۷۴۴۶۹۹
۸ نظر
۵۰۱۰
۸ نظر
۵۰۱۰
پ

علت اصلی بحران آب در ایران چیست؟

یکی از مشکلات جدی کشور در مباحث آبی، ضعف شدید دیپلماسی رسانه‌ای آبی است. بررسی عملکرد مدیریت رسانه‌ای مسائل آبی کشور نشان می‌دهد که متأسفانه برخی مسئولان ذی‌ربط و غیرذی‌ربط دخیل در مسائل آبی از دو مشکل عمده «عدم ورود به‌موقع رسانه‌ای» و «اظهارنظر بی‌موقع و نابجا در مسائل آبی» رنج می‌برند.

روزنامه شرق نوشت: یکی از مشکلات جدی کشور در مباحث آبی، ضعف شدید دیپلماسی رسانه‌ای آبی است. بررسی عملکرد مدیریت رسانه‌ای مسائل آبی کشور نشان می‌دهد که متأسفانه برخی مسئولان ذی‌ربط و غیرذی‌ربط دخیل در مسائل آبی از دو مشکل عمده «عدم ورود به‌موقع رسانه‌ای» و «اظهارنظر بی‌موقع و نابجا در مسائل آبی» رنج می‌برند.

سیستم‌های آبی، سیستم‌های درهم‌تنیده انسانی- طبیعی و مسائل اجتماعی جزء جدایی‌ناپذیر مسائل آبی هستند. به‌دلیل غفلت جدی ساختارها و نهادهای سیاست‌گذاری از ابعاد و تبعات انسانی (اجتماعی-سیاسی) مسائل آب، این روزها کشور تحت تأثیر جدی ابعاد اجتماعی و سیاسی مسائل آب و محیط‌ زیست در نقاط مختلف است که از جمله آنها می‌توان به مشکلات و چالش‌های آب شرب در برخی از شهرهای استان خوزستان و همچنین سیستان‌وبلوچستان اشاره کرد.

علت اصلی بحران آب در ایران چیست؟

اوایل تیرماه امسال و هم‌زمان با آغاز فصل تابستان و کاهش شدید بارندگی و هشدارهای مکرر مسئولان مبنی بر ایجاد تنش‌های آبی شدید در بسیاری از مناطق و شهرهای کشور، به‌ناگاه یک پرونده قدیمی مربوط به 15سال پیش بازگشایی شد که ادعا می‌کرد هیئت وزیران در شانزدهم آذرماه 1382 با انتقال آب شیرین از ایران به کویت موافقت کرده است و از آن تاریخ آب شیرین مردم خوزستان به کویت منتقل می‌شود.

این خبر حدود بیش از یک هفته در حالی در شبکه‌های مختلف مجازی مکرر دست به دست می‌شد که متأسفانه هیچ واکنش مناسب و قاطعی به این شایعه و خبر نادرست از سوی مسئولان و به‌ویژه‌ رسانه‌های متولی آب، نشان داده نمی‌شد. انتشار این خبر کذب همراه با مشکلات جدی کمی و کیفی تأمین آب شرب در این مناطق سبب شد که برخی از مردم با تصور صحت این خبر، به خط لوله‌هایی حمله کنند که بنا بر آن ادعاهای کذب، آب شیرین مردم خوزستان را به کویت منتقل می‌کرد، اما به همان خط لوله‌ای دقیقا حمله شد که آب خام تصفیه‌خانه آبادان را برای آب شرب این شهرها تأمین می‌کرد.

هرچند برخی شواهد نشان از برخی برنامه‌ریزی‌های جدی برای این مسائل و ایجاد چالش‌های اجتماعی و سیاسی در نقاط مختلف در انتشار اخبار کذب و جعلی و ایجاد پرونده‌های این‌چنینی برای دامن‌زدن به التهابات کشور دارد، اما سؤال این است که چرا باید این شایعه تا حدود بیش از یک هفته در فضای جامعه پخش شود و رسانه‌های متولی آبی کشور هیچ پاسخ قاطع و شفافی به این مسائل ندهند و نتوانند یک شایعه کذب و نادرست را که اساس یک به‌هم‌ریختگی اجتماعی در منطقه‌ای از کشور شده است، پاسخ دهند؟ هم‌زمان با چالش‌های غرب کشور، خبری به نقل از رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور از سوی خبرگزاری‌ها منتشر شد: «تغییرات اقلیمی در ایران مشکوک به دخالت خارجی‌هاست.

مراکز علمی که در کشور وجود دارد مطالعه‌ای در این خصوص انجام داده‌اند که نتیجه مطالعات این موضوع را تأیید می‌کند. علاوه بر این، ما با بحث ابردزدی و برف‌دزدی نیز مواجه هستیم». این مسئله با واکنش‌های متعددی در جامعه روبه‌رو شد. هر چند از منظر هیدروپلیتیکی و حتی حقوق ‌بین‌الملل محیط ‌زیست مشابه چنین مباحثی مطرح است، اما اشکال بزرگ در اینجا همچنان «ضعف دیپلماسی رسانه‌ای آبی» است.

اگر مسئولان امر با انجام مطالعاتی به این قطعیت رسیده‌اند (که اثبات علمی آن اما و اگر جدی دارد) مشخص نیست لزوم مطرح‌ و رسانه‌ای‌کردن این مسئله در شرایط فعلی نابسامان سیاسی- اجتماعی آبی کشور و مشکلات و چالش‌های آبی غرب و خوزستان چیست؟ اگر مسئولان به نتیجه‌ قطعی رسیده‌اند و از این مسئله مطمئن هستند، باید برای مقابله با آن اقدام کنند؛ جارزدن و رسانه‌ای‌کردن و فضاسازی نادرست این مسئله با شرایط فعلی نابسامان اجتماعی آب در کشور چه توجیهی دارد؟ آیا بیان این مسئله به این شکل و در شرایط فعلی آبی کشور، با اصول اولیه پدافند غیرعامل هم‌خوانی دارد؟

بدون شک، هم اظهارنظر بی‌موقع و هم عدم اظهارنظر به‌موقع درباره مسائل و چالش‌های آبی کشور، می‌تواند به چالش‌های جدی پیش‌ِروی مسائل آب و محیط ‌زیست کشور دامن بزند. با توجه به چالش‌های جدی سیاسی-اجتماعی آبی پیشِ‌روی کشور توصیه اکید می‌شود مسئولان و نهادهای سیاست‌گذاری متولی در این زمینه، نگاهی جدی به مسئله و کارکردهای رسانه در حوزه آب داشته باشند و برنامه‌ریزی و دقت دوچندانی روی کارکرد ابزارها، فرصت‌ها و چالش‌های دیپلماسی رسانه‌ای آب در کشور داشته باشند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    بکار گیری افراد ناکارآمد در پست های اساسی کشور نتیجه اش این میشه
    بجای هشدارهای مکرر فکر اساسی میکردید کار به اینجا میکشید؟ پیشگیری بهتر و آسانتر و کم خرج تر از درمان است مسئولین ناکارآمد و کارهای نابخردانه ی آنها کشور به یه بیراهه ای سوق داده که حالا بیا درستش کن

  • بدون نام

    انتقال اب به کویت دروغ بود شبکه عراق که خودشان تایید کردند انتقال اب به عراق هم دروغ می گوید؟
    چرا از واقعیت فراری هستید و جای جواب دنبال یک تهمت یا فرار هستید؟

  • مرتضی صدقی

    من نمیدونم علت اصلی بحران آب کیه ولی به حق علی اون یکی دستش هم چلاغ بشه

  • تبریز

    فروختن آب به خارجیها وکشاورزان داخلی که این آبها بطور غیر کارشناسی پشت سدها هدر میرن

  • علی

    نتیجه بی لیاقتی مسئولات ......شما اگر رو نقشه یه نیگاه به دریاچه ارومیه بندازید با فاصله 100 کیلومتر اونور تر تو مرز ترکیه دریاچه واان به همان اندازه هست و پر اب ...این یعنی وقتی در کشور مدیریی وجود نداشته باشه کار به ابر دزدی و انتقال اب ندارد .........باید مثل فوتبال افرادی دانا و اقتصاد دان و تحصیل کرده ...

  • بدون نام

    علت اصلی بحران آب؛ سد سازی بدون کارشناسی دقیق است.

  • بدون نام

    دزدی

  • بدون نام

    مدیران بی عرضه

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج