اولین آتش سوزی بزرگ تهران کِی بود؟
تهران در روزگار معاصر خود، در دورههای پهلوی اول و دوم، به ویژه پس از گسترش شهر و شکلگیری صنایع نوین و پیدایش ساختمانهای بلند و بزرگ، آتشسوزیهایی گسترده به خود دیده است. بررسی رخدادنگارانه آتشسوزیهای بزرگ تهران، به گونهای جالب و معنادار، سه نام ویژه پیش رویمان میگذارد «لالهزار»، «سینما» و «ساختمان پلاسکو»!
یک آتشسوزی گسترده در خیابان لالهزار در نخستین سالهای حکومت پهلوی اول، به سال ١٣٠٧ خورشیدی در یک سالن نمایش فیلم، سرآغازی برای پیدایش اطفائیه نوین یا آتشنشانی در ایران به شمار آید. آن آتشسوزی، عصرگاهان در سالن مدرسه صنعتی در خیابان لالهزار، هنگامی رخ داد که فیلم در نمایش بود. گستره آتشسوزی به اندازهای بود که در اندکزمانی سالن سینما و تالار کنار آن را فراگرفت. بانوانی بسیار برای تماشای یک تئاتر زنانه در آن سالن گردهم آمده بودند و به تعبیر روایتگران رخداد، سالن تئاتر از جمعیت «خواتین محترمه» سرشار بود. آتشسوزی به تندی وحشت و اضطراب را در میان خانمها پدید آورد.
![آتش در لالهزار آتش در لالهزار](https://static3.bartarinha.ir/servev2/DUzMzI1Yzg0M/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
حریق مهیب در پارلمان
منابع تاریخی از دومین رخداد بزرگ آتشسوزی در تهران، سه سال پس از آتش در لالهزار یاد کردهاند که بر تن ساختمان مجلس شورای ملی افتاد. روزنامه اطلاعات، با تیتر «حریق مهیب در پارلمان»، درباره آتشسوزی ١٨ آذر ١٣١٠ خورشیدی چنین نوشت فورا بوسیله تلفون به اداره اطفائیه بلدیه نظمیه و ادارات مربوطه اطلاع داده شد «مجلس آتش گرفت عجله کنید» ... وسائل اطفائیه در مجلس موجود نبود ... در همان حینی که اعضاء و مستخدمین مجلس و مطبعه با نهایت شجاعت مشغول بیرون کشیدن اشیاء و اثاثیه اطاق جلسه و اطاقهای مجاور و اطاق آئینه مجلس بودند بوق اتومبیلهای اطفائیه صدا کرد و چهار دستگاه اطفائیه در دو طرف عمارت برای اطفاء قرار گرفت.
![آتش در لالهزار آتش در لالهزار](https://static2.bartarinha.ir/servev2/TA1NjI0MjE4O/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
تهران صنعتی و آتشی که جان میگرفت
به هر اندازه که پایتخت گسترش مییافت و بزرگ میشد، آتشی بیشتر بر جان ساختمانها و شهروندان میافتاد. بررسی رخدادنگاری آتشسوزیهای تهران از گسترش آتشسوزیها در بناها و ساختمانهای پایتخت در دهههای بعد آگاهی میدهند. این مساله با گسترش صنایع در شهر پیوند داشته است. آتشسوزی انبار باروت مهران در سهراه ضرابخانه و سپس کارخانه کبریتسازی در خیابان مخصوص به سالهای ١٣١٣ و ١٣٢٧ خورشیدی، نخستین بار با تلفات بسیار همراه شدند. منابع تاریخی روایت کردهاند کارخانه کبریتسازی در خیابان مخصوص، بسیار گسترده بود و کشتههایی بسیار بر جای گذاشت. آتش بعدی پایتخت بر جان یک انبار پنبه در نزدیکی انبار غله افتاد. این آتش در سال ١٣٣٤ خورشیدی با سرایت به موسسه دخانیات، آسیبها و زیانهایی بسیار وارد آورد و بیش از ٥٠ کشته و زخمی همراه داشت.
![آتش در لالهزار آتش در لالهزار](https://static0.bartarinha.ir/servev2/TJhYzUwNWMwO/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
آتش بر جان همسایه پلاسکو
سال ١٣٤٧ نام ساختمان پلاسکوی تهران با یک آتشسوزی بزرگ بر سر زبانها افتاد. نخستین ساختمان مدرن بلندمرتبه پایتخت که نگاهها را به سوی خود کشانده بود، با تیتر روزنامهها که «حریق بزرگ در تهران» را گزارش کرده بودند، باز خبرساز شد. آتشی بزرگ در سوم شهریور ١٣٤٧ خورشیدی بر جان سینما تهران در نزدیکی ساختمان پلاسکو افتاد. مردم در سالن سینما در حال تماشای فیلم «غروب بتپرستان» بودند که سینما آتش گرفت. نزدیکی مکان آتشسوزی به ساختمان بلند و بزرگ پلاسکو، همه را نگران کرده بود.
![آتش در لالهزار آتش در لالهزار](https://static2.bartarinha.ir/servev2/TI4NmQ4ZWMzN/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
![آتش در لالهزار آتش در لالهزار](https://static3.bartarinha.ir/servev2/zk1NzQzNzMzN/5Uwvb7W7Zm0,/file.jpg)
آتش در تاریخ معاصر پایتخت گویی با نام لالهزار و محدودههای پیرامونی آن پیوندی استوار برپا کرده است. خاطره آتش بزرگ سینما تهران هنوز از یاد شهروندان تهرانی زدوده نشده بود که باز روزنامهها به تاریخ ١٩ خرداد ١٣٥٠ خبر دادند انبار سینما نادر در کوچه باربد در لالهزار آتش گرفته است. این آتشسوزی از آنجا مهم انگاشته میشد که مکان یادشده، قدیمیترین استودیو فیلمفارسی بود و مدرسهای در آن نزدیکی جای داشت. ٢٠ مامور با ٨ ماشین آتشنشانی برای خاموش کردن آتش به منطقه روانه شدند. این آتشسوزی موجب شد امتحان نهایی دانشآموزان ششم ریاضی دبیرستان ادیب که در آن نزدیکی بود، تعطیل شود.
ارسال نظر