۶۷۶۲۱۰
۲۳ نظر
۵۰۱۸
۲۳ نظر
۵۰۱۸
پ

گل سنگ‌ها بلای جان «تخت جمشید» شدند

تا امروز پژوهش جامعی درباره‌ گلسنگ‌های تخت‌جمشید انجام نشده به همین خاطر اعداد و ارقامی که تاکنون اعلام شده، صحت ندارد. همچنین برآورد دقیقی درخصوص میزان خسارت گلسنگ‌ها در دست نیست.

خبرگزاری ایلنا: تا امروز پژوهش جامعی درباره‌ گلسنگ‌های تخت‌جمشید انجام نشده به همین خاطر اعداد و ارقامی که تاکنون اعلام شده، صحت ندارد. همچنین برآورد دقیقی درخصوص میزان خسارت گلسنگ‌ها در دست نیست.

مسعود رضایی‌منفرد گفت: بحث گلسنگ‌ها بحث تازه‌ای نیست. این پدیده به نحوی نیست که ما بتوانیم به یکباره آن را حل کنیم. بعضی از گلسنگ‌ها در دنیا تا حدود ۴ هزار سال عمر دارند. ما در تخت جمشید بعد از آنکه از محل سکونت خارج شد (یعنی از ۲۰۰۰ سال پیش)، گلسنگ‌ داشته‌ایم.
گل سنگ‌ها بلای جان «تخت جمشید» شدند
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درخصوص انواع این گلسنگ‌ها توضیح داد و افزود: بیش از 120 نوع گلسنگ شناسایی شده است. این گلسنگ‌ها به روش‌های مختلف از بین می‌روند. بعضی‌ از آن‌ها به صورت فیزیکی، بعضی از آن‌ها به‌صورت شیمیایی، بعضی با لیزر و بعضی هم به انحای دیگری از بین می‌روند.

وی از انعقاد دو تفاهم‌نامه‌ی بین‌المللی در این باره خبر داد و گفت: برای از بین بردن گلسنگ‌ها دو تفاهم‌نامه امضا شده است. یکی تفاهم‌نامه‌ی سه‌جانبه‌ بینِ مرمت‌کاران بدون مرز ایتالیا، پژوهشکده حفاظت و مرمت و پایگاه تخت جمشید که به زودی اجرایی خواهد شد. قبلاً نیز روی گلسنگ‌های هَدیش به سرپرستی آقای پاسترلو مطالعاتی انجام شده است.

وی ادامه داد: تفاهم‌نامه‌ی دیگری نیز بین سازمان علمی صنعتی ایران و پایگاه تخت جمشید و کشور اسپانیا امضا شده که این گروه نیز فروردین ماه به ایران می‌آید و مطالعاتش را به‌طور رسمی آغاز می‌کند.
گل سنگ‌ها بلای جان «تخت جمشید» شدند
با توجه به اینکه از دو سال پیش، انعقاد قرارداد بین کشورهای مذکور و ایران اعلام شده بود؛ رضایی منفرد به این سؤال که چرا این تفاهم‌نامه‌ها به مرحله‌ی اجرایی نمی‌رسند؛ اینطور پاسخ داد: این تفاهم‌نامه‌ها تقریباً یک ماه پیش بالاخره امضا شده و تا این افراد کارهای ویزای‌شان را انجام دهند این پروسه زمان برده است و به طور قطع فروردین ماه این عملیات آغاز خواهد شد.

وی گفت: در تمام سایت‌های دنیا، آثار تاریخیِ سنگیِ روباز، با چنین مشکلی مواجه هستند و ریشه‌کن کردن این معضل امری محال است. این معضلی است که باید خیلی با ملایمت، با مطالعه و با پژوهش با آن روبه‌رو شد تا به یک نتیجه‌ی قطعی برسد. اگرچه ممکن است بعضی از گلسنگ‌ها مفید باشند ولی اغلب گلسنگ‌ها مخرب هستند. بیشتر گلسنگ‌ها رطوبت‌دوست هستند و بعضی‌ها خشکی‌دوست.

وی در توضیحِ عوامل رشد گلسنگ‌ها گفت: از عوامل‌ِ رشد گلسنگ‌ها می‌توان به تغییر اقلیم، ریزگردها، رطوبت، تغییر دما و ... اشاره کرد. این‌ها باعث می‌شود که گلسنگ‌ها رشد کنند. در تخت جمشید اقلیم‌ها به نحوی بوده که گلسنگ‌های تخت جمشید از رطوبت‌دوست به خشکی‌دوست تغییر کرده‌اند و این‌ها تماماً مسائل علمی است که باید روی آن‌ها بحث صورت بگیرد. درواقع چون در تمام دنیا با پدیده‌ی تغییر اقلیم مواجه هستیم در تخت‌جمشید نیز شاهد چنین پدیده‌ای هستیم. شاید قبلاً بعضی از گلسنگ‌ها با رطوبت رشد می‌کردند ولی الان یکسری گلسنگ‌ها هستند که با خشکی رشد می‌کنند.

گل سنگ‌ها بلای جان «تخت جمشید» شدند
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درخصوصِ‌ عدمِ امکانِ مسقف کردن تخت‌جمشید برای مقابله با رشد گلسنگ‌ها گفت: سقف زدن مشکلی را حل نمی‌کند. در موزه نیز که دارای سقف است باز یک‌سری گلسنگ‌ها را می‌بینیم. از طرفی مسقف کردن تخت جمشید منطقی نیست. ما الان روی پلکان شرقی آپادانا را مسقف کرده‌ایم که یک عده موافقند و یک عده مخالف. مخالفین ما را متهم می‌کنند که اِکوسیستم طبیعی را از بین برده‌ایم. از طرفی وقتی بخواهیم 12.5 هکتار را سقف بزنیم آیا واقعاً عملی‌ست یا خیر؟

وی با اعلام اینکه بودجه‌ی دقیقی را نمی‌توان برای این امر درنظر گرفت، اظهار داشت: من به‌طور دقیق نمی‌توانم بگویم چقدر بودجه برای این عملیات نیاز است. بودجه‌های تخت جمشید چون محدود است ما نهایتاً می‌توانیم یک پروژه مطالعاتی بگذاریم و تنها 3 درصد از بودجه‌ی کل مجموعه را که مربوط به بودجه‌های پژوهشی است به آن اختصاص دهیم.

وی افزود: یک وقت هست که ما از طریق فاینانس خارجی می‌توانیم عمل کنیم. اما به هر حال به‌طور دقیق نمی‌توان بودجه مشخصی را اعلام کرد. این پروژه یک عملیات مهم و ضروری است که امیدواریم سازمان میراث فرهنگی بودجه خوبی را برای آن در نظر بگیرد.

وی با ذکر اینکه تاکنون عملیات پژوهشی منسجمی درباره‌ی گلسنگ‌ها صورت نگرفته، و اعداد و ارقامی هم که گفته می‌شود صحت ندارد، گفت: عده‌ای در فضای مجازی منتشر کرد‌ه‌اند که گلسنگ‌ها تا 60 سال آینده تخت جمشید را به‌طور کامل از بین می‌برند که یک حرف کاملاً غیرکاشناسانه است. ما از دو هزار سال قبل گلسنگ داریم و تخت جمشید هم هنوز پابرجاست. گلسنگ‌ها بین 5 تا 60 سال رشد می‌کنند و نمی‌شود جلوی رشد آن‌ها را گرفت. تا امروز پژوهشی درباره‌ی گلسنگ‌های تخت‌جمشید انجام نشده است، به همین خاطر اعداد و ارقامی که اعلام می‌شود صحت ندارد. هنوز برآورد دقیقی درخصوص میزان خسارت گلسنگ‌ها انجام نشده چراکه این یک عملیات تحقیقاتی منسجمی را می‌طلبد و به این راحتی‌ها نیست.

وی از انتشار کتاب اطلس‌ گلسنگ‌ها خبر داد و گفت: نکته‌ای که خیلی مهم است این است که امروز گلسنگ‌هایی که در تخت‌جمشید موجود است به‌طور کامل، مانیتور و پایش می‌شوند. ما یک گروه پایش در تخت‌جمشید داریم که هم از نظر رطوبت و هم از نظر دما گلسنگ‌ها را پایش کرده، و سپس عکس‌برداری می‌کنند. اطلس گلسنگ‌ها نیز به‌زودی منتشر خواهد شد که انواع گلسنگ‌های ایران و تخت‌جمشید و نوع برخورد و رفتارشان در آن خواهد آمد.

وی هم‌چنین در پایان گفت: درمورد گلسنگ‌ها شما با پدیده‌ی خیلی عجیبی روبه‌رو هستید. بعضی از گلسنگ‌ها با لیزر هم از بین نمی‌روند. در تمام فصول سال می‌رویند و کاملاً با یک پدیده‌ی نسبی مواجه هستید.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    با وجود این همه دانشکده کشاورزی برای از بین بردن گلسنگ ها باید از ایتالیا کارشناس بیاریم

    پاسخ ها

    • بدون نام

      بزار همین یه اثر حداقل سالم باقی بمونه
      در تخصص افرادی نیست که همیشه میگفتن استاد تعطیل کن بریم

  • علی

    بهتر

    پاسخ ها

    • بدون نام

      معلومه وطن فروشی

    • بدون نام

      وطنفروش که نه احتمالا یه پان بدبخت دیگه

    • بدون نام

      اومدم بنویسم بهتر دیدم نوشتی دمت گرم

    • خودم

      علی, علی بزنه کمرت هی

    • بدون نام

      منفور بی ادب

    • بدون نام

      !یه وطن فروش عرب پرست

  • آرش

    حیف کشورهای پیشرفته ای مثل انگلیس و امریکا ارزوی داشتن یک اثر باستانی مثل تخت جمشید رو دارن ولی ما که داریم نمیتونیم ازش محافظت کنیم

  • بدون نام

    اگه همین دسته خارجیا بود میدنستن چیکازش کنن شماها دنبال مقام صندلی خودتونین

  • بدون نام

    مسعولان بی لیاقت بلای جانن

  • بدون نام

    مردم ما خودمان باید از ارزش هایمان حفاظت کنیم بهتره دل به کسانی که با تاریخ و فرهنگ ما دلبستگی ندارند نبندیم

  • آ کیا

    بخاطر اون سدی که زدند رطوبت بالا رفته و گلسنگ ایجاد شده.

  • بدون نام

    به به جدید ترین دسته گل مسئولین

  • بدون نام

    من تعجب میکنم چرا دان همه مدت ونزدیک چند هزار سال گل سنگ ها به تخت جمشید اسیب نرساندند حالا افتاده جای سوال هست؟

  • بدون نام

    تو زیست‌شناسی میگن گلسنگ توی آب و هوای آلوده ب راحتی از بین میره!
    یه کم از آب و هوای اهوازو ببرن تخت جمشید!

  • بدون نام

    وقتی به ساخت امامزاده وگسترش ان اهمیت میدهند وبابت ان خدات تومان بودجه دریافت میکنند اخر تخت جمشید به چه دردشان میخورد

  • محمد شریعتمداری

    خیلیها، منجمله بعضی مسئولین، دعا میکنن که تخت جمشید از بین بره. فقط فکر کنید که اگر این اثر در انگلیس بود، چه درآمدی نصیبش میشد. تمام دآمد مصر از اهرامه.و خیلی از درآمد ایتالیا از همین چیزها. حیف که اینا در ایرانن. اگر در یک کشور مدرن بودند، میزاشتنشون زیر شیشه.در بلژیک در مرکز شهر، یه قسمتی هست که متعلق به هفتصد سال پیشه.تمامش رو کردن زیر شیشه که حفظ بشه.اونوقت ما.اینها افتخارات ماست

  • بدون نام

    باچشم خودمون داریم نابودی ایران رو میبینیم

  • مجید

    خوشم میاد این برترین ها فقط جای شما مثلا ایرانیای اصیله !!!

  • سام

    با سلام اگه اشتباه نکنم اینها همه (گلسنگها)قبلا خبری ازش نبود از موقعیکه این سد سیوند ساخته شد سرو کله گلسنگها هم پیدا شد اینها همه در اثر رطوبته..

  • علیرضا

    من یک بار موقعی که در راهنمایی درس می خوندم رفتم تخت جمشید.بعد از 26 سال مجددا این سعادت نصیب شد که برم اونجا.اما!!!!از تعجب خشکم زد. توی این 26 سال چه بلایی سر تخت جمشید اومده؟؟تقریبا نصف آثاری که 26سال قبل وجود داشت دیگه سرجاشون نیستند.راستی چه اتفاقی افتاده؟یعنی سرقت شده یا تخریب شدند؟

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج