آخرین تحلیل از وضعیت بازار ارز و سکه
هرچه به روز رفتن «حسن روحانی» به نیویورک بیشتر نزدیک میشویم، سقوط قیمت سکه و دلار شدت بیشتری به خود میگیرد.
دلار دیروز تا زیر سههزارتومان هم پایین آمد. با این همه منوچهری و پاساژ معروفش، افشار که معروف به سفتهبازی دلار است، هیجان دیگری دارند. وقتی که به بازار ارز پا میگذاری دلالان فقط دلار میخرند آن هم در ارقام کلان و بالای ۱۰هزاردلار. پیشبینی بازار و بازاریان همگی حکایت از افت قیمت دارد.
برای همین اگر به حاشیه منوچهری و چهارراه استانبول پا بگذاری دلالان چشموگوش تیز را میبینی تا دلار فروشندگان را با قیمتی بالاتر از صرافیها بخرند. دیروز دلالان هر دلار را با قیمتی بین دوهزارو۹۰۰ تا دوهزارو۹۳۰تومان میخریدند در حالیکه صرافان قیمت خرید دلار را دوهزارو۸۸۰تومان بر تابلوهای خود نگاشته بودند. همین هم موجب شد تا بازار دلالی دلار، داغتر از بازار رسمی آن شود.
تحلیل اهالی چهارراه استانبول و دلالان این راسته از افت مقطعی دلار حکایت دارد و برای همین هم تا میتوانند دلار میخرند تا به وقت گرانی دلارها را بفروشند و سود کنند. برخی از دلالان معتقدند، دلار در بازار آزاد تا نزدیکی قیمت دلار مبادلهای (۲۵۰۰تومان) هم پایین میآید و دلیل این افت را سفر روحانی به نیویورک و احتمال مذاکره درخصوص پرونده هستهای ایران، میدانند.
احتمال لغو تحریم «سوییفت»
همراه با این خبر، خبر دیگری هم بازار را تکان داد. حذف تحریم سوییفت (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی یا Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) که دیروز به نقل از یک منبع آگاه بانک مرکزی بر خروجی خبرگزاری فارس قرار گرفت، در بازار دهانبهدهان میچرخید و ریزش قیمت دلار را تشدید کرد. البته در این خبر به نقل از همین منبع آگاه آورده شده، «احتمال لغو تحریمهای سوییفت در شرایط کنونی زیاد است زیرا شکایت بانکهای ایرانی پذیرفته شده است. البته اتصال به سوییفت مدتی زمان میبرد.»
بنابراین مهمترین دلیل افت قیمت در بازار دلار همان خبر رفتن روحانی به نیویورک و احتمال مذاکره با مقامات آمریکایی بر سر پرونده هستهای ایران است. محمد کشتیآرای، رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر هم با اشاره به سفر اخیر روحانی و سخنرانیاش در سازمانمللمتحد میگوید: «اینروزها نوسانات طلا و سکه بین یک تا هفتدرصد خواهد بود البته شاهد نوسانات شدیدی که در گذشته وجود داشت نخواهیم بود.»
گرای «کشتیآرای» به بازار
او که با «خانه ملت» به گفتوگو نشسته میافزاید: «قیمت طلا و سکه تابعی از قیمت ارز و قیمت جهانی طلاست. قیمت جهانی طلا به دلیل اتفاقات غیرقابل پیشبینی در حوزههای اقتصادی و سیاسی قابل پیشبینی نیست اما در حوزه داخلی بیش از آنکه قیمت جهانی در قیمت طلا موثر باشد، قیمت ارز برای ما مساله است.» از اینرو، با استناد به گفته کشتیآرای میتوان چنین نتیجه گرفت که قیمت سکه و طلا هم تا زمانی که دلار در مسیر نزولی است، کاهش مییابد. این نکته یادآور پیشبینی احمد وفادار، رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران است که قبلا گفته بود، قیمت سکه بهزودی به ۸۵۰هزارتومان هم میرسد.
البته کشتیآرای در این گفتوگو سعی کرده تا نرخی اعلام نکند اما گرایی که او به بازار داده از کاهش قیمتها در بازار سکه و طلا خبر میدهد. کارشناسان و تحلیلگران بازار ارز همسو با روسای اتحادیههای مربوط به سکه و طلا و دلالان چهارراه استانبول معتقدند، کاهش قیمت دلار مقطعی است و قیمت دلار تا پایان سال بر همان قیمت سههزارتومان با پنجدرصد نوسان مثبت یا منفی میماند. ضمن اینکه ریزش سکه هم از قیمتی حدود یکمیلیونتومان با پنجدرصد نوسان منفی و مثبت دور از ذهن است. هادی حقشناس، کارشناس اقتصادی در تحلیل این موضوع میگوید: «در صورتی که دولت دلار را به کمتر از سههزارتومان برساند، تراز پرداخت دولت منفی شده و همچنین در بخش بودجه با کسری بیشتری مواجه میشود.
از اینرو در بخش سیاسی دولت دست به چنین اقدامی نمیزند. دلیل اقتصادی دولت برای اینکه به دلار کمتر از سههزارتومان راضی نشود، این است که دولت قبلی برای دلار بالای سههزارتومان قبلا ریال چاپکرده است و چون رشد اقتصادی ایران در سال ۹۱ منفی بود و در سالجاری هم منفی است، مفهوم اقتصادی این اتفاق این است که تولید کشور زیاد نشده و به دیگر بیان تعداد کالا در اقتصاد زیاد نشده، در حالی که ریال چاپشده باید بر کالاهای جدید سرشکن میشد اما با توجه به عدم افزایش تولید، ریال چاپشده دوباره بر کالاهای قدیمی سرشکن خواهد شد.
این کالاهای قدیمی هم طلا، دلار، مسکن و... هستند. از اینرو، انتظار این است که دلار و سکه گاهیاوقات دچار نوسان کاهشی یا افزایشی شوند، اما در حالت پایدار دلار کمتر از سههزارتومان و سکه کمتر از یکمیلیونتومان با پنجدرصد نوسان مثبت و منفی نخواهد شد.» او میافزاید: «در صورتی که قیمت دلار و سکه بیش از این رقم یا کمتر از آن شود این نرخها واقعی نیست و حبابی است. یعنی اگر قیمت دلار و سکه از این ارقام که عنوان شد، بالاتر بروند دچار حباب مثبت و در صورتی که از این ارقام کمتر شوند، حباب قیمتی آنها منفی است.»
این کارشناس اقتصادی میگوید: «به نظر میرسد زمانی که ریزش قیمت دلار زیاد شود بانک مرکزی وارد بازار ارز شده و قیمت آن را کنترل کند. زیرا اصلا بهصرفه نیست که دلار با این نرخها معامله شود، ضمن اینکه دلالان تنها کسانی هستند که از ریزشهای ناگهانی و افزایشهای بعدی آن سود میبرند.»
الزام ورود بانک مرکزی به بازار ارز
دولت روحانی در همان روزهای ابتدایی یکی از مهمترین سیاستهای خود را کنترل نرخ ارز اعلام کرد و از آنجایی که این دولت شعار خود را تدبیر و امید اعلام کرده، انتظار عقلایی این است که بانک مرکزی سریعا وارد بازار ارز شده و با ابزارهای متناسب نوسانهای ارز را تحت کنترل درآورد. در غیر این صورت رفتاری مشابه عملکرد دولت دهم انجام داده که از دایره تدبیر خارج است.
نظر کاربران
behtare nazar nady mikhay jibeto poor kony ke chi base ekhtelaf tabaghaty mardom ghorosne hastand
پس با این حرف ها وعده روحانی به مردم در خصوص افزایش ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم کشکه دیگه ......
to behtar nazar nady ali
ايشالا هرچي ميشه به سود قشر ضعيف و متوسط بشه.