روزنامه قانون: داستان فراکسیونهای مجلس دهم و عملکردشان داستان عجیبی است. فراکسیون امید به ریاست محمد رضا عارف، فراکسیون مستقلین ولایی به ریاست علی لاریجانی و فراکسیون نمایندگان ولایی به ریاست حمیدرضا حاجی بابایی، سه فراکسیون مهم مجلس دهم هستند که هرکدام نقش خود را تاثیرگذارتر از دیگری میدانند.
اما آنگونه که سید علی ادیانی، عضو شوراي مرکزی فراکسیون نمایندگان ولایی ادعا میکند فراکسیون اکثریت مجلس، فراکسیون نمایندگان ولایی است. فراکسیونی که ريیسش عضو شوراي مرکزی تشکل جمناست.
نماینده مردم قائم شهر، سوادکوه و جویبار مدعی است این فراکسیون توان این را دارد که وزیری را بر صندلی وزارت بنشاند یا از صندلی وزارت دور کند. او همچنین در گفت وگو با «قانون» از نفوذ فراکسیون نمایندگان ولایی در سایر فراکسیون ها و کانال کشی رای ها سخن گفت كه مشروح این گفت و گو در ادامه می آید.
آقای ادیانی، ماجرای تشکیل دولت در سایه در فراکسیون نمایندگان ولایی که در رسانه ها منتشر شد، چه بود؟
چه کسی این خبر را داده است؟
آقای ابوالفضل حسن بیگی به عنوان عضو شورای مرکزی فراکسیون ولایی در گفت و گو با ایسنا این ادعا را مطرح کردند.
ایشان عضو شورای مرکزی این فراکسیون نیستند. این موضوع در فراکسیون مطرح نشد. نمیدانم به چه دلیل ایشان این صحبت را کردند.به نظرم نظر شخصی خودشان است.
در متن خبر آمده فراکسیون ولایی برای بررسی وزرای پیشنهادی دولت، دولت در سایه تشکیل داد.
نظر شخصی خودشان است. چنین موضوعی به عنوان تصمیم فراکسیون در شورای مرکزی مطرح نشده است.
سیستم فراکسیون ولایی برای بحث رای اعتماد به وزرا چگونه بود؟
ما سیستم شفافی داشتیم كه بارها از طریق فراکسیون نمایندگان ولایی و رییس این فراکسیون اعلام شد. مجمع عمومی فراکسیون برای اینکه بتواند با یک جمع بندی به دور از نگاه سیاسی کابینه را بررسی کند، تصمیم گرفت ۱۵ نفر را به عنوان کمیته تعامل با دولت انتخاب کند. این کمیته تشکیل و اعضای آن و هیات رییسه این کمیته انتخاب شد.
چه کسانی در این کمیته بودند؟
آقای حاجی بابایی به عنوان رییس این کمیته، آقای زاهدی، نایب رییس و بنده نيز نایب رییس دوم. آقای مفتح نيز به عنوان سخنگوی این کمیته انتخاب شدند وکار را پیش بردیم. بحث دولت در سایه نيز هیچگاه مطرح نبود.
ساز و کار این کمیته به چه شکل بود؟
با افرادي كه نفوذ داشتند، به ويژه آقاي روحانی جلسه داشتیم. با برخی وزرای پیشنهادی نيز جلساتی برای بررسی برنامهها و رویکردهای هدایت وزارتخانهها داشتیم. به طور کلی رویکرد ما بررسی شاخصهای لازم برای تصدی وزراتخانهها در قالب یک مجموعه بود. بر مبنای این شاخصها ۱۵بند و شاخص برای رای به وزرا در نظر گرفتیم و در روز ملاقات با رییس جمهور به ایشان تقدیم کردیم.
در دیدار شما و آقای روحانی چه گذشت؟
در دیدار با آقای روحانی این شاخصها را به ایشان ارائه و اعلام کردیم هرکدام از وزرای شما از این ۱۵ شاخصه برخوردار باشند، فراکسیون نمایندگان ولایی به آن ها رای خواهد داد.
آقای روحانی نظرشان چه بود؟
ایشان نيز استقبال و شاخصها را قبول کردند. فراکسیون ولایی بر مبنای تحقیقات میدانی که انجام داد به تحلیل نشست. اکثریت وزرایی که رای آوردند اگر همراهی فراکسیون نمايندگان ولایی با آنها نبود، بيشك رای نمیآوردند. ما در چارچوب اینکه باید به دولت کمک شود و حد نصاب لازم برای تشکیل هیات وزیران اتفاق بیفتد، اين روند را در دستوركار قرار داديم.
این نگاه و تحلیل را برآمده از منش فکری امام خمینی(س) و رهبر معظم انقلاب میدانیم و به رهنمودهای رهبری پایبند بودیم. بر همین مبنا کمک کردیم تا دولت هرچه زودتر شکل بگیرد. امیدوارم دولت بتواند به وعدههای فوق سنگین خود که در انتخابات داد،جامه عمل بپوشاند. نگاه مجلس نيز کمک به همه نهادهای حکومتی اعم از دولت و سایر دستگاه ها و قواست.
سیاست شما در فراکسیون نمایندگان ولایی در قبال دولت چیست؟
بيشتر نمایندگان فراكسيون ولایی بنا را بر همدلی و همراهی با دولت گذاشتند. البته ما نيز ناظر بر عملكرد دولت در چارچوب قوانین خواهیم بود. نظارتمان را دقیق، موشکافانه و مستدل پیگیری خواهم کرد. چون معتقدیم اصل نظارت موجب تقویت همه نهادهای حکومتی خواهد بود.
در زمان بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی در دولت، دو فراکسیون امید و مستقلین ولایی تشکیل جلسه دادند و بر مبنای اخبار منتشر شده با يكديگر همپیمان شدند که به برخی وزرا رای و به برخی رای ندهند. این جلسه نهایی در فراکسیون شما نيز گذاشته شد؟
به طور طبیعی این جلسه در فراکسیون ما نيز برگزار شد. برخی نمایندگان نگاهشان به کابینه پیشنهادی اینگونه بود که تعدادی از این وزرا بيشك رای خواهند آورد. هر سه فراکسیون در این مساله هم نظر بودند اما در مصداق متفاوت میاندیشیدند. نگاهمان به برخی وزرای پیشنهادی نيز این بود که اگر رای نیاورند، بهتر است. فراموش نشود كه ما فراکسیون اکثریت مجلس هستيم.
مگر چند نفر در فراکسیون شما عضویت دارند؟ آيا تعداد اعضای شما از فراکسیون مستقلین ولایی و فراکسیون امید بیشتر است؟
اکثریت مطلق را ما نداریم. اما از نظر تعداد بیشترین عضو را ابتدا فراکسیون نمایندگان ولایی، دوم فراکسیون امید و سوم فراکسیون مستقلین ولایی دارند.
اعضای فراکسیون شما چند نفر هستند؟
این مسائل را دیگر نباید بپرسید. مگر من از شما سوال کردم که چقدر حقوق می گیرید؟
این دو بحث متفاوت است. شما مدعی هستید فراکسیون اکثریت مجلس هستید. من مدعی نشدم بیشترین حقوق را در مجموعه کاریام میگیرم! ضمن اینکه این مساله من شخصی است اما مساله تعداد اعضای یک فراکسیون شخصی نیست.
همینقدر بدانيد که ما اکثریت مطلق در مجلس نیستیم. یعنی نصف به اضافه یک مجلس را در اختيار نداریم. اما اکثریت فراکسیونی مجلس هستیم. یعنی اینکه اگر فراکسیون نمانیدگان ولایی اراده کند که وزیری رای نیاورد، حتی اگر دو فراکسیون دیگر به آن وزیر رای دهند، بي شك آن وزیر رای نخواهد آورد.
یعنی می خواهید بگویید در هر دو فراکسیون نفوذ دارید؟
احسنت؛ این یکی از ویژگی های فراکسیون نمایندگان ولایی است. ویژگی دیگر این فراکسیون این است که اثرگذارترین نمایندگان در مجلس، کمیسیونها، کانالکشی آرا و جهت دادن به مجلس، بيشتر عضو این فراکسیون هستند.
نکته دیگر این فراکسیون این است که بیشترین سابقه نمایندگی و معدل حضور در مجلس متعلق به نمایندگان این فراکسیون است. این سه ویژگی کافی است که یک فراکسیون در نفی و اثبات و بود و نبود یک وزیر نقش آفرین باشد.
در فراکسیون شما، بنا بر رای ندادن به چند وزیر گذاشته شد؟
در فراکسیون ما بحث اینکه به کدام وزیر رای داده نشود، مطرح نشد. نگاه کلان ما این بود که بيشك دولت ميزان لازم را برای تشکیل کابینه داشته باشد و این خواست مردم بود. اما نسبت به برخی وزرا تاکید به رایآوری آنها داشتیم و نسبت به برخی وزرا نگاه این بود که اگر رای نیاورند، بهتر است و رای نیاوردند.
آقای ادیانی، از بعد آماری اگر نگاه کنیم، بیشتر مخالفان وزرا از فراکسیون شما بودند. چگونه این موضوع با صحبت شما سنخیت پیدا می کند؟
اینگونه نبود. این اشتباه است. آمار چیز دیگر می گوید.
آقایان فولادگر، ابطحی، قاضی پور، ذوالنوری، پورمختار و تعدادی از همفکران این نمایندگان از فراکسیون شما نبودند؟
من به عنوان عضو شورای مرکزی این فراکسیون میگویم که اینگونه نبود. من خودم به عنوان موافق وزیر پیشنهادی ارشاد در مجلس نطق کردم. بسیاری دیگر از اعضای فراکسیون ولایی به عنوان موافق ثبتنام کردند که در قرعهکشی شانس با آنها همراه نبود. اینکه تعداد مخالفان بیشتری از نمایندگان این فراکسیون صحبت کردند، ملاک نیست.
مهم این است که چه درصدی از نمایندگان فراکسیون ما به عنوان موافق و مخالف ثبتنام کردند که به عقیده من تعداد موافقان وزرا در فراکسیون ما که ثبت نام کردند، بیش از مخالفان بود.
نظر کاربران
ما هم اراده میکردیم الان هیچکدامتان رو صندلی مجلس وجود نداشت!
پاسخ ها
واللا همینو بگو کاش یادشون بمونه که زورشون عاریتی و بخاطر رای مردمه ومردم دفعه بعد که عملکردشون هم نگاه میکنن و نمیشه که واسه منتخب مردم زیادی دردسر درست کنن
احسنت!....
بابا اراده !
همینطور بتاز و بگو تا مردم شهرت یه یا علی بگن و پرتت کنن از مجلس بیرون تا ببینی اراده کی قویتره
در اینسوی میدان نماینده جویبار با دوبنده آبی ....
معلوم نیست شما برای دفاع از حق مردم رفتید مجلس یا قدرت طلبی و منافع خودتون ...