بعد از گذشت بيش از دوماه از بحران عربستان، امارات، بحرين و مصر عليه قطر و تبادل اتهامها و افشاگريهاي متعدد كه پايههاي خانه شوراي همكاري خليج فارس را سست كرده، چند هفته گذشته با سكوت ميانجيگران منطقهاي و بينالمللي مواجه شده بود.
روزنامه اعتماد: بعد از گذشت بيش از دوماه از بحران عربستان، امارات، بحرين و مصر عليه قطر و تبادل اتهامها و افشاگريهاي متعدد كه پايههاي خانه شوراي همكاري خليج فارس را سست كرده، چند هفته گذشته با سكوت ميانجيگران منطقهاي و بينالمللي مواجه شده بود.
بعد از اين ركود ديپلماتيك ظاهرا كويت بار ديگر فعاليت سياسي خود را در منطقه از سر گرفته تا با توجه به جايگاه امير اين كشور در ميان كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس، بتواند اين بحران را از طريق مذاكره و گفتوگو حل و فصل كند. تحركات ديپلماتيك كويت به تنهايي اين ركود را از بين نبرده است و امريكا نيز با اعزام دو فرستاده ويژه به منطقه سكوت بينالمللي كه بعد از نشست اخير كشورهاي محاصرهكننده قطر در منامه ايجاد شده بود را شكسته است.
اما اين جنب و جوش ديپلماتيك را نبايد با گشايش قريب الوقوع در اختلافات كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس اشتباه گرفت زيرا در شرايطي كه لحن نمايندگان كشورهاي عربي عليه يكديگر به هيچوجه مثبت نيست و اتهامزنيهاي رسانهاي از سوي عربستان، امارات، بحرين و مصر عليه قطر و بلعكس ادامه دارد نبايد انتظار داشت كه به زودي اين اختلافها كنار گذاشته شود. صباح الاحمد الجابر الصباح، امير كويت كه ميانجيگري در پرونده قطر را برعهده دارد تعدادي از مسوولان كويتي را مامور كرده تا حامل پيامهاي او به سران كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس و كشورهاي عربي باشند.
روز سهشنبه خالد الفليج، فرستاده ويژه امير كويت و مشاور ديوان اميري در راستاي تلاشهاي كشورش براي حل بحران كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس راهي قطر شده است. خبرگزاري كويت گزارش داده كه الفليج پاسخ امير كويت به تميم بن حمد بن خليفه آل ثاني امير قطر را به او تحويل داده است. از سوي ديگر منابع ديپلماتيك خبر دادهاند كه محمد عبدالله المبارك، وزير دولت در امور شوراي وزيران و جانشين وزير رسانه كويت راهي جده شده است تا پاسخ قطر به مطالبات كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس را به عادل الجبير وزير خارجه عربستان تحويل دهد. ترافيك ديپلماتيك در حاشيه خليج فارس با سفر يوسف بن علوي وزير خارجه عمان به كويت و ديدار با امير اين كشور افزايش پيدا كرده است.
بر اساس گزارش خبرگزاري كويت نواف الاحمد الجابر الصباح وليعهد كويت و وزير خارجه اين كشور نيز در اين ديدار حضور داشتهاند. اين در حالي است كه روز گذشته وزير خارجه كويت به عربستان و مصر سفر كرده بود و پيام امير كشورش را براي سران اين كشورها انتقال داده بود. خبرگزاري كويت به گزارش خبر سفر وزير خارجه اين كشور به مصر و عربستان اكتفا كرده و جزيياتي درباره متن اين پيامها يا هدف از ارسال آن گزارش نداده است اما يادآور شده كه وزير خارجه كويت روز سه شنبه راهي امارات، بحرين و عمان هم خواهد شد.
از سوي ديگر رسانههاي مصري تاكيد كردند كه عبدالفتاح السيسي، رييسجمهور اين كشور از قطر خواسته تا به مطالبات كشورهاي عربي پاسخ مثبت بدهد. با توجه به اينكه بعد از بركناري محمد مرسي از رياستجمهوري مصر و روي كار آمدن السيسي، قطر از گروه اخوان المسلمين حمايت كرد و شبكه الجزيره به قدرت رسيدن ژنرال السيسي را كودتايي عليه مرسي دانست، روابط قاهره و دوحه تيره و تار شد و دو كشور فقط در دورهاي كوتاه شاهد بهبود روابط بودند كه بار ديگر اين گشايش هم با بحران كشورهاي عربي عليه قطر كاملا از بين رفت.
السيسي همچنين از مسوولان قطري خواسته كه نگرانيهاي كشورهاي عربي را درك كرده و به مطالبات آنها عمل كند. از سوي ديگر الجزاير نيز كه به خاطر رايزني در خصوص بحران قطر وارد شده عبدالقادر مساهل وزير خارجه خود را مامور كرده كه به كشورهاي عربي منطقه سفر كند، تاكنون به عربستان، مصر، عمان و قطر سفر كرده بود به كويت رفته تا بعد از آن هم راهي بحرين، اردن و عراق شود.
مساهل در ديدار با امير كويت در كاخ البيان پيامي از عبدالعزيز بوتفليقه، رييسجمهور الجزاير به امير كويت داده است و بر اساس اظهارات وزير خارجه الجزاير بوتفليقه از تلاشهاي امير كويت به ويژه در خصوص حل و فصل مشكلات كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس و بازگرداندن وحدت ميان آنها تقدير و حمايت ميكند. مساهل ابراز اميدواري كرده كه تلاشهاي امير كويت در اين زمينه موفقيت آميز باشد و گفته كه در شرايط فعلي در وضعيتي هستيم كه بيش از هر وقت به اتحاد و همكاري نياز داريم. در عين حال كه كويت موتور ديپلماتيك خود را براي مديريت بحران كشورهاي عربي روشن كرده است روز دوشنبه دو فرستاده ركس تيلرسون، وزير خارجه امريكا وارد كويت شدند تا بر اساس ماموريتي كه پيدا كردهاند تحولات پرونده قطر را مورد بررسي قرار دهند.
بر اساس گزارش روزنامه الاخبار تيموتي ليندركينگ مشاور وزير خارجه امريكا در امور حاشيه خليج فارس و ژنرال آنتوني زيني فرمانده بازنشسته نيروي دريايي امريكا دو فرستاده تيلرسون بودهاند كه بعد از ورود به كويت با خالد الجارالله معاون وزير خارجه كويت ديدار كردند و تاكيد كرده كه واشنگتن از تلاشهاي كويت براي حل بحران كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس حمايت ميكند.
در سايه لجبازي كشورهاي عربي و مقاومت در برابر حل اين بحران يك نكته مثبت در بحراني كه عربستان، امارات، بحرين و مصر عليه قطر ايجاد كردهاند شكل گرفته و آن هم موضع بيطرف كويت در ميان اعضاي شوراي همكاري خليج فارس است. العربي الجديد نوشته كه كويت با بيطرفي و تلاش براي حل بحران ميتواند نقش تاريخي خود را در منطقه به عنوان يك قدرت سياسي و ديپلماتيك قوي بازيابي كند. بر اساس اين گزارش دايرههاي قدرت و تصميمگيري در كويت طرحها و برنامههايي براي حل بحران كشورهاي عربي دارند تا نقش ديپلماتيك اين كشور را دوباره زنده كنند و اين مساله به حل بحران فعلي كشورهاي عربي حاشيه خليج فارس محدود نميشود.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر