فرصت جدید پولسازی در بورس تهران
سازمان بورس در یک گام بلند از هفته آینده ابزار اختیار معاملات سهام را راهاندازی میکند. پیش از این وعده راهاندازی این ابزار از سوی رئیس جدید سازمان بورس داده شده بود که با اجرایی شدن آن میتوان انتظار تسریع حرکت بورس تهران به سمت استانداردهای بینالمللی را داشت. در اطلاعیه منتشرشده، به شروع کار قراردادهای اختیار خرید و فروش سهام یا آپشن از روز یکشنبه ۲۸ آذر اشاره شده است.
سازمان بورس در یک اقدام رو به جلو قصد دارد که معاملات اختیار سهام را از هفته آینده راهاندازی کند. بر اساس اطلاعیهای که بعد از ظهر روز سهشنبه از سوی سازمان منتشر شد، قراردادهای اختیار معامله سهام در بورس تهران با قراردادهای اختیار معامله خرید روی سهام پایه شرکتهای ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان و ایران خودرو، روز یکشنبه مورخ ۲۸ آذرماه آغاز به کار میکند. کارشناسان بازار طی سالهای گذشته بارها به جای خالی ابزار معاملات قراردادهای آتی و اختیار در بازار سهام کشورمان اشاره کرده بودند. پیش از این امکان انجام معاملات آتی سکه وجود داشت. طی هفته جاری پس از راهاندازی معامله اختیار سکه اخباری از راهاندازی قراردادهای اختیار خرید برای سهام برخی از شرکتها نیز به گوش رسید. در نهایت نیز اخبار از شروع به کار معاملات اختیار خرید و فروش از یکشنبه هفته آینده حکایت داشتند.
امکان کاهش میزان ریسک سرمایهگذاری در سهام، افزایش میزان تحلیل بازار و برآورد انتظارات بازار از آینده سهام از جمله این موارد است. در این میان فضای معاملاتی برای کسب سود بیشتر نیز وجود خواهد داشت. فراهم آوردن فضایی برای عدهای که قصد کسب سودهای بیش از حد معمول دارند میتواند ریسک نوسانات بالا را از سوی این افراد در سهام پایه کم کند. علاوهبر این نگاه تحلیلی به آینده و همچنین انتظار برای حرکت سهام در دوره میانمدت میتواند مانع از جولان این دسته از سرمایهگذاران در حالت معمول سهام شود.
در ادامه به ارائه خلاصهای از قوانین معاملاتی و همچنین ساز و کار معاملات آتی خواهیم پرداخت. این گزارش بر مبنای موارد بیان شده از سوی سازمان بورس بهصورت خلاصه مطرح میشود.
شروع به کار قراردادهای اختیار خرید
مکانیزم معاملاتی اختیار خرید و فروش سهام
برای مثال سرمایهگذاری اختیار خرید ۱۰هزار سهم از یک شرکت را در قیمت توافقی ۱۰۰تومان با سررسید ۲ ماهه خریداری میکند. حال بهازای این خرید، بهعنوان مثال سرمایهگذار مبلغ ۵۰ هزار تومان بهعنوان وجه اولیه پرداخت میکند (به ازای هر سهم ۵ تومان). درصورتیکه در زمان قرارداد قیمت سهم پایه ۱۱۰ تومان باشد، سرمایهگذار میتواند با اعمال قرارداد خود سودی معادل ۱۰۰ هزار تومان را کسب کند. فرض کنید در روز عقد این قرارداد قیمت پایه هر سهم معادل ۱۰۰ تومان باشد. حال اگر سرمایهگذار بخواهد با سرمایه اولیه (۵۰ هزار تومان) سهام این شرکت را در معاملات عادی روزانه بازار خریداری کند تنها میتوانست ۵۰۰ سهم را به پرتفوی خود اضافه کند. در نتیجه سودی که در تاریخ سررسید و با قیمت بازاری سهم (۱۱۰ تومان فرضی) تنها سود ۵ هزار تومانی به سرمایهگذار میرسید. بر این اساس این ابزار امکان کسب سودهای بیش از حد معمول مطابق با میل فعالان بازار را فراهم میکند. درصورتیکه قیمت پایانی سهم در سررسید از قیمت توافقی قرارداد کمتر باشد، وجه پرداخت اولیه از سوی خریداری اختیار خرید نزد فروشنده باقی خواهد ماند.
از سوی دیگر با افزایش تعداد قراردادها میتوان برآوردی از روند انتظارات بازار به دست آورد. البته این موضوع نیازمند تکمیل شدن فرآیند معاملات قراردادهای اختیار با امکان انجام معامله قراردادهای فروش است. در این شرایط خریدار اختیار فروش سهام برای مثال قبل در قیمت ۱۰۰ قرارداد را منعقد میکند. بابت انعقاد قرارداد ۱۰ تومان هزار سهمی از این شرکت مبلغ ۳ هزار تومان را پرداخت میکند. حال درصورتیکه قیمت سهم در تاریخ سررسید قرارداد ۹۰ تومان باشد، خریدار اختیار فروش سهام میتواند با اعمال آن سود معادل ۱۰۰ هزار تومان را کسب کند. از طرفی درصورتیکه قیمت سهم از بیش از قیمت توافقی قرارداد باشد مبلغ اولیه پرداختی نزد فروشنده خواهد ماند. در این شرایط بازار میتواند تحلیل مناسبی را از روند آتی قیمت سهم داشته باشد؛ درصورتیکه قیمت قراردادهای اختیار از قیمتهای روزانه سهم پایه کمتر باشد، در نتیجه انتظار برای کاهش قیمت سهم وجود دارد. خرید و فروش قراردادهای اختیار خرید و اختیار فروش سهام افزایش تحلیل فعالان بازار را به دنبال خواهد داشت و میتواند شدت نوسانات را کنترل کند.
مثال دیگری درخصوص قراردادها نیز قرارداد استردال نام دارد. امکان پوشش نوسانات قیمت سهم چه در مسیر صعودی و همچنین نزولی را فراهم کند. در این خصوص سهامدار یک شرکت را در نظر بگیرید که از نوسانات شدید سهم در آینده بیمناک است. بر این اساس سرمایهگذار قرارداد خرید اختیار خرید را برای سهمی ۱۱۰تومان تنظیم میکند و همچنین قرارداد اختیار فروش سهم را در همین قیمت خریدار میکند. در این شرایط فرض کنید مبلغ ۵ تومان بهازای هر قرارداد پرداخت کند. حال در تاریخ سررسید اگر قیمت سهم در بازار معادل ۱۱۰ تومان باشد زیان ۱۰ تومانی را متقبل میشود (حداکثر میزان زیان از بابت قرارداد اختیار خرید و فروش) که البته باید با سود حاصل از افزایش ارزش واقعی پرتفوی مقایسه شود. از سوی دیگر اگر قیمت سهم به ۹۰تومان ریزش کند این سرمایهگذار ۲۰ تومان بابت اعمال قرارداد اختیار فروش سود خواهد کرد که این مبلغ از هزینه اولیه خرید اختیار (معادل ۱۰) کم شده و ۱۰ تومان سود برای سهام باقی خواهد ماند. بر این اساس امکان کاهش ریسک برای سهامداران نیز وجود خواهد داشت.
ارسال نظر