خرید کلاه ایمنی و کتاب به جای حبس در زندان
روزنامه قانون نوشت: احکام جایگزین حبس، یکی از راهکارهای مفید و مهمی است که در چند سال گذشته توسط قضات صادر می شود و تاثیر این نوع مجازات ها بسیار بهتر و موثرتر از مجازات حبس بوده است.
نگاهی به دو حکم جایگزین حبس که توسط قضات دادگاه های شهرستان فسا و گنبد کاووس صادر شد و توانست علاوه بر متنبه کردن فرد خاطی آثار مثبتی نیز برجای بگذارد، اهمیت صدور احکام جایگزین حبس را دوچندان می کند. در یکی از این احکام فرد خاطی به خرید ۱۵۰ کلاه ایمنی برای موتورسواران و متهمان دیگر به خرید کتاب به جای رفتن به زندان محکوم شدند.
کلاه ایمنی به جای زندان
۱۵ سال بیشتر نداشت و شوق موتورسواری و ویراژ دادن در خیابانهای شهر باعث شد تجربه دردناکی را در این سن کم کسب کند. وقتی سردی دستبند آهنی را دور دستانش حس کرد، باور کرد باید خود را برای رفتن به پشت میله های زندان آماده کند. جایی که تنها در فیلم و سریال ها دیده بود. دست تقدیر او را در مسیری قرار داد تا پرونده قضاییاش توسط قاضی بلاغی رسیدگی شود و او با صدور حکم عجیبی مانع از به زندان افتادن مرتضی شود. صدور حکم خرید ۱۵۰ کلاه کاسکت برای موتورسواران شهر، مجازاتی بود که او و پدرش آن را اجرا کردند و با این کار زندگی را به ۱۵۰موتورسوار شهرستان فسا بخشیدند.
مرتضی از آن روز و حکمی که مسیر زندگی اش را تغییر داد، اینگونه میگوید:« در شهرستان ما بسیاری از مردم کارگر ساختمانی هستند و ۸۰ درصد آنها سوار موتور میشوند و با این وسیله تردد می کنند. روز حادثه با حسین، پسر یکی از اقوام مادری ام سوار بر موتور تصمیم گرفتیم برای تفریح به بیرون از شهر برویم. ناگهان با خودروی نیسانی تصادف کردیم به حدی که حسین دچار آسیب شدیدی شد. هردوی ما رابه بیمارستان منتقل کردند. من زخمی شده بودم و از وضعیت حسین خبر نداشتم. از نگاه نگران اطرافیان متوجه شدم اتفاق بدی برای او افتاده است.
پدرم به او گفت چرا این کلاه را تعویض نمیکنی؟ مرد در حالی که کلاه را محکم در دست گرفته بود گفت این کلاه ایمنی برای او خوش شانسی آورده و وی را از مرگ نجات دادهاست. او گفت دو سال قبل دادگاه فسا تعدادی کلاه کاسکت در اختیار موتورسواران قرار داد و او در آن سال چون وضع مالی خوبی نداشته، نمیتوانسته کلاه کاسکت بخرد. وقتی این کلاه را به او دادهاند همیشه آن را روی سرمیگذاشته و رانندگی میکرده است. چند شب پیش وقتی از روستا به شهر بازمیگشته، خودرویی با سرعت از مقابلش نزدیک شده و نور چراغ های آن باعث شده كه تعادلش را ازدست بدهد و زمین بخورد. وقتی زمین افتاده سرش محکم با جدول کنار خیابان برخورد کرده ولی چون کلاه ایمنی به سر داشته، آسیبی به او وارد نشده و از مرگ نجات پیدا کرده است. شنیدن این جملات برایم خیلی جالب بود و حکم قاضی بلاغی جان یک انسان را از مرگ نجات داد. تاثیر این حکم بسیار بالاتر از زندان رفتن من بود و به طور حتم اگر به زندان می افتادم اینگونه متنبه نمیشدم و ممکن بود دست به کارهای خلاف دیگری بزنم».
کتاب به جای حبس
یکی دیگر از احکام جایگزین حبس که به ابتکار قاضی گنبدی صادر شد، خرید کتاب به جای حبس بود. قاضی خوش ذوق گنبد کاووسی در طرحی ابتکاری برخی مجرمان جرایم خرد را با استفاده از ظرفیت قانون مجازات اسلامی در راستای توسعه فرهنگ مطالعه و نیز ترویج اقدامات فرهنگی، به خرید کتاب به جای تحمل حبس محکوم کرد.
سید قاسم نقیزاده موسوی، رییس شعبه دوم دادگاه کیفری گنبد کاووس که درطرحی ابتکاری برخی مجرمان جرایم خرد را با استفاده از قانون مجازات جایگزین حبس به خرید کتاب محکوم میکند، در این زمینه میگوید:« در راستای استفاده از ظرفیت های خوبی که در قانون وجود دارد، در دادگاه کیفری ۲ شهرستان گنبد در هر نامه اعزام متهم به زندان به او اعلام می کنم تا روز جلسه دادگاه، پنج جلد کتاب مطالعه و خلاصه آن را به همراه یک حدیث برای دادگاه ارسال کند تا در مجازات او تخفیف بدهم.
کتاب ها به نحوی انتخاب شده که برای همه زندانیان صرف نظر از میزان سواد و آگاهی و با هر میزان معلومات و برای هر سنی قابل استفاده باشد. کتاب هایی به زبان خیلی ساده تا کتاب های تخصصی که بار علمی بالایی در بر دارند از جمله این کتاب ها هستند». قاضی نقی زاده با اشاره به اینکه حتی کتاب های قصه کودکان خردسال برای استفاده مادران آنان در زندان تهیه شده است، تصریح کرد: به اوراق کتاب ها مهر وقفنامه زده شده تا در حفظ و نگهداری آن دقت بیشتری صورت گیرد. هدف از ترویج فعالیت های فرهنگی از جمله تهیه کتاب را افزایش آگاهی و تقویت روح ایمان و اراده و حل مسائل اجتماعی است.
قاضی نقی زاده با بیان اینکه روش های سنتی دیگر پاسخگو نیست، اضافه کرد: مجازات های جایگزین حبس در بیشتر موارد فوری انجام میشود و ثمره آن زودتر به بار مینشیند و برای جامعه ملموس تر خواهد بود.
نظر کاربران
احسنت به این قاضی فهمیده و خلاق
چی بگم من که گیج شدم فقط میتونم بگم متاسفم همین
من اهل افغانستان بودم طالبان میخواست من را به بردگی بگیره مجبور شدم فرار کنم آمدم ایران و الان خیلی خوشبختم که منو قبول میکنید به عنوان یک شهروند ایرانی من وقتی به ایران آمدم یک نفر را کشتم وقتی دستگیرم کردند دیدند من روانی هستم به تیمارستان منتقل کردند و الان از داخل تیمارستان با شما ها در ارتباط هستم آهای دوختری افغان آهای دوختری افغان
پاسخ ها
طالبان بیخود کردن گرفتنت
شیدا خیلی علافی
تو خوشحال هستی ولی ایرانی ها اصلا خوششون نمیاد از افغان ها شما باعث بیکاری جوان های ما هستید هر کجا که هستی ب ما چه روانی چرا نظر میدی مشکل ما به شما افغان ها ربطی نداره
متأسفم برای مدیر اخبار داغ که نظرهایی که این اقای ده ساله رو سریع تایید میکنه...باید برای مدیر متاسف باشی اقای رسول.. ببین کار ما ایرانی ها به کجا کشیده...