در فضیلت عذرخواهی و استعفا در ایران
در چند وقت اخیر بیشتر با رخدادهای منفی مواجه هستیم که بخشی از آن مثل زلزله یا سیل پدیدهای طبیعی است، اما چون ذهنیت ایرانیها همه چیز در چهره دولت میبیبنند هر اتفاقی رخ دهد، زود در مورد دولت به قضاوت میپردازند. گرچه دولت نیز عملکردی از خود در این زمینهها نشان میدهد.
روزنامه آرمان: در جوامع دیگر مسئولان دستگاههای اجرایی، وزارتخانهها و نهادهای اجتماعی بخشی از فرآیندهای اجرایی جامعه را بهعهده دارند که در ایران نیز به علت بزرگی دولت و تکفل اموراجرایی حجم آن زیاد است. در چند وقت اخیر بیشتر با رخدادهای منفی مواجه هستیم که بخشی از آن مثل زلزله یا سیل پدیدهای طبیعی است، اما چون ذهنیت ایرانیها همه چیز در چهره دولت میبیبنند هر اتفاقی رخ دهد، زود در مورد دولت به قضاوت میپردازند. گرچه دولت نیز عملکردی از خود در این زمینهها نشان میدهد.
به عنوان مثال در قضیه آتش سوزی ساختمان پلاسکو عملکرد شهرداری یا سایر سازمانها به نحوی بود که در نظر مردم این فرآیند به نحوی صحیح مدیریت نشد. در حادثه زلزله غرب کشور نیز شاهد عدم مدیریت بحران بودیم. حادثه اخیر سقوط هواپیما نیز این فکر به اذهان متبادر میشود که اگر مسئولان میدانستند این هواپیما که از نظر مشخصات فنی به جای حرکت با موتورهای جت با ملخ حرکت میکرده اجازه پرواز به آن میدادند یا پرواز را لغو میکردند. به کرات دیده شده در شرایط مشابه که هواپیما مشکل فنی داشته یا شرایط جوی مساعد نبوده پروازها لغو شده، اما جای تعجب است که چرا این پرواز لغو نشده است. اینگونه شهروندان دائما در حال ارزیابی رفتار دولتمردان هستند.
از سوی دیگر با پدیدهای دیگر به نام بیگانگی برخی مسئولان با مقوله عذرخواهی و استعفا مواجهیم. در چنین مواردی مسئولان امر در بالاترین حد استعفا و در پایینترین حد عذرخواهی کرده و توضیح میدهند. یعنی مسئولان ضمن عذرخواهی در مورد مساله مورد نظر و عملکرد خود توضیح میدهند و اگر احساس کردند که اشتباهی از سوی خود و مجموعه تحت نظر آنها رخ داده عذرخواهی کرده و استعفا میدهند. این مساله در همه جای جهان مرسوم است و امری غیر طبیعی نیست و فقط در ایران جا نیفتاده و مسئولان فکر میکنند بابت خدماتی که ارائه میدهند باید مردم ازآنها تشکر بکنند.
حال اگر چنین مسائلی نیز رخ داد مردم نباید انتظار عذرخواهی داشته باشند. عذرخواهی دو چیز را نشان میدهد، نخست مسئولیتپذیری فرد مورد نظر که با عذرخواهی خود در قبال مردم احساس مسئولیت و پاسخگویی میکند و درگام دوم نیز فرد عذرخواهی کننده اگر اشتباه کرده باشد تحت تاثیر افکار عمومی مجبور به استعفا میشود. گرچه این مسائل در جوامع پیشرفته اتفاق میافتد و مسئولان برای مردم شأن و ارزش قائلند و خود را در برابر مردم پاسخگو میبینند، اما این در فرهنگ عمومی و از جمله در فرهنگ مسئولان کشور ما امری نا آشنا به حساب میآید و نمیخواهیم اشتباهات خود را بپذیریم. دیده شده که در بسیاری از مسائل مسئولان تلاش دارند تا خود را بری از خطا و اشتباه نشان دهند. در بسیاری از کشورها گاهی اوقات با فرض اینکه مسئول هیچ خطایی نکرده مسئول مورد نظر استعفا میدهد.
این استعفا بدین معنا نیست که مسئول مورد نظر به طور مستقیم درگیر خطا یا اشتباهی بوده بلکه ممکن است که خطایی سیستماتیک یا ناشی از سانحهای طبیعی و پیشبینی نشده بوده، اما چون احساسات مردم را جریحهدار کرده و آنها آزرده خاطر شدهاند مسئول مورد نظر استعفا میدهد. اینجا استعفا جنبه نمادین دارد در حالی که مردم میدانند مسئول فوق به طور مستقیم یا غیر مستقیم هیچ اشتباهی نکرده اما وی با این کار خود به نوعی از دستگاه سیاسی حمایت کرده و این نگاه را گسترش میدهد که دستگاه سیاسی به جامعه پاسخگو است.
نظر کاربران
در ایران اگر هزاران نفر کشته شوند مهم نیست فقط مسیولی یک درجه از جایش پایینتر نیاید چون ممکن است به شخصیت او برخورد.
اخه تو این کشور که همه دست اندر کاران دزد و چپاولگر هستن کسی میاد استفا بده.
عذرخواهی، و یا استعفای یک مسئول در هنگام بروز حوادث به فرهنگ کاری و اجتماعی ایشان برمیگردد، و اینکه چقدر خود را مقصر موضوع قلمداد کند،زیرا یک مسئول در شرایط فعلی ایران از امکانات بسیار محدودی برخوردار است ،حال چرا مسولیت مورد نظر را پذیرفته ،الله و اعلم.
یک مسئول هنگام قصور در مجموعه اش اگر کمی بیشتر بفهمد
باید سرتاکمر خم کند برابر مردم
اصلا باکلاس هم هست
اینجوری یعنی هنوز انسانیت حکم میکند
اما
افسوس
بیشتر مسئولین ما:نه میفهمند و نه انسان و انسانیت برایشان پشیزی ارزش دارد.
پس کی قربونش برم اختلاص های هزار میلیاردی کند؟
فهم و انسانیت شان را در کانادا آشکار میکنند
در ایران فقط غارت بیت المال!!!
باکلاس و شیک هم نیستند.....!
روزگار غریبیست!
اینها که ایرانی نیستند. دارن پولهای مردم و بیت المال رو میبرند توسط عواملشان در کانادا شهرک سازی و ویلاسازی می کنند. برای بازنشسته گی و اقامت فرزندانشان در امریکا و اروپا .