انتقاد علنی شاه از کارتر
مجله تایم در آخرین شماره ژانویه ۱۹۷۹ (بهمن ۱۳۵۷) خود نوشت: «شاه که تهران را ترک گفته و در مصر بسر می برد گفته: کارتر (رئیس جمهور وقت آمریکا) بود که به او اشاره کرد اگر در برابر تظاهرکنندگان و اعتصابات شدّت عمل نشان دهد نمیتواند روی حمایت آمریکا حساب کند.»....
در پاسخ به این پرسش که چرا یک شاه باید به توصیه رئیس دولت دیگر عمل کند و وطن را در لحظات حساس ترک گوید، گفته بود «ترسیدم ایران منزوی و ایزوله شود و هر آنچه را که به دست آورده بودیم از دست بدهیم.»
شاه پس از ترک ایران، یک بار هم گفته بود که «کارتر مذاکرات محرمانه سران غرب در «گوادالوپ» را که قرار بود درباره چین و شوروی باشد به بحث درباره ناآرامی های ایران تبدیل کرده و نظر موافق شرکت کنندگان را به رفتن او! از ایران جلب کرده بود.» شاه گفته بود که «در این اطلاعات را از منابع نزدیک به صدراعظم آلمان که در مذاکرات گوادالوپ شرکت کرده و نظر دیگری داشت به دست آورده و در این جلسات، ژیسکار دستن رئیس جمهور فرانسه از نظر کارتر حمایت کرده.» زیرا که فرانسه به ایران بدهکار بود و می خواست که به صورتی این پول را پس ندهد. دولت لندن هم از زمانی که او، دیگر دیکتههای آن دولت را نمینوشت کمر به دشمنی با او بسته بود.
اصحاب نظر در تفسیر اظهارات شاه به مجله تایم که اواخر ژانویه ۱۹۷۹ انتشار یافته بود گفته بودند که اعتراف شاه به اینکه حرفشنو انگلستان و آمریکا بود «تاریخ» اورا بهتر نکرده است. به باور این مفسّران، «تاریخ» که این اعترافات دیرهنگام شاه را ثبت خواهد کرد، آنها را دلیل دیگری بر وابسته بودن و عدم استقلال او ـ دست کم تا آغاز دهه ۱۹۷۰ ـ بشمار خواهدآورد. شاه که سلطنت و هم حکومت میکرد باید فردی مستقل بود و بر پایه منافع کشور و خواست ملت عمل میکرد و بر سر این دو اصل معامله نمیکرد و آنها را وجه المصالحه «ماندن خود» قرار نمی داد. مقامی که «آریامهر» خطاب میشد نباید از بیگانه حرفشنوی میداشت و ....
کارتر پس ازانتخاب شدن به ریاست جمهوری آمریکا ضمن سفر خود به گرد جهان از تهران هم دیدن کرد و درجریان ضیافت شاه (عکس بالا) ایران را جزیره آرامش نامید! ـ عکس نشان میدهد که کارتر در سر، اندیشه دگر داشت.
نظر کاربران
شاه بی کفایت!...
آخه الاغ مگه کارتر بهت گفته بود آن مقاله را چاپ کنی؟ خود کرده را تدبیر نیست