ضرورت تشكيل اتاقهای فكر و گفتگوی ملی
روزنامه اعتماد نوشت: مذاكرات رودرروي جناحها، تعامل مسوولان بخشهاي مختلف حاكميت و گفتوگوي ملي مدتهاست كه كليد واژه سخنان كنشگران سياسي و به ويژه اصلاحطلبان شده است. با اين حال اين ايده هنوز به عمل نرسيد. البته در بخشهايي و بين جريانهايي تعاملاتي رخ داد اما وسعت آن در حدي نبود كه بتوان نام آن را گفتوگوي ملي گذاشت.
روزگذشته اسحاق جهانگيري در يك سخنراني صحبت از گفتوگوي ملي به عنوان يك راهكار سياسي براي افزايش همدلي در راستاي حل مشكلات كشور كرد. به نظر شما اينكه اين صحبت از جايگاه معاون اول بيان ميشود چه پيامي دارد؟
معاون اول رييسجمهور به عنوان يك اصلاحطلب در سخنراني اخيرش بر ضرورت آغاز گفتوگوي ملي به عنوان يك راهكار تاكيد كرده است. ضمن اينكه مقاممعظم رهبري پيشتر از آقاي جهانگيري خواسته بود تا نظرات اصلاحطلبان را به ايشان منتقل كند. معاون اول در جناح رقيب و جريان اصلاحات جايگاه ويژهاي دارد و اين گفته ميتواند عملي شدن اين راهكار را تسريع كند.
گفتوگوي ملي چقدر امكان اجرايي شدن دارد؟ به هر حال مدت كمي نيست كه اين ايده از سوي اصلاحطلبان بيان شده است. چرا به مرحله عمل نرسيد؟
در انتخابات اخير رياستجمهوري اجتماعات مردمي برخي گسلهاي موجود در اجتماع را به گوش مسوولان رساند. مشكلاتي در حوزه جوانان، زنان، اقوام و اقتصادي از جمله اين گسلها بودند. نرخ مشاركت بالا در انتخابات در دنيا كم نظير بود اما متاسفانه هنوز تلاش نميكنيم با ديدن اين واقعيتها به مرحله عمل برسيم. متاسفانه در همين راستا پيشنهاد همكاري جناحها و گفتوگوي ملي داده شد، اما عملي نشد. نه تنها اعتنايي به اين ايده نشد بلكه در، بر پاشنه قبلي چرخيد. برخي تندروها و حتي رسانه ملي جامعه را بهشدت دو قطبي كردند. اگر بخواهيم صداي اعتراضات اخير مردم را بشنويم بايد مساله اقتصاد و مشكلات نظام بانكي كشور را حل كنيم. بايد تبعيض حوزههاي زنان و اقوام مورد توجه قرار بگيرد. اخيرا وزارت كشور جلساتي را در همين راستا برگزار كرده و گفتوگوي احزاب را كليد زده است. پيشنهاد من اين است كه لااقل همين جلسات در حضور مقام معظم رهبري و آقاي رييسجمهور برگزار شود. لااقل بين احزاب بتوانيم گفتوگويي را برقرار كنيم. گفتوگو بين دو جناح كشور بايد در دستور كار قرار بگيرد.
آيا گفتوگو بين جناحها شموليت ملي بودن را دارد؟
آغاز راه گفتوگوي ملي ميتواند با دو جناح سياسي كشور باشد. آنها امروز از تريبونها يكديگر را خطاب قرار ميدهند. متاسفانه صدا و سيما نيز همكاري خاصي در اين زمينه نميكند. بيشتر به يك طيف سياسي خاص توجه ميكند. بعد از اعتراضات و تظاهرات اخير نيز تحولي براي دستيابي به گفتوگوي ملي نميبينيم. جريانهاي سياسي نيز تمايل و اقدامي براي آغاز تعاملات انجام ندادهاند. گروههاي ديگري هم هستند كه اصلاحطلب و اصولگرا نيستند اما در چارچوب قانون اساسي ميخواهند كار كنند. وقتي كه جرياني مثل نهضت آزادي اصرار دارد كه در چارچوب قانون اساسي ميخواهد فعاليت كند، چرا بگوييم كه حتما چنين قصدي نداريد. ميتوان گروههاي ديگر را هم به رسميت شناخت. براي گفتوگوي ملي در مراحل بعدي ميتوان از چنين گروههايي نيز دعوت كرد.
ايده شما براي عملي شدن اين راهكار چيست؟ در چه صورتي ميتوان اين مساله را از حالت ايده و انتزاعي بودن خارج كرده و به عمل رساند؟
نظر کاربران
باید بیفتیم توچاه تا هشیار بشیم اینم از مدیریت چه کوچک وچه بزرگ
یادتون وقتی در انتخابات پیروز شدید چقدر طرف مقابلتون تحقیر کردی کارتون به جای رسید که نهادهای داخلی را تحریم کردید امروز که در نقطه ضعف قرار گرفتید گفتگوی ملی مطرح کردید