چرا روسیه نامی از ایران و حزب الله نمیبرد؟
اولین خبرها درباره بازپس گیری دوباره تدمر سوریه از دست داعش روز پنج شنبه گذشته از زبان سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه اعلام شد که به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه ابلاغ کرد که نیروهای سوری شهر تدمر را با حمایت هوایی روسیه پس گرفته اند، در حالی که چند ساعت قبل از آن دولت سوریه بیانیه ای را صادر کرده بود که در آن بازپس گیری شهر را اعلام کرده و از روسیه برای این حمایت تشکر کرده بود.
مساله دیگری نیز در این میان وجود دارد که نمی توان نسبت به آن بی توجه بود. به نظر می رسد، آن طور که دیپلمات های پیگیر دنبال می کنند، خودداری از نام بردن ایران به صورت علنی، به تصمیمی که برای آتش بس در اواخر دسامبر گذشته به شورای امنیت داده شده و قرار است روسیه و ترکیه ناظر بر آن باشند، بر می گردد. خودداری از آوردن نام ایران به نظر می رسد به این اعتبار صورت گرفته است که ترکیه و ایران در کنار روسیه تضمین کنندگان آتش بس هستند، در حالی که در شورای امنیت توافق شده است که آتش بس زیر نظر روسیه و ترکیه انجام می شود.
نکته ای که باعث می شود دیپلمات ها بر سر موضوع بازپس گیری دوباره تدمر درنگ کنند، زمان اجرای آن است که فردای وتوی روسیه و چین در شورای امنیت بر سر تحریم حکومت سوریه که ادعا می شود سه بار از سلاح شیمیایی استفاده کرده است، انجام دادند. همچنین در همان زمان مذاکرات ژنو میان نمایندگان حکومت با مخالفان جریان داشت که پیشرفت ملموسی در آن حاصل نشد. حکومت سوریه اصرار دارد که مبارزه با تروریسم همچنان در اولویت باشد.
بیرون راندن دوباره داعش از شهر تدمر، بارزترین عنوانی است که مسکو برای موفقیت خود در جنگ با تروریسم با همکاری حکومت سوریه اعلام می کند، مسکو به این ترتیب گمان می کند که می تواند کار شورای امنیت علیه سوریه را تعطیل کند و هیچ کس نمی تواند به آن در دفاع از حکومت سوریه در بازپس گیری شهر باستانی تدمر که از ارزش بالایی در جامعه جهانی برخودار است، اعتراض کند.
جنگ با تروریسم از نگاه محافظه کاران مشروعیت لازم به حکومت می دهد تا بتواند قدرت از دست رفته خود را احیا کند، بر این اساس که تنها اوست که قادر است از ویرانی ای که داعش در این شهر مرتکب شده، جلوگیری کند. می توان از قدرت این برگه در دست حکومت سوریه کاست برای این که می توان گفت او برای رسیدن به این موقعیت روی حمایت روسیه حساب کرده و بنابراین مجبور است در تمامی مراحل پیش رو پاسخگوی روسیه باشد.
درباره خودداری روسیه از گفتن نام ایران و حزب الله در بازپس گیری تدمر، دیپلمات های پیگیر می گویند که این مساله چیز غریبی نیست برای این که روسیه خود را بازیگر اصلی در سوریه می بیند، و جامعه جهانی نقش روسیه را در حل بحران سوریه و مسائل مرتبط با آن به رسمیت شناخته است. حتی مذاکرات اخیر ژنو در خارج از چارچوب جامعه بین المللی انجام گرفت و در راستای توافق روسیه با ترکیه و ایران که به مذاکرات آستانه انجامید، بود که در حقیقت مقدمه برگزاری نشست ژنو شد. بر کسی پوشیده نیست که فشارهای روسیه به حکومت سوریه در هفته های اخیر سبب شد تا حکومت پرونده انتقال سیاسی را بپذیرد و حاضر شود در پشت میز مذاکره بر سر آن مذاکره کند. با این حال دیپلمات ها می گویند منتظر واکنش ایران هستند. ایرانی ها چندی پیش وقتی که در توافق آتش بس تنها با روسیه و ترکیه توافق شد و نامی از ایران نیامد، زبان به انتقاد گشودند در حالی که از ابتدا شریک در آتش بس بودند.
نظر کاربران
نخیر اقای تحلیلگر مسئله ساده تر از اینهاست. ایران در سیاست خارجه بسیار ظریف ببخشید ضعیف عمل کرده.....
ما همیشه از روسیه غیر از ضرر چیزی ندیدیم حداقل تاریخ اینو بما نشون داده واصلا قابل اعتماد نیستند ولی انگار مسئولین ....
شلوغش نکنیم در کشور خودمون هم همیشه از کلمه ارتش سوریه استفاده شده
عجبدتفسیری! از زمان پیروزی ترامپ واظهار علاقه به پوتین و روسیه بسیاری از نظریه پردازان غیر دولتی کشورمان این هشدار را دادند وگفتند این دو رهبر هم کیش قرار داد نانوشته ای دارند تاضمن دادن اطمینان به اسراییل دربلندیهای جولان وپذیرش حکومت سکولار غیردینی سوریه کار داعش را یکسره کرده وبااستناد به تهمت تروریستی بودن حزب اله نقش آن و ایران را کمرنگ جلوه دهند وابتکار عمل را بدست گیرند این برنامه و غیرقابل اعتماد بودن تاریخی روسیه در برابر کشورمان زنگ های هشدار را در مجموع تغییرات تعاملات منطقه ای برای ما بصدا در آورده است..ضمن اینکه روسیه درمقابل برسمیت شناختن الحاق کریمه بخاکش از طرف آمریکا ود مقابل برسمیت شناختن استقلال ناگورنو قره باغ از طرف روسیه که برای هر دو کشور منتهای آمال است دست به هرقمار ومعامله ای خواهند زد دراینصورت حامی قدری درآینده نزدیک نخواهیم داشت تدبیری لازم است ازخون شهدای خود پاسداری کنیم.