روحاني بهانهای برای عدم انتخاب وزیر زن ندارد
سالهاست که به زنان میگویند شما تجربه کافی را برای حضور در راس یک وزارتخانه ندارید و نخست باید ردههاي مدیریتی را طی کنید. روند درستی برای حضور زنان در راس قدرت طی نشدهاست. یک نگاه کلی به سطح منطقه بیندازید افغانستان،عراق و بسیاری از کشورهای جهان سوم نیز در کابینه دولتهایشان وزیر زن حضور دارد اما نمیدانم چرا این موضوع در ایران حالت تابو پیدا کردهاست.
گفتوگوی«قانون» با پروانه سلحشوری،عضوفراكسيون اميد و رییس فراکسیون زنان را میخوانید:
ما شاهد این بودیم که برخی از اعضای فراکسیون امید، نامه سوال از رییس جمهور در خصوص موسسات مالی و اعتباری که توسط مخالفین دولت در حال جمع آوری بود را امضا کردند، این اقدام با چه هدفی صورت گرفت؟
تا جایی که من در جریان این موضوع هستم، ابتدا به دوستان گفته شده بود میخواهیم بیانیهای در خصوص مسائل پیش آمده با موسسات مالی اعتباری در مجلس خوانده شود(یعنی شبیه بیانیه درخواست از رییس جمهور برای انتخاب وزیر زن در کابینه) اما بعد از اینکه امضای نمایندگان را جمع کردند، به یکباره موضوع طرح سوال مطرح شد.
به نظر شما به عنوان رييسفراكسيون زنان، موانعی که مانع حضور زنان در راس قدرت میشود چیست؟
تربیت نشدن مدیر میانی قوی در میان بانوان چقدر با غیبت آنها در راس قدرت ارتباط دارد؟
در گذشته اعلام کرده بودید سطح پايين مطالبه بانوان حضور وزیر زن در کابینه است؛ با این اظهارات، انتظارات خود از دولت را پایین آوردید؟
نه، ما هنوز از خواسته قبلی خود که حضور زنان در هیات دولت به عنوان وزیر است کوتاه نیامدهايم و در این راستا همه تلاش خود را به کار خواهیم گرفت. بیانیه حضور زنان در کابینه را ۱۵۷ نفر از نمایندگان طیفهای گوناگون در مجلس جمع آوری کردند. مجلس حمایت خودش را اعلام کرده و ادامه کار در دست دولت است که به نظر میرسد بهانهای نیزبرای عدم انتخاب وزیر زن در دستش نیست.
کدام وزارتخانهها میتواند محل مناسبتری برای فعالیت زنان به عنوان وزیر باشد؟
هر فردی در هرکجا که تخصص دارد و شایسته است باید مورد استفاده قرار گیرد. اما باتوجه به ویژگیهای زنان به نظر میرسد در حوزههایی مانند بهداشتودرمان، وزارت علوم و فناوری و آموزش و پروش بتوانند عملکرد بهتری از خود ارائه دهند.
برخی مطرح میکنند وزیر زنی که بدون اذن شوهرش نتواند از کشور خارج شود، چه کارایی می تواند داشته باشد؟
من فکر می کنم زنی که شایستگی وزیر شدن را داشته باشد به خوبی از پس اداره خانواده خودش برخواهد آمدو با مشکلات سطحی این چنینی روبهرو نخواهد شد.
باتوجه به گمانهزنیها و سهمخواهیهایی که در خصوص کابینه انجام میشود، فراکسیون امید چه اقداماتی را در اين زمينه انجام داده است؟
چند وقت پیش فراکسیون امید با رییس جمهور جلسه داشت. موضع فراکسیون امید در رابطه با کابینه به هیچ عنوان موضوع سهمخواهي نیست. فراکسیون امید به خوبی میداند که طیفهای متفاوتی از رییس جمهور حمایت کردند و هر کدام انتظاراتی را دارند امابیشتر، کارآمدی و حمایت از رویکردی که مردم در انتخابات از آن حمایت کردهاند مد نظر ماست.
باتوجه به همسویی بیشتر این مجلس و دولت به نظر میرسد روحانی دستش برای انتخاب اعضای کابینهاش بازتر است، نظر شما در این خصوص چیست؟
به طور طبیعی این مجلس با مجلس قبلی از لحاظ تفکر سیاسی حاکم بر آن تفاوت دارد ولی این را نيز در نظر بگیرید که اصولگرايان معتدل در كنار اصلاحطلبان در انتخابات از روحانی حمایت کردند. پس این الزام که فقط اصلاح طلبان در کابینه حضور داشته باشند درست و قابل قبول نيست.
نظر شما در خصوص نقدهایی که در این روزها به شورای عالی سیاست گذاری اصلاحطلبان مطرح میشود چیست؟
به نظرمن شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان از آغاز زمان شروع به کار خود توانست موثر واقع شود. تصمیماتی که آن مجموعه به ویژه در مورد لیست مجلس گرفت خوب و قابل دفاع بود. اما بعد از لیست مجلس، لیست شورای شهر نيز توانست به طور کامل رای آورد و با وجود انتقادات مطرح شده از سوی برخی، مردم مجدد به تصميمات اين مجموعه اعتماد کردند و دوباره رای دادند.
شورای شهر یکدست می تواند برای شهر مفید باشد؟
امیدوارم این شورا یک شورای مفید و موفق باشد، البته همانگونه که میدانید آنها یکدست نیستند و از طیفهای مختلف اصلاح طلبی تشکیل شدهاند.
چه فردی را برای شهردار آینده تهران مناسب میدانید؟
من بر خلاف برخی که معتقدند یک فرد علوم انسانی خوانده باید در شهرداری روی کار بیاید مخالفم، شهردار تهران بايد تکنوکرات انتخاب شود. این موضوع که شهر از لحاظ بحثهای فرهنگی و اجتماعی نیاز به رشد و شکوفایی دارد موضوعی صحیحی است اما پيگيري اين مساله از طریق معاونت فرهنگی- اجتماعی امكان پذير است.
در روزهای گذشته شاهد اتفاقات تلخی در زمینه کودک آزاری بودیم، مجلس در راستای کاهش معضلات این چنینی چه برنامههایی دارد؟
این تعرضات جدید نیست و امروزه جامعه نسبت به آنها حساس شده است. من همیشه به عنوان یک جامعهشناس تاکید داشتم که جامعه باید نسبت به آسیبهایی که در آن رخ میدهد، حساس شود. جامعه باید از حالت بی تفاوتی در بیاید. وقتی زن به عنوان یک ابزار برای فرزندآوری مطرح شد و همه نگاهها و تفکرات در خصوص او در این حوزه است موجب میشود جامعه به سمت رفتارهای پرخطر حرکت کند.
ما در مجلس از سال گذشته کار و تحقیق بر روی لایحه حمایت از کودکان که پنج سال قبل به مجلس آمده را آغاز کردیم. این لایحه در دستور کار مجلس قرار گرفت و کمیسیون قضایی اعلام کرد که روی آن کار نمیکند. بنابراین تصمیم بر این شد ما در فراکسیون زنان یا کمیسیون فرهنگی روی این پرونده تحقيق و بررسيهاي لازم را انجام دهيم. البته باتوجه به شرایطی که پیش آمد فکر می کنم کمیسیون قضایی نيز به این نتیجه رسیده که باید به این موضوع ورود کند.
در صفحه شخصی اینستاگرامتان پیرامون بحث فیلترینگ مطرح کردید که دایره جرم را به قدری تنگ کردیم که بسياري از مسئولان نیز در برخی مسائل جزو مجرمین به شمار میروند، در اين باره توضيح ميدهيد؟
مدتهاست دوستان میگویند چرا توییتر نداری و من علت اینکه چرا توییتر ندارم را توضيح دادم. من معتقدم حق ندارم در حالی که نماینده مردم هستم فراتر از مردم پيش بروم؛ اگر مردم توانستند به توییتر بدون هیچ فیلتری دسترسی داشته باشند، آن زمان من نيز میتوانم. متاسفانه دایره جرم به قدري در کشور ما تنگ شده که هر حرکتی ممکن است جرم محسوب شود.
در مورد ورود زنان به استادیومها اقدام خاصی صورت نگرفته است؟
همه جای دنیا ورزشگاه یک محیط تفریحی برای خانوادهها به شمار میرود. در حال حاضر حضور زنان در ورزشگاهها برای تماشای بازی والیبال تا حدودی آزاد شده است. در این خصوص اقداماتی صورت گرفته و حتی قرار بود وزیر ورزش در خصوص توضیح دلایل جلوگیری از حضور زنان به ورزشگاهها به مجلس فراخوانده شود که قول دادند وضعیت را بهبود ببخشند.
چرا شما به عنوان نماینده مجلس در ورزشگاه حضور پیدا نمی کنید؟
تا زمانی که دختران و زنان ما به صورت انتخابی و گزینشی وارد استادیوم میشوند، من به آنجا نمیروم. من از رانت برخوردارم و به راحتی میتوانم به آنجا بروم اما میخواهم وقتی که همه زنان توانستندبه راحتی به استادیوم بروند آن روز من نیز در کنار سایرین در استادیوم باشم.
به نظر میرسد حضور شخصيتهایی مانند شما میتواند تابو حضور زنان در ورزشگاه را بشکند؟
اگر نظر شما این است که من از رانتم استفاده کنم عیبی ندارد و اگر این موضوع بتواند به نفع جامعه و زنان باشد به طور حتم این کار را خواهم کرد.
این مشکلاتی که در حوزه زنان با آن روبهرو هستیم یک نوع تنگ نظری مردانه است یا به مسائل دینی بر میگردد؟
به نظرم بیشتر از موضوعات دینی و فرهنگی، نظام مرد سالار است که حاکمیت خود را از طریق دین اعمال میکند. در زمان پیامبر زن ها با ايشان بیعت میکردند و به جنگ میرفتند حتی در حماسه عاشورا حضور پررنگ زنان و نقش ویژه آنها را میبینید. در حالی که در 1400 سال قبل در اروپا فقط فرزند اول ارث میبرد، اسلام برای دختران حقی در نظر میگیرد و به آنها حق بیعت کردن(رای دادن) داده است. در قرآن اسم ملکه سبا را داریم.
کاش ما بتوانیم نسبت به مسائلی که در قرآن آمده وفادار بمانیم.نظام مرد سالار تفسیر مردانه از دین دارد چون مردان مفسران دین بودند این گونه تفسیر ارائه داده اند.
دلیل اصلی که امروز خشونت در جامعه ما زیاد شده چیست؟
ایراد ما این است که در خصوص همه مسائل به دنبال قانون میگردیم. بسياري از مسائل نیاز به قانون ندارد. این جامعه است که باید یک فکری به حال خودش کند. مردم انتظار دارند آن کسانی که مسئول است یک اقدامي انجام دهد كه اين درست نيست. مسئولان نمی توانند به طور مستقیم در کوچکترین مسائل ورود کنند و اثر گذاری لازم را داشته باشند.
پدیده تتلوو ارتباط او با اصولگرایان راچگونهارزیابی میکنید؟
جریان اصولگرایی به درستی دریافته که با بدنه اجتماعی فاصله گرفته است. از همین رهگذر و به علت عدم ارتباط باآنچه دربستر اجتماعی رخداده و نیز فاصله اجتماعی ایجادشده، این جریان در انتخاباتهای اخیرنتواسته است به نتیجه مطلوب خود برسد. اکنون کنشگران درعرصه اجتماعی از نظر هنجاری و ارزشی با نسل اول انقلاب در چهل سال پیش تفاوتهای بسیاری دارند.
این امکان وجود دارد این نزدیک شدن به اجتماع تا انتخابات مجلس ۹۸ یا ریاستجمهوری آینده ادامه داشته باشد و دوباره به روند قبلی برگردد؟
اگر با این روش بتوانند به موفقیتی دست یابند آن زمان جامعه از آنها انتظار دارد و به این طیف اجازه نخواهد داد که به رفتارهای گذشته خود برگردد.
به نظر میرسد شبکههای اجتماعی نیز در محقق شدن برخی موضوعات و مطالبهگریها بی تاثیر نیست؟
شما ببینید در گذشته علیه زنان چه قدر مطالب زشت یا مسخره کننده وجود داشت، در این خصوص جامعه نقد را از خودش شروع کردو بعد به وضوح مسائل این چنینی در فضای مجازی کمترشد و به نوعی آن فرهنگسازی مورد نیاز شکل گرفت. من با مهندسی کردن فرهنگ مخالفم. فرهنگ ازجنس سخت افزارنیست که بخواهیم مهندسی کنیم.
چرا سند چشم اندازتوسعه آموزش وپرورش را اجرایی نمیکنند؟
نگاه این سند بیشترآرمانی است و دیدراهبردی در موضوعات مختلف ندارد،هدف در این سیستم آموزشی این است که ما باکرامت باشیم اما راهکاری برای رسیدن به عزت و کرامت در آن ارائه نشده است.
بعد از مرگ مریم میرزاخانی شاهد پیامهای تسلیت توسط شخصيتهای مختلف بودیم، دلیل چنین واکنشهایي، احساس گناه است یا موضوع دیگری است؟
مرگ مریم میرزاخانی مرثیهای است برملتی که نوابغش،قهرمانانش و نخبگانش را بهراحتی ازدست میدهد. برای ایران مریم مدتها پیش از دست رفته بود؛ آن زماني که به هردلیلی از ایران خارج شد. حال همه ازمردم تا نمایندگان و سایرمسئولان درسوگ او بیانیه میدهند و مردم درماتم او داغدارند.
نظر کاربران
روحانی چی بلده