قیمت دلار از مرز ۵ هزار تومان میگذرد؟
روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: دلار یک روز ارزان میشود، یک هفته گران! این اوضاع این روزهای بازار ارز است. با بالارفتن مداوم قیمت دلار، طلا و سکه هم گران میشود. نتیجه چیزی نیست جز کاهش ارزش داراییهای مردم و تاثیرگذاری بالاکشیدن قیمت ارزهای خارجی بر گرانی کالاهای مختلف.
دلار تا کجا پیش میرود و به چه قیمتی میرسد، سوالی بود که از کارشناسان پرسیدیم.
اظهارات سیف، یعنی کنترلی بر بازار نیست
رییس کل بانک مرکزی در اظهار نظرات خود مردم را تشویق به نخریدن ارز میکند. اقدامی که در نوع خود التهاب بیشتری را به بازار ارز تزریق میکند. اواخر پاییز پارسال گفته بود: «افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر یک شوک انتظاری است و پایدار نخواهد بود و افزود: «بانک مرکزی از تمام تلاش خویش جهت مهار این نوسانات و هدایت نرخ ارز در مسیر اصولی و پایدار خود بهره خواهد جست.» از طرف دیگر ولیالله سیف در بهمن سال جاری، در اظهار نظری، با بیان اینکه کاهش نرخ ارز تا حدود زیادی ادامه خواهد یافت، گفت: «هنوز زمان یکسانسازی نرخ ارز فرا نرسیده و فهرست دریافتکنندگان ارز مبادلاتی در حال کاهش است.»
هر زمان که یکی از مسئولان بانکی کشور به اظهارنظر پرداختند، واکنشهای هیجانی در بازار شدت گرفت. گویا این صحبتها موج نگرانی را بیشتر میکنند و درواقع مردم متوجه میشوند که بازار ارز تحت کنترل نیست.
طلا و سکه از ارز تاثیر میگیرند
محمد کشتی آرای، نایبرییس اتحادیه طلا و جواهر معتقد است درحالحاضر بازار طلا و سکه تحتتاثیر قیمت ارز هستند. کشتی آرای به «وقایعاتفاقیه» گفت: «نوساناتی که در بازار ارز رخ داده، به بازار طلا و سکه هم منتقل شده و این درحالی است که التهابات اخیر باعث تشدید قیمتها و ایجاد تقاضای کاذب در بازار طلا و سکه میشود.» نایبرییس اتحادیه طلا و سکه اقدام اخیر بانک مرکزی در پیشفروش سکه را برای کنترل حباب بازار مثبت ارزیابی کرد و گفت: «با به وجود آمدن حباب سکه در بازار، بانک مرکزی در جهت کنترل و کاهش حباب اقدام به حراج کرد که توانست قدری از حباب سکه که ناشی از التهابات بازار ارز بود خنثی کند.»
او درباره قیمت ارز در چند ماه آینده گفت: «قیمت ارز تحتتاثیر التهاباتی مثل خرید و فروشهای متوالی و تقاضای کاذب قرار گرفته و همین التهابات باعث نوسان در بازار ارز شده است. بههمیندلیل هرگونه پیشبینی درباره آینده ارز سخت است. ولی اقدامات موازی دولت و بانک مرکزی برای کاهش التهابات موثر بوده و باید منتظر پاسخ بازار ماند.»
افزایش سالانه ۱۰درصد نرخ ارز، ناگزیر است
میرهادی رهگشای، کارشناس اقتصاد بینالملل بهجای پیشبینی نرخ دلار در ماههای آینده، به بررسی دلایل این نوسان پرداخت. رهگشای به «وقایعاتفاقیه» گفت: «اول از همه باید یک مسئله را روشن کرد. نرخ ارز در کشور، به نرخ و اونس طلای جهانی بستگی ندارد. درواقع قیمت طلای داخل به قیمت ارز وابسته است اما نرخ طلای جهانی روی طلای داخلی تاثیرمیگذارد. نکته مهم دیگر، تورم و انتظارات تورمی است. نرخ تورم کشور، ۱۰ درصد است که نشان از مدیریت خوب برای کنترل تورم میدهد. اما همچنان انتظارات تورمی بیشتر از تورم است.
این کارشناس اقتصاد بینالملل درباره نقش بانک مرکزی در بازار ارز گفت: «بانک مرکزی عرضهکننده اصلی ارز در بازار است ولی کمتر از ۵۰ درصد عرضه ارز را بر عهده دارد. درواقع ارزهایی که از فروش نفت به دست میآوریم به صورت حواله ارزی در حسابهای بانک مرکزی در کشورهایی که شرکای تجاری هستند، واریز میشود و بانک مرکزی برای تبدیل این حوالهها یا ارز به اسکناس متحمل هزینههایی نیز میشود و در کشورهایی مانند دوبی به ریال تبدیل میکند. اما باید به این نکته نیز توجه کنیم که بانک مرکزی عرضهکننده اصلی اسکناس در کشور است اما حواله ارزی در دست ندارد و کمتر از ۵۰ درصد ارز را در اختیار دارد زیرا نیمی از صادرات کشور، غیرنفتی است پس ارزهای حاصل از آن، دست بازرگانان است.» رهگشای در ادامه گفت: «مشکلات بانک مرکزی برای تبدیل حواله به پول رایج کشور، بسیار زیاد است مخصوصا اینکه در برخی کشورها تحریم هستیم و نوسانات ارزی نیز هزینههای زیادی را به کشور متحمل کرده است.
«نمیتوان از آینده نرخ دلار پیشبینی دقیقی کرد»، «اگر بانک مرکزی اقدام عاجلی نکند، نوسانات ادامه خواهد داشت»، ۱۱نرخ دلار بر بازارهای دیگری مانند سکه و طلا نیز اثرگذار است» شاهبیتهایی بود که کارشناسان و فعالان اقتصاد گفتند. در سالهای ابتدایی دهه ۹۰ قیمت دلار یکباره تا چهاربرابر افزایش یافت. آن زمان ایران با تحریمهایی فراگیر دست و پنجه نرم میکرد و برخی سوءمدیریتها باعث بیثباتی اقتصادی شده بود؛ رشد قیمت دلار همزمان با منفی شدن رشد اقتصادی و تورم ۴۰ درصدی. حالا روی کاغذ رشد اقتصادی مثبت است و تورم نزدیک ۱۰ درصد اما دلار با سرعت به سمت گرانی میرود و یکییکی کانالهای جدید را پشتسر میگذارد. در زمان نگارش این گزارش، دلار ۵۰۰۰ تومان را رد کرده بود. چیزی که مسجل به نظر میرسد این است که تلاشهای ارکان دولتی و بانکی برای کنترل نرخ ارز تا به اینجا نتیجه نداده و به نظر میرسد التهاب دلار، تا بیش از ۵۰۰۰ هزار تومان نیز برسد.
نظر کاربران
با این اقتصاد وبا این بانک مرکزی منتظر دلار 7000هزارتومن باش
ده هزار تومان هم میشود وقتی سران کشور خانه های میلیاردی زندگی می کنند خبر از مردم گرانی نمی فهمند
واقعا چرا قیمت ارز سالانه باید 10 درصد افزایش پیدا کنه؟ این کدوم منطق میگه؟!!! اصلا معنی این حرف کارشناس محترم میدونه؟ اصلا افزایش بایدی قیمت ارز چه ربطی به تورم سالانه داخلی یه کشور داره؟
آقای سیف کجایی. .اینها حباب است. چرا نمی یایی به مردم بگویی ..چون کار خودتون است خوب سودی میبرید. اقتصاد ایران را گند زدید. شما و امسال شما را باید محاکمه کرد.
روحانی بخواب که مردم شاد شادن و تورم منفی شده
فعلاهیچ کس دلش برای ثبات مملکت نمی سوزدوهمه مشغول کیف کردن ازپست ومقامشان هستند ودرراس مملکتذهم اندیشه سالم ودلسوزوکاردانی نداریم پس این رشدقیمت ادلمه دارد .....
آب که ازسرگذشت چه یک وجب چه صدوجب
بنازم به قدرتت آقای دلار واقعا ثابت کردی ارزشت روزبه روزبالاترمیره توی جهان.
ضرری که سیف به سیستم اقتصاد جمهوری اسلامی زد بی سابقه هست.