ماجرای اعتراضها به تأخیر در پرداخت حقوق، کارانه و مزایای کارکنان نظام سلامت
دور باطل بدهکاری در نظام سلامت
وزارت بهداشت نه پول دارد حقوق کارکنانش را بدهد و نه میتواند تعهداتش را زیر پا بگذارد؛ تعهداتش برای ارایه خدمات درمانی و دارویی به بیماران. حالا آنچه باقی مانده موج اعتراض پزشک و پرستارانی است که در طول سال به بیماران خدمات درمانی میدهند؛ بدون اینکه پولش را بهطور کامل دریافت کنند.
وزارت بهداشت نه پول دارد حقوق کارکنانش را بدهد و نه میتواند تعهداتش را زیر پا بگذارد؛ تعهداتش برای ارایه خدمات درمانی و دارویی به بیماران. حالا آنچه باقی مانده موج اعتراض پزشک و پرستارانی است که در طول سال به بیماران خدمات درمانی میدهند؛ بدون اینکه پولش را بهطور کامل دریافت کنند.
ماجرای تأخیر در پرداخت حقوق، کارانه و مزایای کارکنان نظام سلامت اما مربوط به چند ماه گذشته نیست. بیش از یک سال است که وزارت بهداشت پولهایش را از سازمانهای بیمهگر میخواهد و آنها قطرهچکانی هر ٦ ماه و یک سال بخشی از بدهیها را واریز میکنند و بیمارستانها را در همان چرخه بدهکاری نگه میدارند.
حالا با وجود همه گلایهها، خبرسازیها و درخواستها از سازمانهای بیمهگر و در رأس آن از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بدهیها همچنان روند صعودی و تجمع کارکنان نظام سلامت هنوز ادامه دارد. از سال گذشته تاکنون گروههای زیادی از پرستاران و پزشکان متخصص و عمومی، نسبت به این موضوع گلایه کردهاند؛ تأخیرهایی که عمرشان به یک سال هم میرسد.
وزارت بهداشت تا به حال چندینبار از کارکنان نظام سلامت بهویژه پرستاران، بابت تأخیر در پرداختها، عذرخواهی کرده اما این عذرخواهیها مانع نشد تا پرستاران، پزشکان و حتی رزیدنتها دست به تجمع نزنند و حق و حقوقشان را مطالبه نکنند. تجمعهایی که تنها به تهران محدود نشد و در بسیاری از مراکز استانها دیده شد. وزارت بهداشت به مرحله استیصال رسیده، نه میتواند حقوق کارکنان را ندهد و نه مردم را از خدمات درمان محروم کند. قاسم جان بابایی، معاون درمان وزارت بهداشت در دولت دوازدهم است. او در گفتوگو با «شهروند» درباره مشکلاتی که وزارت بهداشت به دلیل انباشت بدهیها با آن مواجه شده توضیح میدهد.
خبرها از استانهای دیگر به گوش میرسد و حکایت از شدت گرفتن اعتراضها نسبت به تأخیر در پرداخت حقوق و مزایا و کارانهها دارد. به اعتقاد شما برای پایان دادن به این ماجرا چه باید کرد؟
ببینید ما از یک طرف تعهد کردهایم که در بیمارستانهای دولتی، مردم غیر از ٥درصد و ١٠درصد پول بیشتری پرداخت نکنند، ما ملزم شدهایم که دارو و ملزومات درمانی را برای آنها تأمین کنیم. در این میان هم تنها چشم امیدمان به بیمههاست، اگر بیمهها عقبماندگی داشته باشند و منابع ما را تأمین نکنند، رئیس بیمارستان از کجا میخواهد پول پزشک و پرستار و به طور کلی پرسنلش را تأمین کند.
درست است اما اینکه شما از حق خودتان گذشتهاید منجر به نارضایتی پزشکان و پرستاران شده است.
ببینید بیمه تأمین اجتماعی، بیمه سلامت و بیمه تکمیلی به ما بدهکار هستند. الان بیمه تکمیلی زیر نظر بیمه ایران است اما هزار میلیارد تومان به ما بدهکار است. در حالی که بیمه تکمیلی، بیمهای نیست که مردم پولش را ندهند، آخر هر ماه حق بیمه تکمیلی و بیمه تأمین اجتماعی از حقوق کارگران کم میشود. اگر بیمه سلامت وابسته به دولت است، بیمه تأمین اجتماعی این وابستگی را ندارد و هر ماه حقش را از حقوق کارگرها کم میکند، از حقوق کارگرها ٩ بیستوهفتمش مربوط به سلامت است.
چگونه میشود آن را حل کرد؟ به هر حال نارضایتی کارکنان نظام سلامت موضوع مهمی است.
ما هیچکاری نمیتوانیم انجام بدهیم، آیا میتوانیم پول دارو بیماران را ندهیم؟ میتوانیم خدمات درمانی ارایه ندهیم؟ ما چارهای جز خدمتدهی به مردم نداریم و در این وسط بیشترین آسیبی که وارد میشود به شخص وزیر بهداشت و مجموعه وزارت بهداشت است. وزیر بهداشت وعده داده که به تکلیفش عمل کند اما منابع مالی آن تأمین نشده است.
الان سالهاست که نظام سلامت بر سر تأمین منابع مالی با سازمانهای بیمهگر مشکل دارد، چه زمانی قرار است این مشکلات حل شود؟
من نمیتوانم به این سوال پاسخ دهم، مسئولان وزارت رفاه، وزیر رفاه و معاون اول رئیسجمهوری باید به آن پاسخ دهند.
اخیرا مذاکرهای با وزارت رفاه بر سر این موضوع انجام نشده است؟
ما هر روز مذاکره داریم اما هنوز تبدیل به پول نشده است.
آخرین آمارها میگویند که میزان بدهکاری سازمانهای بیمهگر به ١٢هزارمیلیارد تومان رسیده و منجر شده تا خود وزارت بهداشت هم میزان بدهیهایش به ١٥هزارمیلیارد تومان برسد.
بله، بدهیهای وزارت بهداشت به شرکتهای دارویی و کارکنانش است. اگر بیمهها بدهیهایشان را بدهند، این پول هم تسویه میشود.
در حال حاضر بیمهها تا چه تاریخی با وزارت بهداشت تسویه کردهاند؟
این تسویهها متفاوت است؛ مثلا دانشگاهی مانند البرز تا عید با کارکنانش تسویه کرده اما برخی دانشگاهها تا مهر و آبان سال گذشته. به طور کلی ما از ٦ تا ١٢ ماه به پرسنل بدهکار هستیم.
اگر این روند انباشت مطالبات ادامه داشته باشد، چه سرنوشتی در انتظار بیمارستانهاست؟
امیدواریم که مشکل حل شود.
ارسال نظر