بوئینگ در مسیر مخالف سنای آمریکا
در حالی که این روزها اخباری مبنی بر تلاش سنای آمریکا برای وضع تحریم های جدید علیه ایران منتشر می شود، شرکت آمریکایی بویینگ در تهران قرارداد جدید فروش هواپیما با خطوط هوایی ایران منعقد می کند و این نشانگر سیاست های دوگانه دولت و اقتصاد آمریکا در برابر ایران است.
خبرگزاری ایرنا: در حالی که این روزها اخباری مبنی بر تلاش سنای آمریکا برای وضع تحریم های جدید علیه ایران منتشر می شود، شرکت آمریکایی بویینگ در تهران قرارداد جدید فروش هواپیما با خطوط هوایی ایران منعقد می کند و این نشانگر سیاست های دوگانه دولت و اقتصاد آمریکا در برابر ایران است.
«آسمان ایر» که جزو سه شرکت بزرگ هوایی کشورمان محسوب می شود، در اولین روز از هفته جاری توانست با شرکت هواپیماسازی بویینگ قرارداد خرید ۶۰ فروند هواپیمای ۷۳۷ از سری مکس را به امضا برساند.
شرکت هواپیمایی آسمان در سال ۱۳۹۲ تنها ۸ فروند هواپیمای عملیاتی داشت و سایر ناوگان این خط هوایی زمین گیر بود اما با روی کار آمدن دولت یازدهم و تغییر در ساختار مدیریتی این شرکت تعداد هواپیماهای عملیاتی آسمان ایر به ۲۱ فروند افزایش یافت. این شرکت هواپیمایی هم مانند ایران ایر توانست از فرصت برجام به نفع نوسازی و گسترش ناوگان خود بهره بگیرد و به سرعت مذاکرات برای خرید هواپیما را با شرکت های هواپیماسازی مطرح دنیا آغاز کرد که در نهایت پس از یک سال مذاکره با شرکت بویینگ و ۸ دور مذاکره فشرده با تیم ها و نمایندگان این شرکت هواپیما ساز، قرارداد خرید ۶۰ فروند هواپیما بین دو شرکت به امضا رسید.
پیش از این، شرکت هواپیمایی ایران ایر- آذرماه سال گذشته- قرارداد خرید ۸۰ فروند هواپیما از بویینگ را منعقد کند. قرار بر این است اولین هواپیمای بویینگ جدید برجامی اردیبهشت سال ۹۷ وارد ناوگان هوایی کشورمان شود، هر چند که چندی پیش برای ایران ایر این فرصت پیش آمد که بتواند خارج از نوبت و زودتر از زمان مقرر تحویل هواپیما، یکی از بویینگ های ۷۳۷ را که سفارش یک ایرلاین خارجی دیگر را بود از آن خود کند اما نتواست اقدام عاجل انجام دهد. حال اینکه براساس قرارداد آسمان ایر و بویینگ قرار بر این است که اولین سری هواپیماهای بویینگ سال ۲۰۲۲ میلادی تحویل شرکت آسمان شود. در ادامه این گزارش جزییات قرارداد بویینگ و آسمان ایر می پردازیم.
جزییات قرارداد خرید ۶۰ فروند بویینگ جدید
وی درباره زمان تحویل بویینگ های جدید شرکت آسمان گفت: طبق قرارداد، ۳۰ فروند بویینگ ۷۳۷ مکس که خرید آن قطعی شده در طول سال های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ وارد ناوگان آسمان ایر می شود و پس از آن تصمیم می گیریم که نسبت به خرید ۳۰ فروند دیگر اقدام کنیم یا خیر.
مصطفوی در پاسخ به این سوال که گفته می شود قیمت های خرید محرمانه هستند آیا شما هم اطلاعاتی درباره جزییات ارزش این قرارداد ارائه نخواهید داد؟ اظهار داشت : ارزش این قرارداد 3 میلیارد دلار است که قرار است 5 درصد ارزش قرار داد را شرکت آسمان به عنوان پیش پرداخت بپردازد و 95 درصد باقیمانده از طریق فاینانس تامین شود که مسئولیت تامین فاینانس را بویینگ به همراه شرکت های زیر مجموعه اش بر عهده گرفته اند.
ایرلاین ها دست به کار شدند
سامانی در پاسخ به این سوال که آیا هواپیمای روسی هم نیاز به مجوز اوفک دارد، گفت: تعدادی از قطعات هواپیماهای سوخو از شرکت های آمریکایی تهیه می شود بنابراین باید اوفک اجازه انتقال این هواپیماها به ایران را بدهد.
قرارداد جدید بویینگ و تلاش سنای آمریکا برای تحریم های جدید
در حالی که این روزها سنای آمریکا در تلاش برای وضع تحریم های جدید علیه ایران است که شرکت آمریکایی بویینگ در تهران قرارداد جدید با یکی دیگر از خطوط هوایی کشورمان منعقد می کند. به طور قطع امضای قراردادهای خرید و فروش بین خطوط هوایی ایران و شرکت های هواپیما ساز یک معامله تجاری برد- برد محسوب می شود چرا که اولین فرصتی که با به ثمر رسیدن این قراردادها برای هر دو شرکت ایجاد می شود، اشتغالزایی است.
از سوی دیگر با توجه به فرسودگی ناوگان کشورمان، ایرلاین های ایرانی به شدت نیازمند هواپیماهای جدید است به طوری که به گفته «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی تا سال 1404 باید باید 500 هواپیماهای جدید وارد ناوگان هوایی کشورمان شود تا بتوانیم سهم خود از بازار جهانی در صنعت هوانوردی را پس بگیریم.
اما نتیجه این قراردادها برای شرکت های هواپیماسازی دسترسی به بازار 80 میلیارد دلاری بازار هوایی ایران است بازاری که می تواند برای غول های هواپیماسازی بسیار سودده باشد بنابراین وضع تحریم های جدید علیه ایران و درگیر کردن بازار هوایی با این تحریم ها به طور قطع نه برای خارجی ها و نه ایران ه صرفه نخواهد بود.
ارسال نظر