اخطار جدی ۸۰ کارشناس هسته ای به ترامپ
بیش از هشتاد نفر از مقامهای سابق جهانی و آمریکایی در کنار چندین نفر از کارشناسان و فعالان منع گسترش سلاحهای هستهای در نامهای ضمن حمایت از توافقنامه هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی موسوم به "برجام" به کاخسفید هشدار دادهاند که خروج آمریکا از این پیمان آن هم بدون نقض آشکار آن از سوی ایران، میتواند فاجعهبار باشد.
فرارو: بیش از هشتاد نفر از مقامهای سابق جهانی و آمریکایی در کنار چندین نفر از کارشناسان و فعالان منع گسترش سلاحهای هستهای در نامهای ضمن حمایت از توافقنامه هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی موسوم به "برجام" به کاخسفید هشدار دادهاند که خروج آمریکا از این پیمان آن هم بدون نقض آشکار آن از سوی ایران، میتواند فاجعهبار باشد.
امضاءکنندگان این نامه که نسخهای از آن را موسسه غیردولتی "آرمز کنترل" (مبارزه با گسترش تسلیحات نظامی) منتشر کرده تصریح کردهاند که: "از هنگام عقد توافق هستهای در ژانویه ۲۰۱۶، برجام توانسته به طرز چشمگیری از تهدیدی که برنامه هستهای ایران به وجود آورده بود بکاهد و زمینه را برای نظارت بیسابقه و شفافیت ایران در قبال فعالیتهای هستهای به وجود آورده است، امکانی که به احتمال بسیار زیاد هرگونه تلاش ایران برای پیشبرد برنامه هستهای نظامی را، حتی در صورت مخفیکاری، فورا برملا خواهد کرد."
در میان امضاءکنندگان این نامه چندین مقام سابق دولت آمریکا، کارشناسان دانشگاهی و اندیشکدههای مهم و نامهایی چون هانس بلیکس، رئیس سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی؛ تامس آر. پیکرینگ، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد و همچنین سفیر سابق آمریکا در کشورهای روسیه، اسرائیل و اردن؛ لارا هولگیت، سفیر سابق آمریکا در آژانس انرژی هستهای؛ جان فاینر، مقام سابق وزارت خارجه آمریکا؛ جوزف سیرینسیونه، رئیس موسسه پلاشر، رابرت مالی، هماهنگ کننده سابق کاخ سفید در امور خاورمیانه دیده میشود.
بسیاری از این افراد پیشتر هم از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران حمایت کرده بودند؛ اما نامه جدید آنها هم زمان شده با تلاشهای دولت جدید آمریکا برای "اصلاح یا ملغی" کردن برجام که به نظر دونالد ترامپ، رئیس جمهور این کشور، "یک پیمان افتضاح" است.
در ادامه این نامه امضاءکنندگان تاکید کردهاند آنها همزمان با حمایت از به کارگیری دقیقترین و موشکافانهترین روشها برای کنترل پایبندی ایران به برجام، به کاخسفید توصیه میکنند که باید این واقعیت را در نظر بگیرد که برهم خوردن توافق هستهای ایران را به سوی پیشبرد دوباره برنامههای هستهای خود سوق خواهد داد و "احتمالا" زمان رسیدن این کشور به فناوری هستهای نظامی را کوتاهتر خواهد کرد.
این نامه که همزمان شده با سرآمدن دومین مهلت ۱۲۰ روزه دولت جدید آمریکا برای تمدید تعلیق برخی از تحریمهای هستهای ایران، در حالی منتشر شد که امروز (چهارشنبه ۱۳ سپتامبر - ۲۲ شهریور) رسانه آمریکایی بلومبرگ به نقل از منابع آمریکایی گزارش کرده رکس تیلرسون، وزیر خارجه این کشور، در حال تماس با شرکای اروپایی آمریکاست تا محدودیتهای برنامه هستهای ایران را که براساس توافق برجام در حدود ۱۰ سال است٬ به بعد از پایان این تاریخ گسترش دهد.
شبکه خبری بلومبرگ میگوید دیپلماتهای آمریکایی به مقامهای رسمی اروپایی رجوع کردهاند تا شاید آنها به طرح محدود کردن برنامه هستهای ایران پس از انقضای برجام بپیوندند.
از جمله مهمترین اهداف این طرح٬ اعمال محدودیت بر برنامه غنیسازی اورانیوم ایران اعلام شده است.
براساس توافق جامع اتمی که در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما٬ میان ایران و شش قدرت جهانی به دست آمد٬ ایران برخی از محدودیتهای موقت را در برنامه غنیسازی اورانیوم خود پذیرفت.
این محدودیتها پس از پایان تاریخ پیشبینی شده در توافق برجام که عمده آن ۱۰ ساله است٬ پایان مییابد و سپس برنامه اتمی ایران مطابق قوانین آژانس همانند دیگر کشورها به صورت عادی ادامه پیدا میکند.
تماس دیپلماتهای آمریکایی با مقامهای اروپایی برای محدود کردن برنامه اتمی ایران پس از پایان برجام٬ چند هفته پیش از اعلام راهبرد جدید آمریکا در برابر ایران و توافق برجام انجام میشود.
ارسال نظر