«امروز در روند توسعه کشور و پیشبرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی، باید زنان مشارکت گستردهتری داشته باشند. مگر میشود نیمی از اعضای یک کشور در خانه بمانند و در صحنه کار و تلاش، حضور نداشته باشند و آن کشور بتواند از لحاظ اقتصادی پیشرفت کند.» این بخشی از سخنان رئیسجمهور در ضیافت افطار با جمعی از فعالان حوزه زنان و خانواده است.
روزنامه آرمان - آرزو ضیایی: «امروز در روند توسعه کشور و پیشبرد سیاستهای اقتصاد مقاومتی، باید زنان مشارکت گستردهتری داشته باشند. مگر میشود نیمی از اعضای یک کشور در خانه بمانند و در صحنه کار و تلاش، حضور نداشته باشند و آن کشور بتواند از لحاظ اقتصادی پیشرفت کند.» این بخشی از سخنان رئیسجمهور در ضیافت افطار با جمعی از فعالان حوزه زنان و خانواده است.
نیمی از جمعیت ایران را در حال حاضر زنان تشکیل میدهند. بر اساس آمار تعداد زنان تحصیلکرده دانشگاهی رو به افزایش است و هر سال به تعداد آنها افزوده میشود. حضور زنان در کلیه عرصههای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی چشمگیر است. آمار نیروی کار نشان میدهد که ۸۱درصد مشاغل ایجادشده در تابستان ۹۵ نسبت به فصل مشابه سال ۹۴ مربوط به اشتغال زنان بوده است. در ۱۰ سال گذشته ترکیب ساختار کاری زنان در مشاغل صنعتی، کشاورزی و خدماتی تغییرات فراوان داشته است. دولت در سالهای اخیر سیاست خاصی برای افزایش نرخ مشارکت اقتصادی زنان ابلاغ نکرده، اما از طریق تعدیل آمار آزمون استخدامی و توجه به حوزه زنان، تلاشهای موثری در این زمینه داشته است.
اعداد تغییر یافته در آزمون استخدامی برای تعدیل و برقراری برابری جنسیتی اندک هستند، هر چند اثرگذاری مثبت در اشتغال زنان دارند. مسائل فرهنگی عامل موثرتری برای افزایش میزان مشارکت زنان در بحث اشتغال و فعالیت زنان در همه زمینههاست. زنان تحصیلکرده با تکیه به دانش و همت خود پلههای ترقی و پیشرفت را در محافل دانشگاهی پشت سرگذاشته و اکنون موج این زنان به بازار کار رسیده است. فاطمهذوالقدر، عضو کمیسیون زنان مجلس در گفتوگو با «آرمان» با اشاره به افزایش میزان مشارکت و حضور زنان در جامعه میگوید: «دولت یازدهم از زمان آغاز به کار خود همواره به بحث برابری فرصت شغلی و حقوق زنان و مردان تاکید داشته است. این دولت با اقداماتی همچون تغییر ظرفیت جذب زنان در آزمونهای استخدامی دولت، ایجاد سامانه کارورزی، لایحه حمایت زنان و زنان سرپرست خانوار و... سعی در احقاق حقوق بیشتر و بهتر زنان در جامعه داشته است.»
دولت یازدهم چه اقدامی در راستای افزایش میزان مشارکت بانوان در اشتغال کشور انجام داده است؟
رئیسجمهور به ایجاد فرصت شغلی برابر زنان با مردان همواره تاکید داشتهاند. این اصل در آزمونهای استخدامی کشور و به منظور جلوگیری از تبعیض جنسیتی لحاظ شد. دولت یازدهم ظرفیت استخدام زنان در ادارههای دولتی را تغییر داد و خواستار سهمیه برابر زنان و مردان در استخدامها شد. در زمان این دولت بودجه طرح موسوم به «کارورزی» هم به تصویب رسید. بر اساس این طرح جوانان بیکار با مراجعه به یک سامانه در آن نامنویسی کرده و دولت با پرداخت یارانه به کارفرماها به اشتغال این جوانان کمک میکند و با حمایت دولت کارفرماها آنها را به کار میگیرند. جوانان بیکار تا مدت زمانی معین تحت حمایت دولت و بخش خصوصی قرار میگیرند تا در نهایت مشکل بیکاری آنها حل شده و جذب بازار کار شوند.
دولت تلاش کرده از توانمندی زنان کارآمد در راستای افزایش میزان اشتغال زنان استفاده کند. اخیرا سامانه جامع اطلاعات زنان توسط معاونت امور زنان ریاستجمهوری به بهرهبرداری رسیده است. در این سامانه اطلاعات زنان توانمند شامل سوابق کاری، تحصیلات و... درج میشود. دولت مصمم است که با وجود این سامانه بتواند از حضور زنان توانمند بیشتری در وزارتخانهها و سازمانهای دولتی استفاده کرده و آنها را به استخدام این سازمانها درآورد. معاونت امور زنان و خانواده ریاستجمهوری بارها مخالفت خود را درباره اعمال تبعیض جنسیتی در سازمانها و جامعه اعلام کرده است. از تازهترین اقدامات دولت در زمینه احقاق حقوق زنان میتوان به لایحه حمایت از زنان اشاره کرد. این لایحه اکنون به مرحله تصویب در مجلس رسیده است. در صورت تصویب این لایحه در مجلس دولت گام بلندتری را راستای احقاق حقوق زنان در جامعه برمیدارد.
دولت در راستای حمایت حداکثری از زنان در بحث آسیبهای اجتماعی و زنان سرپرست خانوار چه اقداماتی انجام داده است؟
در دولت یازدهم وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی جلساتی را در این زمینه با کمیسیون زنان مجلس برگزار کرد. کمیسیون زنان جلسات مشابهی نیز با سازمان بهزیستی و کمیته امداد درباره زنان بد سرپرست و بیسرپرست برگزار کرد. در این جلسات نتایج مناسبی در زمینه حمایت از زنان سرپرست خانوار و آسیبپذیر اجتماعی حاصل شد. در برنامه ششم توسعه قرار است همه زنان سرپرست خانوار و بد سرپرست تحت پوشش حمایتی دولت قرار بگیرند و بودجه این طرح نیز در بودجه سال ۹۶ لحاظ شده است. بنابر این طرح تا پایان برنامه ششم توسعه، دولت موظف است که مشخصات و اطلاعات این زنان را در یک سامانه آماری جامع گردآوری و تدوین کند. این زنان از این طریق در سطح کشور شناسایی شده و دولت قادر است به مسائل مختلف آنها شامل اسکان، پوشاک، مهارت آموزی، اشتغال، معرفی به بازار کار و... رسیدگی کرده و مورد حمایت دولت قرار بگیرند. دولت بر اساس طرحی دیگر زنان خانهدار که دارای بیش از سه فرزند هستند را تحت پوشش بیمه قرار میدهد. خوشبختانه در تدوین برنامه ششم توسعه برنامههای مناسبی برای حمایت از زنان آسیبدیده اجتماعی در نظر گرفته شده است.
به نظر شما میزان مشارکت سیاسی زنان به ویژه حضور در شوراهای شهر و دهیاریها در دولت یازدهم چگونه بود؟
میزان مشارکت سیاسی زنان در شوراهای شهر خوب بود، اما هنوز با میزان مطلوب فاصله دارد. رئیسجمهور بارها در سخنان خود بر حضور زنان در جامعه تاکید داشته است. او به صراحت اعلام کرده که دوران خانه نشینی زنان به پایان رسیده است و زنان را به مشارکت همه جانبه در جامعه دعوت کردهاند. زنان در شوراهای شهر و دهیاریها نیز توانمند عمل میکنند. آنها قادرند دوشادوش مردان در این مراکز حضور داشته و فعالیت کنند. زنان به مراتب آشناتر به مسائل شهری هستند و حضور آنها در شوراهای شهر سودآور و الزامی است. میزان مشارکت آنها در دهیاریها و مشارکت سیاسی در روستا هم قابل توجه است. امیدواریم در دولت دوازدهم نیز شاهد حمایتهای گسترده و بیشتر رئیسجمهور از حضور زنان در مجلس، شوراها، دهیاریها، معاونتها و وزارتخانهها باشیم. همچنین در شورای شهر باید شاهد حضور زنان توانمند و اندیشمند بیشتری باشیم تا مدیریت شهری بهتر و توانمندتر در شهرهای کشور اعمال شود.
مهمترین مطالبات زنان سیاسی کشور از دولت دوازهم چیست؟
زنان انتظار دارند در کابینه دوازدهم شاهد حضور چند زن توانمند در سمت وزیر باشند. در حالحاضر خانمها بروجردی، علیزاده، ابتکار، پیروزبخت و... در حوزه مدیریتی فعالیت میکنند، اما امیدواریم که شاهد حضور حداکثری زنان در مدیریت کشور باشیم. زنان نیمی از جمعیت کشور هستند و توانمندیهای لازم را نیز دارند. آنها همواره تواناییهایشان را برای انجام کارهای سخت و سپردن مسئولیتهای خطیر نشان دادهاند، پس مانعی برای حضور فعالتر آنها در زمینه مدیریت کشور وجود ندارد.
مهمترین انتظارات و خواست زنان جامعه از دولت دوازدهم چیست؟
مهمترین مطالبه زنان جامعه از این دولت توجه به خواستهها و نیازهای گوناگون آنهاست. با توجه به نامگذاری امسال به سال اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال، زنان جامعه باید بیشتر به ورود به عرصه تولید و اشتغال کشور تشویق شوند. در واقع با مشارکت نداشتن نیمی از جمعیت کشور در تولید و اشتغال نمیتوان چرخ تولید و اشتغال را چرخاند. با حضور گسترده زنان در عرصه تولید و اشتغال کشور این هدف تحقق پیدا میکند. زنان توانمند و کارآمد از دولت انتظار دارند زمینه را برای حضور بیشتر آنها در عرصهها و زمینههای مختلف فراهم کنند.
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر