کلاه های نظامی جدید با کاربردهای بی نظیر
کلاه های مدرن نظامی در راه است و خبر خوش این است که امنیت آن ها بیش از پیش در کانون توجه متخصصان و علاقه مندان قرار گرفته است تا آن را از دیگر کلاه ها متمایز کند.
با وجود هزاران نفر از پرسنل نظامی ایالات متحده مبتلا به صدمات ناشی از ضربه مغزی در هر سال، تولیدکنندگان تجهیزات به سختی مشغول طراحی محصولات هوشمند برای حفاظت بهتر از سربازان هستند. یکی از این تامین کننده ها تیم وندی است. این تیم که در کلیولند فعالیت می کند، در ابتدا به تولید لوازم و تجهیزات اسکی مشغول بود، اما رفته رفته به تامین کننده لوازم و تجهیزات برای ارتش استرالیا و آمریکا تبدیل شد.در مصاحبه ای با مدیر توسعه محصولات یعنی ران ژالووسکی و مدیر عامل این شرکت، خوزه ریزو، چالش های ساخت و آزمایش کلاه های نظامی امن تر و هوشمند مورد بررسی قرار گرفته است.
این تیم که در حال حاضر متشکل از حدود ۱۲۰ پرسنل است، در طول بیست سال سابقه خود فعالیت های زیادی انجام داده است. موسس این تیم یعنی دن مور، دخترش وندی را به آسیب مغزی پس از یک حادثه در بازی اسکی در سال ۱۹۹۷ از دست داد. آقای مور در ابتدا این شرکت را برای ساخت کلاه مخصوص اسکی تاسیس کرد، اما بعد از عقد قرارداد با ارتش ایالات متحده در سال ۲۰۰۴ به تمرکز بر روی محصولات نظامی روی آورد. پس از آن، طیف محصولات این تیم رفته رفته کلاه ایمنی در حوزه نظامی، عملیات جستجو و نجات و اجرای قانون را نیز در بر گرفت.
خوزه ریزو می گوید: کلاه ها به طور کلی در بیشتر قسمت ها، برای جلوگیری از شکستگی جمجمه طراحی شده بودند. در واقع در گذشته کلاه ها تنها برای جلوگیری از برخورد ترکش ها به سر مورد استفاده قرار می گرفتند. در آن زمان، کلاه ها در طول سال های متمادی تغییر چندانی نکردند و سپس ما با مشاهده آسیب های مغزی بی رحم، به فکر تغییر آن ها افتادیم. بدیهی است در مورد جنگ عراق و نیز درگیری ها در افغانستان، در بسیاری از موارد سربازان پس از پرتاب بمب های دست ساز و اصابت ترکش ها به سر خود جان خود را از دست دادند.
او در ادامه خاطر نشان کرد: حتی اگر به برخی از کلاه های اولیه نگاهی بیندازید، تنها قطعات در داخل این کلاه ها تنها به منظور تامین راحتی سربازان تعبیه شده بود! در واقع، تا زمانی که سیستم های پد معرفی نشده بودند، کلاه ها به هیج عنوان ضامن امنیت سربازان و استفاده کنندگان در برابر آسیب های مغزی نبود.
منظور او از سیستم های پد، مجموعه ای از پد های از جنس فوم استفاده شده در قسمت جلویی یک کلاه است. درست مانند کیسه های هوا در خودرو، آن ها در مواجهه با یک ضربه از سر در برابر ضربه مغزی یا به طور جدی تر، ازآسیب مغزی طولانی مدت محافظت می کنند.
اگرچه برخی بالشتک های ضربه گیر در کلاه های دوچرخه سواری امروزه کاربرد فراوانی دارد و کلاه های مخصوص فوتبال آمریکایی از دهه ۱۹۷۰ تا به حال دارای نوعی از بالشتک پرشده از هوا هستند، این مفهوم هنوز هم در کاربرد های نظامی نسبتا جدید و بلااستفاده محسوب می شود. با توجه به موضوع ضربه مغزی در NFL، روشن است که این سیستم ها هنوز هم کاربرد خود را از دست نداده اند. پد های تیم وندی از یک فوم خاص به نام Zorbium ساخته شده اند که فرایند توسعه و تولید آن ها در محل شرکت در کلیولند انجام شده است. اولین توزیع این سیستم پد، یعنی Zorbium Action Protect در سال ۲۰۰۵ انجام پذیرفت که سیستم های EPIC جدیدتر و Revolve به ترتیب چهار و شش سال بعد ارائه شدند.
او در ادامه به بیان این مطلب پرداخت که مردم به یک کلاه ایمنی می نگردند و می گویند یک پوسته سخت خارجی قرار است به محافظت از سر من بپردازد، اما در واقع این قطعات و مواد داخل لایه های کلاه است که وقتی چیزی به سرتان برخورد می کند، از سر شما حافظت به عمل می آورد.
Zorbium طوری توسعه یافته است که در مقابل فشار حالت ارتجاعی خاصی دارد و هنگام فشار، در دماهای مختفاوت فشرده می شود. اگر سر شما تنها به اندازه یک اینچ فضا داشته باشد، هنگام برخورد سر شما با یک شیء یک عامل محدودکننده انرژی کارگشا خواهد بود. بنابراین تیم ما به شدت مشغول فعالیت و تحقیق است تا بتواند به اندازه کافی به این عامل محدودکننده دست یابد.
سیتسم های پد از جنس فوم که در چنین فضای بسیار کوچک داخل کلاه قرار دارند، باید با دقت فراوانی در حالت تعادل قرار بگیرند؛ بدین معنا که نباید به مقدار زیاد محکم و سفت و یا نرم باشند. البته عوامل تاثیرگذار دیگری نیز وجود دارد که باید به آن ها توجه داشت، مانند زاویه برخورد با سر سرباز و نیز تاثیر موج های انفجار.
در ابتدا، تیم وندی پد ها را برای کلاه ها ساخت و ارتش در صدد این بود تا از یک تامینن کننده دیگر برای جاگیذاری آن ها در کلاه استفاده کند.اما با معرفی کلاه ایمنی EXFIL Carbon در سال ۲۰۱۲ شرایط دگرگون شد؛ این در حالی است که این شرکت برای اولین بار کلاه های بالستیک خود را در سال ۲۰۱۴ ارائه کرد. از زمان توسعه کلاه های تمام عیار، تیم توسعه تمرکز خود را بر روی سفارشی کردن این نوع کلاه ها برای ماموریت های مختلف سربازها قرار داده است تا شرایط بهتر و بهتر شود.
این کلاه ها در حال حاضر، به ویژه در عملیات های ویژه نیروها، جای پیشرفت بسیاری دارد؛ مانند ویژگی دید در شب، ریل هایی برای هدست های ارتباطی، آداپتورهایی برای دوربین و چراغ. بخشی از این تکامل کلاه ایمنی همه این موارد را در بر می گیرد و موارد مختلفی مانند بالستیک و کاهش وزن کلاه را نشانه گرفته است. موضوع جالب این جاست که هر چه فناوری پیشرفت می کند و کلاه ها سبک تر می شوند، کاربران چیزهای بیشتری بر روی آن ها قرار می دهند!
شایان ذکر است که دیگر سربازان نیاری به انجام کاری خودسرانه و یا ایجاد حفره هایی در کلاه ندارند و این تیم سیستمی را توسعه داده است که تجهیزات جانبی کلاه را می توان با استفاده از آن در قسمت های از پیش تعیین شده مخصوص تعبیه کرد.
کلاه های ایمنی برای ارتش استرالیا از پچ های منحصر به فرد برای سیستم های حالت تعادل خود استفاده می کنند، در حالی که دیگران الحاقیات خاص برای دوربین ها و چراغ ها در جلو در نظر گرفته اند. شاید این موضوع کم اهمیت جلوه دهد، اما زمانی که شما در حال ورود از طریق یک درب در تاریکی شب هستید، مطمئنا اصلا دوست ندارید که چراغ کلاه و یا دید در شب شما از کار بیفتد! توانایی اضافه کردن تجهیزات بیشتر را می توان یک فناوری در حال ارتقا و انعطاف پذیر قلمداد کرد که به راحتی می توان آن را جهت رفع نیازهای جدید، به روز کرد.
گام بعدی این تیم در کلیولند سعی در جهت گسترش طیف وسیعی از موقعیت ها و شرایط محتلف است که در آن محصولات موثر واقع شوند. حتی اگر سربازان سر خود را به جایی نزنند، شوک ناشی از یک انفجار ممکن است به آسیب مغز آن ها منجر شود. اگر چه هیچ استاندارد نظامی جهت حفاظت در مقابل صدمات انفجار اولیه انفجار وجود ندارد، تیم وندی در حال تحقیق برای دست یابی به راه حلی برای این موضوع است.
اگر بخواهیم راجع به تنظیم فوم و دست یابی به وضعیت فشرده سازی خاص صحبت کنیم، نباید این نکته را از قلم انداخت که حتی پیشرفت چند درصدی در این موضوع می تواند چشمگیر باشد. اگر بتوانیم به دیگر عوامل تاثیرگذار توجه ویژه ای داشته باشیم، می توانیم پیشرفت قابل توجهی را به ارمغان بیاوریم.
همه جهان مطمئنا از درک چگونگی محافظت در برابر امواج انفجار خوشحال و خوشنود می شود! پیش تر در عراق، شاهد حملاتی با استفاده از بمب های دست ساز بودیم که منجر به آسیب های جدی مغزی شد.
ژالووسکی همچنین گفت که نسل بعدی از کلاه ها برای مقابله بهتر با این تهدیدات طراحی خواهند شد؛ هر چند که عدم وجود استانداردهای پذیرفته شده در این حوزه، ارزیابی بهترین روش حفاظت در آن مناطق را با دشواری روبرو می کند. با وجود تمام این موارد، تیم وندی در حال تحقیق راجع به نحوه آزمایش محصولات است و همواره در جهت بهبود آن ها از طریق تحقیقات دقیق و درک نحوه بروز آسیب های مغزی تلاش می کند.
نظر کاربران
حدود 30 سال پیش سرباز بودم (ژاندارمری سابق در جهرم فارس). یادمه کلاه های آهنی که داشتیم بیشتر از اینکه برای محافظت باشد عامل مزاحمت بود! چون اولا بندهای خراب آن باعث می شد که محکم بر سر جایش قرار نگیرد. کف کلاه هم هیچ محافظی نداشت. موقع دویدن چنان بر سر کچل ما می خورد که مجبور بودیم با یک دست کلاه را نگه داریم که کمتر ضربه به سرمان بخورد با یک دست اسلحه.
خلاصه به این نتیجه رسیده بودیم که در یک مانور و حتی جنگ واقعی اگر این کلاه های آهنی نباشد راحت تر هستیم!!
جا دارد همینجا هم از ستوان یکم (آن زمان) جناب نوروزی و استوار (آن زمان) علیلو و گروهبان بیات هم یادی کنم که حتما بازنشست شده اند.
این خبر خوش برای نظامیان آمریکایی بود.برای سربازا ونظامی های ایران چی ساخته شده.....