آنها که دوست ندارند مکرون به تهران بیاید
سنگاندازی بر سر سفر رییس جمهوری فرانسه به تهران یادآور اتفاقاتی است که سفر رییس جمهوری اسبق این کشور به ایران را منتفی کرد. همان نکتهای که دکتر ولایتی در مناظره سال ۹۲ سربسته به آن اشاره کرد.
مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: «سفر وزیر امور خارجه فرانسه به تهران به کام اصولگرایان مخالف برجام خوش ننشسته و بیشتر به این خاطر که مقدمۀ سفر امانوئل مکرون باشد و هر روز مطلبی منتشر میکنند تا یک وقت خدایناکرده زبانمان لال رییس جمهوری فرانسه یک وقت پا نشود بیاید تهران. آن هم پس از ۴۶ سال.
اوایل دهۀ ۵۰ خورشیدی ژرژ پمپیدو، رییس جمهوری فرانسه که در عین سیاستمداری به عنوان چهرهای فرهنگی هم شهرت داشت، دعوت شاه برای حضور در جشنهای دو هزار و پانصد سال شاهنشاهی را عملا نپذیرفت و به ایران نیامد. بعد از ناخرسندی شاه و در ۲۶ شهریور ۱۳۵۲ البته پمپیدو به تهران آمد ولی در واقع سر راه خود در تهران توقف کرد و میتوان آن سفر را غیر رسمی دانست؛ کمااینکه اسدالله علم وزیر دربار به استقبال او رفت.
سنگاندازی بر سر سفر امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه یادآور اتفاقاتی است که در آغاز دهۀ ۷۰ خورشیدی سفر فرانسوا میتران رییس جمهوری وقت فرانسه را منتفی کرد؛ سفری که نهایی شده بود و مناسبات ایران و اروپا را خصوصا در عرصۀ اقتصاد متحول میکرد اما اتفاق یا اتفاقاتی افتاد که سفر انجام نشد. اتفاق یا اتفاقاتی که وزیر وقت خارجه بعدها از آن به عنوان «فرآیند» یاد کرد.
از مناظرههای تلویزیونی انتخابات ریاستجمهوری در سال ۹۲ بیش از همه عبارت «من حقوقدانم، من سرهنگ نیستم» در یادها مانده که حسن روحانی به طعنه به باقر قالیباف گفت و نیز عبارات دکتر ولایتی در مباحثه با سعید جلیلی و در نقد مذاکرات ۵ سال و بی حاصل او. اما در همان مناظره ها دکتر ولایتی سخن دیگری هم گفت منتها چون بر آن بیشتر درنگ نکرد و اشارتی را کافی دانست چندان به آن پرداخته نشد.
وقتی قالیباف به مؤتلف سابق خود طعنه زد که «وقتی ما موشک می خوردیم شما با میتران قهوه میخوردید» ولایتی گفت: «صحبتهای شما این گونه است که گویی از تاریخ اطلاعی ندارید و این که من هیچ وقت نگفتم که با میتران قهوه خوردم. صحبتی که بین من و آقای میتران شد بعد از جنگ بود و من در آن زمان هیچ ملاقاتی با میتران نداشتم. بعد با وزارت خارجه فرانسه رابطه برقرار کردیم و صحبتی که من بیان کردم مبنی بر این که میتران گفت، میخواهم به ایران بیایم، صحبتهایی که کردیم به این رسیدیم که میتران به تهران بیاید. فرآیندی صورت گرفت که میتران به تهران نیامد.»
نکته همین جاست: فرآیندی صورت گرفت که به میتران به تهران نیامد. ولایتی ترجیح داد وارد جزییات نشود و اکنون می دانیم منظور او چیست اما ۴ سال و ۹ ماه پس از آن مناظره باز انگار کسانی می خواهند فرآیندی طی کنند تا امانوئل مکرون به تهران نیاید.
با همه اختلافاتی که با فرانسه داریم سفر رییسجمهوری یکی از قدرتهای اصلی سیاسی و اقتصادی جهان به تهران بهترین واکنش به تهدیدات دونالد ترامپ رییسجمهوری ضد برجامی آمریکاست.
منتقدان اما می گویند او نه برای حمایت از برجام ۱ که برای تحمیل برجام ۲ و برجام ۳ به ایران می آید. منظورشان از برجام ۲ موقعیت منطقه ای و نفوذ ایران در منطقه خاصه کشورهای عراق و سوریه و لبنان است و شاید موشک های دور بُرد ما و مراد از برجام ۳ هم لابد بحث های حقوق بشری.
حال آن که اگر این سفر انجام شود فارغ از این که مکرون در تهران چه می گوید و چه می شنود اهمیت دارد و یک موفقیت بزرگ دیپلماتیک برای ایران به حساب می آید؛ چرا که هر موضعی که بگیرد باز با آمریکای ترامپ زاویه دارد و منافع اقتصادی حاصل از سرمایهگذاری شرکت های فرانسوی در صنایع انرژی و خودرو در ایران را نیز لحاظ می کند.
با این حال تجربه ماجرای سفر انجام نشده میتران در دهه ۷۰ از یاد نرفته است و تا مکرون پا به تهران نگذارد البته احتمال هر حادثه ای و لغو سفر وجود دارد. انگار منافع کسانی اقتضا میکند با اروپاییها مناسبات اقتصادی گسترده نداشته باشیم و به جز روسیه و چین هیچ ارتباطی را برنمیتابند.
مخالفت با سفر رییسجمهوری فرانسه اما به ایران نه با ادعاهای ضد آمریکایی سازگار است نه با سیاست رسمی «نه شرقی نه غربی». درست است که روسها پس از سالها از حق وتو به نفع ما استفاده کردهاند اما قرار نیست سیاست خارجیمان را همواره با مسکو هماهنگ کنیم.
فرانسه، بهترین گزینه برای توسعۀ روابط اقتصادی و خنثی کردن تهدیدات ترامپ است. فرانسویها هم میدانند در جاهای دیگر باید با آمریکاییها رقابت کنند و دست آنان در ایران باز است و اگر درست رفتار کنند ایران شریک تجاری مطمئنی برای آنان می تواند باشد.
با همۀ اینها اما کسانی دوست ندارند رییسجمهوری فرانسه به تهران بیاید و شاید هم کاری کنند تا مکرون هم مانند میتران منصرف شود. از این روست که دولت باید هوشیار باشد.»
نظر کاربران
انصافا برجام چه حاصلی داشته؟چه تاثیر تو زندگی و سفره مردم داشته؟اگه رئیس جمهورفرانسه بیاد تهران فقط برای شما و دارودسته تون منفعت داره.برای همینه دارید براش جوش میزنید.وگرنه دیگه ما فهمیدیم که برجام هیچی نمیکنه.
خداروشکر کمی منصف شده اید.قبلا که میخواستید سیاست خارجی دولت قبل را زیر سوال ببریید میگفتیید سیاست خارجی در روابط با ونزویلا خلاصه شده اما حالا روسیه و چین را هم بهش اضافه کرده اید.مکرون به ایران نمی اید که به ما نفع برساند برای چپاول و بدبختی ما میاید من با این سفر مخالفم.
پاسخ ها
تو برو خونه بشین در و پنجره را هم محکم ببند...
دلواپسان میخاهند ایران به عصر هجر بازگردد چون نونشون اجرمیشه
هرکه خیلی خیلی دوست دارد بیاید مگر ماچقدرحقیرشدیم که رئیس جمهور فرانسه غیربیاد یا نه چون دنبال علم روز نیستیم وهر نامردی میادبوجه رامیدزدد که اینقدردردنیاکوچک شدیم شهیددادیم کوچکمان نکنن عده ای اگه دوست داشتن تمدن ایران را ببینند.
اروپا
سیاست های استعمارگری انگلیس و مداخله و چپاول ثروتهای ملی ما و مرگ 9 میلیون ایرانی از 22 میلیون جمعیت ما بر اثر قحطی و...
بمب های شیمیایی المان در جنگ 8 ساله و....
خاطرات خوشی از اروپایی ها نداریم
مکرون هم به قصد اولتیماتوم به ما قصد سفر به ایران دارد
فابیوس تا توانست در بر جام سنگ اندازی کرد
اما روسیه و چین حمایت کردند
ما باید به قاره خودمان یعنی اسیا اعتماد کنیم قاره تعصب
اروپا همیشه در پی منافع خود بوده است
ما با روسیه و چین و هند میتوانیم ایالات متحده تشکیل دهیم و پوز آمریکا را به خاک بمالیم بعد اروپای نون به نرخ روز خور تسلیم ما خواهد شد..
ما از نسل آریایی های متعصبیم
پاسخ ها
خدا شفا بده... روسیه که پدر ملت را درآورده کجای کاری؟؟
خدایا ببین ما با کیا و با چه طرز فکرهایی شدیم ۸۰ میلیون....
چرا باید برای آمدن وزیر امور خارجه کشوری اینقدر دم تکان دهیم.نویسنده چنان به آمدن این وزیر با آب تاپ میپردازد که فراموش کرده فرانسه همیشه روبروی ما بوده است.یادتان رفته قبل برجام فابیوس وزیر خارجه وقت فرانسه نقش پلیس بد را داشت.خون های آلوده را فراموش کرده اید.همین چند وقت پیش شرکت توتال با صد شرط یک طرفهای با ما قرار داد بست.تا تحریم ها افزایش پیدا کردند شرکتهای خودرو سازیشان عقب کشیدند تا ما به چینی ها برای تأمین خودرو پناه ببریم.فرانسه جز خیانت و از پشت خنجر زدن بر پیکر مملکت ما هیچ فایده ای ندارد.حتی اتومبیلهایشان در حد همان چینی ها هم نیستند.
پاسخ ها
تو حتما دم داری و دم تکان میدی وگرنه مردم ایران انسان هستند و مهمان نواز... بعدم واسه بزرگ شدن باید با بزرگان گشت.. شما برو با گینه بی صاحاب ارتباط برقرار کن
خخخخ خدا شفا بده... اتومبیل رو دیگه خیلی باحال گفتی.. میدونی اصلا اتومبیل چیه؟؟
اینها حالشان معلومه
در مقاله تون گفتید: اگه میتران رئیس جمهور وقت فرانسه در دهه هفتاد به ایران میومد باعث رونق اقتصادی ایران میشد.
لابد منظورتون از رونق اقتصادی همانی است که در برجام دیدیم.
چه رییس جمهورفرانسه بیایدیانیایدفرقی نمیکندچون فرانسویهابارهاقراردادهای فی مابین رانقض کرده وقابل اعتمادنیستند
چه سودداره فقط ضررن ومیان امتیازهای زیادبگیرن مثل قاجاریه
بله کاملا درسته مکرون یاداور اوباماس بهتره بر خلاف گذشته که فرصت طلایی دوران اوبامارو از دست دادیم , به خودمون و فرانسه یه شانس بدیم
آقای عزیز ما چیزی برای فروش نداریم ماکرون = ترامپ و بهتره هر دو برند به جهنم برجام هم فریبکاری اروپا و آمریکای بود و کلاه گشادی سر ایرانیها گذاشتند و بهتر شما هم نگران ایران نباشید ایرانیها احتیاجی به معلم اخلاق انحرافی ندارد
سیاست مداران باید همیشه منافع ملی را بر منافع حزبی و گروهی در نظر بگیرند
وقتی ازیک موضوعی صحبت میکنیم دقیقا به تمام جوانب قضیه خوب توجه کنیم بیخود مغلطه کاری نکنیم وتمام مسائل راباهم مخلوط نکنیم ،اینکه امدن مکرون را باآمدن میتران یکی بدانیم اشتباه است چراکه مکرون میخواهد بیاید چشم درچشم ما راتهدیدکند،میخواهد باوقاحت تمام برای ما مثل زمان قاجار تعیین تکلیف کند نه اینکه بیاید مارا درآغوش پرمهر خود بگیرد،ازمابخاطر شهدایمان درسوریه وعراق وتامین امنیت اروپا ازدست ناپاک تروریسم واجرای برناجام تشکر وقدردانی کند.انانی که ازامدن یک رییس جمهور باشمشیر کشیده وچشمان سرخ ذوق زده میشوند وبرای امدنش قلم ناصواب میزنند باید ازخون عزیز جوانان وطن خجالت بکشند.یک ضربالمثل میگوید برای کسی بمیر که برایت تب کند.
تو سرت با تحلیلت یعنی اگه این اقا نیاد چرخ اقتصاد مملکت ما نمی چرخه یا الان که اقتصاد ما لنگ میزنه مقصر اینکه میتران نیومده
مشکل کشور ما آقا زادها و دزدان و اختلاس کنندگان دور و برتونه
هرچند میدونم نظر مو چاپ نمیکنید