زنان چریک در تاریخ معاصر ایران
تاریخ مبارزات هویتمند و نوگرایانه زنان ایران برای دستیابی به زندگی برابر انسانی را می توان با مبارزات مردم ایران در جنبش مشروطه خواهی همزمان دانست
گذشته را نمی توان فراموش کرد و نباید فراموش کرد بلکه باید با کنکاش و بازاندیشی نقادانه آن چراغی فرا راه آینده ساخت. برآیند تجربه جنبش چریکی در طی نیم قرن از زنان چریک، زنانی که در سخن و باور خود می زیستند، مادران صلح و مدافعان حقوق بشر ساخته است.
تاریخ مبارزات هویتمند و نوگرایانه زنان ایران برای دستیابی به زندگی برابر انسانی را می توان با مبارزات مردم ایران در جنبش مشروطه خواهی همزمان دانست. فعالیت های زنان برای تغییر نظام سلطنت استبدادی به سلطنت مشروطه با انواع روش های مبارزاتی از تشکیل انجمن های سری تا پوشیدن لباس مردانه و جنگ تن به تن همراه بوده است. در ادامه مبارزات زنان در سال های پس از مشروطه و دوران سلطنت به فصلی بر می خوریم که طی آن زنان به مبارزه مسلحانه علیه دیکتاتوری شاه و اختناق پرداخته اند.
در این مقاله به عنوان پژوهنده با نگاهی به نقش زنان در مبارزات مسلحانه در ایران در جستجوی پاسخ اقدام به طرح سوال کرده ایم زیرا باور داریم با تاباندن نور به زوایای تاریک و پنهان تاریخ مبارزات انسانی، آگاهی های بسیاری نصیب ما خواهد شد.
در بیان علت گرویدن کنشگران سیاسی به مبارزه مسلحانه می توان گفت: «کودتای 28 مرداد 32 و سقوط دولت مصدق به جدایی کامل شاه با مردم منجر شد. بازگشت شاه همراه با اصلاحات فرمایشی، تشدید خفقان و بالا بردن هزینه فعالیت سیاسی، از سوی مردم هرگز بخشیده نشد. در این دوران پدیده اپوزسیون رادیکال با الهام از نظرات جنبش های چریکی الفتح، در ایران امکان ظهور پیدا کرد و گفتمان انقلابی با اتخاذ مشی مبارزه مسلحانه به صورت گفتمان مسلط روشنفکری دهه 55-45 در آمد.
جنبش مسلحانه علیه رژیم سلطنت و شاه را می توان در چارچوب و موفقیت این گروه ها برای در هم شکستن اسطوره شکست ناپذیری جباریت حاکم و به مخاطره افکندن ثبات قدرت سیاسی هم راستا با امپریالیسم جهانی مورد بررسی قرار داد.
بنیانگذاران مجاهدین پس از قیام 15 خرداد 42 و سرکوب خونین مردم، در زندان به جمع بندی مبارزات سیاسی گذشته پرداخته و به این نتیجه رسیدند که چون مبارزات پارلمانی و سیاسی به نتیجه مطلوب نمی رسد، بنابراین برای سرنگونی شاه، مبارزه مسلحانه به عنوان شکل محوری مبارزه یک ضرورت است.
قربانعلی رحیم پور از اعضای کمیته مرکزی سازمان فداییان خلق ایران نیز می گوید: «واقعیت این است که بعد از کودتای 28 مرداد و به ویژه بعد از استقرار و تحکیم پایه های رژیم دیکتاتوری شاه در دهه 40، جبهه ملی و حزب توده حضور سیاسی زنده در جامعه نداشتند. نسل ما رها شده در گردابی سهمگین از سوی جبهه ملی و حزب توده ایران بود زیر چکمه های آهنین دیکتاتوری شاه که دیگر جایی و زمینه ای برای مدارا و تساهل و انعطاف برای خود نمی شناخت.»
در خصوص نحوه حضور زنان در جنبش چریکی پژوهش های گسترده ای صورت نگرفته و آنچه در کتابخانه ها به عنوان منبع مورد ملاحظه قرار می گیرد بیشتر اسناد دولتی و روایات و خاطرات شخصی است. از این رو یافتن رگه هایی از واقعیات که فاقد تعصب و جانبداری های رایج اعتقادی و مبارزاتی باشد بسیار مشکل است.
اشرف دهقانی در تشریح علل پیوستن زنان به جنبش چریکی در ایران می گوید: «در بررسی مبارزات زنان ایران در صد سال اخیر نمی توان شرایط شدیدا دیکتاتوری و اختناقی که با کودتای انگلیسی رضا شاه و با به وجود آمدن حاکمیت امپریالیستی برای اولین بار در ایران به وجود آمد و تا به امروز ادامه یافته است را از نظر دور داشت. در ضمن تا دهه 50، جامعه ایران از لحاظ زیربنایی مسیری را طی کرده بود که خواه ناخواه بر مسیر حرکت زنان تاثیرگذار بود.
اما نقطه نظرات دیگری هم در باب نحوه حضور زنان چریک شهری وجود دارد. دکتر پروین پایدار در تحلیل جایگاه زنان چریک در سازمان های چریکی در کتاب زنان در فرآیند سیاسی ایران در قرن بیستم می نویسد: «در ارتباط با سازمان های چریکی و بین نحوه برخورد با اعضای زن و عملکرد واقعی این سازمان ها اغلب فاصله دوری نسبت به برابری برخورد با زنان و مردان که در تئوری تبلیغ می شد وجود داشت.
ناهید قاجار یکی دیگر از اعضای سازمان چریک های فدایی خلق ایران می نویسد: «در آن سال ها به دلیل اختناق سیاسی، هیچ نهاد دموکراتیک مستقل زنان وجود نداشت. نهادهای موجود زنان، زیر نظر مستقیم حکومت قرار داشتند. پیوستن زنان به جنبش مسلحانه، نه با هدف تامین حقوق زنان بلکه با هدف تحقق یک مجموعه به هم پیوسته نظارت ایدئولوژیکی و اهداف سیاسی و مبارزاتی بود. عضویت زنان در سازمان چریک های فدایی خلق همانند مردان، یکسان و بدون هیچ تمایزی صورت می گرفت. ملاک ها و معیارها همان پذیرش ایدئولوژی مارکسیستی - لنینیستی، اعتقاد به مبارزه طبقاتی، پذیرش مبارزه مسلحانه و آمادگی برای فداکاری در راه خلق و ... بوده است.
در زمینه تاثیر مبارزات چریکی زنان بر سایر اقشار زنان، سهیلا دهماسی می گوید: «در دهه ۵۰ زنان انقلابی زیادی در جهت پیشرفت مبارزه در جامعه و هموار کردن راه برای رهایی زنان فعالیت می کردند. چه آنهایی که خودشان در سازمان های مسلح آن دوره فعال بودند و چه توده وسیعی از زنانی که در اشکال دیگر مبارزه، با فداکاری تمام به حمایت از آن سازمان ها برخاسته و به انواع کارهای مبارزاتی دست می زدند، همگی سهم بزرگی در کشاندن توده وسیعی از زنان زحمتکش و ستمدیده ایران به میدان مبارزه با رژیم شاه داشتند.»
از سوی دیگر سازمان های مردانه هوادار جنبش مسلحانه دهه ۵۰ نقطه نظرات متفاوت و بعضا متضادی با مبارزات زنان رزمنده ارائه داده اند. به عنوان مثال در بیانیه کنفدراسیون دانشجویان ایرانی خارج از کشور در آن سال ها چنین آمده است: «اخیرا بین زنان تحصیل کرده مد شده است که در مورد کار خانه و وظایف تربیت اطفال شکایت می کنند... آنهایی که فقط توجه شان به رهایی فردی خود است هیچ چیزی بیش از یک عده ای بورژوا و روشنفکران رؤیایی نیستند.
به نظر می رسد در آن دوران زنان چریک این استدلال را که روش مبارزه و اشکال سازماندهی ناشی از آن با خود الزاماتی به همراه می آورد که می تواند بعضا مغایر با اهداف و آرمان های آنان عمل کند، پذیرفته بودند. در اصل آنان مردسالار بودن سازمان های سیاسی نظامی را جزو الزامات مبارزات چریکی قبول کرده و چه بسا نتایج چنین پذیرشی را مغایر با آن چیزی که در راهش مبارزه و جانفشانی می کردند، نمی دیدند.
بنا بر گفته آقای فتاپور: «معیار اصلی عضوگیری، فداکاری، شهامت، آمادگی و پذیرش شرایط دشوار زندگی چریکی و مرگ و در مجموع آنچه شما معیارهای اخلاقی می نامید بوده است. در سال های ۵۳ به بعد تجربه کار سیاسی نیز به عنوان یک پارامتر مطرح گردیده و بخش مهمی از کادرهای آزاد شده از زندان که تجربه کار سیاسی داشتند عضوگیری شدند.»
از این رو پذیرفتنی و معقول به نظر می رسد با توجه به شمار بسیار اندک و نزدیک به صفر زنانی که توانایی های امنیتی نظامی بالا داشته باشند و از پیچیدگی های مبارزه سیاسی نظامی مطلع باشند، ساختار سازمان های چریکی ساختارهایی کاملا مردسالار باشند. بر اساس شواهد و اظهارات اعضای سازمان های چریکی، زنان در زندگی مخفی چریکی قابلیت هایی داشتند که برای حفظ سازمان اهمیت تعیین کننده داشت.
مریم سطوت از اعضای سازمان چریک های فدایی خلق در خصوص اولین شب حضورش در خانه تیمی چنین می نویسد: «اطاق تاریک و محقر، سفره خالی از غذاهای خانگی، نان کپک زده شب اول و چشم های بیدار من که می کوشید تا به گذشته نگاهی نیفکند.» زن چریک می کوشید تا به گذشته نگاهی نیفکند. مگر می شد؟ می خواست از فردیت زنانه، مردانه و نیز از برخی خصائل انسانی بگریزد. اما مگر می شد؟ چرا که نه گسست از گذشته میسر بود و نه تصویری در آینده می یافت. حتی مرد چریک نیز نمی توانست از احساس و خوی مردانگی بگریزد.
بدیهی است که زنان نیز با همه عواطف و احساسات زنانه شان از زندگی علنی وارد فضای زندگی سراسر زد و خورد و مخاطره آمیز چریکی می شدند. هر چند سازمان های چریکی با مشی و دیسیپلین سخت و نظامی خود رفتار فردی زن و مرد را به گونه ای که می خواستند کنترل می کردند اما واقعیت برخاسته از خاطرات و نوشته های زنان چریک به ما می گوید که زنان با ورود به فضای چریکی با فشار مضاعفی روبرو بودند.
دکتر علی شریعتی که در دهه ۵۰ به عنوان معلم انقلاب شناخته شده بود در قصه حسن و محبوبه؛ زن آرمان خواه مسلمانی که به جنبش مسلحانه پیوسته بود را زن واقعی معرفی می کند و می نویسد: «ما معجزه انسانی این قدرت را به دختر ما می تواند بدهد که اگر او بازگردد به فرهنگ خودش؛ برگردد به ایمان خودش؛ با تاریخ خودش پیوند پیدا کند، با این ایمان و این سرچشمه زایندگی و سازندگی اسلام رابطه پیدا کند؛ می تواند خودش را علی رغم جبر زمان و حاکمیت مطلق روابط تحمیلی غرب و قرن، انقلابی بسازد.
جنبش مسلحانه در ایران خواه به واسطه سرکوب شدید و خواه به خاطر اختلاف نظرهای سیاسی و ایدئولوژیک زمان درازی نپایید. اما در همان مدت کوتاه توانست چنان که پیش بینی کرده بود اسطوره شکست ناپذیری ساختار سلطنت را در هم بشکند و پایه های حکومت دیکتاتوری شاه را سست نماید.
امروز که چهل سال از آن دوران می گذرد، نقد و نظرها درباره کارکرد جنبش مسلحانه بسیار است. اما در خصوص نقش زنان و پاسخ به سوالاتی که در ابتدای مقاله طرح شد می توان گفت تجاربی که زنان در مبارزه مسلحانه برای رهایی خود و مردم شان از یوغ بندگی استبداد اندوختند درک آنها را از واقعیات تعاملات و تقابلات اجتماعی سیاسی جامعه ارتقا بخشید و به رشد فردیت زنانه کمک کرد و زمینه ساز تاکیدات امروز زنان بر کنش مدنی مبتنی بر مسالمت و مدارا و پرهیز از مشی و مبارزه خشونت بار گردید.
الگوی جنسیتی زنانه ای که بر اساس اخلاق مراقبت و حمایت از بی پناهان و ناتوانان و مقاومت های مدنی و مبارزات مسالمت آمیز در قبال خشونت های سیاسی صورتبندی شنده است.
نظر کاربران
خب به سلامتی به آرزوهاتون رسیدید. تبریک به شما
فقط یادتون باشه نفرین ملتی پشت سر شماست.
الان این مقاله چی بود؟! ارائه تعریفی زیبا و روشنفکرانه پسند از منافقین؟!!!!!!!!
لعنت براین سازمانهای ضدبشری.خدالعنت کنه مریم ومسعودرجوی رو.آشغالای گند.
خانم سهیلا دهماسی لطفاً تاریخ دقیق، محل صدور و امضاء کننده این اعلامیه را ذکر کنید و بدون مرجع مشخص صحبت نکنید!