رئیس سازمان انرژی اتمی ضمن تشریح روند رو به رشد برنامههای هستهای ایران، از قرارداد خرید حدود هزار تن کیک زرد از قزاقستان خبر داد و گفت در صورت موافقت انگلیس، این قرارداد بزودی نهایی خواهد شد.
روزنامه ایران: رئیس سازمان انرژی اتمی ضمن تشریح روند رو به رشد برنامههای هستهای ایران، از قرارداد خرید حدود هزار تن کیک زرد از قزاقستان خبر داد و گفت در صورت موافقت انگلیس، این قرارداد بزودی نهایی خواهد شد.
علی اکبر صالحی در ارتباط با درخواستهایی که تاکنون از سوی ایران در کانال خرید در چارچوب کمیسیون مشترک برجام مطرح و به آن پاسخ داده شده است، با بیان این نکته که یکی از درخواستهای ما خرید کیک زرد از چند کشور بوده است، گفت: «دو هفته قبل آخرین محموله از محموله حدود ۱۴۹ تنی کیک زردی که از روسیه خریداری کردیم وارد کشور شد که با محاسبه ۲۳۴ تن کیک زردی که قبلاً در ازای اورانیوم غنیشده وارد کشور شد، الان مجموع ذخایر کیک زرد وارد شده به ایران در یک سال اخیر به حدود ۳۸۲ تن میرسد.»
وی در ادامه از درخواست دیگر ایران برای خرید کیک زرد از قزاقستان به میزان ۹۵۰ تن و انعقاد قرارداد با این کشور خبر داد و اظهار کرد: «این درخواست به دبیرخانه کمیسیون مشترک برجام ارجاع شده است.»
صالحی ادامه داد: «این توافق قرار است طی سه سال اجرایی شود که حدود ۶۵۰ تن آن به طور مستقیم و در دو محموله طی دو سال وارد کشور میشود و ۳۰۰ تن آن در سال سوم به ایران وارد و به UF۶ (گاز هگزا فلوراید اورانیومه) تبدیل شده و مجدداً به قزاقستان تحویل داده میشود که در ازای تبدیل این مواد، هزینه آن به ایران پرداخت میشود.» وی گفت: «پنج کشور عضو گروه ۱+۵ به طور کتبی موافقت خود را به دبیرخانه کمیسیون مشترک برجام که نماینده اتحادیه اروپا در گروه ۱+۵ مسئول آن است، اعلام کردهاند، اما انگلیس در آخرین لحظه با توجه به انتخابات امریکا و مسائل خاورمیانه نظرش را تغییر داد.
در عین حال ما منتظریم تا انگلیس نظر نهایی و کتبی خود را اعلام کند.» کیک زرد یک نوع پودر زرد رنگ است که حاصل اولین مرحله فرآوری سنگ اورانیوم است که در مرحله بعدی به گاز UF۶ (گاز هگزا فلوراید اورانیومه) تبدیل میشود. صالحی در ادامه به احداث واحدهای جدید نیروگاهی با همکاری روسیه اشاره داشت و گفت: «وقتی مذاکرات هستهای شروع شد، همزمان با روسها وارد مذاکره برای احداث واحدهای جدید نیروگاهی شدیم. در کنار آن، با توجه به نیاز ایران و مشارکت روسها برای ساخت حداقل دو نیروگاه اتمی قدرت دیگر در ساختگاه نیروگاه اتمی بوشهر، ایران متقاضی ساخت سوخت مشترک با همراهی روسها در داخل خاک خود شد.
این در حالی است که علاوه بر سه نیروگاه، احتمال دارد روسها با همراهی متخصصان کشورمان نیروگاههای بیشتری را در آینده با توجه به نیاز کشور و برنامه تأمین ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای احداث کنند.» وی افزود: «قرار شد روسها در زمینه ساخت سوخت مشترک کمکهای مشورتی داشته باشند که تفاهمهایی انجام شد و الان این تفاهم بعد از رایزنیهای دوساله به نقشه راه تبدیل شده و به تأیید مقامات دو کشور رسیده است.
وی درباره زمان عملیاتی شدن نقشه راه تولید سوخت اظهار کرد: «یک افق ۱۰ ساله در این رابطه پیش رو داریم. رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در ادامه با بیان اینکه خبر خوش این است که ماشین IR-۸ بدون هیچگونه در هم شکستنی (CRASH) تا الان فعالیت داشته است، خاطرنشان کرد: «نسلهای قبلی و حتی نسل اول سانتریفیوژها را که میخواستیم آزمایش کنیم همواره با این مشکل رو به رو بودند، اما خوشبختانه با توجه به دانش و تجربیاتی که در این سالها متخصصان کشور به دست آوردند امروز درباره این ماشین این مشکل وجود ندارد و این گامی بلند و مثبت است.»
پ
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان
اپلیکیشن برترین ها
را نصب کنید.
ارسال نظر