منتجب نیا: راه حل رفع حصر، مذاکره محرمانه است
لازمه تقویت هرکاری، نقد و بازخوانی گذشته آن است. بیش از ۲۰ سال از عمر جریان اصلاحات که از دوم خرداد ۷۶ به شکل رسمی وارد سیاست ایران شد، میگذرد.
انتقادات فراواني به کابینه دوازدهم و انتخاب وزرای دولت از طرف حامیان آقای روحانی مطرح میشود. شما کابینه و روند گزينش آن را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
کابینه هایی که تشكیل می شود تابع روش و سیاستی است که رییس جمهور اتخاذ می کند. زماني كه رییسجمهور اصولگراست، کابینه آن نيز به طور طبیعی اصولگرا خواهد بود. یک وقت نيز رییس جمهور اصلاحطلب می شود، کابینه آن فرد اصلاح طلب خواهدشد.به نظر من، اینکه یک رییس جمهور انتخاب شود و به او بگویند که چرا کابینهات را همفکر خودت انتخاب نکردي، یک اصل و قاعده است.
کابینه آقای روحانی چگونه بسته شد؟
قبل از انتخابات، بین اصلاح طلبان انتقاداتی به شورای سیاستگذاری وجود داشت. دليل اصلي اين انتقادات چيست؟
در سال ۹۴ برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان تلاشهای فراوانی صورت گرفت. احزاب و شخصیتها برای خودشان در این انتخابات برنامههایی داشتند. در این میان، گروهی فعالیت خود را آغاز و خودش را کمیته راهبردی وابسته به شورای مشورتی رییس دولت اصلاحات معرفی کرد. این کمیته یکی از کمیتههای شورای مشورتی رییس دولت اصلاحات بود.
اعضای آن چه کسانی بودند؟
۱۰ الی ۱۲ نفر از فعالان سیاسی بودند که ریاست آن کمیته نيز با آقای موسوی لاری بود. افراد این کمیته منصوب رييسدولتاصلاحات بوده و ماهیت این کمیته مورد بحث نبود. آنچه که مهم است تداخل در امور و موازیكاري بود که بر خلاف عقلانیت است.
مگر چه اتفاقی افتاد؟
ما به یکباره دیدیم که این کمیته خود را متولی تبلیغات انتخابات معرفی کرد و در تلاش بود که در سطح کشور، نیروها را به صورت یک کمیته منسجم کند تا امر انتخابات را از صفر تا صد در بحث تبلیغات به عهده بگیرد. ما نسبت به این موضوع اعتراض کردیم و اولین نفری که به این موضوع اعتراض کرد من بودم. رييسدولت اصلاحات نيز پذیرفت که این اقدام غلط است و گفتند من اجازه نمیدهم این کار صورت گیرد. رييسدولت اصلاحات گفت كه من به اینها اعلام كردم سیاست های راهبردی را ترسیم کنید و به من بدهید نه اینکه در امور مداخله کنید.
بعد از این صحبت، مشکل حل شد؟
این شرایط تا زمان انتخابات ادامه داشت؟
این افراد را چه کسانی انتخاب کرده بودند؟
رييسدولت اصلاحات و آقای عارف این افراد را انتخاب کرده بودند. این افراد، یک شخص را در کنار یک حزب فراگیر قراردادند. اما موضوع دیگر این بود که از بعضی احزاب، اشخاصی به عناوین مختلف در شوراي عالي حضور داشتند.
یعنی تعداد افراد آن احزاب بیش از سایر احزاب بود؟
بسيار بیشتر از احزاب دیگر بودند. به این موضوع نيز در جلسه اعتراض شد. روزي یکی از اعضا در جلسه گفت در این شورا بی عدالتی حاکم است؛ چراکه ما یک حزب هستیم، یک رای داریم و حزب دیگری را اسم برد و گفت این حزب ۱۳ عضو در شورای عالی دارد.
حزب اتحاد ملت منظورش بود؟
بله، اتحاد منظورش بود. این حزب ۱۳ الی ۱۴ رای داشت و باقی احزاب یک رای داشتند و این بی عدالتی بود. این اعتراض نسبت به نحوه حضور افراد در شورا همچنان بود ولی به دليل وحدت و انسجام اصلاح طلبان، ما تحمل کردیم. البته مسائل دیگری نيز علاوه بر این مساله و حضورتعداد زیادی از افراد یک گروه وجودداشت که به نظرم همین کاری که صورت گرفت، باعث شد شورای نگهبان حساسیت بیشتری به خرج دهد و تمامی کاندیداهای درجه یک و دو ما را رد صلاحیت کند.
چطور؟ این رد صلاحیت چه ربطی به حضور این افراد در شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان پیدا میکند؟
شوراینگهبان در ظاهر میدید که پشت قضیه جریانی حضور دارد که روی آن افراد، حساسیت وجود داشت. اگر احزاب وارد صحنه شده بودند، چنین حساسیتی به وجود نمیآمد و بسیاری از نیروهای لایق ما وارد مجلس میشدند. به هرحال با همه ايرادات فراوانی که به شورای عالی سیاستگذاری وارد بود، لیستی برای مجلس تهیه شد و آن لیست با اتکاي همه اعضای شورای سیاستگذاری و رییس دولت اصلاحات، توانست در تهران و برخی استان ها پیروز شود.
دلیل اینکه برخی اعضای لیست امید در انتخابات ۹۴ در مجلس رنگ خود را تغییر دادند و از فراکسیون امید خارج شدند، چه بود؟
این نيز یک مسالهای است که باعث می شود پیروزی انتخابات قابل توجه جلوه نکند. ما در بسیاری از حوزههای انتخابی به دليل همان مساله ای که اشاره کردم، نیروی اصلاح طلب نداشتیم و به سمت نیروهای لایه سوم رفتیم و ملاک و معیار را فقط عدم مخالفت با آقای روحانی قرار دادیم. اگر در آن دوران شخصی مخالف روحانی نبود، در لیست قرار می دادیم. به همین دلیل از لیست امید نزدیک به ۱۶۰ نفر به مجلس راه پیدا کردند اما در زمان آزمایش و عمل از ۱۰۰ نفر نيز کمتر شدند و نتوانستند یک جایگاه قدرتمند و اثر گذار در مجلسشورایاسلامی پیدا کنند.
بعد از انتخابات مجلس و خبرگان در سال ۹۴، قرار بر پایان ماموریت شورای عالی سیاستگذاری بود؛ چه شد که این شورا به کار خودش ادامه داد؟
شورای عالی سیاستگذاری، یک ضرورت برای حل اختلاف بود و یک نوع مسکن در یک کار اورژانسی به حساب ميآمد. بعد از انتخابات سال ۹۴، ما در شورای عالی مطرح کردیم که انتخابات تمام شده است و این شورا که یک ضرورت و برای حل اختلاف بود، باید به کار خودش پایان دهد و باید به احزاب برگردیم و آنها را تقویت کنیم. اما متاسفانه همان افرادی که پشت صحنه بودند و می خواستند این قضیه را مدیریت کنند، قضیه را ادامه دادند و در نهایت تاییدیه رییس دولت اصلاحات را گرفتند که این کار تا انتخابات ۹۶ ادامه پیدا کند.
در دوسال اخير به نظر می رسد این بحثها پایان نیافت و در انتخابات ۹۶ نيز انتقاداتی به عملکرد این شورا وجود داشت.
در انتخابات ۹۶ همه اصلاح طلبان بدون هیچ اختلافی از آقای روحانی حمایت کردند و این موضوع مورد توافق همه گروههای اصلاح طلب بود. اما در بحث انتخابات شوراها نيز، این افراد وارد صحنه شدند و در انتخابات شورای شهر لیست هایی را ارائه کردند که در بسياري از این حوزهها مانند تهران، این لیست قابل دفاع نبود.
سه نفر از اعضای حزب اعتماد ملی در لیست شورای شهر تهران حاضر بودند که به شورای شهر راه یافتند، این یعنی اینکه سهمیه احزاب نيز داده شد. از چه نظر این لیست قابل دفاع نبود؟
این گروه معترض به عملکرد شورای عالی چه می خواهد؟
همه معتقدیم که باید به نظام حزبی برگردیم و احزاب را تقویت کنیم. شورای عالی، یک کار غیر اصولی و غیر قانونی بود که بیش از دو سال ادامه داشت. امروز این ضرورت به اتمام رسیده است و شرایط باید به حال عادی برگردد.باید به سوی نظام حزبی گام برداریم.
شما در یک مصاحبه گفتید که شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان تبدیل به نماد استبداد شده است. دلیل این صحبت شما، تصمیمات اشتباه شورا یا کم رنگ شدن احزاب است؟
هیچکدام. دلیل این صحبت این بود که شورا صورت قضیه است. پشت صحنه، مسائل دیگری توسط افرادی خاص رقم می خورد. به یقین این مساله را درک کردم که تعداد چهار تا پنج نفر در پشت صحنه شورا برای شورا تصمیم گیری می کنند و در شورا تصمیمات خود را برای سراسر کشور نهادینه می کنند. یعنی کل جریان اصلاحطلب و اعتدالگرا که یک جریان بزرگ در سراسر کشور است سرنوشت و زمام امر خود را به دست چهار تا پنج نفر آدم سپرده است.
چگونه پنج نفر آدم می توانند اعضای این شورا كه 50 نفر است را با خود همراه کنند؟
با رییس دولت اصلاحات نيز در رابطه با این موضوعات صحبت کردید و این انتقادات را انتقال دادید؟
بارها با ایشان جلسه گذاشتیم و این موضوعات را به ایشان انتقال دادیم. در هر جلسه نيز که با ایشان صحبت کردیم، حرف های من را تایید کردند و من تا بعد از انتخابات شوراها، هشت نامه به ایشان نوشتم و شرایط و فضا را برای ایشان شرح دادم و گفتم که نگذارید از حیثیت و محبوبیت و موقعیت اجتماعی شما چند نفر سوء استفاده کنند و شما را به نام خودشان مصادره کنند. ایشان یک سرمایه عظیم برای اصلاح طلبان است و چترشان بايد روی سر همه اصلاح طلبان باشد اما در عمل این موضوع کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
شما یک دیدار با مقام رهبری داشتید که از محتویات آن دیدار صحبت های مختلفی نقل می شود. در دیدار شما با حضرتآيتا...خامنهاي چه گذشت؟
دیدارهایی که با رهبری صورت میگیرد به خصوص دیدار های خصوصی، قاعدهاين نیست که دیدار کنندهها جزییات آن دیدار را بیان کنند. رویه اینگونه بوده و هست که هرجا لازم است دفتر رهبری آن موضوعات را بیان میکند. ما با ایشان ملاقاتی داشتیم. دعوت هم از جانب دفتر ایشان صورت گرفت.
شما برای این دیدار درخواست داده بودید؟
خیر، ما درخواستی نداشتیم. این دعوت از سوی دفتر ایشان صورت گرفت. البته برخی از بزرگان موضوعاتی را مطرح کرده بودند وازاينرو این دعوت از جانب دفتر ایشان صورت گرفت. در آنجا بحث های مختلفی شد که ما مقید بودیم که بحث ها را رسانه ای نکنیم. رسانه ها نيز که با من تماس گرفتند، اصل ملاقات را تایید کردم اما مطالب آن جلسه را بیان نکردیم. متاسفانه برخی از دوستان، کلیت برگزاری این دیدار را در جلسات شنیده بودند که رسانه ای کردند و این کار اشتباه بود.
موضوعاتی که شما با ایشان درمیان گذاشتید چه بود؟ در مورد مساله حصر نيز با ایشان صحبتی مطرح شد؟
مسائل مختلفی با ایشان درمیان گذاشته شد که همه به نفع اصلاح طلبان و مردم بود. ایشان نيز با بزرگواری با ما و مسائل مطرح شده برخورد کردند. این دیدار از دید ما دیداری مثبت و به نفع کل جریان اصلاحات و محصورین تلقی می شود. امیدواریم این دیدار ها ادامه پیدا کند و بحث ها همچنان به صورت محرمانه پیش رود تا مشکلات و موانع رفع شود و نیازی به بیان این مسائل در رسانه ها نیست.
موضع ایشان نسبت به اصلاح طلبان و جریان اصلاحات چه بود؟
موضع ایشان نسبت به این جریان و اصلاح طلبان به طور کامل مثبت است و از قدیم گفتند و امروز نيز میگویند که نظام ما دو بال دارد که یکی اصلاح طلبان و دیگری اصولگرایان هستند و این بار باید به دوش همه ملت باشد و یک جریان نمی تواند همه بار را به دوش بکشد. این مساله را شاید ۲۰ سال است که ایشان گفتهاند و می گویند و ما نيز در جلسات خصوصی و غیر خصوصی این مساله را از ایشان شنیدیم. در این جلسه نيز دوباره ایشان بر این موضع تاکید داشتند. حال اگر افرادی حرفهای تندی بزنند و ساختار شکنی کرده باشند آنها حسابشان از اصلاح طلبان و اصولگرایان جدا ست.
آیا شما در این دیدار به موردی برخوردید که اطلاعات به شکل دیگر یا ناقص به ایشان رسیده باشد؟
خیر. ایشان دیدگاه بسیار مثبتی داشتند و به چنین موضوعی برخورد نکردیم.
شما با رهبری دیدار کردید و صحبت های ایشان را شنیدید. فکر می کنید شرایط جامعه باید به چه سمتی برود تا موضوع حصر پایان بپذیرد؟آیا به نظر شما این موضوع قابل حل است؟
اینکه برخی مطرح می کنند که آقای روحانی موافق رفع حصر نیستند را چگونه تحلیل می کنید؟آیا از سوی او رایزنی برای حل این موضوع شده است؟
ارسال نظر