دکتر مرتضی مبلغ، فعال سیاسی اصلاح طلب:
جایگزین دیگری غیر از روحانی نداریم
تعیین میزان موفقیت کاندیداهای ریاست جمهوری، بدون شک تا حد زیادی وابسته به کارنامه عملکرد آنها در دورانی است که بر مسند مدیریت تکیه زده اند. این در حالی است که سنگ محک افراد جامعه درباره کاندیداهایی که برای دور دوم ریاست جمهوری در معرض انتخاب قرار می گیرند.
در سال ۹۶ انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا برگزار خواهد شد، به نظر شما آرایش سیاسی گروه ها و احزاب سیاسی در این عرصه چگونه است؟
- اگر شرایط کشور را بررسی کنید متوجه خواهید شد که در بین اصلاح طلب ها طراحی یک نوع وحدت نظر و یک دستی درباره انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد. مجموعه اصلاح طلبان با بررسی شرایط و اوضا و جمیع واقعیاتی که وجود دارد به این نتیجه رسیده اند که آقای روحانی باید در دور آینده ریاست جمهوری وارد میدان شود و تنها کاندیدای اصلاح طلبان شخص رییس جمهور است.
در صحبت های تان به بروز برخی کاستی ها و غفلت هایی از سوی دولت اشاره کردید. لطفا در این باره توضیح دهید و بیان کنید که مصادیق این غفلت ها در چه زمینه هایی بوده است؟
- این غفلت ها و کاستی هایی که به آنها اشاره شده در زمینه های متفاوتی بوده است. بخشی از غفلت ها در انتخاب برخی از مدیران به ویژه در بحث مدیریت سیاسی کشور رخ داده است. در حوزه مربوط به نهادهای مدنی، سیاسی و حقوق اساسی مردم و توجه ویژه به آنها، کاستی هایی وجود داشته است. همچنین در مباحث اقتصادی این توقع وجود داشت که دولت بتواند در کنار زحماتی که کشیده شده و دستاوردهای بزرگی که به دست آورد، توانمندتر وارد میدان شود. به هر حال این نکته ها را می توان به عنوان برخی کاستی ها و غفلت های دولت یازدهم در نظر گرفت که رفع آنها از دولت مورد انتظار است.
به نظر شما جبهه اصولگرایان در رقابت انتخابات ریاست جمهوری با چه رویه ای وارد میدان خواهند شد؟ ارزیابی شما از آرایش سیاسی این جبهه چیست؟
- درباره پاسخ به این پرسش لازم است ابتدا چند نکته در مورد دسته بندی نیروهای اصولگرا عنوان کنم. به طور کلی ما در بین نیروهای اصولگرا سه گروه را شاهد هستیم که تحت عنوان اصولگرا فعالیت دارند. یک بخش از اصولگرایان به دلیل تجارب گذشته و خسارت هایی که تندروهای اصولگرا در سالیان قبل به کشور و به خود اصولگرایی وارد کرده اند از این جریان تندروی اصولگرا فاصله گرفته اند و مرزبندی خود را مشخص کرده اند.
با توجه به نکته ای که درباره تقسیم بندی گروه های اصولگرا عنوان شد، دو گروه دیگر از این طیف باقی می مانند. یک گروه از آنها اصولگرایان سنتی و گروه دیگر هم همان اصولگرایان تندرو هستند. آنهایی که سوابق شان نشان می دهد رفتارهای تندرونده و افکار تند دارند. متاسفانه نکته ای که وجود دارد این است که اصولگرایان سنتی همچنان نتوانسته اند حساب خود را از حساب اصولگرایان تندرو جدا کنند.
با توجه به این شرایط به این جمع بندی می رسم که گروه های تندروی اصولگرا در انتخابات ریاست جمهوری راه خود را بروند و با کاندیدایی جداگانه به عرصه انتخابات وارد شوند. اصولگرایان سنتی هم سعی می کنند با یک نوع هماهنگی به نامزد خاصی برسند اما به دلیل همین گرفتاری ها و پیچیدگی ها و مشکلاتی که در درون آنها وجود دارد تا این لحظه نتوانسته اند به یک انسجام لازم دست پیدا کنند یا راهبرد روشن و مشخصی را در عرصه انتخابات ریاست جمهوری به دست آورند، بنابراین احتمال بالایی وجود دارد که حتی این گروه های اصولگرا هم نتوانند به یک نامزد واحد برسند. و با چند کاندیدا وارد رقابت های انتخابات ریاست جمهوری شوند.
رویه یا شعاری که از آقای روحانی شاهد هستیم بیشتر به اعتدالیون شباهت دارد و در عین حال عضو جامعه روحانیت مبارز هم هستند. چرا برخی از فعالان اصلاح طلب آقای روحانی را جزیی از این تشکل می دانند؟
- اصلاح طلبان نگاه شان به افراد و جریان سیاسی نگاه عملکردی و رفتاری است. ممکن است به شخصی نگاه کنید و با توجه به فرد و سوابق یک نظر را درباره وی اعلام کنید اما بر اساس این که در مجموع عملکرد خود چگونه رفتار کرده است ممکن است نظر کاملا متفاوتی درباره همان شخص عنوان کنید. منظور بنده این است که قضاوت اصلاح طلبان درباره افراد بر اساس عملکرد است چرا که انتخاب و قضاوت بر اساس کلیشه های سیاسی ممکن است با خطاهایی همراه باشد.
بنابراین در آن زمان اصلاح طلبان به این برآورد رسیدند که رفتار آقای روحانی در راستای شعارهایی است که مطرح کرده است. در واقع اصلاح طلبان به برنامه های آقای روحانی، رفتار و عقاید ایشان رأی دادند و در طول این چهار سال هم آقای روحانی تلاش کرد بر سر میثاق خود با مردم باقی بماند.
سیاست خارجی و حوزه اقتصاد در دولت آقای روحانی دستاوردی را به ارمغان نیاورد اما با این وجود اصلاح طلبان روحانی را تنها گزینه در انتخابات می دانند، شما از تاکید بر روحانی با وجود شکست دولت چه تحلیلی دارید؟
- تاکید و اصرار اصلاح طلبان بر آقای روحانی به این دلیل است که در این عرصه بدیل دیگری برای وی وجود ندارد. همانطور که درباره شرایط اصلاح طلبان و شیوه اجماع نظر آنها بر آقای روحانی عنوان کردم این انتخاب بر اساس دو شاخصه صورت گرفته است. یکی واقعیت های موجود و دیگری هم اینکه به هر حال آقای روحانی به شعارهای خود پایبند بوده است.
نظر شما به عنوان یک فعال سیاسی اصلاح طلب، خطای استراتژیک آقای روحانی در مدت چهار ساله ریاست جمهوری شان چه بود؟
- موضوعی وجود دارد که البته نباید نام آن را خطای استراتژیک بگذاریم چرا که واژه خطای استراتژیک دارای بار سنگینی است. به نظر من این پرسش را با واژه غفلت یا کم توجهی اصلاح کنیم. به هر حال من فکر می کنم طی این چهار سال در یکی، دو حوزه غفلت هایی صورت گرفت که یکی از آنها به انتخاب مدیران مرتبط است.
اگر مدیران محافظه کار و فاقد کارآمدی لازم وجود داشته باشند، نمی توانند مشکلات کشور، آن هم مسائلی در این حد که با آن درگیر هستیم را رفع و رجوع کنند. غفلت دیگر دولت روحانی هم مسائل مربوط به اقتصاد بود. آقای روحانی کار بسیار بزرگی انجام داد. زمانی که وی سر کار آمد تورم افسارگسیخته ای بر کشور حاکم شده بود که همه چیز را زمین گیر کرده بود و داشت جامعه را از پا در می آورد.
در حوزه سیاسی هم توجه لازم انجام نشد. در ابتدا گفته می شد که دولت باید در سه عرصه به موازات هم و به میزان اهمیتی نسبتا مساوی کار کند. نخستین آن سیاست خارجی بود. با توجهت به بحران تحریم ها و مشکلاتی که وجود داشت این اولویت تعیین شد. البته دولت در این زمینه موفقیت تاریخی به دست آورد.
تا چه حد احتمال وجود دارد که در بزنگاه انتخابات گزینه دیگری از سوی اصلاح طلبان جایگزین حسن روحانی شود؟
- اصلاح طلبان تا این لحظه جمع بندی شان آقای روحانی است و من اطمینان دارم که این نظر تغییر نمی کند. یعنی نامزد قطعی اصلاح طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری آقای روحانی است.
نظر کاربران
انشاالله با روحانی تا 1400
نزنید این حرفها را این توهین به ملت ایران است این کشور صدها فرد لایق داره واقعا متأسفم براتون
یعنی چهار سال دیگه باید بیکار باشیم
پاسخ ها
بیکاری که میراث احمدی نژاده
اون کلید معروفش !! تو این چند سال که به هیچ دری چفت نشد!! بازم امید داره!!!
#روحانی_بای_بای
با کلید زنگ زده میخواد قفل رمز دار باز کنه
اگر میتونست تو ای چهار سال کرده بود
ما عمرمون ازسر راه نیاوردیم
پاسخ ها
گزینه ی بهتری نسبت به بقیه هست. من نمیخوام بدبختر از اینی که زیر سایه احمدی نژاد شدیم، بشم. یه نگاه به لیست بکن جز جهانگیری بقیه ...
روحانی مشکلات زیادی رو که میراث دولت قبل بود رو حل کرده انشاالله باقی دوره ی بعد
دوران روحانی بدترین دوران تاریخ ایران بوده و هست
پاسخ ها
اشتباه منفی دادم!!
مطمئنی؟ دوره احمدی نژاد دقیقا کجا بودی؟؟؟؟ هر روز یه گند جدیدش رو میشه
نه وزیراش وزیرن نه مدیرا مدیر ملتو کرده اسیر روحانی فاتحه