پیامدهای گسترش حضور زنان در اجتماع/ زنان سیگاری در ایران ۲ برابر شدهاند!
سیگار زنان را دچار آسیبهای متهدد جسمی و روانی میکند. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت تعداد زنان سیگاری در ۲۰ سال گذشته ۶۰ درصد افزایش یافته و آمار زنانی که روزانه یک پاکت سیگار میکشند ۳ برابر شده است.
گسترش حضور زنان در اجتماع پیامدهای بسیاری داشته که افزایش مصرف سیگار یکی از ناگوارترین آنهاست. سیگار زنان را دچار آسیبهای متهدد جسمی و روانی میکند. براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت تعداد زنان سیگاری در ۲۰ سال گذشته ۶۰ درصد افزایش یافته و آمار زنانی که روزانه یک پاکت سیگار میکشند ۳ برابر شده است.
هفتهنامه سلامت برای روشن شدن ابعاد مختلف این پدیده شوم با دکتر زهرا حسامی، استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفتوگویی انجام داده است که در زیر میخوانید.
آماری از زنان سیگاری در دست است؟
در حال حاضر حدود ۱۵ درصد جمعیت کشور ما سیگاری هستند ۱ / ۲۷ درصد مردان کشور و حدود ۵ / ۴ درصد از زنان کشور سیگاری هستند. جالب اینکه این ۵ / ۴ درصد سه سال پیش ۲ درصد بود. ضمن اینکه بسیاری از آقایان سیگاری متأهل بوده و در نتیجه همسران آنها جزو سیگاریهای دست دوم تلقی میشوند. بنابراین متأسفانه ما شاهد افزایش شیوع استعمال دخانیات در بین خانمها بودهایم البته همین میزان، نسبت به کشورهای دیگر، به دلیل مسائل فرهنگی در حد وضعیت خوبی قرارداد اما به هر حال این افزایش شیوع استعمال دخانیات در کشور نگرانکننده است. در گذشته ما خانمی را نمیدیدیم که در اتومبیل اماکن عمومی سیگار بکشد اما امروزه متأسفانه شاهد این مسئله هستیم.
شرکتهای دخانی برای ترغیب زنان به استعمال سیگار تبلیغات خاصی برای این گروه درنظر گرفتهاند؟
البته خوشبختانه ما در کشور خودمان شاهد اینگونه تبلیغات نیستیم. ولی در کشورهای دیگر استفاده از عکسهای اغواکننده مانند اینکه سیگار بکشید تا زیبا بمانید، سیگار بکشید تا لاغر بمانید، عکس سیگارهای مختلف با طعمهای گوناگون و ایجاد حالتهای لوکس و... به فراوانی دیده می شود. در کشوری مانند کشور ما هم که استعمال دخانیات در بین زنان رو به افزایش است، رفتوآمد به کشورهای دیگر وارتباطاتی که در این زمینه وجود دارد، بیتأثیر نیست.
فکر میکنم بیشترین تبلیغاتی که برای ترغیب زنان انجام میشود بیشتر در زمینه سیگارهای لایت است درست است؟
بله! تحقیقی در حدود ۵ سال پیش در مزکز تحقیقات انجام دادیم تا ببینیم آگاهی، نگرش و وضعیت مردم ما درباره سیگارهای لایت یا سبک در تهران به چه شکل است ونتیجه این شد که بیشترین مصرفکننده این نوع سیگاریها خانمها هستند. در حالی که این سیگارها، ترفتدی برای فروش بیشتر است. ولی خانمها با این باور که استعمال این سیگارها، ترفندی برای فروش بیشتر است. ولی خانمها با این باور که استعمال این سیگارها ضرر و زیان کمتری دارد یا سیگار ملایمی است بیشتر به سمت آنها گرایش پیدا میکنند.
آیا خانمهایی که سیگار میکشند در مقایسه با آقایان سیگاری در معرض ابتلا به عوارض بیشتری هستند یا نه فرقی نمیکند؟
خطر تمام عوارضی که مربوط به استعمال دخانیات است و در آقایان ایجاد میشود مانند بیماریهای قلبی، بیمارهای تنفسی، سرطانها و... در خانمها هم وجود دارد ضمن اینکه چون یکی از مهمترین قسمتهای زندگی خانمها دوره باروری و بارداری است سیگار تأثیرات مستقیم و سویی روی این قسمت زندگی زنان میگذارد.
احتمال اینکه زنی که سیگار میکشد یا حتی در مجاورت دود سیگار است به سرطان رحم، سرطان دهانه رحم یا سرطان پستان که سرطان بسیار شایعی در بین زنان است، مبتلا شود نسبت به زنان غیرسیگاری بسیار بالاتر است. وقتی خانمی در دوره بارداری و حتی پیش از بارداری سیگار میکشد جنینش یک سیگاری اجباری محسوب میشود و حداقل عارضهای که سیگار کشیدن مادر روی جنین میگذارد این است که وزن هنگام تولد این نوزادان پایین تر از حد معمول است.
همچنین احتمال اختلالات تنفسی و مرگ ناگهانی جنین و نوزادان مادران سیگاری به مراتب بالاتر است. تحقیقات نشان داده است که سیگار کشیدن مادر در دوره بارداری میتواند روی رفتار فرزند این مادر در دوره نوجوانی وی اثر بگذارد و او را دچار اختلالهای رفتاری کند ضمن اینکه عوارض سیگار روی خود بیمار در دوران بارداری نیز به شکل فشار خونهای دوران بارداری، سقط درسه ماهه اول و سوم، خونریزیهای دوره بارداری و خود را نمایان میکند.
منبع: مشرق
باز نشر: مجله اینترنتی Bartarinha.ir
نظر کاربران
آیا هیچ عقل سلیمی این حرف که اعتیاد به سبگتر از پیامدهای حضور در اجتماع است را می پذبرد؟ خوب حتی صد سال قبل هم تعداد زیادی از زنان قلیان می کشیدند که تعداد آنها چندین برابر زنان سیگاری فعلی بود و هیچکدام هم در اجنماع حضور فعال نداشتند
Which came first? chicken or the egg