افزایش قیمت دلار؛ هم اقتصادی و هم سیاسی
یک کارشناس اقتصادی میگوید: تغییر ارز مبنا از دلار به یورو در ایران اقدامی منطقی است و برای تداوم این روند ضرورت دارد زیرساخت های لازم در این حوزه فراهم شود.
خبرآنلاین: یک کارشناس اقتصادی میگوید: تغییر ارز مبنا از دلار به یورو در ایران اقدامی منطقی است و برای تداوم این روند ضرورت دارد زیرساخت های لازم در این حوزه فراهم شود.
عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تاکید کرد: به دلیل محدودیت هایی که آمریکا برای استفاده از دلار برای ایران ایجاد کرده بود و تحریم این ارز برای کشورمان ، بسیاری از فعالان اقتصادی پیش از آنکه ارز مبنا تغییر کند، خودشان یورو را جایگزین دلار کرده بودند.
وی گفت: به هر روی وقتی آمریکا محدودیت های خاصی را برای استفاده از دلار برای ما ایجاد می کند، لازم بود که ما نیز اقداماتی را در دستور کار قرار دهیم تا وابستگی مان به این ارز کاهش یابد.
او با اشاره به اینکه بخش عمده صادرات غیر نفتی ایران به یورو صورت می گیرد، گفت: هر چند من دقم دقیقی را در اختیار ندارم، اما برآوردهای اولیه نشان می دهد که در حدود ۷۰ درصد از صادرات غیر نفتی ایران بر پایه یورو صورت میگیرد.
وی همین نکته را دلیلی بر صحت اقدام دولت در خصوص تغییر ارز مبنا در کشور دانست و توضیح داد: این مهم هنوز در بحث واردات پیاده سازی نشده بود و واردات کشور غالبا به واسطه دلار صورت می گرفت و می گیرد از این رو عملا دولت از سال گذشته اقدام در این حوزه را کلید زد و با اعلام ممنوعیت ثبت سفارش به دلار ، تلاش عملی خود برای کاهش وابستگی اقتصاد به دلار را آغاز کرد.
دلار؛ هم اقتصادی و هم سیاسی
او با تاکید بر اینکه یورو در قیاس با دلار از نوسانات کمتری برخوردار است، استفاده از این ارز را به سود کشور دانست و گفت: برخی ممکن است در این شرایط در باب کارشناسی بودن یا نبودن این اقدام سخن بگویند و ماهیت اقتصادی دو ارز را مد نظر قرار دهند این در حالی است که موضوع تنها از جنبه اقتصادی قابل بررسی نیست.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی در توضیح این مطلب افزود: پیش بینی می شد با اجرایی شدن برجام ، مشکلات در این حوزه کاهش یابد و محدودیت های اعمال شده از سوی آمریکا برطرف شود اما در عمل آمریکایی ها تلاش کردند تا محدودیت ها در قبال ایران پا برجا بماند.
وی گفت: در چنین شرایطی سویه های سیاسی نیز بر اتخاذ این تصمیم تاثیرگذار است و با توجه به همین مسائل می تواند منطق آن را درک کرد. در غیر این صورت باید توجه داشت بخش عمده ای از تجارت دنیا با استفاده از دلار صورت می گیرد اما همان طور که گفتم منع و ممنوعیت است که مشکلات را پدید آورده است.
آرگون در پاسخ به این سئوال که با اتخاذ تصمیماتی از این دست تا چه میزان می توان به حل بحران ارزی در کشور امیدوار بود؟ گفت: برآوردها نشان می دهد ما درگیر محدودیت ارزی نیستیم و اتفاقا کمبودی در این حوزه وجود ندارد، این رشد رفتارهای دلال گونه بود که با فشار به بازار ، زمینه را برای افزایش بهای ارز فراهم کرد.
اتاق به دولت گزارش می دهد
او با تاکید بر اینکه تصمیمات ارزی دولت در برخی موارد هنوز ابهامات تجار و صادرکنندگان را برطرف نکرده است، گفت: ما در حال تهیه گزارشی همه جانبه از وضعیت ارزی کشور هستیم و به زودی اتاق بازرگانی تهران این گزارش را به دولت ارائه خواهد کرد.
وی گفت: به نظر می رسد با حل مشکلات مترتب بر تصمیمات ارزی، و فراهم کردن زیرساخت ها امکان عبور از این دوره فراهم شود.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: ما امیدوار بودیم دولت پیش از آنکه اتصمیمی را در این حوزه اتخاذ کند، از اتاق بازرگانی و فعالان اقتصادی و تجار نظرخواهی در این خصوص انجام می داد، منطقی نیز این بود که اطلاعی به بدنه صادرکنندگان و واردکنندگان داده شود تا تصمیمات لازم از سوی آنان برای کم کردن مشکلات اتخاذ شود این در حالی است که پس از اتخاذ تصمیم ما از آن باخبر شدیم.
وی گفت: گزارشی که از سوی اتاق بازرگانی تهران ارائه می شود، جوانب متعدد مساله ارزی و شرایط موجود را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است.
نظر کاربران
هیچ فایده ای برای ما نداره.چون دلار ارز بین المللی هست. دیگران بدون دلار معامله نمی کنند.