انقلاب بیسابقه زنان در بازار کار عربستان
زندگی بیشتر زنان در عربستان سعودی شبیه زندگی منال غزوان و دو همکار دیگرش نیست. غزوان ۳۰ ساله است و فوقلیسانس مدیریت امنیت غذایی دارد. او مدیر یکی از شاخههای استارباکس در ریاض است. این برند یکی از مهمترین برندهای آمریکایی در قلب عربستان سعودی است.
این زنان کسانی هستند که توانستهاند براساس آزادیهایی که به بخشخصوصی اعطا شده است وارد بازار کار شوند و نقشهای جنسیتی را به چالش بکشند. برای سالیان سال حکومت عربستان اجازه اداره کار به شکل مختلط را در محیطهای کاری نمیداد. اما غزوان و تیم او بیهمتا هستند و آنها برای هر دو نوع مشتری زن و مرد سرویس میدهند.
صاحب این فروشگاه میگوید: زنانی که رزومه کاری خود را برای ما میفرستند، میدانند که قرار است در یک محیط مختلط کار کنند.
قوانین مردسالارانه برای سالیان سال در این کشور حکمفرما بوده است. در سال ۲۰۱۱ اما قانونی تصویب شد که کالاهای مربوط به زنان باید تنها توسط فروشندگان زن ارائه شود. این درحالی است که در سال ۲۰۱۶ فروشگاههایی مانند داروخانهها و عینکفروشیها میتوانستند با ارائه درخواست، اجازه استخدام زنان را دریافت کنند، با این حال حتی در این فروشگاهها محل خرید زنان و مردان از هم جدا بود. عربستان سعودی براساس چشمانداز ۲۰۳۰ خود حرکت میکند، زمانی که براساس طرحهای محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان قرار است میزان مشارکت زنان در محیطهای کار از ۲۲ درصد به ۳۰ درصد در همه بخشها (خصوصی و دولتی) برسد. خالد البخالی، سخنگوی وزارت کار و توسعه اجتماعی میگوید: «درحالحاضر ۶۰۰ هزار زن در محیطهای کاری فعالیت دارند. ۳۰هزار نفر از این آمار در ماه اکتبر به این گروه افزوده شدند.» به گفته وی این رقم در سال ۲۰۱۱ تنها ۹۰ هزار نفر بوده است. البته این تنها شامل زنان نمیشود که جذب بخشخصوصی شوند.
مردان زیادی نیز در این اواخر به بخشخصوصی پیوستهاند. بنابر آخرین گزارشها نرخ بیکاری در این کشور ۷/ ۱۲ درصد بوده، اما بنا بر اصلاحات مدنظر محمد بنسلمان قرار است.
با این حال در عربستان هنوز در مورد حضور زنان در کار چالشهایی وجود دارد. درحالیکه بخشخصوصی سعی میکند آنها را در محیطهای کاریشان حفظ کند اما مشکلات دیگری برای آنها پیش میآید. رضوان الجلوه که در سال ۲۰۱۶ دفتر مشاور استخدامی افتتاح کرده است، میگوید: زنان فقط چند ماه در محیطهای کاری باقی میمانند و بعد از آن بهدلیل درخواست و فشار از سوی خانواده مجبور به ترک کار میشوند. افزون بر این هنوز درخواست استخدام برای مردان در عربستان بالاتر از زنان است و میزان بیکاری زنان آماده کار در این کشور نزدیک به ۳۵درصد است.
نظر کاربران
ما تازه به این پیشرفت رسیدیم که زنهامون نرن سرکار تا به پسرها کار برسه در همه زمینه ها چپکی پیشرفت کردیم
حالا به نظر شما باید منتظر اصلاح طلب های عافیت طلب بود تا کاری کنن؟ بیست سال فرصت کمی بود؟ از عربستان یاد بگیرن