهدات خود پایبند نیستند و معادلات قدرت و نقشی که روسیه سعی دارد در این منطقه ایفا کند، دنبال میشود.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه تعیین خطوط دریای خزر به مذاکرات دوجانبه کشورها واگذار شده آیا ایران دست بالا را خواهد داشت یا خیر، گفت: حدود پیش از ۲۵ سال گذشته ما شاهد سیاست درستی برای توسعه روابط همه جانبه با کشورهای شرق و غرب دریای خزر نبودیم، به همین دلیل شرایط به گونهای نیست که بتوانیم در موقعیتی مطلوبی مذاکرات دوجانبه یا چند جانبهای را با کشورهای حاشیه خزر دنبال کنیم.
وی ادامه داد: البته رژیم حقوقی دریای خزر که در سالهای ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ به امضا رسیده مشخص کرده که هرگونه تصمیم در این رابطه باید بر پایه اجماع باشد، نه توافقی که بین دو یا چند کشور صورت میگیرد.
کولایی در همین رابطه دو کتاب «چالش ها و چشم اندازها در دریای خزر» و «جستارهایی پیرامون مسائل دریای خزر» را منابعی دانست که میتواند ابهامات را پیرامون رژیم حقوقی دریای خزر از بین ببرد.
نظر کاربران
خلیج فارس کشورهای همسایه چندبرابرایران ازچاههامون نفت ورمیداروافغانستان حق ابه ایران نمیده عراق حورالعظیم انیش میگیرکاری نمیکنیدترکیه اب به ایران نمیده اونورقردادکرسنت باید۲۴سال نفت وگازبه قیمت ۲۴سال پیش ....چه خبرتوایران مسولش کیه خونهاوجونها۸سال تحمیلی دادیم به این روزنیفتیم
آره، باشه حالا هی گند اینا رو توجیه کنید.
این نشانه درآیت و موقعیت شناسی روسهاست . بهترین زمان را انتخاب کردند . ... بهترین زمان برای تحمیل شرایط و امتیاز گرفتن از ایران همین امروز است .
آخه دست خودمان نیست قبلا هر موقع بحث هستهای میشد و بعدا حرف برجام میشد حالا هم هر موقع تنش بین ایران و آمریکا زیاد میشه یادش به خیر و ساخت نیروگاه هستهای برا کشور ما می افته دست ما نیست اینها هزینه ی استقلال کشوره منتها کدوم استقلال معلوم نیست .دشمنی با کشوری که کارنامه ی کودتای ۲۸مرداد داره یا دوستی با کشور ی که تجاوز و خیانتهای مکرر در چند صد سال گذشته در کارنامهاش داره و ملت میبیند خودتان قضاوت کنید
خلاصه کلام یک قرار داد تاکمنچای دیگر منعقد شد کشور دارد تجزیه میشود دریا واگذار میشود مراتع اجاره داده میشود مجوز صید ماهی به چین داده میشود خاک کشور بصورت غیر قانونی صادر میشود مجوز شکار به خارجی ها اعطا میشود اینها یعنی تجزیه یا نوتجزیه که انشالله مبارک باشد بر کشور های تجزیه طلب حالا باید دید وطن فروش کی هست
خانم کولایی محترم ماتخصص در فرصت سوزی ومذاکرات بیموقع داریم بالاخره بمرحوم گریبایدف هم بدهی داشتیم مگر نه
تف به شرف هرچی دولت وطن فروشه
تا کی باید به روسها سواری بدیم.