دلایل اقدام به «خودکشی خیابانی» در ایران
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران، یادگیری آسیبهای اجتماعی در سنین پایین را بیشتر دانست و علت آن را تحت تاثیر قرار گرفتن جوانان و نوجوانان خواند و گفت: در این دوران بیشتر از خودکشیهای منجر به فوت، شاهد اقدام به خودکشی به دلایلی همچون تهدید، اعتراض، جلب توجه و ضعف مهارتهای اجتماعی هستیم.
خبرگزاری ایسنا: رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران، یادگیری آسیبهای اجتماعی در سنین پایین را بیشتر دانست و علت آن را تحت تاثیر قرار گرفتن جوانان و نوجوانان خواند و گفت: در این دوران بیشتر از خودکشیهای منجر به فوت، شاهد اقدام به خودکشی به دلایلی همچون تهدید، اعتراض، جلب توجه و ضعف مهارتهای اجتماعی هستیم.
سیدحسن موسوی چلک آسیب های اجتماعی را دامنگیر همه اقشار جامعه دانست و افزود: همه آنهایی که تا دیروز صحبت کردن درباره آسیب های اجتماعی را نوعی سیاهنمایی میدانستند، امروز از آسیبها حرف می زنند؛ چرا که آسیبهای اجتماعی آنقدر مشهود شدهاند که حال یک بیمار مزمن را پیدا کرده اند. حوزه آسیبهای اجتماعی حال خوبی ندارد. اتفاقات و حوادث اخیر، علائم و نشانههای این بیماری هستند که در قالب خودزنی، خودکشی، خشونت، شرب خمر، حوادث فضای مجازی و طلاق خود را نشان میدهند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مستقل در نظر گرفتن پدیده خودکشی باعث تحلیل نادرست این پدیده خواهد شد، تصریح کرد: نباید آسیبهای اجتماعی را به مثابه جزیرههای جداگانه و بدون ارتباط با یکدیگر دانست و سپس نسبت به هرکدام از آنها اظهار نظر کرد و راهکار ارائه داد؛ چرا که جنس موضوعات اجتماعی از جنس موضوعاتی نیستند که بتوانیم بدون در نظر گرفتن سایر شرایط، از آنها تحلیل واقعی داشته باشیم.
به ازای هر ۴ ایرانی یک نفر به اختلال روانی مبتلا است
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران، با اشاره به جای خالی سلامت روانی و اجتماعی در سیاست گذاریهای اجتماعی اظهار کرد: نخست باید این سوال را مطرح کرد که چه قدر در سیاست گذاریهای اجتماعی برای سلامت روانی اجتماعی اطلاعرسانی و مداخله کرده ایم، اهمیت قائل شدهایم و نسبت به این موضوع توجه کردهایم؟ می توان گفت که حوزه سلامت اجتماعی در عرصه سیاست گذاری مغفول مانده است. تنها در ماده ۵۷ برنامه توسعه ششم گفته شده که بهزیستی متولی حوزه سلامت اجتماعی است. از سوی دیگر براساس آمار وزارت بهداشت و درمان در حوزه سلامت روان بین ۲۳ تا ۲۵ درصد از جمعیت کشور اختلال روانی دارند. یعنی به ازای هر ۴ ایرانی یک نفر به اختلال روانی مبتلا است.
وی با انتقاد از نبود «پیوست اجتماعی» در حوزه آسیبهای اجتماعی اضافه کرد: در حال حاضر در جامعه ای زندگی میکنیم که وضعیت اجتماعی_روانی نامساعدی دارد اما از سوی دیگر نه تنها پیوست اجتماعی نداریم بلکه برای افزایش سواد اجتماعی مردم نیز برنامه ریزی مشخصی انجام ندادهایم. برای مثال برای نهادینه کردن مهارت های ارتباطی، کنترل خشم و مولفه های متعددی که کمک می کند تا افراد از زندگیشان لذت ببرند و بتوانند به درستی تصمیم گیری کنند، کاری نکرده ایم. بنابراین طبیعی است در چنین شرایطی عوارض اجتماعی داشته باشیم. این عوارض به شکل خود زنی، خودکشی، طلاق، فرار و انحرافات اخلاقی خود را نشان دادهاند.
ضرب و جرح؛ دومین علت پرونده قضایی کشور
موسوی چلک با اشاره به اینکه ضرب و جرح دومین پرونده قضایی کشور است، اضافه کرد: کودکان در همین جامعه حضور دارند و در همین خانواده ها و محله ها زندگی می کنند. همچنین اخلاقیات عوض شده اند و به دنبال آن مسئولیت و سرمایه اجتماعی کاهش یافته است. در عین حال شاخص نشاط اجتماعی نیز بالا نیست. باید بپذیریم که در چنین شرایطی و با این سازو کار نمی توانیم مدیریت هوشمندی درحوزه اجتماعی داشته باشیم.
مسائل اجتماعی با پند و اندرز حل نمی شوند
وی با اشاره به اینکه نظام اجتماعی، فرهنگی و حکومتی ما در حوزه مدیریت اجتماعی موفق نبوده است اظهار کرد: باید این سوال را پرسید که در کدام حوزه شاخص ها رو به بهبود بوده اند؟ شاخص اعتیاد درجامعه بالارفته است. سن استفاده از سیگار و قلیان پایین آمده است و ... . الویتهایی که رهبری در حوزه آسیب های اجتماعی تعیین کردند شامل مفاسد اخلاقی، طلاق و اعتیاد هستند. با وجود واقعیت هایی که در کشورمان وجود دارد کاری نکرده ایم و در عین حال توقع داریم که این موضوعات بسیار پیچیده با پند و اندرز حل شوند. کسی باید در این زمینه صحبت کند که فهم و دانش اجتماعی داشته باشد. وقتی ما این فضا را نمی پذیریم و افرادی را در حوزه تصمیم گیری قرار می دهیم که توجیه گر وضع موجود هستند، همه اقشار جامعه درگیر موضوعات اجتماعی می شوند.
خودزنیهایی که با لذت از آن یاد میشود
اقدام به خودکشیها بیشتر در سنین زیر ۳۰ سال انجام میشود
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران باتاکید بر نقش «یادگیری اجتماعی» در بازتولید رفتارهای نابههنجار افزود: افراد جامعه رفتارهای مختلف را از یکدیگر یاد می گیرند. برای مثال وقتی در مدرسهای اقدام به خودکشی صورت بگیرد احتمال ریسک خودکشی در افرادی که در آن محیط هستند بیشتر می شود.
وی در ادامه اظهار کرد: بخشی از این مساله نیز مربوط به ابراز وجود، و بخشی هم نشان دهنده اعتراض است. این اعتراض الزاما مربوط به حاکمیت نیست بلکه ممکن است اعتراض به شرایطی که فرد در آن قرار دارد باشد. بخشی هم ممکن است به تعامل درون خانواده یا سایر محیط های اجتماعی برگردد.
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران با تاکید براینکه کودکان و نوجوانان بیشتر از سایر گروههای سنی در معرض آسیب هستند، اضافه کرد: یک نوجوان پختگی یک فرد ۳۰ ساله را ندارد در نتیجه آسیب پذیری وی به دلیل کمتر بودن مهارتها، تجربه، دانش و شناخت، بیشتر است. همچنین یک فرد میان سال کمتر نیاز به ابراز وجود دارد و معمولا منابع اجتماعی و راه های برون رفت از مشکلات را می شناسد. به همین دلیل بیشتر «اقدام به خودکشی ها» در سنین زیر ۳۰ سال اتفاق میافتد.
احتمال خودکشی منجر به فوت در سنین بالاتر، بیشتر است
دلایل اقدام به خودکشیهای خیابانی
موسوی چلک با بیان اینکه در سنین پایین بیشتر شاهد «اقدام به خودکشی» هستیم و موارد منتهی به فوت کمتر است، افزود: با این وجود در سنین بالا عواملی که افراد را به سمت خودکشی سوق می دهند، قوت بیشتری دارند. هرچه تاثیرگذاری عوامل بیشتر باشد احتمال اقدام با روش خشن تر افزایش پیدا می کند و انگیزه فرد برای به پایان رساندن زندگی بیشتر خواهد بود. اما وقتی جوانان را بررسی می کنیم می بینیم گاهی عوامل پیش پا افتاده ای موجب اقدام به خودکشی میشود؛ بنابراین در سنین بالاتر بیشتر شاهد فوت افراد هستیم.
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران با اشاره به موارد اخیر خودکشی خیابانی جوانان تصریح کرد: اینکه گاهی جوانان روش های خیابانی را انتخاب میکنند بیشتر به دلیل یادگیری است. یعنی افراد تحت تاثیر فضای عمومی قرار میگیرند. همچنین کنجکاوی، تهدید و دیده شدن نیز از دیگر دلایل اقدام به خودکشی خیابانی هستند. وقتی روشی در مقطعی اپیدمی می شود ؛ بقیه هم همان روش را استفاده می کنند زیرا آن روش را به عنوان یک روش موفق می شناسند.
وی با اشاره به آمار خودکشی در کشور اظهار کرد: در حال حاضر آمار خودکشی در ایران بین ۶ تا ۷ مورد بین هر ۱۰۰ هزار نفر، به جز در استان های شمال غرب به ویژه ایلام و کرمانشاه (به دلیل بالاتر بودن این تعداد در این استانها) است. دلایلی مانند آبرو و حیثیت اجتماعی باعث می شود از آمار خودکشی هم اطلاعات دقیقی نداشته باشیم.
میانگین گفتگو میان اعضای یک خانواده ایرانی؛ تنها ۱۵ دقیقه
موسوی چلک با اشاره به اینکه پیام ما به خانواده ها ایجاد فضای صمیمی در بین اعضای خانواده است، گفت: می توان ادعا کرد که ما زیر یک سقف هستیم ولی با هم نیستیم. پژوهشی در اوایل دهه ۹۰ نشان می دهد که میزان گفتگو بین اعضای خانواده های ایرانی به طور میانگین حدود ۱۵ دقیقه است. همچنین خانواده ها، مدارس و محیطهای کاری نیز بانشاط نیستند.
وی در ادامه با اشاره به تأثیر متقابل افسردگی بر گرایش به خودکشی اظهار کرد: زمانیکه ۲۳ تا ۲۵ درصد مردم اختلالی دارند و بیش از ۶ میلیون نفر نیز مبتلا به افسردگی هستند، در کنار شاخصهای دیگری همچون افزایش فردگرایی، شاهد افزایش گرایش به سمت خودکشی خواهیم بود.
رییس انجمن مددکاری اجتماعی ایران با بیان روش ها و راه حل های کاهش آسیب های اجتماعی تصریح کرد: در گام نخست باید خانواده و فضای صمیمی بین اعضای آن تقویت شود و اعضای خانواده با هم بودن را بیشتر تجربه کنند. این به آن معناست که آنها باید به یکدیگر نزدیک تر شوند و مشکلاتشان را در درون خانواده حل کنند. این درحالیست که حتی خانواده ها نیز با آسیب هایی دست و پنجه نرم می کنند؛ برای مثال در بحث طلاق از هر ۴ ازدواج یک مورد منجر به طلاق می شود و این نشان می دهد که خانواده کارکردهای گذشته خود را از دست داده است.
نظر کاربران
چرا مشکلات اقتصادی را کتمان میکنید مگه همه جوانان خودکشی میکنن 35 50 نوجوان هستند واقعامتعسفم
اصل این مصیبت ازرفاه بیش ازحدی است که دولتهاوناظرانشان برای مردم تدارک دیده اند
همش ازفقروبیکاری به گفته کارشناسان وهر۴نفر۳نفربیکارن وهر۴نفر۱نفرروانین وداره بیشترمردم میش دیگه اینجا ناامن شده و۲۰ملیون جوان به سن ازدواج رسیدن به خاطر فقروبیکاری نمی تونن واین ظلم بزرگ برای هم وطنان و۳۰درثدسرپرست خانوادهاش بیکارن چه توجیحی داره اینقدرمهاجرافغانی باعث بدبختی ملت شدن به گفته نمایندگان مجلس ۳ملیون فقط توکا ساختمان وکلی از شغلهای دیگرواشغال کردن مگه فقط ایران همسایشون پاکستان تاجیکستان وچین ومغولستان ازبکستان و ترکمنستان....همسایه آن اونا چراراشون نمیدن وپاکستانتوضرب العجل۶ملیون افغانی اختیاری. واخباری تو۳مااخراج کردایران چرانمیکنه بااین کم آبی ....کمبود بودجه هرافغانی درسال۲۰ملیون ضرروهزینه داره وازیارانه وسوبسید ایرانیا دارن استفاده وسواستفاده میکنن
اکثر خودکشی ها از بی پولیه و بیکاری و فقره بهتره فکری بحال ای مشکلات بکنید نه اینکه الکی بیاید و چند جمله بنویسید اینجوریه و .. .
زیاد نیاز به نگاه کارشناسانه نداره
1_ بیکاری
2_ بی پولی
نه آقا،همش تقصیر این نهنگ لعنتی هستش،بزنید این نهنگ رو داغون کنید بلکه مشکلات دیگه هم خود به خود حل بشه،کار نشد نداره.
فقط فقر و بیکاری
جوونایی ک هیچ امیدی ب اینده ندارن