نظر متفاوت یک اقتصاددان در مورد خرید طلا
یک اقتصاددان گفت: به خانواده های ایرانی و بانک مرکزی توصیه میکنم که طلا دارایی خوبی برای آینده نیست فهم من این است که کاهش قیمت طلا یک بازی جهانی است که حداکثر طی ۱۸ ماه تا دو سال آینده تمام می شود لذا خانوادههای ایرانی به شدت ضرر می کنند.
محمد حسین ادیب افزود: توجه به تاریخ آمریکا به این سوال در مورد علت کاهش قیمت جهانی طلا پاسخ میدهد. در دهه هشتاد هر کسی که در دنیا پول داشت می گفت باید در آمریکا سرمایه گذاری کنم چون آمریکا بالاترین سود سپرده را در دنیا می داد. سال ۹۱ میلادی این روند متوقف شد ولی سهام در آمریکا طی ۱۰ سال سه برابر شد یعنی مجدد هر کسی که پولی داشت در آمریکا سهامی خرید.
وی افزود: در سال ۲۰۰۱ سهام در آمریکا سقوط کرد و خانوادهها ۷۰ درصد دارایی خود را از دست دادند اما از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ بازی مسکن در آمریکا شروع شد. مجدد نیز مردم جهان به سمت بازار مسکن آمریکا گرایش پیدا کردند. در سال ۲۰۰۸ مسکن هم آمریکا سقوط پیدا کرد و در بعضی ایالات تا یک سوم شد یعنی طی ۲۰ سال جامعه آمریکا دو بار غارت شد؛ یک بار روی سهام به شدت ضرر کرد و بار بعدی بر روی مسکن.
ادیب گفت: از سال ۲۰۰۸ بازی چهارمی در اقتصاد جهان شروع شد و آن بازی طلا بود منتهی این بار خانوادههای آمریکا و اروپا که دو بار طی ۲۰ سال غارت شده بودند در این بازی شرکت نکردند. هدف این بازی مردم ایران، کشورهای عربی، هند و چین است. خانوادهها در این چند کشور به شدت در حال خرید طلا هستند.
این اقتصاددان اذعان کرد : معتقدم که این بازی مانند دو بازی قبل تکرار می شود و قیمت جهانی طلا به ۸۰۰ دلار کاهش پیدا میکند اما این کاهش اکنون رخ نمی دهد. قیمت طلا مجدد در حال حاضر افزایش پیدا می کند اما طی دو سال آینده به حدود ۸۰۰ دلار بر میگردد . یعنی به عبارت دیگر طلا مانند بازی سهام و مسکن در آمریکا یک بازی است که کمپانیها آن را به راه انداختهاند. این کمپانی ها قیمت طلا را اکنون کمی پایین آورده اند تا مردم را به سمت این بازار جذب کنند.
وی افزود : کاهش قیمت طلا مدیریت شده است و مانند دو بازی سهام و مسکن در آمریکا در حال مدیریت شدن است. مثلا در مورد بازی سهام اگر داوجونز را مد نظر بگیریم و تورم را از آن کم کنیم متوجه می شوید که هر کسی که در سال ۲۰۰۰ سهام خریده اکنون ۵۱ درصد از پول خود را ضرر کرده است. بازی طلا هم چیزی خارج از این فرایندها نیست.
ادیب گفت: در حال حاضر طبق اعلام بانک مرکزی دولت ۵۷ تن طلا دارد که با این نوسانات قیمت تقریباً یک سوم این طلا را از دست داده است. بنابراین نشان میدهد که بانک مرکزی در مدیریت صنایع کشور طی یکسال گذشته خوب عمل نکرده است . اگر چه این طلا را ۶۰۰ دلار خریداری کردند ولی در مدیریت در ابتدا خوب بودند ولی در طی یکسال گذشته خوب عمل نکردند.
این عضو هیات علمی دانشگاه در برنامه تلوزیونی پایش گفت: اگر هر خانواده ایرانی ۲۰۰ گرم طلا داشته باشد جامعه ایران اکنون ۲۰۰ میلیارد دلار طلار دارد و اگر هر خانواده ۱۰۰ گرم طلا داشته باشد این رقم ۱۰۰ میلیارد دلار است. نوسانات بازار نشان داد خانوادههایی که از این ذخیره استفاده کردند خوب عمل کردند اما در طی یکسال گذشته خانوادههای ایرانی نیز بد عمل کردند. فهم من این است که کاهش قیمت طلا یک بازی جهانی است که حداکثر طی ۱۸ ماه تا ۲ سال آینده تمام می شود لذا خانواده های ایرانی به شدت ضرر می کنند.
یک اقتصاددان با تأکید بر اینکه کاهش اخیر قیمت دلار هیچ دلیل اقتصادی نداشت گفت: کاهش اخیر قیمت دلار یک حرکت هیجانی بود و طول عمر نخواهد داشت.
ادیب افزود: قیمت دلار به دو دلیل بستگی دارد و این دلایل یکی عرضه دلار و دیگری قدرت خرید دلار است. عرضه دلار به سبب کاهش صادرات نفت ۵۷ درصد کم شده است. مسوولان بانک مرکزی اخیراً اعلام کردند که در سال گذشته ۵۰ درصد حجم اسکناس افزایش پیدا کرده و چون قدرت خرید دلار افزایش یافته عرضه آن نیز کم شده است .
وی ادامه داد: کاهش اخیر قیمت دلار هیچ دلیل اقتصادی نداشت برای اینکه نه عرضه دلار تغییر پیدا کرده و نه قدرت خرید دلار کاهش یافته است لذا حرکت هیجانی بازار بود و طول عمر نخواهد داشت.
نظر کاربران
جناب اقتصاد دان حرف شما درست اما توجه داشته باشین که به غیر از سیاست مداران و کسانی که درعالم سیاست و اقتصاد دستی برقیمت جهانی طلا دارند افرادی هم هستند که می توانند برقیمت این فلز کمیاب و گرانبها تاثیرداشته باشند ازجمله معدنچیان و کارگران آنها ، درثانی اتفاقات مثبت ومنفی زیادی می تونه در بالاتررفتن قیمت این فلزتاثیرداشته باشه، به نظرم صاحبان معادن به این راحتی در مقابل کاهش قیمت و دستمزد و فروش طلا کوتاه نمی آیند وبا کاهش و افزایش تولید خود قیمت آن را به دلخواه خود تغییرمی دهند