حرکت لاکپشتی بانک مرکزی به سمت ارز دیجیتالی
اگرچه ارزهای دیجیتال امروز به عنوان یک گزینه قدرتمند در دور زدن محدودیتهایی همچون تحریم، در دنیا مطرح میشود، اما بانک مرکزی با حرکت لاکپشتی خود، هر روز در استفاده از آن، فرصتسوزی میکند.
خبرگزاری مهر: ارزهای دیجیتال این روزها بیش از هر زمان دیگری خود را در اقتصاد دنیا نشان دادهاند. اروپاییها و برخی کشورهایی که این روزها سایه سنگین دلار را در معاملات خود تجربه میکنند، بدشان نمیآید که به واسطه این ارزها، هم به سیطره دلار پایان دهند و هم اندکی خود را از این فضای سنگین تجارت با ایالات متحده آمریکا بیرون بکشند. تمام اینها در شرایطی است که برخی کشورها هم اگرچه تهدیدهای زیادی از ناحیه این ارزهای دیجیتال را در اقتصاد خود احساس میکنند؛ اما به مزایای آن هم دل خوش کردهاند و حداقل به خوبی میدانند که میتوانند از قدرت آنها در رونق اقتصادی خود و خروج از پلیسبازیهای ایالات متحده در تعاملات خود با هر شرکتی که برایشان سودآور است، استفاده کنند.
نمونه بارز آن هم ونزوئلا است که به خوبی توانسته با طراحی ارز دیجیتال با پشتوانه نفت، اندکی از سیطره آمریکا را کم کند و بالاخره راهی برای دور زدن تحریمها و فروش نفت خود به دنیا پیدا نماید. همین چند روز پیش بود که سفیر ونزوئلا در ایران، با اشاره به استفاده کشورش از ارزهای رمزنگار برای دور زدن تحریمهای آمریکا خبر داده بود که این کشور بزودی طلا را نیز به پشتوانه انتشار ارزهای دیجیتال خود اضافه خواهد کرد.
کشورها چطور تحریم آمریکا را دور میزنند؟
این مقام ونزوئلایی گفت: پترو یک ارز دیجیتالی با پشتوانه نفت است که قیمت این ارز با قیمت روز یک بشکه نفت برابر است. در پیش فروش پترو، ۵ میلیون دلار درآمدزایی ایجاد شد که بدون شک این رقم افزایش مییابد. در عین حال ما هم از بخش دیگر سرمایهای ونزوئلا یعنی طلا در جستجوی حمایت بیشتر هستیم؛ درواقع در تلاش هستیم طلا هم بتواند پشتوانه پترو شود.
وی افزود: این ارز به ما کمک میکند پرداختهای خود در تجارت جهانی را صورت داده و برای پرداختهای خود به هیچ نهاد بینالمللی همچون بانک جهانی نیازمند نباشیم؛ ضمن اینکه به بحث سوئیفت بینالمللی هم وابستگی نداریم، در واقع ما در زمینه پرداختهای بینالمللی خود، آزادی عمل داریم. این اقدامات، ایدههای رئیس جمهور مادورو و دولت ونزوئلا بود تا مسائل و مشکلات مالی را بتوانیم از طریق «پترو» حل کنیم.
گرگوریو گنزالز ادامه داد: در حال حاضر فقط امریکا اجازه تجارت با پترو را نمیدهد؛ به این دلیل که ما میتوانیم از طریق پترو، محدودیتهای ایجاده شده توسط آمریکا را دور بزنیم، پس آن را ممنوع کرده و اجازه تجارت با آن را نمیدهد.
او معتقد است که تمام کشورها بسته به قدرت مالی خودشان میتوانند از پولهای مجازی در دنیا استفاده کنند، پترو هم به این صورت این وارد سیستم تجارت جهانی شده است.
سیگنال اروپاییها برای معاملات بانکی در تحریم
حال اروپاییها هم دست به کار شده و میخواهند که با ارزهای رمزنگار، محدودیتهای مالی در تبادلات تجاری خود با برخی کشورهای دنیا از جمله ایران را با دلار از بین ببرند. راهکاری هم که بیش از هر چیز دیگر، ظاهرا به مذاقشان خوش آمده است، ارزهای رمزنگار است؛ این در حالی است که به صراحت در سخنرانیهای خود به ایران سیگنال میدهند که میتواند به عنوان یک گزینه در تبادلات تجاری خود با دنیا به خصوص در سایه تحریمهای سرسختانه آمریکا، از ارزهای دیجیتال استفاده کند.
این پیشنهاد البته دیرزمانی است که از سوی بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران بانکی به دولت و بانک مرکزی داده شده است و متاسفانه تا این لحظه، یا اقدام عملی برای این کار انجام نشده، یا اینکه بانک مرکزی جزئیاتی را از آن اعلام نکرده است، گویا همیشه مجلس باید در یک موضوع پیشقدم شود، تا حس حسادت بانک مرکزی برانگیخته شده و جزئیات اقداماتی را که انجام داده، اعلام کند؛ اگرچه این روند بسیار کند در ساختمان میرداماد پیش میرود.
اشتفان شولز، سفیر اتریش در ایران با بیان اینکه ایران و اروپا میتوانند برای ارزهای رمزنگار با هم همکاری داشته باشند، گفت: اروپا یک شیوه تامین مالی را برای حمایت از کسب و کارهای کوچک در دستور کار قرار داده است، به این معنا که ارزهای دیجیتال و ارزهای رمزنگار را به کار گیرد تا از آن برای همکاری صنایع کوچک و متوسط دو طرف استفاده کند.
وی افزود: البته دستگاههای رگولاتور ایرانی و اروپایی و پلیس باید همکاری کنند و دنیای دیجیتال ارزی را به خوبی بشناسند تا از برخی سوءاستفادهها جلوگیری شود تا این موضوع نتواند روند کار را متوقف کند.
شولز تاکید کرد که پیام قوی ما بر این است که این کانالهای معاملاتی باز باشد و از آن مراقبت کنیم، چراکه ما همه با هم هستیم و اتحادیه اروپا، دهها میلیارد دلار در سال آینده از توقف صادرات به ایران ضرر میکند، پس باید با هم صریح بوده و از ایران بخواهیم که با ما مشارکت داشته باشد.
بانک مرکزی در سکوت، فعالان اقتصادی در تب و تاب
در این میان، هر آنچه که بانک مرکزی در مورد طراحی ساز و کارهای معاملات ارزهای دیجیتال تعلل کرده و کار را به کندی پیش برده است، فعالان اقتصادی و مجلس دست به کار شده و خود طرحهای مطالعاتی را در این زمینه رو میکنند. این در حالی است که سال گذشته، ناصر حکیمی، معاون فناوری بانک مرکزی اعلام کرده بود که ضوابط از سوی بانک مرکزی تدوین میشود. اما شرایط کشور ایجاب میکند که بانک مرکزی کارهای خود را با سرعت بیشتری انجام دهد.
وی اخیرا نیز از تعیین ضوابط استفاده از ارز دیجیتال تا پایان شهریور ماه امسال خبر داد و گفت: امیدواریم از طریق توسعه همکاری بین بانک مرکزی و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری تعامل با لایههای پایینتر کسب و کار برقرار شده و چارچوبهای استفاده از این نوع ارز تعیین شود.
وی گفت: سابقه ورود تکنولوژیهای جدید به کشور را داریم و در این مورد هم قرار بود این تکنولوژی خاص به رسمیت شناخته شود؛ گاهی اضطرار حاکمیتی کشور ایجاب میکند که انعطاف به خرج دهیم؛ البته اتهامی که در عرصه بینالمللی مبنی بر استفاده ما از ارز دیجیتال به عنوان ابزار پولشویی مطرح شده، به هیچ عنوان پذیرفته نبوده، اما این به معنی ممنوعیت استفاده از رمزارزهای رایج یا ایجاد شدن آنها نیست. این موضوع نیازمند تعیین ضوابط است که این ضوابط تا پایان شهریور ماه در اختیار نهادهای مربوطه قرار میگیرد.
وعده حکیمی برای تدوین ضوابط ارز دیجیتال تا اخر شهریور ماه در حالی است که بانک مرکزی بیش از یکسال است به این موضوع ورود کرده و در مقابل فشار و پیگیری رسانه ها، بارها وعده داده که ضوابط این ارزها را تدوین خواهد کرد و متاسفانه مشخص نیست چرا در برهه حساس کنونی که کشور بیش از هر زمان دیگری به ابزارهای اینچنینی برای غلبه بر تحریمها نیاز دارد، حرکت بانک مرکزی این اندازه کُند است.
در همین ارتباط، مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: مطالعاتی در اتاق بازرگانی تهران در مورد ارزهای دیجیتال صورت گرفته است که نتایج آن به زودی ارائه میشود.
وی با بیان اینکه در جهان ۱۸۰۰ نوع ارز دیجیتالی مورد استفاده قرار میگیرد، این مساله را مورد انتقاد قرار داد که بانک مرکزی حاضر نیست این ارزها را به رسمیت بشناسد.
نظر کاربران
خوبه دیگه ارز واقعی کم بود الان رسیدیم به این موضوع اخه شما به خارجیها چه کاردارین اها مگه ونزویلا سقوط نکرده بود بعدا سرمردم کلاه میرود بدامده
همش حرف مفته....ملت گول نمیخوره...کتخدای دنیا ترامپ باید ازتون راضی بشه تا رستگار شوید...
نظام حکومتی ونزوئلا فقط به فکر بقا و جیب خودش است و در حالیکه اکثر مردم در فقر مطلق دست و پا میزنند یک گروه خاص با غارت منابع ملی در رفاه کامل بسر میبرند . انشالله با فشارهای کشور های دیگر آقای مودورو تن به یک انتخابات آزار بدهد و ونزوئلا را از ورطه نابودی نجات دهد. بنابراین ملاک قرار دادن این کشور اصلا عاقلانه نیست .
اقای روحانی قصد تغییر کابینه نداره. سیف هم در شرف بازنشستگی است
نماینده مجلس را بخاطر رای سال بعد یک نمایش دارن اجرا میکنن که بگن در حال کاریم
دیگه کسی به شمااعتمادنداره واقعا قابل اعتماد نیستید ملت حق دارن که به شمابی اعتمادباشندمحاله که باطناب پوسیده شما به چاه برن!!!
سیف باید تغییر کند .
ادمین تورابه جان جد ابادت استراحت کردی بسته از دیشب تا الان ۱۲ساعت ردشده همینجوری میکته فراری میدی ای که اینحا میگی دریافت شد