چه کسی ناصر ملک مطیعی را ممنوعالتصویر کرد؟
در میان چهرههای مهم سینمای پیش از انقلاب، چند نفر را میتوان برشمرد که در فعالیت حرفهای آنها در سینمای ایران از ۱۳۵۷ به اینسو، بهشدت کمرنگ شده است. بهروز وثوقی، بهمن مفید، محمدعلی فردین، سوسن تسلیمی و ناصر ملکمطیعی مهمترین افراد این سیاهه هستند.
خبرگزاری فارس: در میان چهرههای فعال در سینمای ایران پیش از انقلاب اسلامی، نامهای درخشانی وجود دارد. چه در عرصه بازیگری و چه در حوزه کارگردانی. مسعود کیمیایی، داریوش مهرجویی، بهرام بیضایی، امیر نادری، علی حاتمی، ناصر تقوایی، عباس کیارستمی، علیرضا داوود نژاد و سیروس الوند چهره درخشانی بودند که فعالیت خود را در سالهای پیش از انقلاب اسلامی آغاز کردند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی بازهم به فعالیت خود ادامه دادند و بارها از جشنواره ملی فجر جایزه گرفتند. در حوزه بازیگری نیز تا حدود زیادی چنین شرایطی به وجود آمد.
عزتالله انتظامی، محمدعلی کشاورز، داود رشیدی، علی نصیریان، جمشید مشایخی، مهدی فخیم زاده، سعید راد، عنایت بخشی، بهزاد فراهانی، شهلا ریاحی، ملکه رنجبر، ژاله علو، محمد متوسلانی، بهمن زرین پور، آفرین عبیسی، فرامرز قریبیان، پروانه معصومی، حمیده خیرآبادی و ثریا قاسمی بخشی از بازیگرانی اند که فعالیت حرفهای آنها در سینما با انقلاب اسلامی دچار انقطاع نشده است.
اما در میان چهرههای مهم سینمای پیش از انقلاب، چند نفر را میتوان برشمرد که در فعالیت حرفهای آنها در سینمای ایران از ۱۳۵۷ به اینسو، بهشدت کمرنگ شده است. بهروز وثوقی، بهمن مفید، محمدعلی فردین، سوسن تسلیمی و ناصر ملکمطیعی مهمترین افراد این سیاهه هستند. برای پیگیری سرنوشت این چهرهها، بررسی موردی تجربه اکران فیلم برزخیها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
برزخیها را ایرج قادری در سال 1358 شروع کرد و تا اواخر سال بعد کارهای فنی آن به طول کشید. این فیلم، روایت فرار گروهی از زندانیان در 22 بهمن 1357 و تلاش آنها برای خروج از مرزهای کشور است. تلاشی که البته پس از مواجهه این افراد با سید یعقوب و صحبتهای او در خصوص مواجهه با تجاوز دشمن خارجی، به تلاش برای دفاع از میهن تغییر میکند. در این فیلم بخش قابلتوجهی از چهره سرشناس عرصه بازیگری سالهای پیش از انقلاب ایفای نقش کردند. محمدعلی فردین، سعید راد، ناصر ملکمطیعی، حسین شهاب و محمدعلی کشاورز ازجمله این چهرههای سرشناس هستند.
این فیلم پس از آماده شدن، بهعنوان نخستین فیلم توقیفی در دوران انقلاب اسلامی شناخته شد. مهدی کلهر که نخستین معاون سینمایی بود، این فیلم را توقیف کرد. کلهر سالها بعد در مصاحبه با مجله عصر اندیشه این تصمیم را ناشی از اصرارهای میرحسین موسوی نخستوزیر وقت عنوان کرده بود. کلهر، نقش محسن مخملباف در این تصمیم را برجسته میداند.
عبدالمجید معادیخواه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت نیز در گفتگویی که سال ۹۲ با سایت خبری خبرآنلاین داشته است، روایت جالبی از این اتفاقات دارد: آن زمان یک دعوای مفصلی به وجود آمد که از آقای مخملباف در آن شرکت داشتند و علیه من موضع میگرفتند تا آقای مسیح مهاجری. دعوا بر سر اکران فیلم «برزخیها» بود.
این مساله خودش یک پرونده است که جنجال زیادی درست کرد به همهجا ازجمله مجلس هم کشید. بسیجی هم علیه بنده راه افتاد که بخشی از آن در مطبوعات آن دوران هست. هم مطبوعاتی که آقای خاتمی اداره میکردند، مثل کیهان به ما میتاختند و هم امثال آقای مخملباف فریاد «وا اسلاما» سر میدادند. در آن هیاهو هیچکس نیامد ببیند که اصلاً داستان فیلم «برزخیها» چیست.
معادیخواه در آن زمان به دو دلیل از اکران فیلم حمایت میکند. نخست به دلیل محتوای فیلم که اعلام همکاری بازیگران سرشناس سینمای پیش از انقلاب با مردم و انقلاب اسلامی بود، دلیل دوم هم حفظ حرمت امضای وزیری بود که به تهیهکننده مجوز ساخت این فیلم را داده بود و تهیهکننده به اعتبار این امضا ده میلیون تومان سرمایهگذاری کرده بود.
معادیخواه روایتی هم از جلسهای که با آقای خامنهای داشته است ارائه میدهد. او میگوید که ایشان را در جریان مسئله قراردادم و فشارها را هم توضیح دادم. نظر ایشان ین بود که بهصرف حضور یک بازیگر در فیلم نباید جلوی اکران آن گرفته شود و اگر فیلم اشکالی ازنظر محتوایی ندارد میتواند اکران داشته باشد. مهدی کلهر در گفتوگویی با ماهنامه سینما رسانه گفت: روزی که ما جلوی فیلم برزخیها را گرفتیم، وزیر وقت که آقای معادیخواه بود رفت پیش حضرت آقا که آن زمان رئیسجمهور بودند. با من تماس گرفت و گفت: آقای خامنهای میگویند به دلیل بازی کردن فردین نباید جلوی فیلم گرفته شود. اگر فیلم اشکالی دارد؛ اشکالش را برطرف کنید و فیلم را نشان بدهید. بازی کردن فردین اشکالی ندارد!
به هر صورت برزخیها اکران شد، البته فقط در تهران. با شروع اکران فروش فیلم بسیار جلب توجه کرد. در همین زمان بود که نخستین نقد منتشره علیه «برزخیها» را روزنامه کیهان در تاریخ ۹ خرداد ۱۳۶۱ تحت عنوان «دوزخ ابتذال در برزخیها» نوشت. دومین نقد معترضانه را روزنامه جمهوری اسلامی با تیتر «برزخیها متن نامطلوب وقاحت» به چاپ رساند که نویسنده بینام در آن از «ذکر مصیبت» نوشت و اینکه «بیایید گریه کنیم در سوگ هنر اسلامی!». افزایش فشارها به وزارت ارشاد موجب کنارهگیری معادی خواه از این سمت شد و میرحسین موسوی شخصاً اداره وزارتخانه را به عهده گرفت. ازجمله نخستین تصمیمات موسوی نیز توقف اکران برزخیها بود. برزخیها طی یک ماهی که روی پرده بود، هشت میلیون تومان فروخت. با احتساب قیمت ۵ تومانی بلیت در آن زمان میتوان دریافت که یکمیلیون ششصد هزار نفر در تهران این فیلم را در سینماها دیدند.
حضور ستاره های سینمای پیش از انقلاب که عمدتاً بانام فیلم فارسی از آنها یاد میشد، با این اکران پررونق بسیار موردتوجه قرار گرفت اما سیاستهای سینمایی سالهای بعد موجب قطع ارتباط این افراد با سینمای ایران شد.
در دوران تصدی وزارت ارشاد توسط سید محمد خاتمی، سید فخرالدین انوار به معاونت سینمایی رفت و سید محمد بهشتی راهی بنیاد سینمایی فارابی شد. انوار و بهشتی در این دوره فضایی جدید در سینما ایجاد کردند و ریلگذاری متفاوتی از گذشتگان در پیش گرفتند. مسیر جدید بهصورت مشخص به سینمای هنری و معناگرا بها میداد و بدیهی بود که چهرههای پرمخاطبی همچون ملکمطیعی و فردین که برآمده از سینمای بدنه بودند امکان ادامه فعالیت در این فضا را پیدا نمیکردند. نتیجه این شد که فردین به کار فرشفروشی پرداخت و بهدوراز سینما فوت کرد. ملکمطیعی نیز گوشه انزوا کشیده شد.
محمد بهشتی در مصاحبهای که مجله پنجره داشته است چنین میگوید: این جماعت (بازیگران چهره سینمای پیش از انقلاب) توبه کردند و ما هم پذیرفتیم که در ایران بمانند و کار کنند؛ اما بعد دیدیم مگر میشود مخاطب سینما تکتک فیلمهای قبلی را از یاد ببرد؟ به همین خاطر مجبور شدیم تمام مصادیق سینمای قبل از انقلاب را پاککنیم و درنهایت تصمیم این شد که این افراد کار نکنند.
از تیم برزخیها محمدعلی کشاورز توانست به فعالیت حرفهای خود ادامه دهد. سعید راد هم مانند ملکمطیعی از ایران رفت اما در اواخر دهه هفتاد به کشور بازگشت و توانست در فیلم دوئل نقشآفرینی کند و این فعالیت ادامه داشت و بعدها سعید راد بدون حاشیه فیلمهای متعددی همچون فیلم چ را بازی کرد؛ اما ملکمطیعی شانس سعید راد را نداشت. او در سالهای اخیر نقشی کوتاه در فیلم نقش نگار به کارگردانی علی عطشانی ایفا کرده بود و بهنوعی زمینه بازگشت او به سینما فراهمشده بود اما با مشخص شدن سرمایهگذاری بابک زنجانی در این فیلم، فرصت اکران برای آن فراهم نشد و او بازهم ممنوع التصویر باقی ماند. ناصر ملکمطیعی روز گذشته در بیمارستان درگذشت.
نظر کاربران
هر کس ممنون التصویر کرد خوب کاری کرد .مردک عیاش شهوت پرست را.حالا مگه چطور شده .دارید امام زاده میسازید ازش .
پاسخ ها
اگر کسی بی احترامی به مرده ات بکنه ناراحت نمیشی توآدم نیستی قدرهنرمند را بفهمی
ای بابا یکی اینو از برق بکشه ....
این ۴۰ سال ازش خبری نبود یدفعه کی ممنوع التصویرش کرد هههه
مشگل اقتصاد مردم را حل کنید .با این مسائل جزئی سر مردم را گرم نکنید
فقط میشه گفت خدا لعنت کنه کسانی را که موجب پس رفت مملکت از همه لحاظ من جمله سینما شدند. هنرمندان بسیار خوبی فقط به خاطر اینکه قبل انقلاب فعالیت داشتند کنار گذاشته شدند که سینمای ما مدیونشون هستند
چرا میگی کیهان فقط ها چرا نمیگی روزنامه کیهان اون زمان سید محمد خاتمی مسولش بود آقایان برادران روزنامه کیهان اوایل انقلاب دست چپیها بود همین زیبا کلام عضو روزنامه کیهان بود سید محمد خاتمی هم مسول روزنامه کیهان بود همین زیباکلام در مقالهای سال ۵۸ در روزنامه کیهان گفته بود که ما از شاه عبور کردیم از آمریکا هم خواهیم گذشت ولی اکنون خود را به امریکا و دوران پهلوی فروخته است
پاسخ ها
مگه نمیشه انسانها یا دولت ها تغییر کنن امارات یک زمانی تا چشم کار میکرد ماسه کویری بود حالا ایرانی ها له له میزنن که برن امارات
38934:
چه کسانی ناصر ملک مطیعی را ممنوع التصویر کردند؟
اصلاحطلبان که امروز ادعای آزادی میکنند در این امر چه نقشی داشتند؟
ناصر ملک مطیعی و محمدعلی فردین بعد از انقلاب سال ۶۰ در فیلم سینمایی برزخیها بازی کردند که توسط سیدمحمدخاتمی رئیس جمهور اسبق ایران که در آن زمان مدیر مسول روزنانه کیهان بود و محسن مخملباف که اکنون یکی از تئوریسینهای ضد انقلاب هست و در بیبیسی و صدای آمریکا ضد انقلاب اسلامی حرف میزند در آن سال مانع مجوز گرفتن فیلم برزخیها شدند و عامل اصلی خانه نشینی این دو هنرمند بزرگ سید محمد خاتمی و محسن مخملباف هستند
ناصرخان این سلبریتیای گوسفند الانه که ملت رو فریب بدن ! خودت بگو کی ممنوع التصویرت کرد؟
همین جناب خاتمی، رئیس اصلاحات بود وگرنه من و فردین تا سال ۶۱ فیلم بازی میکردیم
محسن مخملباف که الان یک فراری هست و علیه امنیت ملی و ضد انقلاب در خارج داره کار میکنه
ای مردم این اصلاحطلبان را بشناسید بخدا قسم همینا از دیوار سفارت رفتن بالا بخدا قسم یک زمانه روزنانه کیهان دست اینا بوده هر مزخرفی چاپ میکردن ای مردم بخدا اینا نون به نرخ روز میخورن اینا به هر نوری رنگ میدهند ای مردم تو را به خدا قسمگول این اصلاحات و ممد خاتمیرو نخورید
اون بازیگران اصلاحطلبی که الان عصبانی هستن برید ببینید کی استاد ملک مطیعی و استاد بهروز وثوقرو ممنوع التصویر کردن عشقشون آقای محمد خاتمی عزیزشون
پاسخ ها
برن بمیرن همشون. مُشتی مرفه و بی درد که با پول مردم به نون و نوا رسیدن و امروز قمپوز روشنفکری در میکنن و موج منفی تو جامعه و دل مردم میکارن. از جمله اون پرویز پرستویی ملعون!
بابا تو دیگه کی هستی پرویز پرستویی از نظر معرفت جرات وجسارت نفر اوله چرا توهین می کنی ؟
توهین به پرستویی نکن ...
رو سیاهیش بمونه واسه اصلاح طلبا و طرفداراش و سلیبریتیهای دو زاری
لابد ازان .هنر پیشیه های............. بوده ممنوع تصویر شده خدا از سر تقصیر های هممان بگذره
لابد عدم پخش برنامه دور همی هم باعث آن این افراد بودند. دست و دارید
اخه باتوجه به چه قانونی ممنوع التصویر کردند اگه همه حکما طبق قانون صادر بشه کسی معترض نمیشه متاسفانه حکم
اقایونی که به نظام فحاشی می کنید دقت فرمودید: خاتمی موسوی مخملباف انواری بهشتی و... که الان همه شون به خاطر منافع خودشون دم از اصلاحات میزنند در اول انقلاب به شدت تندرو بودند و مرحوم ملک مطیعی هم چوب این تندروی را خورد.
دست آقای خاتمی درد نکنه که در دوران وزارت ارشاد توانست تمام هنرمندان غیر اسلامی را از کار بیکار کند و فرهنگ ما را نجات دهد
امیدوارم موسوی تو حصر کپک بزنه که هرچی بلاست زیر سر اصلاح طلبهاست
پاسخ ها
فعلا هر مشکلی از تحریم گرفته تا خانه نشینی هنرمندای سینما و گرانی پیاز و سیب زمینی و.... عاملشان موسوی و خاتمی و.... هستند. ....
باز هم طبق معمول (کی بودکی بود من نبودم ).
خداوندانسانهاراخوب وبعدتعین می کنندنه انسانیت نمیفهمی بفهم تازه خودت مهمان هستی بدبخت فلک زده تازه خاروپشیمانیم که مملکت دادیم دست شماها.!!
ملک مطیعی مرد ...حالا همه ی نشریات ، صفحه ی اول خود را به لکس این هنرمند پیر اختصاص داده اند فایده ای داره؟ دل جامعه از رفتارهای نامناسب و تنگ نظرانه ی مسوولین ، پر درده...
خدا رحمتش کنه هیچ بدی به کسی نکرده ولی واسش خیلی سختگیری کردند خدا رو خوش نمی اومد
چه اتفاقی میفتاد مگه چند تا فیلم بازی میکرد حرمتش نگه داشته میشد الان که دیگه ماهوارها توی خونهاست
مردم یه توجه خاصی بهصدا سیما خودمون پیدا میکردند بهر حال هرکس بانی اینکار بوده و کسانی هم که ادامه اش دادند اشتباه دیگری رو ادامه دادند
ظلم کردن رو هیچ وینی قبول نداره تعصب خشک داشتن هنر نیست
ناصر چقدر مظلوم بود روحش شاد
تمام اصلاح طلبانی که امروز دایه دار آزادی هستن در اول انتخاب منشا خرابی بودن
خاتمی و دار و دسته ناصر ملک مطیعی رو ممنوع کار و تصویر کردن
همه شماها که منفی دادید مشخصه ............
اقای بی ادب پشت سر مورده درست حرف بزن. بعدش هم مرحوم ناصر ادم خوبی بود
اگه معیار رفتار درادب باشه که سردار رویانیان با ملک مطیعی عکس انداخته یا بابک هم هست ولی اگر کسی گناهی بکنه ایا خبر دارید که بخشیده شده یانه ! توهین نکنیم بهرحال ملک مطیعی دشمن وجرم امنیتی نداشته که برخی فحش میدن یاحرف رکیک .خودتون گناه نکردید.
بالاخره مصاحبه پخش نشده ناصر خان در دورهمی را دیدیم ودوباه یک نمره منفی برای مسولان بخصوص مسولان صداوسیما .....