پشت پرده شکایت اردلان سرفراز از سه خواننده
با شکایت یک ترانهسرای مشهور از سه خواننده و ابلاغ حکم محکومیت این سه نفر، بار دیگر تنور «حق نشر» داغ شده و سخنهای زیادی در این زمینه رانده میشود؛ مروری بر این پرونده پرسشهایی را به وجود میآورد.
خبرگزاری ایسنا: با شکایت یک ترانهسرای مشهور از سه خواننده و ابلاغ حکم محکومیت این سه نفر، بار دیگر تنور «حق نشر» داغ شده و سخنهای زیادی در این زمینه رانده میشود؛ مروری بر این پرونده پرسشهایی را به وجود میآورد.
رضا صادقی و علی لهراسبی به دلیل اینکه ترانه «سوغاتی» سرفراز را خوانده و منتشر کردهاند، مورد شکایت قرار گرفتند.
در میان سه قطعه مورد شکایت قرار گرفته، شورای شعر دفتر موسیقی وزارت ارشاد تنها برای یک مورد (برخیز سینا سرلک) مجوز صادر کرده است و طبعا جریان این موضوع بیشتر از اینکه دولتی باشد، حقوقی محسوب میشود؛ اما با این وجود عملکرد شورای شعر دفتر موسیقی در موارد آتی و مشابه مورد پرسش قرار میگیرد.
علی مرادخانی ـ معاون امور هنری وزارت ارشاد ـ در این زمینه به ایسنا میگوید: دفتر موسیقی وزارت ارشاد در حال بررسی این موارد است.
او تاکید میکند: اصل این است که کار کسی نباید ضایع شود و اگر اتفاقی در این زمینه افتاده باید بررسی شود تا هرکس در جایگاه خودش بتواند از امکانی که به وجود آورده استفادههای بعدی داشته باشد.
در این میان ابوالحسن مختاباد ـ پژوهشگر موسیقی و روزنامهنگار ـ در زمینه رعایت حق نشر، یادآور خاطره شکایت خانواده فرهاد مهراد (خواننده پاپ-راک) از صدا و سیما میشود و اقدامات خانه موسیقی را در این زمینه زیر سوال میبرد.
مختاباد چندی پیش مطلبی درباره شکایت خانواده مهراد از صداو سیما نوشته که در یکی از نشریات چاپ شده است؛ او در پی خبر شکایت سرفراز از این سه خواننده این مطلب را در اختیار ایسنا قرار داد.
مختاباد با یادآوری شکایت خانواده «فرهاد مهراد» از صدا و سیما نوشته است: «در سالهای اولیه دهه هشتاد یکی از موضوعاتی را که دنبال میکردم، سرقتهای فرهنگی و هنری در ایران و بی اعتنایی به حقوق اهالی فرهنگ و هنر بود؛ با چشم داشتی به چنین موضوعی و البته با تمرکز بر دو حوزه موسیقی و کتاب ونشر، به شکل مرتب و منظم یادداشت و مطلب و گفت وگو مینوشتم.
از دورهای که در خانه موسیقی به عنوان بازرس و عضو و رییس هیات مدیره کانون پژوهشگران فعالیت می کردم، ماجرا برایم جدی تر شد و بیشتر روی مسئله کپیرایت متمرکز شدم. سال ۱۳۸۹ از خانه موسیقی و فعالیتهایش کناره گرفتم به دلیل آنکه دیدم مجموعه هیات مدیره نه افراد صادقی هستند و نه جدی و میخواستم بنای یک بخش خصوصی در زمینه مسائل کپی رایت را پایه گذاری کنم که جلساتی را هم با حضور برخی از افراد دغدغهمند مرتبط با این موضوعبرگزار کردیم که با سفر من تقریبا همه چیز یخبند و منجمد( فریز) شد.»
او درباره جرقهای که باعث شد خانواده این خواننده اقدام به شکایت کنند، گفته است: «ماجرا از آنجایی آغاز شد که پخش بیضابطه ترانه "وحدت" و چند ترانه دیگر از صدا و سیما و گذاشتن کلیپها و تصاویر بیارتباط با فضای ترانه و شعر به اعتراض خانه فرهاد و خانم گلفام انجامید. ایشان در دو نامه پیاپی از آقای ضرغامی خواستند که از انتشار آثار فرهاد صرف نظر کنند. اما این خواستهها بی پاسخ ماند و نتیجه به آنجا انجامید که خانه فرهاد رسما از صدا و سیما برای انتشار این آثار شکایت کرد. آثار فرهاد همه در بخش خصوصی تهیه شده بود و طبق قانون حقوق مولفان و مصنفان هر فرد حقیقی و حقوقی که بخواهد از این آثار استفاده کند، می بایست مجوز استفاده از صاحب اثر را داشته باشد، در غیر این صورت مطابق قانون با او رفتار خواهند شد.»
اما مختاباد در ادامه مطلب خود آورده است: «فرهاد صدایی خاص داشت و نحلهای خاص در موسیقی را نمایندگی میکرد،(پاپ-راک)، بعد از فوتش و با تاسیس بنیادی به نام خانه فرهاد و پیگیریهای خانم گلفام (همسر مرحوم مهراد) و وکیلش، در ارتباط با کپی رایت و حقوق مولف و مصنف بنایی گذاشته شد که نگارنده به یاد ندارد بعد از آن، موسسه یا بنیادی و شخصی، تا به این پایه به ایجاد یک وحدت رویه در موضوع کپی رایت و موسیقی نزدیک شده باشد و شاید اگر اختلافات داخلی خانه فرهاد اجازه میداد، به گمانم بنایی در صدا و سیما گذاشته میشد که بتوان با ابتناء به آن حقوق مادی و معنوی اهل موسیقی را پی گیری و تثبیت کرد.
البته این کار میتوانست از سوی خانه موسیقی صورت بگیرد، اما همچنان که قبلا نوشتم، جماعت خانه موسیقی (هیات مدیره و سیستم اجرایی) بیشتر به سر تراشی سرگرمند تا کارهای جدی صنفی و اگر از آنها بپرسید که در چند سال اخیری که قرار بود مدیرعامل خانه موسیقی ماجرای کپی رایت را پی گیری کند، چه فعالیتی صورت گرفته است بعید میدانم که بتوانند سه خط گزارش بدهند. چنانکه در سایتآنها نیز نشانی از این ماجرا نیست. سال ۸۹ که به دعوت مرحوم افشین یداللهی در نشست خانه ترانه در همین زمینه شرکت کرده بودم، آقای دکتر محمد سریر هم از طرف خانه موسیقی ( به عنوان ریس وقت این نهاد) شرکت کرده بود و تنها نکتهای که ایشان عنوان کرده بودند این بود که نامهای به رئیس سازمان صدا و سیما نوشتند (که البته من آن نامه را زمانی که بازرس بودم در مکاتبات خانه پیدا نکردم) و وقتی پرسیدم که بعد از نگارش نامه چه کردید؟ پاسخی نداشتند.»
"ماده ٢٣- هرکس تمام یا قسمتی از اثر دیگری را که مورد حمایت این قانون است به نام خود یا به نام پدید آورنده بدون اجازه او یا عامداً به شخص دیگری غیر از پدید آورنده نشر یا پخش یا عرضه کند به حبس تادیبی از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد."
وکیل خانه فرهاد با استناد به همین بندها از صدا و سیما و رئیس آن شکایت کرد و مطابق ماده ۲۸ همین قانون، صدا و سیما و رییس آن را در وضعیتی دشوار و خطرناک قرار داد.»
با همه این اوصاف شکایت اردلان سرفراز و به نتیجه رسیدن آن توانسته روزنه امیدی را در زمینه «حق نشر» و احقاق حقوق صاحب اثر ایجاد کند؛ اما در نهایت درباره این مورد شکایت به خصوص ایرادها و پرسشهایی وارد شده و خلاء ایجاد یک بانک اطلاعاتی ترانه و موسیقی توسط وزارت ارشاد، خانه موسیقی یا صدا و سیما احساس میشود که بهتر است مسوولان هرچه سریعتر نسبت به آن شفافسازی و اقدام کنند.
نظر کاربران
رضاصادقی وبندازین زندان به هم وطنان شد خیانت کرده وعدای آدم خوبهارودرمیارالکی رسواشدکلاه بردار
پاسخ ها
دوست عزیز این چه طرز حرف زدنه .... مودب باشید
هر سه باید برن زندان
دزدی از این بالاتر
چرا دزد ها را فقط در خیابان ها می جویید در بین به اصطلاح هنرمندان هم دزد داریم
3 تا خواننده رو اعدام کنید
پاسخ ها
فقط اعدام با سرب داغ☺
باید برن زندان،اصلا قانون رو به هیچ گرفتن و تو دادگاه هم حاضر نشدن.ببینید ما خاطره هامون رو با ترانه های سرفراز ساختیم یا با نمیدونم چی چی صادقی وسرلک وچاوشی.ممنون از قوه قضاییه بابت اجرای قانون.
بنظرم باید درسی بشه برای دیگران
اقای سرفراز که دیگه خاطره سازه زشته از ایشون شعر دزدید
باید ۵سال از کارهای فرهنگی هنری منع بشن۱سال زندان
و جریمه نقدی وپرداخت حق الزحمت به استاد اردلان سرفراز
با رسیدگی به شکایت استاد خوانندگان ایران ولس انجلسی فرق چندانی نخواهند داشت ومیتونن واسه دزدی اثار به یه جایی شکایت کنند
وزارت فرهنگ وارشاد باید جدای ازسیاست وعقاید به تمام خوانندگان ایرانی کمک کنه
وبا حمایت خودش از تمام خوانندگان ایرانی چه توایران وخارج هم خودشو معتبر کنه هم کیفیت موسیقی رو بالا ببره
ایکاش که اینطور بشه
می بخور ؛ منبر بسوزان شعر شاعر را ندزد ...
زنده باد استاد اردلان خان سرفراز از مفاخر موسیقی ایران در جهان سایه اشان مستدام باد
خداییش حیف آثار استاد اردلان سرفراز نیست که امثال رضا صادقی و لهراسبی و سینا سرلک بخوان اجرا کنند که باعث پائین اومدن سطح کار و کم کردن از ارزش آثار استاد اردلان سرفراز میشوند؛ امیدوارم هر سه نفر بعد از این گوشمالی استاد سرفراز فهمیده باشند که نباید پاشون رو از گلیم خودشون درازتر کنند و حد و حدود خودشون رو فهمیده باشند
کی لهراسبی میره زندان شعر دزد
پیرمرد ۹۰ ساله خجالت بکش از این بچه ها شکایت کردی به کجا برسی
سلام
به نظر من اگه فقط یک بار این اهنگ اجرا کردن مشکی نیست
ولی اگه برای کاسبی چندین بار این اهنگ اجر کردن باید مثل یک دزد قانون براشون اجرا کنن
این دزدی باکلاس دزدی سر گردنه شرف داره به این دزدیا
محاکمه جریمه زندان حقشونه