راهاندازی یک جایزه بهجای نوبل ادبیات
پس از لغو اعطای جایزه نوبل ادبیات در سال جاری، گروهی از چهرههای فرهنگی سوئد قرار است نسخه جدیدی از این جایزه ادبی را برگزار کنند.
خبرگزاری ایسنا به نقل از گاردین: پس از این که آکادمی سوئدی نوبل تصمیم گرفت به دلیل حواشی مربوط به رسوایی اخلاقی، برای اولینبار در هفت دهه اخیر جایزه نوبل ادبیات را در سال ۲۰۱۸ برگزار نکند، حالا عدهای از چهرههای شاخص فرهنگی سوئد اعلام کردهاند که امسال نسخه خودشان از مهمترین جایزه ادبی جهان را در اعتراض به رسوایی آکادمی نوبل اعطا میکنند.
در ماه نوامبر سال گذشته، «ژان کلود آرنالت» همسر «کاترین فروستنسون»، عضو آکادمی و یکی از داوران مخفی نوبل با شکایت ۱۸ زن به اتهام سوء استفاده جنسی روبهرو شد و پس از انتشار این اخبار، «کاترین فروستنسون» نیز از آکادمی نوبل کنار گذاشته شد. همچنین «سارا دنیوس» رئیس هیئت انتخاب آکادمی نوبل ادبیات در واکنش به این اتفاقها استعفا کرد. ماجرای این رسوایی اخلاقی موجی از استعفاها را در آکادمی نوبل ادبیات به راه انداخت و در نهایت موجب شد اعطای جایزه نوبل ادبیات در سال ۲۰۱۸ لغو شود و به جای آن در سال ۲۰۱۹ دو برنده نوبل ادبیات معرفی شوند، اما با صحبتهای رئیس بنیاد نوبل، برگزاری این جایزه در سال آینده نیز در هالهای از ابهام قرار دارد.
به جای جایزه نوبل ادبیات، بیش از ۱۰۰ نویسنده، بازیگر، ژورنالیست و دیگر چهرههای فرهنگی یک آکادمی جدید شکل دادهاند که جایزه خود را منطبق با زمان اهدای جایزه نوبل در پاییز اعطا کنند.
اعضای تشکیلدهنده این آکادمی جدید در بیانیهای اعلام کردند: "ما این اکادمی جدید را به راه انداختیم تا یادآور شویم ادبیات و فرهنگ در درجه اول باید در جهت اعتلای دموکراسی، شفافیت، همدلی و احترام و بدون هیچ امتیازبندی، تعصب، تکبر و جنسیت گرایی تلاش کند. در دوره زمانی که ارزشهای انسانی بیش از هر زمان دیگری به چالش کشیده شدهاند، ادبیات به یک نیروی متقابل مهمتر برای جلوگیری از فرهنگ سکوت و خفقان تبدیل شده است. این آکادمی تاکید میکند که مهمترین جایزه ادبی جهان (نوبل) همچنان باید در سال ۲۰۱۸ برگزار شود.
با اعطای این جایزه میخواهیم اعتراض خود را نشان دهیم و به مردم نشان دهیم که کار جدی فرهنگی نباید در فضای زبانی تهدیدآمیز و اجباری، بیقانونیها و سوء استفادهها روی دهد".
این آکادمی تازهتاسیس سوئدی از همه کتابداران سوئدی درخواست کرده که نویسندگانی رابه عنوان نامزد معرفی کنند و این نویسندگان میتوانند از هر کشوری از دنیا باشند اما باید حداقل دو کتاب نوشته باشند که یکی از آنها در ۱۰ سال اخیر منتشر شده باشد.
همچنین این جایزه جدید به نویسندگانی اعطا میشود که داستانهای انسانها را در جهان روایت کرده باشند؛ برخلاف جایزه نوبل که به نویسندگانی اعطا میشود که در جهت وصیتنامه آلفرد نوبل کتاب نوشته باشند.
پس از دریافت اسامی نویسندگان نامزد، آکادمی جدید فهرست نامزدها را در معرض رای عمومی قرار خواهد داد و چهار نفری که بیشترین آرا را به دست آورده باشند از سوی هیات داوران با ریاست «آن پالسون» و شامل پروفسور «لیبث لارسن» از دانشگاه گوتنبرگ و«گونیلا ساندین» مورد داوری قرار خواهند گرفت و برنده نهایی در ماه اکتبر (در ماهی که جایزه نوبل نیز اعطا میشد) اعلام خواهد شد.
آکادمی تازهتاسیس روز ۱۱ دسامبر و یک روز پس از اعطای جایزه خود در یک مراسم رسمی منحل خواهد شد.
ارسال نظر