۴۸۷۸۴۶
۲ نظر
۵۰۰۹
۲ نظر
۵۰۰۹
پ

نقش عراق در بهبود رابطه ایران و عربستان

وزیر امور خارجه عربستان گفت که بی‌طرفی عراق می‌تواند به بهبود روابط تهران-ریاض کمک کند.

روزنامه دنیای اقتصاد: وزیر امور خارجه عربستان گفت که بی‌طرفی عراق می‌تواند به بهبود روابط تهران-ریاض کمک کند. به گزارش «راشاتودی»، عادل الجبیر که روز شنبه در سفری غیر منتظره و پس از ۲۷ سال از تاریخ ۱۹۹۰ که مصادف با حمله صدام به کویت و قطع روابط دولت‌های عربی با عراق بود، برای دیدار با حیدر العبادی نخست‌وزیر و ابراهیم جعفری وزیر امور خارجه راهی بغداد شد.
دفتر وزیر امورخارجه عراق پس از این دیدارها بیانیه ای منتشر و اعلام کرد: «عادل الجبیر در بغداد تاکید کرده است که موضع بی‌طرفانه عراق می‌تواند زمینه را برای بهبود روابط ایران و عربستان فراهم کند.»

ایران و عربستان در حال حاضر هیچ روابط دیپلماتیکی با یکدیگر ندارند و ریاض پس از آنکه عده‌ای از معترضان ایران به اعدام رهبر شیعیان عربستان در مقابل سفارت این کشور در تهران تجمع کردند، سفارت خود را تعطیل و روابطش را با ایران قطع کرد. اکنون تنش‌ها میان دو کشور افزایش یافته است. ریاض در سال ۲۰۱۵ پس از ۲۵ سال سفارت خود را در بغداد بازگشایی کرد.

در تحلیل این سفر، چندین دیدگاه مطرح شده است. عبدالباری عطوان تحلیلگر عرب در همین زمینه معتقد است که رهبران عربستان سعودی فهمیده‌اند که سیاست «لجاجت» و ورود به نزاع‌ها با کشورهای همجوار بر پایه‌های طایفه ای تا حدود زیادی خطرناک است و باید «انعطاف» از خود نشان دهند. سایت تابناک نیز در همین راستا با بیان اینکه در مورد سفر عادل الجبیر به عراق دو دیدگاه خوش‌بینانه و بدبینانه مطرح است؛ نوشته است: «نخست اینکه عربستان سعودی در پی آن است که با نزدیکی به عراق به‌عنوان متحد درجه اول ایران در منطقه، قدمی را که ایران در راه تنش زدایی با حاشیه خلیج‌فارس به‌واسطه کویت و عمان برداشته است، تکرار کند و الگویی از نزدیکی قدم به قدم و تدریجی به ایران را در پیش بگیرد. این دیدگاهی خوش‌بینانه است و هرچند تحقق آن می تواند ثبات در منطقه خاورمیانه را به شدت افزایش داده و سرآغازی برای همکاری‌های اساسی میان کشورهای منطقه شود، به نظر نمی رسد که عادل الجبیر برای چنین ماموریتی روانه بغداد شده باشد.
عربستان اکنون در موضعی نیست که بخواهد بدون گرفتن امتیازات اساسی از ایران دست به تنش زدایی با کشورمان بزند و از سوی دیگر وقتی سفر عادل الجبیر را در متن و بستر تحرکات اخیر وی و سخنرانی‌های انتقادی او از ایران به‌ویژه در کنفرانس مونیخ می‌گذاریم، به سرعت این دیدگاه و این پرده خوش‌بینانه از مقابل چشمان ما محو می شود.

این مساله ما را به دیدگاه بدبینانه در مورد سفر الجبیر به عراق بازمی رساند. آنچه به نظر می رسد این است که وزیر خارجه سعودی بعد از موفقیت‌هایی که در همراه کردن کشورهای عرب منطقه و مهم‌تر از همه ترکیه با خود و علیه ایران داشته است، به تدریج فاز دوم از تحرکات دیپلماسی این کشور برای مقابله و منزوی کردن ایران را شروع کرده است. فازی که البته فاز بسیار دشوار از نقشه بزرگ سعودی‌ها برای ایران است: «همراه یا خنثی کردن نقش نزدیکان و متحدان به ایران در منطقه.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • میرباقری

    قصد عربستان اینه ک دوستان ایران را ب سمت خودش جذب کنه البته با پول
    اینکه وهابیت نظرمساعدی درباره ی ایران داشته باشه خیالی بیش نیست
    اونا فقطوفقط میخاند ایران را منزوی کنند
    ماباید حواسمون باشه ک مثل ترکیه دوباره رکب نخوریم
    وهابیت یعنی........

  • امید

    به نظر میاد ایران از دردسرهای کشورهای ناچیزی مثل عربستان و... در مجامع وسخنرانیهایشان خسته شده ومیدانیم که هیچکدامشان ارزش جوابگویی محکم و مقتدرانه از سوی مقاماتمان را ندارند و به حال خود رها شده اند،پس تنها مورد قابل تامل در حرکت عربستان در عراق و ترکیه در سوریه،همان جداسازی متحدین ایران در منطقه میباشد. با توجه به سوابق درخشان کشورهای عربی در خیانت به یکدیگر و متحدینشان،از مقامات ایرانی توقع حرکت در مسیرها و حرکات بازگشت پذیر با ظریب خطا و ضرر کمتر میرود.

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج