این کلید سهبعدی هرگز کپی نمیشود!
ساخت و کپیبرداری از کلیدها فرآیند بسیار سادهای است اما با استفاده از روش چاپ سه بعدی میتوان کلیدهایی ساخت که به هیچعنوان قابل کپی نباشند. کلیدهایی که قیمت بالایی دارند.
کلیدها در هر اندازه و با هر شکل و فرمی دیده میشوند و سالها است که انسانها را همراهی میکنند. از قفلهای آویز گرفته تا کارتهای الکترونیکی، مکانیزم تمام این سیستمها یکی است و در گذر زمان تغییر چندانی نکرده است.
اولین نمونه کلید که از جنس چوب ساخته شده به حدود 4 هزار سال پیش و زمان مصر باستان برمیگردد. بعد از آن، رومیها برای ساخت کلید از فلز استفاده کردند و به این ترتیب باعث بهبود زیادی در این زمینه شدند. از آن زمان به بعد، تغییر چندانی در جنس کلید مشاهده نشده است. اگر بحث کلیدهای کارت الکترونیک را کنار بگذاریم، کلید همچنان از جنس فلز ساخته میشود و شامل تعدادی دندانه با اشکال خاص میشود.
این کلیدها با روشهای مشخص و مرسوم ساخته میشوند. اما با معرفی پدیدهای بهنام چاپ سه بعدی روش دیگری برای ساخت کلید معرفی شده است. با استفاده از این روش فواید زیادی نصیب صاحبان کلیدها میشود.
روش کار به این شکل است که ماده مورد استفاده در ساخت کلید بهصورت مداوم وارد چاپگر میشود و لایههای آن توسط چاپگر سه بعدی ذوب و با یکدیگر ترکیب میشوند. یعنی میتوان مادهای را چاپ کرد که دارای ویژگیهای پیچیده داخلی است و سپس روی آن را با یک ماده سفت پوشش داد. ویژگیها و قابلیتهایی که از دید پنهان است به سختی قابل کپیبرداری است چه برسد به اینکه کسی بخواهد با استفاده از ابزار معمولی آن را دوباره بسازد.
"آلخاندرو اویدا" که در زمینه مهندسی مکانیک تحصیل کرده معتقد است استفاده از چاپ سه بعدی بهترین راه برای ساخت دوباره کلید است. یکی از دلایلی که باعث شد او به ساخت دوباره کلید علاقهمند شود، ساده بودن کپی کردن کلیدها بود: چند دقیقه از وقت خود را در یک کلیدسازی معمولی صرف کنید تا متوجه روند کار بشوید. روند کپی کردن در حال سادهتر شدن است. کافی است با استفاده از اسمارتفون یک عکس از کلید بگیرید و آن را به یک فایل کامپیوتری تبدیل کنید تا با استفاده از یک پرینتر سه بعدی ارزان قیمت نمونهای از آن را بسازید. نسخه تهیه شده به احتمال زیاد از جنس پلاستیک است؛ به همین دلیل دوام کمی دارد. ولی به اندازهای خوب خواهد بود که حداقل یک بار از آن استفاده شود.
کلیدی که در عکس مشاهده میکنید، نمونهای است که دکتر "اویدا" ساخته است. این کلید با تیتانیوم چاپ شده که یکی از سختترین مواد است. دندانههای آن زیر یک لبه خیلی باریک و نازک پنهان شده تا قابل اسکن کردن نباشد. ولی وقتی وارد قفل میشود دندانه میتواند مکانیزم موردنظر را بهخوبی انجام دهد.
برای وارد کردن این نوع کلید به بازار مصرف، دکتر "اویدا" با "فلیکس راینرت" که کارشناس چاپ سه بعدی با فلزات است وارد همکاری شد. آنها شرکتی را بهنام UrbanAlps تشکیل دادند و "جیری هولدا"، طراح قفل، نیز به آنها ملحق شد تا به روند ساخت جدیدی که از یک سیستم چاپ سه بعدی صنعتی بهنام SLM استفاده میکند، کمک کند. هماکنون این سیستم برای ساخت قطعات بسیار قوی و مقاوم برای موتورهای جت و توربینهای گاز استفاده میشود.
در روش SLM از لیزر برای گداختن و ترکیب کردن لایههای پودر فلز استفاده میشود تا در نهایت جسم موردنظر چاپ شود. این روش بسیار خوب است اما یک نکته منفی دارد: خیلی آهسته و کند است. برای ساخت یک کلید معمولی شاید فقط چند ثانیه نیاز باشد اما برای ساخت یک کلید پیچیده که قابل کپی نباشد ساعتهای زیادی باید صرف شود. اما ماشین SLM شرکت UrbanAlps در یک بازه زمانی 850 عدد از این کلید را چاپ میکند و هر کدام از آنها با دیگری متفاوت است.
البته این کلیدها چندان ارزان نیستند. یک جفت از آنها با مکانیزم قفل مربوطه حدود 200 دلار آب میخورد. ولی سازندگان آن امیدواراند این امنیت افزوده شده جذابیت بیشتری برای مشتریان صنعتی به دنبال داشته باشد. نکته منفی آن زمانی است که کلید گم شود. برای دریافت کلید جایگزین باید چک امنیتی صورت گیرد چون فقط شرکت سازنده فایل طراحی دیجیتالی اصلی را در اختیار دارد. و ساخت نسخه دوم حدود یک روز زمان میبرد.
ارسال نظر