غرضی: شاه، باب اصلاح را بسته بود
روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: «انقلاب در آستانه دهه پنجم چه شرایطی دارد»، «تحرکات انقلابی چه نکتههای مثبت و چه نکتههای احتمالی منفی داشت»، «کارایی انقلاب بیشتر است یا اصلاحات؟»، «اصلا میشد برای اصلاح سلطنت پهلوی به جز انقلاب، به تحرک دیگری فکر کرد؟» و... اینها مباحثی است که بههرحال در فضای سیاسی-اجتماعی بهطور جدی مطرح است.
یکسال دیگر دهه چهارم حیات جمهوریاسلامی در ایران به پایان میرسد. در آستانه شروع پنجمین دهه، آیا همچنان قبول دارید که «انقلاب» تنها راه رهایی از شرایطی بود که سلطنت پهلوی بر کشور و البته مردم تحمیل کرده بود؟
ملت ایران در اواسط اولین دهه سده جاری، دچار گرفتاریهای تقسیم کشور شد، بهطوریکه از بالا روسیه و از پایین، بریتانیا فشارهایی را وارد میکردند که قاجار توانایی ایستادگی نداشت اما ملت ایستادگی کرد و توانست مشروطه را به وجود بیاورد. با این توضیح که مشروطه بهواقع حق ملت بود. بااینحال، گروهی این ذهنیت را دارند که مشروطه هم اصلاحات لازم داشت اما منجر به انقلاب شد. جریان مشروطه دنبال این بود تا شاهنشاهی مشروط شده و پس از آن قانون اساسی نوشته شود. بههمیندلیل مشروطه دچار کودتای رضاخانی شد و مردم صبر کردند تا رضاشاه هم برود. پس از رفتن رضاخان بود که انقلاب ملی شدن صنعت نفت شروع شد و ملت بازهم ایستادگی کردند که این بار هم کودتای ۲۸مرداد را رقم زدند.
پس اگر قرار بر بازگشت به آن برهه باشد، دوباره همان مسیر را طی میکنید؟
دقیقا! البته با این شرط که قدرتهای سیاسی خارجی نخواهند قدرتشان را به اراده ما تحمیل کنند. همین الان هم ۵-۴ قدرت در جهان که شامل اروپا، آمریکا، چین، روسیه و حتی هند میشود در تلاشند تا اراده خود را به نظام بینالملل تحمیل کنند که ایرانیها بهطور مشخص نمیتوانند با چنین رفتارهایی کنار بیایند. با این توضیح که ملت ایران از سه انقلاب به خوبی درس گرفتهاند.
به نکته بجایی اشاره کردید. مردم ایران قبل از هر خواستهای، جدا میخواهند تا اراده کشورهای خارجی در مناسبات کشور به کمترین حالت ممکن خود برسد. دومین مطالبه هم این است که اصحاب قدرت داخلی بدانند که کارنامهشان طوری نیست که موجب رضایتشان باشد. لذا اگر تحرکاتی منجر به این شود که بخواهند اراده عمومی را تحتتاثیر خود در بیاورند، قطعا واکنش لازم را نشان خواهند داد.
به بحث فعالیتهای انقلابی برگردیم. چه کارهایی لازم بود که در آن برهه انجام نشد و عمل به چه فعلهایی توسط انقلابیون اشتباه بود؟
همه کارهایی که مردم تصمیم گرفتند، براساس اراده ملی بود. در۱۵خرداد امام(ره) مردم را به حضور دعوت کردند اما در ۲۲بهمن این ملت بودند که امام را به صحنه آوردند و بعد پای همه چیزش ایستاده و از جان و مالشان هم هزینه کردند. پس در جواب سوال شما باید بگویم که افراد و گروهها توفیق فاعلی در انقلاب نداشتند و این مردم بودند که با ایستادگیشان انقلاب را به ثمر رساندند.
برخی هم بر این نظر اصرار دارند که کلا انقلاب بینتیجه است و بهتر این است که به فکر اصلاحات بود. آنها معتقدند که به هرحال انقلاب اتفاقی هزینهساز است.
انقلاب فرانسه، انقلاب روسیه، انقلاب کوبا و انقلاب الجزایر تداوم پیدا نکرد و بعد از نسلهای اولیه انقلاب، سربازهایی در میدان نبودند که سعیشان را برای پاسداری از هدفهای انقلاب بهکار بگیرند. در ایران اما نسلهای متوالی انقلابی ماندهاند و مردم ایران به قدری توان انقلابی سیاسی دارند که از تخریب اجتناب میکنند و ادعا دارند که میخواهند قدرت سیاسی داخلی، قدرت سیاسی خارجی و همچنین ملیت و اقتدار کشورشان را به رسمیت بشناسند و اینطور نباشد که با تغییر دولتها، موضعشان تغییر کند.
آیا میتوان گفت رژیم محمدرضا اصلاحناپذیر و غیرقابل اصلاح بود؟
هرکسی اگر ۳۷سال کاخنشینی پسر رضاخان را مطالعه کند، معلوم است که به این نتیجه میرسد که آخرین شاه ایران با نوع عملکردش واقعا باب اصلاح را بسته بود. چندین بار به مجموعه شاهنشاهی پهلوی دوم نشان داده شد که باید اصلاحات صورت بگیرد اما آنها ابا کردند. بهعنوان مثال فرض را بر این بگیریم که پس از کودتای ۲۸مرداد که دولت مصدق ساقط شد، اگر انتخاباتی با رای مردم مجلس را تعیین میکرد، چقدر میتوانست فضا را ترمیم کند. یا بعد از اینکه جاناف کندی در آمریکا روی کار آمد و در ایران هم دولت علی امینی تشکیل شد که نظریههای اجتماعی بهتری نسبت به محمدرضا داشت اما او هم خلع شد و یک گروه سیاسی وابسته به ایالاتمتحده را روی کار آورد که باعث شد هویدا بر امور مردم مسلط شود. درواقع تا دهه ۴۰ مردم سنگهایشان را با محمدرضا وا کندند اما بعد از آن گروههای سیاسی تصمیم به تغییر در رفتار گرفتند، چون شاه واقعا نمیدانست که چطور عمل کند. یادم میآید در یکی از دادگاههای مرحوم مهدی بازرگان در دهه ۴۰ که اتفاقا من هم حضور داشتم، در دادگاه گفتند این آخرین دادگاهی است که تحت لوای مشروطه انجام میشود و بعد از این دادگاهها با شخصیتهایی روبهرو میشوند که اساسا مشروطه را قبول نخواهند داشت. من ۸۷ جلسه در دادگاههای مرحومان سیدمحمود طالقانی و بازرگان بودم. یک روز آقای قرهباغی به بازرگان گفت آیا ۲۸مرداد کودتا بود یا قیام ملی که مهندس در جوابش گفت، قیام ملی نبود. قرهباغی گفت پس معتقدی کودتا بود که بازرگان اینطور جواب داد که چنین حرفی را نزده است.
ناگفتهای مانده است؟
یک روز در نوفل لوشاتو دانشجویی به امام گفت که انقلاب ایران رهبر ندارد، که امام اینطور فرمودند که مردم در هر برهه و هر شرایطی میگردند و رهبر خودشان را پیدا میکنند.
نظر کاربران
اگر حرکت شاه اشتباه بوده الان هم گوش شنوا برای مطالبات مردم خیلی کم شده و بعضی مسئولین همان اشتباهات را تکرار میکنند
بله
شما چی؟ چیکار کردید واسه شنیدن صدای مردم
اره شما بازش کردین.... مرسی اقایون. متشکریم
شما بدترید
این غرضی بعضی وقتها حرفها قلمبه سولمبه میزنده
الان باب اصلاح بازه?خاتمی دوسه سال قبل گفت بیاین آشتی ملی راه بندازیم زدن تو پوزش
شما چی؟تو که لالایی بلدی چرا خوابت نمیبره؟!!!!
بهر که نشده هیچ تازه بدترم شده. دیگه کسی نمیتونه حرفی بزنه
یکی نیست از این آقا بپرسد ارباب بزرگ چهل سال است که مسئولیت داری : 1- در طول خدمت برای کشور چه کرده ای؟
2 -وقتش نرسیده که باز نشست شوی تا بجایت چند نفر جوان بیکار مشغول شوند چون شما ها ماشاالله ده ها سمت برای خودتان دارید
کور خود و بینای دگرانیم....
شماها چه گلی زداین به سر مردم: اختلاس. طبق طبق حقوقهای نجومی بی حدواندازه. فقروفلاکت وببکاری واعتیاد وفساد. بیدادمیکنه. کسی اصلا امروزمان حتی معنی اختلاس روهم نمیدونست.
الان بدجوربازشده