بالا گرفتن جنگ لفظی آمریکا و روسیه درباره سوریه
جنگ لفظی میان آمریکا و روسیه بر سر حمله شیمیایی به شهر دومای سوریه که از شب گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل آغاز شده است، امروز به خط و نشان کشیدن های دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و پاسخ مقامات مسکو کشیده شد.
خبرگزاری ایرنا: جنگ لفظی میان آمریکا و روسیه بر سر حمله شیمیایی به شهر دومای سوریه که از شب گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل آغاز شده است، امروز به خط و نشان کشیدن های دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و پاسخ مقامات مسکو کشیده شد.
این جنگ لفظی در پی آن بالا گرفت که تروریستها در سوریه مدعی شدند شهر دوما در سوریه شامگاه شنبه (۱۸ فروردین) هدف بمباران شیمیایی قرار گرفت و ۷۵ سوری کشته و دهها تن مصدوم شدند. غرب، دولت بشار اسد را متهم به این بمباران کرد و ترامپ دو روز بعد اعلام کرد که ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت آینده ، تصمیمات مهمی درباره سوریه خواهد گرفت.
رئیس جمهوری آمریکا با توهین به رئیس جمهوری سوریه گفت که در حال مشاوره با مقام های نظامی کاخ سفید است و مدعی شد روسیه، سوریه و ایران در این زمینه مسوول هستند.
در مقابل، وزارت امور خارجه سوریه اتهام حمله شیمیایی به دوما رد کرد و از سازمان منع سلاح های شیمیایی سازمان ملل متحد (OPCW) خواست، درباره ادعاهای بکارگیری سلاح شیمیایی در شهر دوما تحقیق کند.
رسانه های سوریه تاکید کردند تروریستهای جیشالاسلام با نسبت دادن اتهام استفاده از تسلیحات شیمیایی به ارتش عربی سوریه، تلاشی آشکار برای مانع شدن از پیشروی نیروها دارند.
دیمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه در جمع خبرنگاران، اظهارات ترامپ در مورد رئیس جمهوری سوریه را اهانت بار خواند و گفت که بشار اسد رئیس جمهوری قانونی سوریه است.
سخنگوی کاخ کرملین همچنین اظهار کرد: تاکنون روسیه، ایران و ترکیه درباره ادعای مخالفان دولت سوریه مبنی بر حمله شیمیایی ارتش سوریه به دوما به اتفاق نظر نرسیده اند و به عقیده مسکو انجام تحقیقات دقیق درباره این حادثه ضروری است.
خبرگزاری انگلیسی رویترز نیز به نقل از سازمان منع سلاح های شیمیایی شامگاه سه شنبه اعلام کرد: یک هیات تحقیق و تفحص را به منطقه «دوما» در سوریه اعزام می کند.
این در حالی است که سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد به نقل از آنتونیو گوترش با اعلام نگرانی از شرایط دوما و غوطه شرقی سوریه گفت: قادر به تایید استفاده از سلاح شیمیایی در دوما نیستیم.
در ادامه این کشمکش های لفظی، فرودگاه نظامی تیفور در استان حمص سوریه هدف حمله موشکی قرار گرفت؛ فرودگاهی که ۲۱ بهمن ماه سال گذشته نیز مورد حمله جنگنده های رژیم صهیونیستی قرار گرفته بود.
** ناکامی آمریکا در سازمان ملل
همزمان ۹ عضو شورای امنیت سازمان ملل از جمله روسیه درباره حمله شیمیایی دوما درخواست نشست اضطراری کردند که این نشست به صحنه تقابل مستقیم میان دیپلمات های آمریکا و روسیه تبدیل شد و مسکو قطعنامه پیشنهادی آمریکا را وتو کرد و دو قطعنامه پیشنهادی روسیه نیز به تصویب نرسید.
پس از ناکامی آمریکا در تصویب قطعنامه علیه سوریه، «سارا هاکابی سندرز» سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد همه گزینه ها درباره سوریه روی میز است اما نمی تواند پیش از اعلام رئیس جمهوری آمریکا، درباره آن صحبت کند.
«الکساندر زاسپکین» سفیر روسیه در لبنان نیز در مقابل تاکید کرد که کشورش پاسخ هر تجاوزی به سوریه را می دهد و موشک های شلیک شده به این کشور را سرنگون خواهد کرد.
** پنتاگون از توضیح درباره توییت ترامپ درماند
این اظهارات سفیر روسیه با واکنش ترامپ روبرو شد که در حساب توییتری خود خطاب به مسکو نوشت: «روسیه وعده می دهد موشک های شلیک شده به سمت سوریه را ساقط می کند. روسیه آماده باش، زیرا موشک های دقیق، خوب و هوشمند می آیند.»
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه این توییت غیرمتعارف و غیر دیپلماتیک، عنوان کرد که مسکو نباید با این فرد ( بشار اسد) شراکت کند.
ترامپ در توییت دیگری که لحن آن متفاوت و ملایم تر از توییت قبلی اش نسبت به روسیه بود، نوشت: روابط ما با روسیه، اکنون بدتر از هر زمان دیگری از جمله در دوره جنگ سرد است. هیچ دلیلی برای این مساله وجود ندارد.
روسیه به ما نیاز دارد تا به اقتصادش کمک کنیم، امری که انجام آن بسیار آسان است و ما نیز به همه کشورها برای همکاری با هم نیاز داریم. مسابقه تسلیحاتی را متوقف کنید.
شبکه خبری اسکای نیوز نیز گزارش داد: وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) از اظهارنظر در باره سخنان و توئیت های دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور در باره شلیک موشک به سوریه خودداری کرده است.
پنتاگون پرسش های خبرنگاران را درباره توئیت های ترامپ در باره حمله به سوریه، به کاخ سفید ارجاع داد.
** پاسخ روسیه به توییت ترامپ
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به توییت ترامپ اعلام کرد: موشک های هوشمند شما باید تروریست ها را هدف قرار دهند نه دولت قانونی سوریه را که سالهاست در خاک خود با تروریسم بین المللی می جنگد.
** گفت و گوی تلفنی مکرون و ترامپ
«بنژامن گیریو» سخنگوی دولت فرانسه نیز اعلام کرد پاریس و واشنگتن آماده واکنش نظامی علیه دولت سوریه هستند و گفت و گوهای لازم در این باره میان رئیسان جمهوری فرانسه و آمریکا انجام شده است.
به گزارش رادیو بین المللی فرانسه، وی افزود: مکرون و ترامپ در گفت وگوی تلفنی خود تاکید کرده اند که حمله شیمیایی به دوما نباید بدون پاسخ باقی بماند و در گفت وگوی تلفنی، اطلاعات خود را در زمینه به کارگیری سلاح شیمیایی در بمباران دوما با یکدیگر مبادله و دستورات لازم را برای ادامه تحقیقات در این خصوص به مقامات دو کشور ابلاغ کردند.
سخنگوی دولت فرانسه همچنین یادآوری کرد که مکرون قرار است تا ۲۴ ساعت آینده بار دیگر با همتای آمریکایی در این زمینه گفت و گوی تلفنی داشته باشد.
** ناکامی ترامپ در قانع کردن ترزا می
در عین حال، روزنامه تایمز گزارش داد ترزا می نخستوزیر انگلیس در گفتوگویی تلفنی شامگاه سه شنبه خود با ترامپ گفته است برای مشارکت لندن در حمله نظامی علیه سوریه، به مدارک بیشتری نیاز دارد و با اقدام« تلافیجویانه فوری» علیه سوریه مخالفت کرده است.
** بن سلمان بر طبل جنگ کوبید
این در حالی است که «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان که در پاریس به سر می برد، شامگاه سه شنبه در کنفرانس خبری مشترک با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه گفت: اگر شرایط اقتضا کند، ریاض در اقدام نظامی احتمالی ضد دمشق مشارکت خواهد کرد.
ولیعهد سعودی تاکید کرد که علیه سوریه مشارکت نظامی می کنیم و مکرون نیز گفت: خط قرمز ما درباره تسلیحات شیمیایی در سوریه ارتباطی با مباحث شورای امنیت ندارد و در حال رایزنی با متحدان خود برای اقدام علیه دمشق هستیم.
** چاووش اوغلو خواستار برکناری اسد شد
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه نیز روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران خواستار برکنار بشار اسد شد و دولت سوریه را به استفاده از سلاح های شیمیایی متهم کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا از ترکیه، وی اظهار کرد: از یک سال و نیم پیش برای حل سیاسی جنگ در سوریه مذاکرات آستانه و سوچی را آغاز کردیم و مذاکرات ژنو نیز هست؛ با این وجود باید روند انتخابات و دیگر اقدامات لازم در سوریه به صورت شفاف و تحت نظارت سازمان ملل انجام شود، چرا که نمی خواهیم در سوریه شاهد اشک و خون و آتش باشیم.
چاووش اوغلو در واکنش به اظهارات سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه مبنی بر لزوم خروج ترکیه از عفرین سوریه گفت: جواب لاوروف احتمالا در پاسخ به یک پرسش بود و باید علت بیان آن را در نظر بگیریم، چرا که وقتی عملیات عفرین را شروع کردیم، با روسیه هماهنگ بودیم و حتی از آن ها خواستیم ناظران خود را خارج کنند وپذیرفتند.
وزیر خارجه ترکیه در عین حال گفت: ما چشمداشتی به خاک سوریه نداریم و بیش از هرکس دیگری از تمامیت ارضی این کشور دفاع می کنیم.
** رئیس پارلمان لبنان: امیدوارم اراده خیر بر شر پیروز شود
اما «نبیه بری» رئیس پارلمان لبنان روز چهارشنبه با هشدار درباره حمله نظامی احتمالی آمریکا به سوریه تاکید کرد که این اقدام پیامدهای خطرناکی خواهد داشت.
رئیس پارلمان لبنان، نخستین قربانی این جنگ را ثبات و وحدت منطقه دانست و با هشدار نسبت به پیامدهای آن همچون خونریزی و تخریب و کوچ مردم سوریه گفت: اگر خدای نکرده جنگ رخ دهد، هزینه آن از طریق جیب اعراب تامین می شود و نتایج آن نیز برای آینده آنها و کشورهایشان منفی و مخرب خواهد بود.
وی ابراز امیدواری کرد در شرایطی که همه در لبه پرتگاه جنگ مانور می دهند، اراده خیر بر اراده شر پیروز شود.
نظر کاربران
درود بر اعراب اصیل لعنت بر تروریستها
ایران هم به عربستان موشک بزنه، حزب الله هم به اسرائیل!
خاطر جمع باشید همه شان در حد حرف زدن باهم جنگ میکنند هیچ اتفاقی رخ نمیدهد فقط قدرت خود را به رخ هم می کشند
و میخواهند عرض اندامی کرده باشند
باید از پوتین این سیاستمدار زبده و در عین حال زیرک کمال تشکر را به عمل آورد چرا که تا زور نباشد این ترامپ بی عقل و دیگر سردمداران اروپایی از مواضع خود عقب نشینی نمی کنند و ای کاش رییس جمهوری کشور عزیزمان ایران این جوانک بی خرد و بی عقل سعودی را سر جایش می نشاند چرا که هر چه در دنیا اتفاق افتاده به نحوی سرکار با دلارهای این کشور دارد وجهانیان بدانند عاقبت این حکام عرب منطقه بهتر از صدام نیست