پیش بینی سود ۷۱ شرکت بورسی
فعالان بورس تهران این روزها چشم به سامانه کدال دوختهاند تا از اولین برآورد مدیران شرکتهای بورسی از سود سال آتی خبردار شوند. تا عصر دیروز، ۷۱ شرکت بورسی و فرابورسی پیشبینیهای اولیه خود را منتشر کردند.
چشماندازی شکننده
بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد که در ۵ سال مالی گذشته اولین پیشبینیهای سود شرکتها با واقعیت انحراف قابل توجهی داشته است. نتایج بررسیها نشان میدهد اختلاف زیادی در عمده شرکتها میان سود پیشبینیشده آنها در ابتدای سال با آنچه در پایان سال مالی محقق میشود وجود دارد. این موضوع به ویژه در پنج سال اخیر به علت نوسان شدید نرخ ارز، ناپایداری تورم، افت و خیز قیمتهای جهانی کالاها و همچنین حجم بالای نقدینگی سرگردان تشدید شده است. این پیشبینیها در حالی از سوی شرکتها ارائه میشود که در سایر بازارهای جهانی سهام، چنین امری وجود ندارد و پیشبینی سود شرکتها را موسسات مالی و تحلیلگران براساس اطلاعات مالی شرکتها ارائه میکنند.
بررسیهای «دنیای اقتصاد» که در گزارشهای پیشین نیز به آن اشاره شده بود، نشان میدهد که نه تنها عملکرد واقعی از اولین پیشبینی شرکتها انحراف دارد، بلکه روند خاصی نیز در نحوه گزارشدهی به چشم نمیخورد. به عبارت دقیقتر نمیتوان ادعا کرد که مدیران شرکتهای یک گروه یا یک شرکت در طول سالیان پیشین بهطور منظم گزارشهای اولیه خود را خوشبینانه یا بدبینانه روانه کدال کردهاند. نکته دقیقا اینجا است که مدیران شرکتها، مفروضات اولیه گزارشهای پیشبینی را از شرایط فعلی کسب و کار استخراج میکنند. در سالهایی که بازارهای جهانی رونق داشتهاند، شرکتهای وابسته به قیمتهای جهانی (صادراتمحورها) مدام در پیشبینیهای خود تعدیل مثبت اعمال کردهاند. اما در سال مالی منتهی به اسفند ۱۳۹۳ که قیمتهای جهانی رو به نزول گذاشتهاند، روند به کلی معکوس بوده است. علاوه بر آنکه نمیتوان روی پیشبینی شرکتها حساب ویژهای باز کرد، حتی پیشبینیها از سوی کارشناسان بینالمللی، در بازارهای جهانی نیز اغلب دچار انحراف میشود. بهطور کلی، پیشبینیهای اولیه را میتوان برآوردی شکننده از آینده سودآوری شرکتها در نظر گرفت. این عملکرد واقعی شرکتها
در دورههای مالی گذشته است که میتواند استنباط صحیحتری از نحوه مدیریت شرکتها شکل دهد.
کارشناسان خوشبینتر از گذشته
با این توضیحات، باید اشاره کرد که امروز آخرین فرصت قانونی شرکتها برای تهیه و ارسال اولین پیشبینی سود هر سهم برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۳۹۶ است. عمده شرکتهای بورسی و فرابورسی دارای سال مالی منتهی به انتهای اسفند ماه هستند. در واقع با انتشار این گزارشها، چشمانداز بخش عمده شرکتهای بورسی و فرابورسی برای سال مالی آتی مشخصتر خواهد شد.تا عصر روز گذشته ۷۱ شرکت بورسی و فرابورسی اولین پیشبینیهای سود هر سهم خود برای سال مالی آتی را روانه شبکه کدال کردهاند. این ۷۱ نماد که در ۲۲ گروه پراکنده هستند، تا حدودی کارشناسان بازار سهام را نسبت به آینده خوشبینتر کرده است. در نظرسنجی که هر هفته از سوی سایت «دنیایبورس» انجام میشود، گرایش کلی کارشناسان بازار سهام نسبت به روند بازار مشخص میشود. طبق آخرین نظرسنجی «دنیای بورس»، بخش عمده کارشناسان بازار معتقد هستند که در هفته جاری بازار سهام روند مثبتتری را طی خواهد کرد که دلیل عمده آن پیشبینیهای مثبتی است که مدیران شرکتها از سال مالی آتی دارند.
در واقع کارشناسان بر این باور هستند که اولین پیشبینیهای واصله برای بازار سهام مفید بوده و ادامه روند این گزارشهای مثبت میتواند بازار سهام را در هفتههای آخر سال جذاب کند.نباید فراموش کرد که نسبت P بر E که از سوی متولیان بازار گزارش میشود، مقیاسی پیشنگر است و بر اساس عملکرد گذشته شرکتها محاسبه نمیشود. در واقع با افزایش پیشبینی سود شرکتها (به ویژه شرکتهای بزرگ) پیشبینی سودآوری بورس و فرابورس افزایش مییابد و متوسط نسبت قیمت به عایدی (P بر E) که به بازار گزارش میشود احتمالا دچار افت خواهد شد. با کاهش این نسبت ممکن است به نظر برسد که قیمتها در بازار ارزندهتر از گذشته شدهاند. اگرچه همانطور که اشاره شد، نمیتوان به این پیشبینیها اتکا کرد، اما فعالان بازار P بر Eهای جدید را بر اساس پیشبینی شرکتها محاسبه میکنند.
سیمانیها و خودروییها دلگرمکنندهتر از سایرین
شیمیاییها بازار را تکان خواهند داد؟
تا عصر دیروز، هشت شرکت بورسی و فرابورسی از گروه محصولات شیمیایی اولین پیشبینیهای خود را منتشر کردند. در این میان تعدادی از این شرکتها به زیرگروه شویندهها تعلق دارند. این شرکتها نیز تا حدودی چشمانداز سال آینده را مثبت ارزیابی کردهاند. اگر شرکتهای بزرگ پتروشیمی از جمله متانولسازان نیز بخواهند سود سال مالی آتی را با شرایط فعلی قیمتهای جهانی پیشبینی کنند، احتمالا باید شاهد افزایش قابل توجه پیشبینی سودآوری بورس و فرابورس در سال آتی باشیم. این شرکتها از طرفی بزرگ هستند و از طرف دیگر P بر E کمتر از متوسط بازار دارند. در نتیجه چنانچه پیشبینیهای خود را با شرایط فعلی قیمتهای جهانی تنظیم کنند، احتمالا نسبت P بر E پیشنگر بازار افت قابل توجهی را تجربه خواهد کرد.
در ۵ سال مالی گذشته این گروه بهعنوان بزرگترین گروه حاضر در بازار سهام نیز، انحراف قابل توجهی را نسبت به پیشبینیهای خود نشان میدهد. شرکتهای پتروشیمی و محصولات شیمیایی که اغلب تاثیر فراوانی از قیمتهای جهانی میپذیرند، طی ۵ سال اخیر همواره در پیشبینیهای سود خود دچار خطاهای بزرگ شدهاند. در دیگر گروههایی که به قیمتهای جهانی وابستهاند نیز چنین الگویی مشاهده میشود. برای مثال گروه فلزات اساسی نیز میانگینهای بالایی را در ۵ سال برای پوشش بودجه ثبت کرده است و انحراف معیار میزان پوشش بودجه در پایان سال مالی نیز عدد بالایی را نشان میدهد. این دادهها نشانگر آن هستند که نهتنها در این صنعتها قاعدتا سود شرکتها دستپایین اعلام میشود، بلکه انحرافات بودجه نیز به شدت بالا است.
فلزات اساسی، فراتر از انتظارات
شرکتهای گروه فلزات اساسی که تا کنون پیشبینیهای خود را منتشر کردهاند، اگرچه مفروضات محتاطانهای برای سال مالی آتی در نظر گرفتهاند، اما بودجه خود را اغلب با تعدیل مثبت منتشر کردهاند. پیشتر اشاره شد که این صنایع معمولا سود خود را دستپایین پیشبینی میکنند تا در ادامه راه برای پوشش بودجه به مشکل برخورد نکنند. این گروه نیز مانند گروه محصولات شیمیایی میتواند بهطور معناداری سودآوری بازار را افزایش دهد. چنانچه تولیدکنندگان مس، سرب و روی قیمتهای جهانی فعلی را برای سال مالی آتی اصل در نظر بگیرند، میتوان از این شرکتها در آینده انتظار تعدیلات مثبت داشت. نباید فراموش کرد که قیمتهای جهانی در میزان سودآوری این شرکتها تاثیر بسزایی دارد و چنانچه قیمتهای جهانی دچار نوسان شدید شوند (امری که معمولا اتفاق میافتد) سودآوری این شرکتها به شدت دستخوش تغییر خواهد شد.
سد حرکت بازار
ارسال نظر