موافقت ارشاد با نمایش خارجی «رستاخیز»
کارگردان فیلم «رستاخیز» از تازه ترین تصمیم وزارت ارشاد درباره این فیلم خبر داد وگفت: با نمایش خارجی آن موافقت شده اما اکران داخلی همچنان منوط به اعمال تغییرات و اصلاحاتی است که از نظر من امکان پذیر نیست.
فیلم « رستاخیز» به کارگردانی احمدرضا درویش تنها فیلم تاریخ سینمای ایران است که به صورت مستقیم به متن واقعه عاشورا می پردازد اما به خاطر نمایش چهره فردی که نقش حضرت ابالفضل العباس (س) را بازی می کند و به رغم برخورداری از مجوزهای مربوطه در پی مخالفت هایی اجازه نمایش نیافته است.
کارگردان فیلم ،غروب شنبه ۲۲ مهر ماه میهمان برنامه «چهل چراغ» در شبکه سه سیمای جمهوری اسلامی ایران با اجرای محمد رضا شهیدی فر بود تا درباره هنر عاشورایی بگوید و این که چرا تعداد فیلم های ساخته شده درباره واقعه عاشورا در سینمای ایران این قدر کم است اما چنان که پیش بینی می شد تا نوبت به بحث فیلم «رستاخیز» رسید سفره دل گشود.
درویش گفت: مقامات قبلی وزارت ارشاد برای حل مشکل از من خواستند به چهره بازیگری که نقش حضرت عباس را ایفا می کند نور بتابانیم اما جدای این که این برخورد غیر تخصصی بود به آنها گفتم به لحاظ تکنیکی هم شدنی نیست و نپذیرفتم.
به گفته او در دوره جدید وزارت ارشادالبته اعلام شده نمایش فیلم در خارج از کشور بلامانع است اما در داخل همچنان امکان پذیر نیست.
درویش پرسید: اگر قرار است تنها چهره «صحابه» نمایش داده شود و درباره دیگران - ولو غیر معصوم - امکان پذیر نیست چرا این موضوع را در قالب یک دستورالعمل مشخص ابلاغ نمی کنند به جای این که پس از صرف این همه وقت و هزینه اعلام کنند که نمی شود؟ هر چند که با سرنوشت فیلم رستاخیز در واقع دارند اعلام می کنند و بعید است دیگران سراغ این گونه مضامین بروند.
کارگردان سرشناس سینمای ایران آه کشان گفت: ساخت این فیلم از ایده اولیه تا تحقیق و فیلم نامه نویسی و اجرای پروژه ۱۰ سال زمان برده و مربوط به دوران آنالوگ است که هنوز امکانات دیجیتالی فراگیر نشده بود.
احمد رضا درویش پرسید: مگر غیر این است که ۹ بار مجوزهای ما را تمدید کردند؟ مگر «رستاخیز» بهترین فیلم جشنواره فجر نشد و سیمرغ های متعدد را از آن خود نکرد؟ مگر گذشتن از این مراحل مستلزم اخذ مجوزهای مختلف نیست؟
وی گفت: حتی پس از اکران های محدود خودمان تصمیم گرفتیم اصلاحات دیگری را نیز انجام دهیم ولی باز وزارت ارشاد اصرار داشت که حتما باید نور تابانده شود در حالی که قرار بود تنها درباره ۱۴ معصوم ممنوعیت نمایش چهره اعمال شود و حضرت عباس با همه عظمت و عزت در زمره ۱۴ معصوم نیست و ادعای استناد به نظر مراجع تقلید در حالی است که در زمینه های دیگر نیز اختلاف نظر دارند و ما بر پایه مجوزهای قانونی و شرعی پروژه را جلو می بردیم و اگر مشکلی بود در همان تمدیدها باید گفته می شد.
کارگردان فیلم «رستاخیز» تصریح کرد: به صراحت گفته ام و تکرار می کنم تا تکلیف این فیلم روشن نشود من فیلم دیگر نخواهم ساخت هر چند که ساخت این فیلم تمام و تولید و اکنون در کارنامه من ثبت شده ولو به نمایش درنیامده باشد.
احمد رضا درویش همچنین اظهار عقیده کرد چون فیلم را در آغاز روی کار آمدن دولت تدبیر و امید به آنان تقدیم کرده و زمان نمایش آن هم با توافق هسته ای یا برجام مصادف شد به شکلی قربانی آن موضوع شد وگرنه فیلم برای ۵۰ شخصیت فقهی و علمی و روحانی نمایش داده شده بود و مشکلی نداشته است.
مجری برنامه تلویزیونی «چهل چراغ» نیز در خلال گفت و گو بارها یادآور می شد این فیلم تنها یک روز در جشنواره اکران شده و یگانه فیلمی است که به متن عاشورا می پردازد در حالی که دو فیلم مشهور دیگر (روز واقعه و سفیر) مربوط به قبل یا بعد ازظهر عاشورا هستند.
احمد رضا درویش با لحنی آکنده از بُغض و خشم ادامه داد: چرا نمی پرسند تعهدات مالی خود را چگونه جبران می کنید؟
وی گفت: مطالبات من دوقِسم است. اولی حقوقی است چون رفتاری که با « رستاخیز» صورت پذیرفته را هم غیر قانونی می دانم و هم غیر اخلاقی و دیگری معنوی زیرا هر کارگردانی دوست دارد حاصل زحمات او دیده شود و می توان وباید پرسید که حقوق معنوی ما چه می شود؟
احمد رضا درویش تصریح کرد: تهیه کننده ایرانی تنها نبوده و شرکای خارجی هم داشته که به گفته او شیعه و مظلوم اند.
وی که لحن خود را در پایان تندتر کرده و مجری هم فضای لازم را به او داده بود خاطر نشان ساخت: این ظلم به شخص و گروه نیست. به فرهنگ و مردم است و قابل تحمل نیست.
احساسی ترین بخش سخنان کارگردان فیلم «رستاخیز» آنجا بود که گفت یکی از مفاهیم و اموزه های عاشورا عدالت است و من می پرسم آیا رفتاری که با عاشورایی ترین فیلم تاریخ سینمای ایران صورت پذیرفته با عدالت سازگار است؟
ارسال نظر