مگر هنوز جنگ است؟
۳۲ سال پیش، دولتِ وقت با توجه به شرایط اقتصادی کشور در زمان جنگ تحمیلی، قانون عوارض خروج از کشور را تصویب کرد، قانونی که قرار بود عصای دست روزهای سخت دولت باشد و ظاهرا پس از گذشته سه دهه، هنوز ارادهای برای زمین گذاشتن آن وجود ندارد و انگار کشور در همان شرایط بحرانی به سر میبرد که نمیتواند از این دلبستگی دور شود.
خبرگزاری ایسنا: ۳۲ سال پیش، دولتِ وقت با توجه به شرایط اقتصادی کشور در زمان جنگ تحمیلی، قانون عوارض خروج از کشور را تصویب کرد، قانونی که قرار بود عصای دست روزهای سخت دولت باشد و ظاهرا پس از گذشته سه دهه، هنوز ارادهای برای زمین گذاشتن آن وجود ندارد و انگار کشور در همان شرایط بحرانی به سر میبرد که نمیتواند از این دلبستگی دور شود.
دریافت عوارض خروج از ایرانیها پس از شروع جنگ ایران و عراق برای جبران برخی هزینهها به قوانین کشور اضافه شد. توجیهِ آن، کمک به حل بحران اقتصادیِ ناشی از جنگ بود. دولت به موجب قانون مصوب سال ۱۳۶۴ مکلف شد، از هر مسافری که با گذرنامه دولت جمهوری اسلامی ایران به خارج از کشور مسافرت میکند، برای بار نخست در هر سال مبلغ پنجاه هزار ریال و برای بار دوم و بیشتر در همان سال برای هر نوبت، مبلغ یکصد هزار ریال به عنوان عوارض خروج از کشور دریافت و به حساب درآمد عمومی کشور منظور کند.
یک جستجوی ساده نشان میدهد، ایران تنها کشوری نیست که عوارض خروج (Departure tax) از اتباعاش دریافت میکند؛ قوانین مختلف در برخی کشورها اجرا میشود، گروهی آن را فقط روی بلیت مسیرهای هوایی لحاظ کردهاند که محل هزینهکردِ آن نیز مشخص است و برخی آن را محدود به مقاصد خاصی دانستهاند که یا با آنها زاویه سیاسی دارند و یا تعمدی میخواهند حجم سفر به آن منطقه یا کشور را کنترل کنند.
پس از گذشت سه دهه، مردم هنوز نمیدانند چرا باید عوارض خروج پرداخت کنند، آنهم در شرایطی که هنگام سفر هوایی، عوارض دیگری را روی بلیت هواپیما پرداخت میکنند.
از جمله کشورهایی که قانون عوارض خروج را به شکلی متنوع اجرا میکنند، میتوان به استرالیا، انگلیس، اتریش، کامبوج، برونئی، چین، کاستاریکا، بنگلادش، فیجی، مصر، اکوادور، دومینیکن، آلمان، کوبا، هندوراس، هنگکنگ، ایرلند، لبنان، مالزی، مکزیک، جامائیکا، پاناما، فیلیپین، ترکیه و تونس، سریلانکا و تایلند اشاره کرد که عوارض خروج در بیشتر آنها همان مالیاتی است که روی بلیت هواپیما لحاظ میشود یا مستقیم به فرودگاه داده میشود.
قانون دریافتِ عوارض خروج در ایران نیز با پایان جنگ تحمیلی همچنان ادامه یافته و هر سال توسط دولتهای وقت با افزایش نرخ همراه شده، پولی که اگر پرداخت نشود، اجازه خروج از ایران صادر نمیشود.
با وجود چنین مداومت و سختگیری در اجرای این قانون، اما همچنان محل هزینهکردِ آن در ابهام است. در قانون مصوب سال ۶۴ و یا حتی سالهای پس از آن - که با اصلاحاتی در معافیتها و تخفیفها همراه شد - نیز هیچ اشارهای به این موضوع نشده است. یعنی مردم پس از گذشت سه دهه، هنوز نمیدانند برای چه باید این عوارض را پرداخت کنند، آن هم در شرایطی که هنگام سفر هوایی، عوارض دیگری را روی بلیت هواپیما به فرودگاه پرداخت میکنند.
مهمتر آنکه، همزمان با پیشنهاد افزایش ۳ برابری عوارض خروج، برای نخستینبار اعلام و مشخص شد ۴۰ هزار تومان از این عوارض قرار است به توسعه زیرساختها و تاسیسات گردشگری و حمایت از بخش میراث فرهنگی و صنایع دستی اختصاص یابد که طبق اعلام رییس سازمان میراث فرهنگی، این سهم در گذشته ۱۰ هزار تومان بود. اما اینک پرسشی مطرح است، آیا تاکنون این درآمد به دست سازمان رسیده؟ اگر چنین بوده، محل هزینهکردِ آن کجا بوده و چرا بخش های خصوصی و اتاق بازرگانی بارها از دولت درخواست کردهاند بخشی از عوارض حاصل از خروج را به گردشگری اختصاص دهد؟
علاوهبر این، رقمی که «علیاصغر مونسان» به عنوان سهم سازمان از این عوارض اعلام کرده، یعنی ۱۶۰ میلیارد تومان حتی به اندازه پول یکی از هتلهای ۵ ستاره دولتی که چند سالی است برای فروش به مزایده گذاشته شده هم نیست، با چه منطقی قرار است این درآمد که حدود ۱۸ درصد از کل هزینه عوارض میشود، کمکحال توسعه گردشگری و صنایع دستی و حفظ میراث فرهنگی شود که به سرمایه گذاری های کلان تری برای تحول نیاز دارد؟
پرسش دیگر آنکه کارشناسان گردشگری و حتی ذینفعان این تصمیمِ دولت آن را مطرح کردهاند، آن است که آیا در زمان طرح این پیشنهاد، جامعه هدف مورد بررسی قرار گرفتهاند؟
صرف نظر از آمار دانشجویان، کارگران و تاجران، طبق آخرین اعلام سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیشترین سفر ایرانیها در یک سال گذشته به کشورهای ترکیه، عراق، امارات، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان بوده است که میانگین هزینهی سفر آنها حدود ۲ میلیون تومان برای هر نفر است که این خود گویای سطح درآمدی قشری است که بیشترین مسافران خروجی کشور را در برمیگیرد و یقینا تصمیم دولت برای افزایش سه برابریِ عوارض خروج، که آن را «مشارکت عمومی برای توسعه گردشگری» نامیده، جامعیت این قشر را تحت تاثیر قرار می دهد، نه آن هایی که به گفته سخنگوی دولت، دارندگی و برازندگی دارند.
نظر کاربران
جالبه نویسنده جرات اینکه که بگه فقط در ایران هست را نداری مگه ما عوارض بلیط و مالیات را نمیدهیم
ما هیچ چیزمون شبیه بقیه کشورها نیست پس لزومی نداره در این مورد هم مثل بقیه باشه .من که موافقم .مردمی که مدام ناله می کنند وضعمون خرابه از کجا پول در میارن که سالی چند بار به کشورهای اطراف میرن و پولشون رو تو شکم ترکها و ارمنی ها می ریزند؟! می تونن یه تبصره بگذارند که اونهایی که برای کار میرن معاف بشن.هر کس هم به این دلایل میخواد دیگه رای نده بهتره چمدونش رو ببنده و از این کشور بره.چون تحریمهای بیشتر و حتی جنگ در کمین ماست.
پاسخ ها
اخوی حرفت غیر منطقی اینا که دارن اعتراض میکنن وضعیتشان متوسط وگرنه برای پولدارا که فرقی نمیکنه بعدش مگه کربلا خارج از کشور نیست برای اونجا باید ۱۱۰ هزارتومان بدی سفر عزیزی که من خودم با کم تر از ۵۰۰ هزار تومان رفتم با تمام هزینه انقدر شد تازه ۱۷۰ تومانش مال ویزا و ۳۰ تومان عوارض بود بعد از همه اینا مهم تر دولت با این پول چیکار میکنه؟
فقط این عوارض نیست. از ابتدای سال بر اساس بودجه سال 96 هزینه بیمه خدمات درمانی را چندین برابر کرده اند به تبع ان هزینه بیمه تکمیلی هم زیاد شده . فقط نرخ تورم هنوز یک رقمی است!!!
بهتره تمام درآمدی که از این راه جمع میشه را خرج محافظت از میراث فرهنگی و توسعه صنعت گردشگری و توریسم اختصاص بدن نه اینکه دولت آنرا به عنوان کمبود بودجه خودش برداره مگه پول نفت بشکه ای شصت دلار را چکار میکنید؟ با این شرایط اگه برجام نبود تا حالا از گشنه گی مرده بودیم... پس لطفا کیهان و دلواپسان کم بگن برجام به درد نمیخوره.... لطفا مطلبم را کامل چاپ کنید
پاسخ ها
دادش دلت خوش مثلا چه مواد غذایی بعد از برجام ارزون شد اصلا چی ارزون شد؟ما تا یاد داریم همه چی همینجوری گرون شده
همش صحبت گرفتن پول ازمردم برای رفاه شونه،پس من کورچرانمیبینم
پول زوره. مزه کرده واسه دولت
خیر جنگ نیست اصلا جنگ آخ و بده اما اینجور قوانینی که جیب دولت رو پر کنه خیلی شیرین و گوارا ست آخه خرج سفرها ی خارجی شونو که بهانه ماموریت و شرکت در سمینارهای بی خاصیت برای ملت رو از کجا تامین کنند البته اینجور افزایش ها و سفر ها تو برنامه انتخابات بنظر نمیاد
مبلغ خروج از كشور هيجانات التهاب اور ونا امني اجتماعي اقتصادي بهمراه دارد با اعصاب مردم بازي نكنيد چوب خدا صدا نداره وقتی بزنه دوا نداره.